Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 02:17 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: HVO plaćao Vojsci RS za municiju i artiljeriju?  (Pročitano 338 puta)
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 3.6.17 Firefox 3.6.17

« poslato: 02. 06. 2011. 03:02 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxBEOGRAD - Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) platilo je 1993. godine 5,7 miliona tadašnjih njemačkih maraka komandi Vojske Republike Srpske (VRS) za municiju i usluge korišćenja teške artiljerije protiv muslimanskih snaga, objavio je beogradski Novi magazin.

Prema dokumentima, na koja se poziva nedjeljnik, HVO i VRS sarađivali, iako su se međusobno žestoko sukobljavali za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, od 1992. do 1995. godine.

Prema jednom od dokumenata, koji je poslat iz Kiseljaka načelniku Glavnog štaba HVO u Mostaru, iz jula 1993. godine, navodi se da se general-major Milivoj Petković sastao sa ratnim komandantom VRS generalom Ratkom Mladićem u Hotelu Plaža u Herceg Novom, kako bi razgovarao o snabdevanju HVO municijom i drugim sredstvima.

U dokumentu se, kako prenosi list, navodi da ukupno dugovanje HVO prema VRS "za izdata sredstva i topničku (artiljerijsku) podršku" iznosi 5,7 miliona maraka, prema podacima generala Mladića.

"Tražene količine (municije kalibra) 7,62 milimetara za automatsku pušku i za protiv-avionski top 20 milimetara i 30 milimetara su navodno na putu i biće nam isporučene kad se izmire obaveze", navodi se u izvještaju vrhu HVO u Mostaru.

Dodaje se da sve zahtjeve oko popune hrvatska strana treba da predstavi generalu Petkoviću, kako bi on sa Mladićem dogovorio detalje.

Hrvatski obavještajac svoju komandu, takođe, moli da ga oslobodi pregovora oko cijene sa Mladićem, već da se to reši na najvišem nivou, jer mu takvi pregovori "uzimaju vrijeme i nerve", prenosi beogradski list.

"Od njihovih sredstava (VRS) koje bi u ovom trenutku bilo potrebno organizirati je neko teško topničko (artiljerijsko) sredstvo (haubica) koju bi trebalo postaviti u dubinu teritorija općine Kiseljak radi topničke podrške Fojnici - jer pozicije koje treba

tući nisu u dometu sadašnjih pozicija teških sredstava kojima raspolaže xy strana", navodi se.

U prilogu se navodi količina primljene municije, od čega najviše metaka i to 499.500 komada.

"Ukupno položeno novca od strane HVO-a Kiseljak u 'živom' novcu 1.191.246 njemačkih maraka i dvije cisterne Dizela D-2 sa po deset tona goriva", dodaje se u dokumentu.http://www.nezavisne.com/novosti/bih/HVO-placao-Vojsci-RS-za-municiju-i-artiljeriju-92029.html
WalterWolf
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #1 poslato: 02. 06. 2011. 03:06 »
Podeli temuIdi gore

Kako sad ovo. Pa za r nisu naoruzane ustase i mudzahedini napali nenaoruzani srpski narod. ovo je sigurno jos jedna laz koja ima za cilj da Srbe satanizuje
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #2 poslato: 02. 06. 2011. 03:56 »
Podeli temuIdi gore

Kako sad ovo. Pa za r nisu naoruzane ustase i mudzahedini napali nenaoruzani srpski narod. ovo je sigurno jos jedna laz koja ima za cilj da Srbe satanizuje

placao je on i u nafti....cisterna srbima,cistrena hrvatima HVO-a...INA v^s
svakodnevno su pored mene prolazile....mi njima municiju za pjesadijsko naoruzanje a oni nama za topove(imali su municiju ali nisu imali topove...mi imali topove ali nismo municiju)...u obadva slucaja municije ,ista je zavrsila na bosnjackoj teritoriji
WalterWolf
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #3 poslato: 02. 06. 2011. 03:57 »
Podeli temuIdi gore

placao je on i u nafti....cisterna srbima,cistrena hrvatima HVO-a...INA v^s
svakodnevno su pored mene prolazile....mi njima municiju za pjesadijsko naoruzanje a oni nama za topove(imali su municiju ali nisu imali topove...mi imali topove ali nismo municiju)...u obadva slucaja municije ,ista je zavrsila na bosnjackoj teritoriji
Sto su onda Hrvati placali Srbima?
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 02. 06. 2011. 04:16 »
Podeli temuIdi gore

