Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 01:58 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 17   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Има ли Бошњака без ислама?  (Pročitano 4388 puta)
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #90 poslato: 30. 05. 2011. 10:20 »
Podeli temuIdi gore

Етничност је везана за народ и то се не може мијењати, зато што је Богом дата...с друге стране вјероисповијест је ствар слободне воље појединца...
Не постоји етнички ни Босанац ни Бошњак, јер то је термин који припада оном трећем, а то је географска припадност одређеној земљи...исто тако и термини Црногорац, Француз, Американац, Британац нису везани за етничност и вјероисповијест већ за припадност једној земљи...они су ил католици, ил протестанти ил исламске вјероисповијести, али су опет и Американци, Французи, Црногорци итд и као што видимо једно друго не искључује...
Ту је основни проблем што већина људи не разликује народ од вјероисповијести , као и географску припадност некој земљи...

Da te odmah demantujem. Narod nije bogom dat, nego je polticka tvorevina i ona je kao takva promjenljiva. Tipican primjer stvaranja naroda je ono sto je SDA na celu sa Alijom stvorio od religijske skupine u BiH kroz svoj politicki program. Drugi primjer iz malo dalje proslosti je politicka odluka o stvaranju Hrvata kao naroda od katolika Slavena koji govore stokavski. Jos jedan primjer koji se malo razlikuje jed pripada drugom vremenu je stvaranje Srba od Slavena i drugih naroda koji su bili pod vlascu Nemanjica.

Tako mogu dugo nabrajati razlicite narode koji su na razlicite nacine nastajali i nestajali. Prije su se narodi vezivali za vodje, a danas za za politiku, pliticki program.

Sve sto covjek stvara, a nije materijalno ili nema matrijalnu manifestaciju je plod njegove maste i podlozno je promjenama. Pa tako i religia, narod, drzava, etika, ekonomija, pravo...
Sve je to virtualno i prodlozno promjenama. Nesto evolucijom, nesto revolucijom. Етничност nema veze sa bogom.

Dobo dosao na forum!

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
Sve vijesti na jednom mjestu
Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1

« Odgovor #91 poslato: 31. 05. 2011. 02:13 »
Podeli temuIdi gore

Ima, evo ja sam..a sad me slobodno ubijedite da nisam.  Joj

Druga stvar je znacenje iste cinjenice, ne znaci mi sad bog zna sta ali u BiH je to tako, akceptiras cinjenicno stanje:

Bosnjak - musliman
Srbin - pravoslavac
Hrvat - katolik

Doduse vani, u inostranstvu, iskljucivo govorim da sam Bosanac - to ljudi razumiju, 99 % ljudi ne poznaje nase unutarbosanskohercegovacke podjele.

Paaale su slpske glaaave u slpskome zapadnom Sleeemu! Osveeeticemo slpsku klv!
strelok
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13

« Odgovor #92 poslato: 31. 05. 2011. 03:10 »
Podeli temuIdi gore

Сложићу се кад се ради о Фатмирима и код Срба и Хрвата.

Daj molim te, da ti kao autentični srbin koji govori srpskim jezikom, i ja,koji zanosim na autentični ukrajinski, otvorimo temu o fenomenu "fatmira"! Smiley
Evo ja mislim i da će nam se Sunny, kao autentični srbin koji govori srpskim jezikom, rado pridružiti..prije neki dan smo na jednom chattu načeli tu temu, ali ode u moru nebuloza dokonog svijeta.

I da, nisam te pitao, otkud ti stalni trip na isticanje "onih koji govore srpskim jezikom"? Odakle fixacija? Čisto onako,off topic rečeno...

"..у задње вријеме сам роб идеологије чистих рачуна.", Др.Спок
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 4.0 Firefox 4.0

« Odgovor #93 poslato: 31. 05. 2011. 03:18 »
Podeli temuIdi gore

Daj molim te, da ti kao autentični srbin koji govori srpskim jezikom, i ja,koji zanosim na autentični ukrajinski, otvorimo temu o fenomenu "fatmira"! Smiley
Evo ja mislim i da će nam se Sunny, kao autentični srbin koji govori srpskim jezikom, rado pridružiti..prije neki dan smo na jednom chattu načeli tu temu, ali ode u moru nebuloza dokonog svijeta.

