|
Obi-Wan Kenobi
|
 |
« poslato: 10. 06. 2011. 06:30 » |
Idi gore
|
http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2011&mm=06&dd=10&nav_id=517915
|
strelok 06:48 Šalje privatnu poruku. Matovilo 06:50 Čita svoje privatne poruke.
|
|
|
|
kava_sok_razgovor
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 10. 06. 2011. 09:15 » |
Idi gore
|
http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2011&mm=06&dd=10&nav_id=517915 Da se kojim slučajem osnuje Islamska zajednica Republike Srpske, baš me zanima da li bi Vlast RS-a promovisala da sva imovina na njenoj teritoriji bude imovina Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu ili nove Islamske zajednice sa sjedištem u BL 
|
|
|
|
|
|
Obi-Wan Kenobi
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 10. 06. 2011. 09:18 » |
Idi gore
|
Da se kojim slučajem osnuje Islamska zajednica Republike Srpske, baš me zanima da li bi Vlast RS-a promovisala da sva imovina na njenoj teritoriji bude imovina Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu ili nove Islamske zajednice sa sjedištem u BL  O tome ce moci da se prica onda kad se osnuje IZ RS, a to nece da se desi, zato  .
|
|
|
|
|
kava_sok_razgovor
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 10. 06. 2011. 09:33 » |
Idi gore
|
O tome ce moci da se prica onda kad se osnuje IZ RS, a to nece da se desi, zato  . Ah ti principi 
|
|
|
|
|
|
Obi-Wan Kenobi
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 10. 06. 2011. 09:41 » |
Idi gore
|
Ah ti principi  Pa cekaj, zar nisi ti covek pravnik i zar ti ne insistiras na slovima zakona i reali? Kako to da te sad odjednom zanimaju kondicionali? 
|
|
|
|
|
kava_sok_razgovor
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 10. 06. 2011. 10:25 » |
Idi gore
|
Pa cekaj, zar nisi ti covek pravnik i zar ti ne insistiras na slovima zakona i reali? Kako to da te sad odjednom zanimaju kondicionali?  Naravno. Ako je Crna Gora usvojila zakone kakve jesu, onda ih treba poštivati. Ako Crna Gora odluči da ima svoju crnogorsku pravoslavnu crkvu, onda to treba poštivati  Nema razloga da imovina te crkve ne bude ono što je nekada bila imovina srpske pravoslavne crkve. Pa Republika Srpska je uredila vlasništvo na tom principu. Sva imovina prijeratnih firmi sa sjedištem u Federaciji je postala imovina novoformiranih firmi sa sjedištem u RS-u.
|
|
|
|
|
|
Obi-Wan Kenobi
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 10. 06. 2011. 10:29 » |
Idi gore
|
Naravno. Ako je Crna Gora usvojila zakone kakve jesu, onda ih treba poštivati. Ako Crna Gora odluči da ima svoju crnogorsku pravoslavnu crkvu, onda to treba poštivati  Nema razloga da imovina te crkve ne bude ono što je nekada bila imovina srpske pravoslavne crkve. Pa Republika Srpska je uredila vlasništvo na tom principu. Sva imovina prijeratnih firmi sa sjedištem u Federaciji je postala imovina novoformiranih firmi sa sjedištem u RS-u. E, to je vec odgovor na temu.  A sta je sa polozajem verskih zajednica, sekularizmom i kanonskim priznanjem CPC? Drzava Crna Gora ne bi trebalo da bude ta koja ce da odlucuje kako ce se koja verska zajednica zvati, zar ne? Nisu crkve isto sto i drzave...
|
|
|
|
|
kava_sok_razgovor
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 10. 06. 2011. 10:34 » |
Idi gore
|
E, to je vec odgovor na temu.  A sta je sa polozajem verskih zajednica, sekularizmom i kanonskim priznanjem CPC? Drzava Crna Gora ne bi trebalo da bude ta koja ce da odlucuje kako ce se koja verska zajednica zvati, zar ne? Nisu crkve isto sto i drzave... Pa crkve i vjerske zajednice su definisane zakonom i treba da se ponašaju u skladu sa domaćim zakonima. Na svakoj državi je da odluči kako će definisati vjerske zajednice i kakva će im prava i status dati. To što neka vjerska zajednica uživa više prava u nekoj državi ne znači nužno da mora uživati ta ista prava u drugoj državi.
|
|
|
|
|
|
Obi-Wan Kenobi
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 10. 06. 2011. 10:40 » |
Idi gore
|
Pa crkve i vjerske zajednice su definisane zakonom i treba da se ponašaju u skladu sa domaćim zakonima. Na svakoj državi je da odluči kako će definisati vjerske zajednice i kakva će im prava i status dati. To što neka vjerska zajednica uživa više prava u nekoj državi ne znači nužno da mora uživati ta ista prava u drugoj državi.
