Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 03:06 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Životni standard u BiH  (Pročitano 7701 puta)
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6 Firefox 3.5.6

« Odgovor #30 poslato: 22. 12. 2009. 01:37 »
Podeli temuIdi gore

Stranci su uradili baš ono što su trebali, obnovili infrastrukturu, u konkretne kapacitete ulažu oni koji imaju ideju, znanje  i mogu to što rade prodati na tržištu to jest poduzetnici, to je tako svugdje.
E sad da bi se stvaralo tržište, i poduzetnička klima, onda mora postojati vladavina prava, pojednostavljeni i razumljivi zakoni , veterinarske, i druge, inspekcijske službe, i sve to da zaista funkcionira, a prije sveg obrazovani i slobodnomisleći ljud, a to moramo uraditi mi.
Umjesto toga naše obrazovne institucije se bave  najčešće falsificiranjem prošlosti indoktrinacijom i zaglupljivanjem mladih, koji često puta svojim stavovima djeluju istovremeno i taragično i smješno , pa smo došli do toga da su nam u 21 stoljeću pnzioneri naj progresivniji dio društva.
Broj gladni možda i nije toliki , ali broj onih  koji ne može sebi da osigura  dovoljno  kvalitetnu prehranu je i daleko veći a to se može vidjeti  između ostalog i po strukturi načešćih bolesti stanovinštva i prosječnoj dobi života.

Ja sam uvek za to da se argumentima borimo.
gde si to stranci ulozili u koju infrastrukturu, napravili dva tri mosta malo puteva nasuli, dali 4-5 plastenika...
Ja kako znam da neulazu, a investicije su minorne.
Ulaze se u niskoakumulacione poslove.
Postoje inspekcijske sluzbe i one rade i veoma sam dobro upucen u to.
Problem je tu druge prirode skoro sam bio na nekakvom seminaru o haccap, stranci su ulozili tj svedjani brdo novca da bi par anemicnih predavaca drzalo predavanja niocemu.
Zato su bile ogromne dnevnice da nepricamo o greskama u pisanju.
To ce sve biti fakturisano kao pomoc ovoj bezveznoj drzavi a pojedinci su uzeli bruku novca nizasto.
kako ce postojatii vladavina prava kad sudije politicki dizu optuznice ( citaj stranci ) kad zlocince amnestiraju.
Kad stranci postavljaju sudije o kakvom pravu da pricamo.
Sa zadnje dve recenice se slazem.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Fenix
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #31 poslato: 22. 12. 2009. 02:02 »
Podeli temuIdi gore

Ja sam uvek za to da se argumentima borimo.
gde si to stranci ulozili u koju infrastrukturu, napravili dva tri mosta malo puteva nasuli, dali 4-5 plastenika...
Ja kako znam da neulazu, a investicije su minorne.
Ulaze se u niskoakumulacione poslove.
Postoje inspekcijske sluzbe i one rade i veoma sam dobro upucen u to.
Problem je tu druge prirode skoro sam bio na nekakvom seminaru o haccap, stranci su ulozili tj svedjani brdo novca da bi par anemicnih predavaca drzalo predavanja niocemu.
Zato su bile ogromne dnevnice da nepricamo o greskama u pisanju.
To ce sve biti fakturisano kao pomoc ovoj bezveznoj drzavi a pojedinci su uzeli bruku novca nizasto.
kako ce postojatii vladavina prava kad sudije politicki dizu optuznice ( citaj stranci ) kad zlocince amnestiraju.
Kad stranci postavljaju sudije o kakvom pravu da pricamo.
Sa zadnje dve recenice se slazem.
On su dali puno novca za obnovu, sad kako je taj novac trošen pitaj vlast.
Naravno da optužnice  budu proglašene političkim, kad se procesuira gazda života i smrti, ti smiješ zastupati samo ono što gazda kaže, što pepeljara košta 3000 Km to ti ne smješ ni primjetiš.
Ne znam zašto nisu političke kad se procesuira recimo: Bičakčić i Čović , odu na sud pa tamo kažu što imaju.
Strane sudije su problem zato što se ne može na nih uticati , kako napisa Mili ona sramota od sudije u ustavnom sudu,
Šefe, strance ne mogu izlobirati.
 To su sudije kakve režim želi, dok je takvih gladi će biti sve više.
Tufahija
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 3.0.195.33 Chrome 3.0.195.33