I da, nisam te pitao, otkud ti stalni trip na isticanje "onih koji govore srpskim jezikom"? Odakle fixacija? Čisto onako,off topic rečeno...

http://www.nezavisne.com/forum/index.php?topic=7028.new#new

evo vam tema o fatmirima....pa ozezite
AIP
Turista

Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 9.0 MS Internet Explorer 9.0

« Odgovor #94 poslato: 31. 05. 2011. 06:58 »
Podeli temuIdi gore

upravo jedan od njih.... osim sto mi zatrpava FB profil svojim "intelektualnim ostavrenjima" sada ce mi zatrpavati  i forumVeseli Srbin
znači ozbiljan je u svojim namjerama ... Grin
Dr. Spock
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 11.0.696.71 Chrome 11.0.696.71

« Odgovor #95 poslato: 31. 05. 2011. 08:37 »
Podeli temuIdi gore

Па, оф топик речено, Сенахиду је као уреднику и муслиману из неког разлога сметало ако би ја муслимане који говоре српски звао, као што је исправно, Србима муслиманима. Након неколико банова, устабилили смо се на термину "муслимани који говоре српски" пошто је очигледно да се ради о муслиманима а ни Грго, ни Дилајла, ни Сенахид нису били у стању наћи неке лингвистичке разлике између језика којим говоре муслимани у Босни и српског језика, нити су били у стању историјски објаснити како је могуће да муслимани у Босни говоре баш језик који никакве разлике од српског језика нема.

Поред тога, некако ми је глупо звати муслимане који говоре српски по славонском селу Бошњаци крај Жупање. Исто као кад би их звао Хаџићи или Ковачи или Брњаци по називу села. А разлог је углавном тај што ја муслимане који српским језиком говоре сматрам Србима као што сам и сам, а у мојем ме увјерењу подржава и историја и лингвистика и логика.

Али стварно, шта је то што ти имаш против тог Фатмира осим што те је прозвао педером?

Live long and prosper
Capajebo
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 11.0.696.71 Chrome 11.0.696.71

« Odgovor #96 poslato: 31. 05. 2011. 10:38 »
Podeli temuIdi gore

Па, оф топик речено, Сенахиду је као уреднику и муслиману из неког разлога сметало ако би ја муслимане који говоре српски звао, као што је исправно, Србима муслиманима. Након неколико банова, устабилили смо се на термину "муслимани који говоре српски" пошто је очигледно да се ради о муслиманима а ни Грго, ни Дилајла, ни Сенахид нису били у стању наћи неке лингвистичке разлике између језика којим говоре муслимани у Босни и српског језика, нити су били у стању историјски објаснити како је могуће да муслимани у Босни говоре баш језик који никакве разлике од српског језика нема.

Поред тога, некако ми је глупо звати муслимане који говоре српски по славонском селу Бошњаци крај Жупање. Исто као кад би их звао Хаџићи или Ковачи или Брњаци по називу села. А разлог је углавном тај што ја муслимане који српским језиком говоре сматрам Србима као што сам и сам, а у мојем ме увјерењу подржава и историја и лингвистика и логика.

Али стварно, шта је то што ти имаш против тог Фатмира осим што те је прозвао педером?
Lingvisticki je i slovenacki jezik preko 90% isti kao taj tvoj originalni (srpski) jezik sa ovih prostora. Pa, jesu li i oni nastali od Srba? Koliko vam je propaganda usla pod kozu, da ste poceli i u stvarnom zivotu da mislite i razmisljate u silogizmima, osnovnim sredstvom propagande. Za neupucene, primjer silogizma, tvrdnja 1: Jon Jones je popularni glumac. Tvrdnja2: Jon Jones pusi cigarete marke XY. Pogresni zakljucak koji se izvlaci iz dvije tacne tvrdnje je da su cigarete XY odlicne i vrhunske kvalitete. Srpski jezik, kao i bosanski, hrvatski, slovenacki, poljski... spadaju u grupu slavenskih jezika i to je osnova kako srpskog, tako i bosanskog i hrvatskog itd itd. Uostalom, kakve veze ima kojim jezikom se govori u BiH? Sta time dokazujes? Koji jezik se govori u USA? Jesu li Ameri nastali od Engleza? Srbi su potekli iz Vlaske i nastali su od karavlaha. U Bosnu su dolazili kao bezemljasi da sluze vojsku raznoraznim osvajacima Bosne, pa tako imamo dosta toponima vojno ovo vojno ono. Takodje, u Bosnu su dolazili iz ekonomskih razloga da sluze bogatasima oko poljoprivrednih i stocarskih poslova, pa su za nagradu dobijali po komad zemlje da mogu osnovati vlastite familije. Ispadose pravoslavci stariji od katolika, a zna se kako je pravoslavna vjera nastala. Odvajanjem od katolicke. Ko je zivio prije dolaska vlaha u Bosni? Niko?
Ima li Bosnjaka bez islama? Vjerovatno ima, obidji par kafana po Bosni, pa ces vjerovatno naletiti na Bosnjaka, a ako je ispred njega piva i rakija, onda vjerovatno nije u islamu. Palamudis ovdje, a ne vidis drvo od sume.
BANIJA 79
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #97 poslato: 01. 06. 2011. 12:01 »
Podeli temuIdi gore