Svakako.  Uz to da osamostaljenje CG ne znaci automatski i autokefalnost CPC. Tu su vec u pitanju neki malo drugaciji zakoni.
|
|
|
|
|
kava_sok_razgovor
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 10. 06. 2011. 12:46 » |
Idi gore
|
Svakako.  Uz to da osamostaljenje CG ne znaci automatski i autokefalnost CPC. Tu su vec u pitanju neki malo drugaciji zakoni. Nijedan crkveni zakon ne smije biti u suprotnosti sa domaćim zakonom. Crkve i sve druge vjerske zajednice se moraju pridržavati ovozemaljskih zakona. Što se tiče imovine SPC, pa to treba posmatrati kao restituciju. Izanalizirati hronologiju u pogledu crkvene imovine. Reći jedno je crkveni zakon, a drugo državni je non sens. Šta sad treba da srkva u svom zakonu kaže kako njene sankcije uključuju i smrtnu kaznu ili bičevanje, a država treba da kaže jest samo vi radite kako je vama volja  Isto tako treba svima biti jasno da je imovina imovina i da država ima pravo da se miješa u svačije pravo na imovinu. Eksproprijacija nije rezervisana samo obične ljude. Ako državi treba za izgradnju puta šuma, livada itd koja je u privatnom vlasništvu, država ima pravo da oduzme to i naknadi vlasniku te imovine.
|
|
|
|
|
|
Obi-Wan Kenobi
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 10. 06. 2011. 12:51 » |
Idi gore
|
Nijedan crkveni zakon ne smije biti u suprotnosti sa domaćim zakonom. Crkve i sve druge vjerske zajednice se moraju pridržavati ovozemaljskih zakona. Što se tiče imovine SPC, pa to treba posmatrati kao restituciju. Izanalizirati hronologiju u pogledu crkvene imovine. Reći jedno je crkveni zakon, a drugo državni je non sens. Šta sad treba da srkva u svom zakonu kaže kako njene sankcije uključuju i smrtnu kaznu ili bičevanje, a država treba da kaže jest samo vi radite kako je vama volja  Isto tako treba svima biti jasno da je imovina imovina i da država ima pravo da se miješa u svačije pravo na imovinu. Eksproprijacija nije rezervisana samo obične ljude. Ako državi treba za izgradnju puta šuma, livada itd koja je u privatnom vlasništvu, država ima pravo da oduzme to i naknadi vlasniku te imovine. Tacno, super, ali gde sam ja pominjao imovinu?  Pominjao sam autokefalnost CPC, sto je backdrop ove cele price, a imovina je sasvim drugi par opanaka i naravno da treba da se izanalizira sve i naravno da verske zajednice ne da treba, vec moraju da se pridrzavaju svetovnih zakona.
|
|
|
|
|
kava_sok_razgovor
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 10. 06. 2011. 12:58 » |
Idi gore
|
Tacno, super, ali gde sam ja pominjao imovinu?  Pominjao sam autokefalnost CPC, sto je backdrop ove cele price, a imovina je sasvim drugi par opanaka i naravno da treba da se izanalizira sve i naravno da verske zajednice ne da treba, vec moraju da se pridrzavaju svetovnih zakona. Ih, ti k'o da ne i sam ne znaš da se kod crkava sve uvijek vrtjelo oko....čega? Paraaaa...a pare su sada imovinaaaa Doduše nije sve u novcu, ima nešto i u zlatu i dijamantima. O tome bolje znaju Vatikan, Papa, a Boga mi onaj gore vladika Kačavenda
|
|
|
|
|
|
Obi-Wan Kenobi
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 10. 06. 2011. 01:04 » |
Idi gore
|
Ih, ti k'o da ne i sam ne znaš da se kod crkava sve uvijek vrtjelo oko....čega? Paraaaa...a pare su sada imovinaaaa Doduše nije sve u novcu, ima nešto i u zlatu i dijamantima. O tome bolje znaju Vatikan, Papa, a Boga mi onaj gore vladika Kačavenda Oko cega god da se vrtelo, zlata, para, PayPal racuna, uticaja, CPC ce tesko da izboksuje pravu autokefalnost u neko dogledno vreme ako ikad i uspeju, i osamostaljenje CG nece da utice na kompleksnost vizantijskih zakona. Sta mislis, sta je trazio Vujanovic kod Vartolomeja u Istanbulu prosle godine?
|
|
|
|
|
kava_sok_razgovor
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 10. 06. 2011. 01:06 » |
Idi gore
|
Oko cega god da se vrtelo, zlata, para, PayPal racuna, uticaja, CPC ce tesko da izboksuje pravu autokefalnost u neko dogledno vreme ako ikad i uspeju, i osamostaljenje CG nece da utice na kompleksnost vizantijskih zakona.
Sta mislis, sta je trazio Vujanovic kod Vartolomeja u Istanbulu prosle godine?
Svako svoje ineteres ostvaruje na način na koji misli da je najbolji način. Lobiranje je metoda poznata od vajkada. Šta misliš što Dodik stalno putuje malo do Moskve, malo do Rima, malo do Brisela itd. Lobira za "svoju" stvar. Ako mogu Srbi lobirati za svoju stvar, što se to osporava Crnogorcima i nesrbima 
|
|
|
|
|
|
Obi-Wan Kenobi
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 10. 06. 2011. 01:07 » |
Idi gore
|
Svako svoje ineteres ostvaruje na način na koji misli da je najbolji način. Lobiranje je metoda poznata od vajkada. Šta misliš što Dodik stalno putuje malo do Moskve, malo do Rima, malo do Brisela itd. Lobira za "svoju" stvar. Ako mogu Srbi lobirati za svoju stvar, što se to osporava Crnogorcima i nesrbima  A tebi je Dodik bas fetis?  Ko je njega pominjao i ko je osporavao bilo sta?
|
|
|
|
|