Jaaahh kad se samo setim one silne dreke,vike i povika od pre par godina kada je Dodik zapoceo ovako nesto slicno a u vezi rafinerije Brod,koju Bacuske kupise.
Slicna stvar evo i s hidrocentralama na Drini,koja tece posred istocne/zapadne Srbadije,tj.Srbije i Srbske.
Oni koji neznaju ......ovaj biznis Italiajni su na najvisem nivou pokretali jos pre unistenja YU.Milosevicu je od Italijana kao mediajtora predlagano da Italija Francuska Srbija/CG i Amerika naprave posao veka s nekoliko desetina hidrocentrala na Drini.Ponuda je bila da Amerikanci i Italijani uloze lovu kompletnu za sve a Srbija ostalo i dodatnu radnu snagu a zauzvrat Italija se nudila obecavajuci kod amerike da se rasplet oko YU da se rasplete onako kako najvise Srbima odgovara plus ogromna finansijska dobit......itd.
Milosevic se jedva slozio ali trazio kesa 2 mlrde $US.
Bog sami zna sta bi bilo kad bi bilo.....a ja kazem da je komunjara Milosevic prihvatio bilo bi za celu Srbadiju puno bolje.
Beograd 17.05.2000.
Milošević odbijo projekat "Drina"
Bajna Bašta: U nedavnom intervjuu Radio-televiziji Bajina Bašta, Zvonimir Trajković, bivši savetnik Slobodana Miloševića, a potom i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, otkrio je detalje svog „duela" sa Miloševićem iz 1990. godine oko projekta „Drina".
Predložio sam Miloševiću taj projekat prema kojem je trebalo da Francuzima i Amerikancima prodamo koncesiju nad Drinom i njenim pritokama na 25 godina, nakon čega bi francuski i američki lobisti uložili 16,5 milijardi dolara u izgradnju 28 hidroelektrana. Međutim, Milošević je to odbio kao od šale, rekao je Trajković i potom otkrio mnoge detalje oko projekta.
Projekat „Drina" sastojao se od četiri podprojekta koja su, između ostalog, predviđala i revitalizaciju kosovskih elektrana i postavljanje podvodnog kabla za južnu Italiju kojim bi se Italiji stalno isporučivalo 2.000 megavata. Ja sam bio presrećan kada su Amerikanci i Francuzi prihvatili taj plan. Odmah su, naravno, uskočili i Italijani jer im je bilo jako važno da dobiju to napajanje s juga. Ali, ponavljam, Miloševiću se to nije svidelo jer je, praktično, uslov bio da se koncesija za Drinu da za jedan dolar.
Uzaludno sam pokušao da objasnim Miloševiću da onome ko hoće ovde da uloži 16,5 milijardi dolara ne može tražiti pare za Drinu. Pitao sam ga šta oni mogu Drini, da li mogu da je odnesu, presele nekuda? Ne, rekao sam, Drina će uvek biti tu gde jeste i teći tu kuda teče. Ali, Milošević je bio neumoljiv priseća se Trajković.
Miloševićev savetnik u periodu 1990-1993. godine veruje da je njegov šef pristao na projekat „Drina", u Srbiji bi danas sve bilo drugačije.
U pitanju su multinacionalne kompanije koje ne bi radile nešto zato što nas vole, već zato što je njihov interes ogroman, zbog toga što bi jedan „Dženeral elektriks" radio generatore, turbine, transformatore i sve drugo. U toj situaciji naša građevinska, elektro i mašinska operativa uključila bi se u sve te poslove. Na taj način, procena je bila da bi 63 odsto od 16,5 milijardi dolara ostalo kod nas procenio je Trajković.
Zvonimir Trajković
www.trajkovic.co.yu http://www.trajkovic.rs/intervjui/blic/17.05.2000.html