Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 02:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: 19 godina od masakra u Ledicima  (Pročitano 553 puta)
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 3.6.17 Firefox 3.6.17

« poslato: 03. 06. 2011. 09:44 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxPolaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća u selu Ledići, u federalnoj opštini Trnovo, danas je obilježeno 19 godina od masakra nad 24 srpska civila koji su počinili pripadnici tzv. Armije BiH.

Info
20:49   |   03/06/2011

Izvor: RTRS

Foto: SRNA, f.arhiv

Tužilaštvo BiH do danas nije procesuiralo nikoga za ovaj zločin. Najstarija žrtva imala je 92 godine, a najmlađa 11 mjeseci.

Pripadnici tzv. Armije RBiH su u napadu na selo Ledići, u kojem nije bilo vojnih formacija, maljevima i noževima ubili 24 srpska civila.

Tokom napada usmrćeno je devet članova porodice Tešanović, među kojima su bili desetogodišnji Dragomir i dvanaestogodišnja Danijela.

Takođe, ubijeno je 10 članova porodice Vasić, tri člana porodice Miočić i Savo Kenjić. Udruženje "Moje ognjište" pokrenulo je inicijativu za izradnju spomen-obilježja na kojem će biti upisana imena svih ubijenih srpskih civila iz ovog sela.http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=41164
Neo
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Safari 5.0.3 Safari 5.0.3

« Odgovor #1 poslato: 04. 06. 2011. 06:47 »
Podeli temuIdi gore

Neka im je laka crna zemlja...

Kad nastupe borbe dani
k pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

http://www.youtube.com/watch?v=U8ffjXcpIk8&feature=player_embedded
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #2 poslato: 06. 06. 2011. 11:19 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxКОНФЕРЕНЦИЈА О СТРАДАЊУ СРБА У САРАЈЕВУ

Ратни злочини над Србима у Трнову и околини нису процесуирани ни након 18 година, иако је МУП Републике Српске надлежним тужилаштвима поднио кривичне пријаве против починилаца и налогодаваца.
Инфо
14:19    |    03/06/2010
Извор: СРНА

Симо Тушевљак, координатор Тима МУП-а РС за истраживање и документовање ратних злочина, истакао је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву да предмет још није дошао на ред пред Судом БиХ, иако је истрага завршена прије двије године.

Он каже да су познати налогодавци и починоци злочина које су припадници Армије БиХ починили почетком јуна 1992. године над српским цивилима у Трнову и околини, као и да је Тужилаштво БиХ дало одређени број наредби Сипи, које је ова агенција извршила.

"Знамо да се сва документација налази у Тужилаштву БиХ и да је оцијењена високо осјетљивом. Та истрага је завршена прије двије године, а лица против којих је поднесен службени извјештај још су на слободи", истакао је Тушевљак.

Он каже да очекује да ће починиоци коначно бити ухапшени, јер је злочин у Трнову и околини један од највећих, с обзиром да су убијани цвили, који су остали да живе на својим огњиштима.

"Нас је страх да ће многи извршиоци ратних злочина умријети прије него што буду одговарали за злодјела над Србима. Зато захтијевамо да се процеси убрзају", поручио је Тушевљак.

Он је истакао да је прошло 18 година од извршења злочина, па је крајње вријеме да одговорни буду процесуирани.

"Инсистираћемо на свим кривичним пријавама које је МУП РС поднио надлежним тужилаштвима. Тражићемо да буду реализоване и да лица осумњичена за ратне злочине одговарају", каже Тушевљак.

У нападу муслиманских снага на Трново 1992. убијено је 112 српских цивила, међу којим и православни свештеник Недељко Поповић, док је црква запаљена.

Муслимански војници упали су 3. јуна 1992. године у село Ледиће, а напад је трајао наредну ноћ и дан.

Између села Ледићи и Дејчићи убијени су супружници Ненад и Мара Васић, а група цивила, бојећи се за своје животе, побјегла је из села преко планине Трескавице, гдје их је касније 11 побијено. Жив је, игром случаја, остао само тада једанаестогодишњи дјечак Драган Васић. Он је био рањен и био једини жив међу лешевима. Убијених 11 цивила били су из породица Тешановић, Васић и Секулић.

Из села Ледићи 6. јуна је на путу према селу Љута ухваћен Саво Кењић, чија судбина ни до данас није расвијетљена. Истог дана у Ледићима убијено седам старијих цивила, док су у селу Лисовићи убијена четири цивила.

