Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 03:06 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Životni standard u BiH  (Pročitano 7701 puta)
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3 Firefox 3.5.3

« poslato: 26. 10. 2009. 10:56 »
Podeli temuIdi gore

http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vijesti/47980/U-BiH-najskuplje-meso.html

dali nasi stocari zivotinje hrane tartufima pa je cena mesa ovolika ili mesari imaju extra profit Huh?
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 6.0 MS Internet Explorer 6.0

« Odgovor #1 poslato: 27. 10. 2009. 09:24 »
Podeli temuIdi gore

Objasniće nam usorac i lijanovići.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
simke
Gost
« Odgovor #2 poslato: 28. 10. 2009. 04:44 »
Podeli temuIdi gore

E moj druže, zajebi meso. Od danas je na meniju soja i integralna riža pa dok ne pocrkamo od gladi.
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 poslato: 29. 10. 2009. 07:29 »
Podeli temuIdi gore

Ma nećemo pocrkati, ješćemo na kašikicu.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.4 Firefox 3.5.4

« Odgovor #4 poslato: 29. 10. 2009. 12:03 »
Podeli temuIdi gore

Ja sam vec krenuo sa djetom. Boli me zub i ne jedem meso....

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
Sve vijesti na jednom mjestu
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 poslato: 29. 10. 2009. 12:19 »
Podeli temuIdi gore

Ti silom prilika na dijeti  Cheesy .problem su i naši proizvođači kao i uvoznivi.
teško je tu naći nekakvu sredinu.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Nebojsa Seric Shoba
Stariji član
Van mreže Van mreže

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.0.15 Firefox 3.0.15

« Odgovor #6 poslato: 08. 11. 2009. 06:41 »
Podeli temuIdi gore

Ekonomija bivših komunističkih zemalja nije propala, no da bi uhvatila korak s ekonomijom zapada bit će potrebno mnogo vremena, a sam pronalazak načina za to je težak i dugotrajan proces, piše 'The Economist', prema čijem proračunu BDP po glavi stanovnika u BiH iznosi 4.080 dolara.

Prema anketi koju je provela Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj većina anketiranih iz bivših komunističkih zemalja izjavila je kako je bolje živjela 1989. godine, u dobu kada je i došlo do razlaza komunističkih zemalja Centralne Evrope, nego posljednjih nekoliko godina.

Globalna ekonomska kriza dovela je u pitanje budućnost brojnih građana zemalja Istočne Evrope, koji pak nemaju ni vremena da razmišljaju o budućnosti pokušavajući preživjeti sadašnjost.

Zemlje Istočne Evrope uveliko kasne sa reformama obrazovanja i zdravstvene zaštite, a prema posljednjoj analizi BDP je u odnosu na 2008. godinu pao za 6,2 posto.

Građani ovih zemalja su suočeni sa većim porezima, manjim platama, manjom javnom potrošnjom, a veliki broj njih je izgubio svoje radno mjesto. Sve to govori da će ekonomski oporavak zemalja Istočne Evrope biti veoma težak i dug.

Da bi se uopšte moglo govoriti o napretku ekonomije EBRD smatra da se prvo mora poboljšati pravni sistem u bivšim komunističkim zemljama.

Naime, strani ulagači nisu zainteresovani za ulaganja u zemljama gdje pravda spora ili je uopšte nema, a također mora se poraditi na boljoj regulaciji, te umanjiti birokratska procedure.

Ipak, pojedine zemlje su uspjele da se trgnu iz crne ekonomske rupe, a najviše zahvaljujući tome što su znale iskoristiti strana ulaganja.

Od bivših jugoslovenskih zemalja u tome se najviše ističe Slovenija, a zatim Hrvatska.

Bosna i Hercegovina je na samom dnu liste kada je u pitanju životni standard u bivšim socijalističkim zemljama.

Naime, BDP u Bosni i Hercegovini iznosi svega 4. 080 dolara, dok primjerice Hrvatska ima 13.220 dolara BDP po glavi stanovnika.

Naime, od bivših jugoslovenskih zemalja na prvom mjestu je Slovenija koja ima BDP od 24.180 dolara, zatim Hrvatska, Crna Gora u kojoj je BDP po stanovniku 6.510 dolara, odmah poslije Crne Gore je Srbija sa BDP- om od 5.480 dolara, te Makedonija sa 4.410 dolara.

Iza Bosne i Hercegovine se nalaze jedino Albanija sa 3.450 dolara, Ukrajina sa 2.520 dolara po glavi stanovnika i Moldavija sa BDP-om od 1.510 dolara po glavi stanovnika.