« Odgovor #32 poslato: 22. 12. 2009. 02:06 »
Podeli temuIdi gore

Naravno da optužnice  budu proglašene političkim, kad se procesuira gazda života i smrti, ti smiješ zastupati samo ono što gazda kaže, što pepeljara košta 3000 Km to ti ne smješ ni primjetiš.
Ne znam zašto nisu političke kad se procesuira recimo: Bičakčić i Čović , odu na sud pa tamo kažu što imaju.
Strane sudije su problem zato što se ne može na nih uticati , kako napisa Mili ona sramota od sudije u ustavnom sudu,

Znači, ipak je važno ko je gazda i ko plaća? Hmmmmmmmmmmmm Embarrassed
eko
Redovni član

Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #33 poslato: 22. 12. 2009. 02:21 »
Podeli temuIdi gore

Tema na mjestu,
da su političari pametni koliko nisu ( možda isle za sebe da jesu),
da su pametnim usmjeravanjem novca podigli industrijske kapacitete,
pa se onda nadmetali, ko gdje šta treba,
mi bismo barem bili mnogo zadovoljniji, i naravno prosperitetniji,
i sigurno bi se manje svađali oko toga koje je tko vjere i nacije,
a više se borili da postignemo neki poslovni, a ne politički uspjeh u životu.
ALI, tu je naravno međunarodna zajednica, koja itekako ima velikog udjela u našem
neuspjehu, i koja fino profitira od našeg poslije ratnog haosa.
Sve u svemu, nije ovih jadnih 20% zaslužilo da tako bijedno žive,
ali se bojim da će ih svakim danom biti sve više, i više, i više,... dok i sami ne postanemo dio njih.

I thank whatever gods may be for my unconquerable soul... I am the master of my fate, I am the captain of my soul.
The God is the only winner!!!
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #34 poslato: 22. 12. 2009. 02:34 »
Podeli temuIdi gore

Ja taj novac nisam video, sav novac koji je dan stranci su uslovljavali da se i  kako da se trosi.
Zasto je Šarovic bio optužen, zašto je skinuto na 100-ine ljudi sa političkih funkcija bez obrzloženja.
U ustavnom sudu su 3 stranca i 2 muslimana doneli sve, i da nda pričamo o nepristrasnosti ustavnog suda.
Zašto ti brineš o zgradi vlade RS to je reprezetativan objekat koji je trebao i koji je napravljem od para RS a ne donacija.
Stranci su izlobirani i ta je priča bespredmetna.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.16 Firefox 3.0.16

« Odgovor #35 poslato: 22. 12. 2009. 06:29 »
Podeli temuIdi gore

Има и пречих ствари од економије...не можеш се бавити економијом, а комшија ти пуца у сватове и краде ти оно што направиш...није то баш логично...да би се бавио економијом прво мораш бити жив, друже мој...

Огроман је то проблем, то је истина...али највећи проблем у НАТО Накарадној Заједници је неријешено национално питање и непостојање унутрашњег консензуса о самом постојању уније напредне Српске и ретроградне МХ-Федерације...то је кључни проблем људи на простору бивше СРБиХ - и можемо се ми чешљати колико хоћемо, али село гори...

Tako je slazem se ....
U nekoliko navrata u zadnjih par godina imao sam prilike da procitam i apsolutno verujem to sto sam procitao :
Naime Milorad D. premijer i jos neki su se zalili kako najveci deo energije u obavljanju duznosti svojih najvise trose vremena i truda braneci ono sto je RS dobila u Dejtonu tj,braneci RS od stalnih svakodnevnih napada,podmetanja i cega sve ne ....pa TEK ostatak vremena i truda (manji deo)utrosi se na goruce ekonomske probleme i ostale svakodnevne obaveze .

Setimo se posle Dejtona nekih 10-12g m/h Federaciju zapadne neke drzave i arapaske su sopali s parama i silnim donacijama pa su muslimanski prvaci sav svoj trud usmjeravali za 2 stavke:
za unistenje RS i skidanje njenih predstavnika s vlasti
za kradju silnih donacija ....a takve love se pokralo po mnogim izvorima oko 6 mlrdi $.