Тушевљак је истакао да је је МУП РС већ 4. августа 1992. године поднио први службени извјештај тадашњем тужилаштву у РС против починилаца овог гнусног злочина. Он је додао да је МУП РС 1994. године допунио ову кривичну пријаву којом су обухваћена Трново и сва околна села.

"Обрадили смо Трново и села: Требечак, Ледиће, Пресјеницу, Висовиће, Стравишта, Тошиће, Кијево, Шкипов Гај, Рајски До", прецизирао је Тушевљак.

Тушевљак је подсјетио да је у љето 1993. године, када је Војска РС ослободила Трново, ексхумирано више од стотину тијела убијених цивила у овим селима.

У селу Ледићи, општина Трново, данас ће бити обиљежена годишњица масакра нада српским цивилима, гдје су муслимански војници на свиреп начин 3. и 4. јуна 1992. године убијали Србе који су остали на свом огњишту.

Руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина Сташа Кошарац истакао је да су ови људи убијени само зато што су Срби, а међу жртвама таквог крвавог пира било је и троје дјеце, међу којима и једанестомјесечни Милан Тешановић.

На данашњи дан 1992. године почео је муслимански масакр у сарајевском селу Ледићи гдје су маљевима и ножевима убијена 24 српска цивила, затрте су читаве породице, најстарија жртва имала је 92 године, најмлађа је била беба од једанаест мјесеци.

За седам дана напада тадашње Армије БиХ усмрћено је девет чланова породице Тешановић, најмлађи Милан имао је 11 мјесеци, Драгомир 10 година, Данијела 12 година. Убијено је 10 чланова породице Васић. Заклано је пет старица које су покушале да се сакрију у шуми.

Патолог Зоран Станковић је констатовао да је смрт свих људи ексхумираних из масовне гробнице на Јаворској коси у октобру 2001. године наступила усљед удара тупим предметом или убодима ножа.

Куће су опљачкане, разорене и попаљене, избрисан је сваки траг српског присуства на овом простору.

На сличан начин је у времену између повлачења ЈНА и стварања Војске РепубликеСрпске 1992. године на сарајевском подручју уништено и етнички очишћено 13 српских села која су заувијек напуштена.

С.В.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=22211

Хоће ли се опет наћи неки великомуслимански фанатик да негира ове злочине?

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
zelengradjanin
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.19 Firefox 3.5.19

« Odgovor #3 poslato: 07. 06. 2011. 08:59 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxКОНФЕРЕНЦИЈА О СТРАДАЊУ СРБА У САРАЈЕВУ
Хоће ли се опет наћи неки великомуслимански фанатик да негира ове злочине?

Cjela filozofija propagande je :

1.Negirati ili prešutiti zločine nad Srbima,
2.Isticati zločine Srba.
Sama propaganda o stvaranju Velike Srbije pada u vodu,
ako su zločine počinili Hrvati i Muslimani (Bošnjaci).

Polako ali sigurno istina klizi prema građanskom ratu, a ne stvaranju Velike Srbije.
Doći će na red i uzroci "građanskog rata".Dobiće on obrise i vjerskog i nacionalnog
rata ali polako.
kava_sok_razgovor
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 11.0.696.77 Chrome 11.0.696.77

« Odgovor #4 poslato: 07. 06. 2011. 09:25 »
Podeli temuIdi gore

Cjela filozofija propagande je :

1.Negirati ili prešutiti zločine nad Srbima,
2.Isticati zločine Srba.
Sama propaganda o stvaranju Velike Srbije pada u vodu,
ako su zločine počinili Hrvati i Muslimani (Bošnjaci).

Polako ali sigurno istina klizi prema građanskom ratu, a ne stvaranju Velike Srbije.
Doći će na red i uzroci "građanskog rata".Dobiće on obrise i vjerskog i nacionalnog
rata ali polako.

Hoće li se na toj konferenciji pričati o Srbima koji su stradali od granata i metaka VRS-a i hoće li broj stradalih Srba u Sarajevu obuhvatiti stradale Srbe koji su bili u Armiji BiH?

zelengradjanin
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.19 Firefox 3.5.19

« Odgovor #5 poslato: 07. 06. 2011. 09:47 »
Podeli temuIdi gore

Hoće li se na toj konferenciji pričati o Srbima koji su stradali od granata i metaka VRS-a i hoće li broj stradalih Srba u Sarajevu obuhvatiti stradale Srbe koji su bili u Armiji BiH?