"Na Italiju mi računamo kao na susjednu državu." - Milan Martić, 20. jun 1994.
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 3.5.5 Firefox 3.5.5

« Odgovor #7 poslato: 08. 11. 2009. 07:29 »
Podeli temuIdi gore

mani se statistike ,dok god ne mogu kroz svoj grad i susjedne gradove proci normalno od guzve automobila svaki dan od jutra do sutra ,nema krize jer automobili ne idu na vodu vec na gorivo a bosna nije poznata po naftnim izvorima Cheesy
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 08. 11. 2009. 08:16 »
Podeli temuIdi gore

Istina je to da je standard loš.
I veliko je raslojavanje stanovništva, srednji sloj ne postoji.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
czbron
Turista

Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #9 poslato: 13. 12. 2009. 10:57 »
Podeli temuIdi gore

Po meni, ovo bi trebalo da bude tema broj 1 na svim forumima, novinama , TV .. i inace svim medijima. Stravicno je da u Sloveniji je 24.000 usd a u BiH 4.000 usd po glavi stanovnika (ili kako vec...) , to je 6X veci standard u Sloveniji. Primijetio sam da tema standarda zivota u BiH (i ostalim Ex-Yu) stalno ustupa mjesto nacionalnim, nacionalistickim i dnevno-politickim temama.
Uvijek je lako pricati (pisati po forumima) nego nesto uraditi , ali definitivno treba postaviti ekonomiju i standard zivota u prvi plan. Potencirati domacu proizvodnju i njihov plasman na domace trziste kroz manje oporezivanje, smanjiti oporezivanje rada i postati konkurentan na trzistu u okruzenju, korupciju sprecavati na svakom koraku da bi kvalitetni ljudi , firme i ideje dosli do izrazaja.
Znam da ovo sto pisem, izgleda kao "suplja" parola ali nemogu si pomoci da negdje ne napisem svoje iskreno misljenje i zelju da ljudi pocnu ljepse zivjeti. Primijetio sam , takodje citajuci forume i novine da mnogo ljudi ima neke blokade u glavi vezane za vrijeme u kome zivimo ... cesto prepoznajem stare "socijalisticke" govornicke obrate u definisanju ekonomskih problema. To nikome nece pomoci ...
Jos nesto ... najveca sreca je , koliko cujem od poznanika, da se radi za neku drzavnu instituciju ili u skoli, policiji itd. Kazu , tu je sigurna plata i mozes da dobijes kredit.To je jasan pokazatelj da je u RS (i u cijeloj BiH, pretpostavljama) od ekonomije jos daleko. Nema firmi koje bi masovno zaposljavale ljude - nemora to biti jedna , moze i vise njih.
Mislim da ce nam trebati , daljih 20 godina , da se vratimo u moderne ekonomske tokove , ne samo u praksi vec i u glavama... Zelim nam svima mnogo srece.... pozdrav
boro975
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 poslato: 13. 12. 2009. 11:39 »
Podeli temuIdi gore

Po meni, ovo bi trebalo da bude tema broj 1 na svim forumima, novinama , TV .. i inace svim medijima. Stravicno je da u Sloveniji je 24.000 usd a u BiH 4.000 usd po glavi stanovnika (ili kako vec...) , to je 6X veci standard u Sloveniji. Primijetio sam da tema standarda zivota u BiH (i ostalim Ex-Yu) stalno ustupa mjesto nacionalnim, nacionalistickim i dnevno-politickim temama.
Uvijek je lako pricati (pisati po forumima) nego nesto uraditi , ali definitivno treba postaviti ekonomiju i standard zivota u prvi plan. Potencirati domacu proizvodnju i njihov plasman na domace trziste kroz manje oporezivanje, smanjiti oporezivanje rada i postati konkurentan na trzistu u okruzenju, korupciju sprecavati na svakom koraku da bi kvalitetni ljudi , firme i ideje dosli do izrazaja.
Znam da ovo sto pisem, izgleda kao "suplja" parola ali nemogu si pomoci da negdje ne napisem svoje iskreno misljenje i zelju da ljudi pocnu ljepse zivjeti. Primijetio sam , takodje citajuci forume i novine da mnogo ljudi ima neke blokade u glavi vezane za vrijeme u kome zivimo ... cesto prepoznajem stare "socijalisticke" govornicke obrate u definisanju ekonomskih problema. To nikome nece pomoci ...
Jos nesto ... najveca sreca je , koliko cujem od poznanika, da se radi za neku drzavnu instituciju ili u skoli, policiji itd. Kazu , tu je sigurna plata i mozes da dobijes kredit.To je jasan pokazatelj da je u RS (i u cijeloj BiH, pretpostavljama) od ekonomije jos daleko. Nema firmi koje bi masovno zaposljavale ljude - nemora to biti jedna , moze i vise njih.
Mislim da ce nam trebati , daljih 20 godina , da se vratimo u moderne ekonomske tokove , ne samo u praksi vec i u glavama... Zelim nam svima mnogo srece.... pozdrav