Sto su onda Hrvati placali Srbima?

putarina se placa svagde u svijetu... Grin
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 11.0.696.71 Chrome 11.0.696.71

« Odgovor #5 poslato: 02. 06. 2011. 08:06 »
Podeli temuIdi gore

još jedna od potvrda da se rat nije vodio zbog teritorije, nacije, vjere,... već zbog interesa onih koji danas je*u nas ostale u zdrav razum. "kontroverzne biznismene", "uspješne poslovne ljude", "lidere", "vjesnike svijetle budućnosti",..... sve one koji danas "imaju", za razliku od onih koji nemaju i nekoliko nas nezavisnih srećnika koji rade za "preduzeća" koje su zapadne "firme" postavile!

!
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1

« Odgovor #6 poslato: 03. 06. 2011. 08:02 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :
još jedna od potvrda da se rat nije vodio zbog teritorije, nacije, vjere,... već zbog interesa onih koji danas je*u nas ostale u zdrav razum. "kontroverzne biznismene", "uspješne poslovne ljude", "lidere", "vjesnike svijetle budućnosti",..... sve one koji danas "imaju", za razliku od onih koji nemaju i nekoliko nas nezavisnih srećnika koji rade za "preduzeća" koje su zapadne "firme" postavile!
Ne lupaj ko prozor na vetru.
Da li je trebala VRS pustiti da muslimani u žepču , varešu i drugim mestima dopuste da muslimani završe sa hrvatima pa da se onda preorjentišu na srbe.
Da ne gledamo humanitarni dio.
Uvek se nađu neki pametolozi.
Hrvati su dali i položaje na nekim terenima.
Samo na području žepša i zenice koliko je stradalo muslimana i hrvata u međusobnom sukobu.
Jel trebalo srbi da ginu i tu, ili je bolje što su hrvati u žešču branili svoje kuće.
Uvek neka priča krađa lopovluk, taktički pogledati jel to bilo u redu.
Dalje muslimani su imali ogromnu pomoć nata a na tom prostoru i sfora.
Malo razmisliti, sad što smo mi srbi bili humani i pomogli hrvatima iz Vareša, žepča i nekih drugih sredina ali postojao je i taktički momenat.
Zasada toliko,

Il si, znaš već šta Wink !

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
grgo
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 poslato: 03. 06. 2011. 08:10 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :Ne lupaj ko prozor na vetru.
Da li je trebala VRS pustiti da muslimani u žepču , varešu i drugim mestima dopuste da muslimani završe sa hrvatima pa da se onda preorjentišu na srbe.
Samo na području žepša i zenice koliko je stradalo muslimana i hrvata u međusobnom sukobu.
Jel trebalo srbi da ginu i tu, ili je bolje što su hrvati u žešču branili svoje kuće.
Malo razmisliti, sad što smo mi srbi bili humani i pomogli hrvatima iz Vareša, žepča i nekih drugih sredina ali postojao je i taktički momenat.
Zasada toliko,

Da je NATO i Sfor  bio na muslimanskoj odnosno bosanskoj strani završilo bi se kao u Hrvatskoj ili Kosovu  Kad sam bio mlad kratko i jasno  Kad sam bio mlad
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 03. 06. 2011. 08:33 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :
Onda sam ja bio slep kad je muslimske snage podržavali bvp-i sfora a nato je bombardovao srbe, da spomenem aerodrom u tuzli gde je došla muslimanskim formacijama ogromna količina naoružanja.
Pa onda operaciju padobran, i mnogo toga joč.
I dan danas nato podržava muslimane kao i 1992.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Naopaki
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 03. 06. 2011. 09:04 »
Podeli temuIdi gore