Ova generacija Srba sigurno neće ponoviti greške naših predaka, koji nisu znali ili
smjeli poslije 1945 zaradi brastva i jedinstva zaboraviti svoje žrtve.
Taj zaborav Srbe je strašno puno koštao i još uvjek košta.
Armija BiH je neprijateljska armija prema Srbskom narodu pa tako i oni koji su joj
služili.
kava_sok_razgovor
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 poslato: 07. 06. 2011. 09:53 »
Podeli temuIdi gore

Ova generacija Srba sigurno neće ponoviti greške naših predaka, koji nisu znali ili
smjeli poslije 1945 zaradi brastva i jedinstva zaboraviti svoje žrtve.
Taj zaborav Srbe je strašno puno koštao i još uvjek košta.
Armija BiH je neprijateljska armija prema Srbskom narodu pa tako i oni koji su joj
služili.

Pa ja vjerujem da su i Srbi četnici bili u očima Srba partizana neprijatelji i da su se ubijali međusobno.

Ali kada govorimo o stradalim Srbima u II svjetskom ratu, onda ubrajamo i jedne i druge po stradale Srbe.

Nije valjda da je pripadništvo srpstvu isključivo vezano pripadništvu Vojsci Republike Srpske?

p.s. nisi mi odgovorio šta je sa civilima Srbima u Sarajevu koji su stradali od granata i metaka VRS-a?
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1

« Odgovor #7 poslato: 07. 06. 2011. 03:43 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :

Tema je jasna!

Citat
p.s. nisi mi odgovorio šta je sa civilima Srbima u Sarajevu koji su stradali od granata i metaka VRS-a?
Kao i muslimani koji su nastradali od muslimanske vojske.
To nije tema o sarajevu je otvoreno ko zna koliko tema.

A vode se mnogo procesa za civile u sarajevu pri tome mislim na muslimane .
A da li se vodi procesi i da li je neko osuđen za zločine koji su evidentno napravile muslimanske formacije oko sarajeva , ja nisam upućen.

Citat
Pa ja vjerujem da su i Srbi četnici bili u očima Srba partizana neprijatelji i da su se ubijali međusobno.
Ne svih, često se dešavalo da jedan brat ode u četnike a drugi u partizane.

Otverena tema je veoma jasna, znaju se počinioci imamo zločince koji se znaju, sud neće da procesuira.
Zašto to je jasno, barem dok se ne završi suđenje radovanu i ratku.

Il si, znaš već šta Wink !

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
kava_sok_razgovor
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 08. 06. 2011. 09:48 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :

Tema je jasna!
Kao i muslimani koji su nastradali od muslimanske vojske.
To nije tema o sarajevu je otvoreno ko zna koliko tema.

A vode se mnogo procesa za civile u sarajevu pri tome mislim na muslimane .
A da li se vodi procesi i da li je neko osuđen za zločine koji su evidentno napravile muslimanske formacije oko sarajeva , ja nisam upućen.
Ne svih, često se dešavalo da jedan brat ode u četnike a drugi u partizane.

Otverena tema je veoma jasna, znaju se počinioci imamo zločince koji se znaju, sud neće da procesuira.
Zašto to je jasno, barem dok se ne završi suđenje radovanu i ratku.

Meni je fascinantno gledati kako Srbi pljuju po Bošnjacima i njihovim metodama, a Srbi te iste metode primijenjuju i uvijek prave poređenje sa Bošnjacima. Neko sa strane bi pomislio da je u pitanju ljubav, a ne mržnja  Kafica

Uglavnom, vidim da tebi stradali Srbi civili u Sarajevu su totalno nebitna stvar kada stradaju od srpske ruke, ali ti postaju strašno bitna stvar kada stradaju od bošnjačke ruke.

Meni iskreno nema razlike između stradalog civila.

Primjera Nikole Gordića ćeš se uvijek sjetiti i naglasiti, ali primjera Olge Sučić se nećeš sjetiti...a da ne govorim o starcima Srbima koji su platili životom samo zato što su čekali vodu u redu sa kanisterima u rukama.

A jasno je meni sve to. Čistoća slike se kvari sa ovakvim primjerima, jer bi se onda cvijeće moralo dolaziti i polagati ne samo u Dobrovoljačkoj  Kafica

miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 08. 06. 2011. 09:56 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :

Do nastradalih srba u sarajevu je tebi stalo kao do lanjskog snega.
Srbi na otvorenoj temi su nastradali od maljeva i handžara :
Citat
На данашњи дан 1992. године почео је муслимански масакр у сарајевском селу Ледићи гдје су маљевима и ножевима убијена 24 српска цивила, затрте су читаве породице, најстарија жртва имала је 92 године, најмлађа је била беба од једанаест мјесеци.
A ima tema i o loguru, gde su bile žene i deca, i za divno čudo čuvari logora nisu predmet optužbi, c c c c.
Fascinantna je meni percepcija pojednaca i želja za spinovanje.
Ti moj prepošteni za razliku od sličnih foruma gde je tvoj habitat možeš otvoriti temu bilo koju.
Ja u habitatu koji tebe okružuje NE.
TEma je veoma jasna i precizna.
Tvoje krokodilske suze i kvazi zabrinutost nekome drugom možeš prosipati.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
kava_sok_razgovor
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 poslato: 08. 06. 2011. 10:39 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :

Do nastradalih srba u sarajevu je tebi stalo kao do lanjskog snega.
Srbi na otvorenoj temi su nastradali od maljeva i handžara :A ima tema i o loguru, gde su bile žene i deca, i za divno čudo čuvari logora nisu predmet optužbi, c c c c.
Fascinantna je meni percepcija pojednaca i želja za spinovanje.
Ti moj prepošteni za razliku od sličnih foruma gde je tvoj habitat možeš otvoriti temu bilo koju.
Ja u habitatu koji tebe okružuje NE.
TEma je veoma jasna i precizna.
Tvoje krokodilske suze i kvazi zabrinutost nekome drugom možeš prosipati.

Ja sam u svom na svom habitatu. Imaš neki problem s tim?  Kafica
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 poslato: 08. 06. 2011. 01:51 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :
Ja sam u svom na svom habitatu. Imaš neki problem s tim?  Kafica

Ja inače u životu nemam problema.
Ali mi nije jasno da se neprocesuiraju neljudi za ovakve stvari :
Citat
Патолог Зоран Станковић је констатовао да је смрт свих људи ексхумираних из масовне гробнице на Јаворској коси у октобру 2001. године наступила усљед удара тупим предметом или убодима ножа.
Sa gore navedenim stvarima imam problem .

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
kava_sok_razgovor
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 08. 06. 2011. 02:29 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :Ja inače u životu nemam problema.
Ali mi nije jasno da se neprocesuiraju neljudi za ovakve stvari :Sa gore navedenim stvarima imam problem .

Naravno da imam i ja sa tim problem, ali isto tako imam problem kada se svjesno ili nesvjesno miješaju neke stvari samo da bi se u javnosti stvorio utisak nečega ili nekoga.

Ne mogu se miješati stradavanja bilo kojeg naroda u ratu i nakon rata i trpati u isti koš samo da bi se napumpale brojke  Kafica
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 poslato: 08. 06. 2011. 05:13 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :
Naravno da imam i ja sa tim problem, ali isto tako imam problem kada se svjesno ili nesvjesno miješaju neke stvari samo da bi se u javnosti stvorio utisak nečega ili nekoga.

Ne mogu se miješati stradavanja bilo kojeg naroda u ratu i nakon rata i trpati u isti koš samo da bi se napumpale brojke  Kafica
Pisac je gore pomenutim hteo da kaže : " NIŠTA " .
U javnosti drugog entiteta žrtve kao ove u trnovu ne postoje.
Ovo je podsećanje na žrtve kao i na zločince koji slobodno hodaju.
Takođe je podsećanje i na sistem koji ništa nepoduzima da bi se zločinci sklonili sa ulica.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Neo
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Safari 5.0.3 Safari 5.0.3

« Odgovor #14 poslato: 08. 06. 2011. 08:41 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :Pisac je gore pomenutim hteo da kaže : " NIŠTA " .
U javnosti drugog entiteta žrtve kao ove u trnovu ne postoje.
Ovo je podsećanje na žrtve kao i na zločince koji slobodno hodaju.
Takođe je podsećanje i na sistem koji ništa nepoduzima da bi se zločinci sklonili sa ulica.

Sokiran
sistem koji te iste zlocince dize u herojska nebesa a multietničke teme svakodnevnice mentori iste podmecu muda pod bubrege podmecu glupim srbima koji vjeruju u bih-matrix istinu...
zalosna je ova tvorevina koja kao jedino rijesenje nudi ratni sukob do kraja svjeta...zalosno je to sto postoji bih , a zao mi je i potomaka koji ce uzeti oruzje u ruke i rjesavati probleme koje je Dejton prekinuo.
zalosno je zivjeti sa bosnjacima i hrvatima uopste!
zalosno  Ljutko

Kad nastupe borbe dani
k pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani
srpske zemlje, srpski rod!

http://www.youtube.com/watch?v=U8ffjXcpIk8&feature=player_embedded
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 18. 05. 2012. 03:57