Ispadose pravoslavci stariji od katolika, a zna se kako je pravoslavna vjera nastala. Odvajanjem od katolicke.
  Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha

Šta matrix radi od ljudi  Roll Eyes
Možda si čuo kad za crkveni raskol 1054.godine kad se kršćanska crkva podjelila za zapadnu (katoličku) i istočnu (pravoslavnu) !
Nepismenima je teško bilo šta objasnit,a i neće da nauče nikad,štaš "hiljagodišnja tradicija" u bošnjaka !

Pitaju me odakle si žuti, sa Banije Krajišnik sam ljuti!
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #98 poslato: 01. 06. 2011. 03:35 »
Podeli temuIdi gore

Capajebo

Vidim,ti bogme zesci nilihilist od onih "grgo"'tito" "zambak" "remake"  Sokiran
Jbte sta ti je magija islama  Joj

{alt}
tazabosna
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #99 poslato: 01. 06. 2011. 05:15 »
Podeli temuIdi gore

Ima, evo ja sam..a sad me slobodno ubijedite da nisam.  Joj

Druga stvar je znacenje iste cinjenice, ne znaci mi sad bog zna sta ali u BiH je to tako, akceptiras cinjenicno stanje:

Bosnjak - musliman
Srbin - pravoslavac
Hrvat - katolik

Doduse vani, u inostranstvu, iskljucivo govorim da sam Bosanac - to ljudi razumiju, 99 % ljudi ne poznaje nase unutarbosanskohercegovacke podjele.

DA se ZNA; Cjela Balkanska tragedija je pocela, kada su vjerske kuce bile na kormilu,pa i sama borba izmedju vj.kuca je dala pocetak fobijastvu; srbin,ili hrvat, a danasnje kreiranje tj. iz 90. god.ime ;bosnjak je kao odgovor na gore navedene primjere.
Dart Vader
Gost
« Odgovor #100 poslato: 01. 06. 2011. 05:34 »
Podeli temuIdi gore

DA se ZNA; Cjela Balkanska tragedija je pocela, kada su vjerske kuce bile na kormilu,pa i sama borba izmedju vj.kuca je dala pocetak fobijastvu; srbin,ili hrvat, a danasnje kreiranje tj. iz 90. god.ime ;bosnjak je kao odgovor na gore navedene primjere.
Kad je tebi pocelo vreme i istorija,1991?
Balkanska tragedija je pocela dolaskom Turaka i jos uvek tragedija traje.
Dart Vader
Gost
« Odgovor #101 poslato: 01. 06. 2011. 05:56 »
Podeli temuIdi gore

U vezi ove teme,onako,cisto da pitam:
Ako ja danas odem i promenim svoje ime i prezime i kazem da hocu da se zovem Darth Vader i primim veru dzedajizam.Dali sam ja jos uvek Srbin?
A ako ne primim dzedajizam dali sam jos uvek Srbin?
Hoce li se u oba slucaja ako izvadim krv i dam na anilizu pokazati da sam ja jos uvek XY koji sam bio i pre celog cirkusa sa identitetom?
I sa islamom i bez njega...svejedno je.
tazabosna
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #102 poslato: 01. 06. 2011. 06:09 »
Podeli temuIdi gore

Kad je tebi pocelo vreme i istorija,1991?
Balkanska tragedija je pocela dolaskom Turaka i jos uvek tragedija traje.
Sada sam ti poslao podatke,pa pogledaj, prije nego dalje lupas.
Dart Vader
Gost
« Odgovor #103 poslato: 01. 06. 2011. 06:12 »
Podeli temuIdi gore

Sada sam ti poslao podatke,pa pogledaj, prije nego dalje lupas.
Sta bre lupam?I gde su ti podatci?! Kafica
Dart Vader
Gost
« Odgovor #104 poslato: 01. 06. 2011. 06:31 »
Podeli temuIdi gore

I sada cekamo podatke. Kafica
Cekamo..

{alt}
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 17   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 21. 05. 2012. 07:38