Bilo je Suncani te trgovine i u i oko Sarajeva i Gorazda.Na primjer sadasnji vlasnik hotela Saraj(odakle li mu Boze) je uveo 50 tona krompira sa Pala i preko noci ga rasprodo po cijeni od 20 maraka za kilogram.E to je ono sto se zna i za sta je sudski procesuiran i osudjen na 5 god.zatvora.Trebam li reci da ih nikad nije odlezo?Znaci to je ono sto se zna,a gdje je sto se ne zna?Takodje je i te kako bilo trgovine oruzjem sa pripadnicima JNA.Jbg-nekom rat,nekom brat.
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #10 poslato: 03. 06. 2011. 08:03 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :Ne lupaj ko prozor na vetru.
Zasada toliko,

kada je tako i ja lupam, a zašto nam "braća" hrvati vratiše na kraju paljenjem mrkonjića i ostalih gradova? možeš li da prosvijetliš moje neznanje, veliki mudrače?

!
Bobovac
Iskusni član
**
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 poslato: 03. 06. 2011. 09:11 »
Podeli temuIdi gore

Treba imati u vidu i da su velike količine ratnog materijala išle ne samo ka HVO-o već i prema muslimanskoj vojsci, npr oko Mostara ili Bihaća.
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 05. 06. 2011. 05:19 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :
kada je tako i ja lupam, a zašto nam "braća" hrvati vratiše na kraju paljenjem mrkonjića i ostalih gradova? možeš li da prosvijetliš moje neznanje, veliki mudrače?
Nisu oni nama, barem meni braća.
Slobodni mislioče, nije problem da te prosvetlim.
Hrvati iz bih su imali veoma malo uticaja, a sam zaključi da li su hrvati iz bih zapalili mrkonjić i zapadno krajiške opštine.
Dalje imaš stranu u sukobu, a to je bio Nato koji natera hrvate na vašingtonski sporazum.
Pametnom je to dovoljno.

Il si, znaš već šta Wink

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
hajka
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
MS Internet Explorer 9.0 MS Internet Explorer 9.0

« Odgovor #13 poslato: 05. 06. 2011. 11:46 »
Podeli temuIdi gore

[/color]
Tommy Mrkonjic i ostali gradovi(zapadna teritorija), su ipak(mada to moze zvicati smjesno) su ipak podaleko od centralne Bosne,
od jednog npr.Kiseljaka, i Fojnice. To podaleko se narocito ocituje u jednom gradjanskom ratu tipa BiH, ratu koji je sveopsti, a opet
usko teritorijalan.?
Vezano za temu: pripadnici pojedinih jedinica Vogosce i Ilijasa su ispomagali odbranu Kiseljaka, pa i Fojnice (HV)od Muslim/Bosnjaka.?
Zasto, koji arnzmani, koji intresi,koja je to ":velika politika", Pitam se?
To sad, mozda nije ni vazno.! Ali da se zbilo jeste.!Svjedok sam toga,?
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #14 poslato: 05. 06. 2011. 02:53 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :Nisu oni nama, barem meni braća.
Slobodni mislioče, nije problem da te prosvetlim.
Hrvati iz bih su imali veoma malo uticaja, a sam zaključi da li su hrvati iz bih zapalili mrkonjić i zapadno krajiške opštine.
Dalje imaš stranu u sukobu, a to je bio Nato koji natera hrvate na vašingtonski sporazum.
Pametnom je to dovoljno.

Il si, znaš već šta Wink

i opet ti ništa ne kaza, iako puno reče! braća su bila pod navodnicima. valjda ti navodnici znače nešto, bar nekome! nato natjerao hrvate da kolju i pale po srpskim krajevima   Joj nije mi jasno od kad gušter tjera zmiju da guta žabu! hrvati iz bih = hrvati iz hrvatske! nikakva razlika, samo pojedinačni interesi su malo dezavuisali stvarno stanje! vidimo to od svih referenduma - od `91. na ovamo!

!
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 22. 05. 2012. 04:08