Prvenstveni problem koji gusi citavo drustvo, pa i ekonomiju, su korupcija i kriminal, te sa njima povezane pojave nepotizma, namjestanja radnih mjesta podobnima po rodjackoj, stranackoj ili nekoj drugoj osnovi, znaci ignorisanje znanja i struke sto nas gura u ambis. Nacionalni sukobi i mrznja se raspiruju od strane vladajucih elita kao sredstvo odvracanja paznje sa ekonomske situacije, pljacke i kriminala. Mada, ne treba smetnuti sa uma da Bosna zaista ima dosta i nerijesenih politickih pitanja koja komplikuju zivot obicnim ljudima. Iz svega navedenog, logicno je da ljudi po nasim forumima vise raspravljaju o proslosti i politici, nego buducnosti i ekonomiji. Da mediji po citav dan pisu o ekonomskim temama, korupciji i kriminalu, mi bi o tome raspravljali. Ali, uzmi bilo koji medij i vidjeces da dominira politika. Zar nije cudno da se i danas raspravlja o zlocinima pocinjenim prije 15-20? Nazalost nije, jer nisu istjerani na cistac. I tako ce biti sve dok se narod ne obrazuje, ne progleda, zbaci manipulatore, kriminalce i lazljivce s vlasti. A to je moguce jedino ako se izrode zdrave snage, koje ce prije svega voditi racuna o privredi, te uspostavljanju posrnulih vrijednosti, sistemskih (obrazovanje, pravosudje), drustvenih (kultura na nivou drustvenih grupa i profesionalna etika) i licnih (moral i moralnost). I koji ce poceti da rjesavaju probleme, a ne pokusati vjecno drzati status kvo i ubirati ogromne prihode. Jer slovenacki poslovni ljudi ne mogu za tri godine zaraditi kao nas politicar za par mjeseci, bez obzira na razliku u standardu. Ali neko drugi placa razliku koji politicari stavljaju sebi u dzep. Izgleda da vrijeme radi samo za njih. A dok se situacija ne promjeni, forumi ce uglavnom biti mjesta praznjenja frustracija koje sami sebi tesko mozemo objasniti.
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 poslato: 14. 12. 2009. 02:11 »
Podeli temuIdi gore

Citat
Po meni, ovo bi trebalo da bude tema broj 1 na svim forumima, novinama , TV .. i inace svim medijima.  Primijetio sam da tema standarda zivota u BiH (i ostalim Ex-Yu) stalno ustupa mjesto nacionalnim, nacionalistickim i dnevno-politickim temama.

Има и пречих ствари од економије...не можеш се бавити економијом, а комшија ти пуца у сватове и краде ти оно што направиш...није то баш логично...да би се бавио економијом прво мораш бити жив, друже мој...

Citat
Prvenstveni problem koji gusi citavo drustvo, pa i ekonomiju, su korupcija i kriminal, te sa njima povezane pojave nepotizma, namjestanja radnih mjesta podobnima po rodjackoj, stranackoj ili nekoj drugoj osnovi, znaci ignorisanje znanja i struke sto nas gura u ambis.

Огроман је то проблем, то је истина...али највећи проблем у НАТО Накарадној Заједници је неријешено национално питање и непостојање унутрашњег консензуса о самом постојању уније напредне Српске и ретроградне МХ-Федерације...то је кључни проблем људи на простору бивше СРБиХ - и можемо се ми чешљати колико хоћемо, али село гори...

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
boro975
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 14. 12. 2009. 12:49 »
Podeli temuIdi gore

...

Огроман је то проблем, то је истина...али највећи проблем у НАТО Накарадној Заједници је неријешено национално питање и непостојање унутрашњег консензуса о самом постојању уније напредне Српске и ретроградне МХ-Федерације...то је кључни проблем људи на простору бивше СРБиХ - и можемо се ми чешљати колико хоћемо, али село гори...

