Nijedan crkveni zakon ne smije biti u suprotnosti sa domaćim zakonom. Crkve i sve druge vjerske zajednice se moraju pridržavati ovozemaljskih zakona.
Što se tiče imovine SPC, pa to treba posmatrati kao restituciju. Izanalizirati hronologiju u pogledu crkvene imovine.
Reći jedno je crkveni zakon, a drugo državni je non sens. Šta sad treba da srkva u svom zakonu kaže kako njene sankcije uključuju i smrtnu kaznu ili bičevanje, a država treba da kaže jest samo vi radite kako je vama volja

Isto tako treba svima biti jasno da je imovina imovina i da država ima pravo da se miješa u svačije pravo na imovinu. Eksproprijacija nije rezervisana samo obične ljude. Ako državi treba za izgradnju puta šuma, livada itd koja je u privatnom vlasništvu, država ima pravo da oduzme to i naknadi vlasniku te imovine.
Gle moram se složit tu s Đuđijem.
Čovjek mi je fino objasnio svu kompeksnost pravoslavnih crkvi.
Meni to nepojmljivo, arhaično i bizarno, no ako Crmnogorci žele imat pravoslavnu crkvu onda moraju poštivat zakone pravoslavlja.
Tu država nema veze s tim.
Oni mogu osnovat neku svoju državnu crkvu, no tad to neče biti prasvoslavna crkva.
Priznaju ih druge crkve, ne države.
Mogu odabrat put ko Englezi s anglikanizmom, u teoriji i praksi vrlo slično katoličanstvu no ipak nije.
Ja osobno smatram da crkvi treba omogučit da u praksi provodi svoj nauk i da budu što siromašniji, no ne može država uzimat tuđu imovinu.
Ako je država sekularna onda se ne treba petljat uopče u poslove crkve.
Nek ne prodaju SPCu više ni metra kvadratnog, no nije fer ni uzet bez odštete.
Osim ako se ne uzme svim vjerskim zajednicama, ne samo jednoj.
A i to onda u dogovoru s vjerskim zajednicama.