Cuj, tu se slazem, ali u pitanju je unutrasnje uredjenje Bosne na koje mi u principu ne mozemo uticati. Svi znaju da Srbi uglavnom ne zele biti u Bosni, znaju da RS tezi maksimalnom stepenu autonomije ili otcjepljenju, ali nije nas mandat da to provedemo, vec do MZ-a. Tako da nema potrebe da se bavimo tim pitanjima na kojima ne mozeo postici nikakav napredak, cuvajmo ovo nadleznosti sto imamo i udrimo po kriminalu i korupciji sto ce nam koliko-toliko popraviti i ekonomiji te udariti temelje za stvaranje normalnog drustva. A ako bude doslo na red i rastakanje Bosne, lako je izaci na glasanje i zaokruziti "da", to je sve sto ce se od nas traziti, a mozda nece ni to.
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 3.6b4 Firefox 3.6b4

« Odgovor #13 poslato: 19. 12. 2009. 11:34 »
Podeli temuIdi gore

Citat
Oko 20 odsto stanovništva u BiH nije u mogućnosti da sebi svakodevno obezbijedi jedan obrok, potvrđuju istraživanja.
Svaki peti građanin u BiH gladuje

Posljednji podaci Razvojnog programa Ujedinjenih nacija pokazuju da je, uprkos stabilnom ekonomskom rastu tokom protekle decenije, siromaštvo još široko prisutno na ovim prostorima, pri čemu gotovo jedno od pet domaćinstava u BiH živi ispod granice siromaštva.

"Najnoviji podaci pokazuju visok nivo siromaštva domaćinstava u kojima je glava domaćinstva (po radnom statusu) penzioner (19,5 odsto), nezaposlena ili osoba koja traži posao (23,4 odsto), domaćica (25,5 odsto), ili osoba s invaliditetom (44,4 odsto)", navodi se u najnovijim brošurama Razvojnog programa UN-a.

Sve više gladnih: Zanimljiv je njihov podatak da na nivo siromaštva utiče i pol glave domaćinstva: obrnuto od obrasca vidljivog drugdje, tako da su kod nas "domaćinstva u kojima su nosioci žene znatno manje siromašna od onih u kojima su nosioci muškarci, naročito u Federaciji BiH".

Citat
"Istiniti podaci, bez ikakvog 'kriziranja', glase da oko 48 odsto stanovništva u BiH živi u zoni siromaštva, dok je 18 odsto ispod linije koja označava kritično siromaštvo. Takve procjene su dale sve relevantne institucije koje se bave statistikom", kaže Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.

Lakota tvrdi da u našoj zemlji 50 odsto penzionera primaju mjesečno svega 320 KM, te da je u BiH oko pola miliona nezaposlenih. To je, kako konstatuje, dovoljno relevantan dokaz da je javna kuhinja u svakom gradu prijeko potrebna.

birali ste glad,srecno do sledeceg izbora,valjda cete opet uspeti izabrati glad...mislim da bi obadvije vlade entiteta trebale izvrsiti nabavku cistih kontejnera za svoje glasace da se ne zaraze bar do sledecih izbora jer svaki glas je vredan.

znaci slogan politickih stranaka za naredne izbore glasi ;"jedite iz nasih kontejnera jer su cisti kao i vlast koju birate" Cool
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.16 Firefox 3.0.16

« Odgovor #14 poslato: 21. 12. 2009. 06:12 »
Podeli temuIdi gore

Mislim da je situacija ista/slicna,ne bas neka velika razlika  od Vardara do Triglava s malkice boljom situacijom s janezima.To je samo dokaz da je rusenje SFRJ bilo ustvari rusenje nade za normalnim zivotom na duzi rok s tendencijom da bude i na trajno duuugooo stanje patnje nazadovanja i muke.
Tacnije receno oni NEsrbi koji su zdusno rusili YU ustvari su sjekli grane na kojima su udobno i u debeloj hladovini ziveli.Nikada vise nece lepo ziveti kao sto su ziveli u ex YU.

Necu puno pogresiti ako kazem da je kratkorocno najteze srbskom narodu bilo rusenje YU ali dugorocno ce biti najbolje za Srbe nestanak YU.Uostalom od Varadara do Triglava jedino Srbi su drzavotvoran narod s elementima da ubuduce stvore ozbiljnu drzavu koju sada nemaju.Niko od Vardara do Triglava danaske nema drzavu nakon nestanka YU.

{alt}
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 19. 05. 2012. 03:37