{alt}
autsajder
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #36 poslato: 23. 12. 2009. 12:43 »
Podeli temuIdi gore

Има и пречих ствари од економије...не можеш се бавити економијом, а комшија ти пуца у сватове и краде ти оно што направиш...није то баш логично...да би се бавио економијом прво мораш бити жив, друже мој...

Огроман је то проблем, то је истина...али највећи проблем у НАТО Накарадној Заједници је неријешено национално питање и непостојање унутрашњег консензуса о самом постојању уније напредне Српске и ретроградне МХ-Федерације...то је кључни проблем људи на простору бивше СРБиХ - и можемо се ми чешљати колико хоћемо, али село гори...

НЕМА прече ствари од економије! То је најпрече. Да би доживио да неко пуца на тебе, мораш прво јести и пити. А јести и пити не можеш ако не радиш, тј.економишеш.

Tako je slazem se ....
U nekoliko navrata u zadnjih par godina imao sam prilike da procitam i apsolutno verujem to sto sam procitao :
Naime Milorad D. premijer i jos neki su se zalili kako najveci deo energije u obavljanju duznosti svojih najvise trose vremena i truda braneci ono sto je RS dobila u Dejtonu tj,braneci RS od stalnih svakodnevnih napada,podmetanja i cega sve ne ....pa TEK ostatak vremena i truda (manji deo)utrosi se na goruce ekonomske probleme i ostale svakodnevne obaveze .

Setimo se posle Dejtona nekih 10-12g m/h Federaciju zapadne neke drzave i arapaske su sopali s parama i silnim donacijama pa su muslimanski prvaci sav svoj trud usmjeravali za 2 stavke:
za unistenje RS i skidanje njenih predstavnika s vlasti
za kradju silnih donacija ....a takve love se pokralo po mnogim izvorima oko 6 mlrdi $.

Нико Милораду и осталима у његовој влади не брани да одреде 2-3 човјека за одбрану свега што је РС добила Дејтоном, а министре финансија, економије, регионалног развоја, локалне самоуправе.... да упрегну да побошају стандард регија, општина и посебно грађана. То је политика. Неко те напада, а ти се браниш. Е сад што си економски јачи то ћеш се лакше и одбранити.
Али, нема везе. Преживјели су Срби и већу голготу од странаца, федералеса, корумпираних министара и премијера.....па ће и њих претурити преко главе....

Само Српска!
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8 Firefox 3.5.8

« Odgovor #37 poslato: 11. 03. 2010. 09:14 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxBANJALUKA - Velike gužve i frustracija obilježile su jučerašnji prvi dan isplata penzija u RS po novim pravilima prema kojima su penzije umanjene polovini od oko 70.000 korisnika privilegovanih penzija.
Penzioneri očajni zbog manjih penzija

Naime, prema izmjenama i dopunama Zakona o PIO od februara se penzije umanjuju dijelu penzionera koji nemaju puni staž u odnosu na broj odrađenih godina, dok se borcima šeste i sedme kategorije ukida isplata po garantovanom penzijskom osnovu.

U banjalučkoj filijali juče je vladalo razočarenje penzionera koji su došli da se žale na umanjene penzije. Pedesetpetogodišnji Banjalučanin Miroslav Ćorić kaže da je borac prve kategorije i da ima ukupno 30 godina penzijskog staža. Ovog mjeseca je primio za 200 maraka manju penziju.

"Neka mi političari objasne od čega sad ja da živim? Tako se odnose prema borcima koji su im pravili državu. Udaraju samo po sirotinji. Oni su sebi sve obezbijedili, a otimaju od naroda", kaže on.

Ćorić tvrdi da mu u banjalučkoj filijali PIO nisu htjeli priznati tri godine staža koje je, kako kaže, pošteno odradio poslije završetka rata.

I Banjalučanin Neđo Volaš tvrdi da ima 30 godina penzijskog staža, a da mu PIO priznaje samo 26. On je dobio penziju manju za 80 KM.

"Otišao sam u invalidsku penziju, invalid sam rada. Uskratili su mi moju kategoriju borca. Mislim da nisu imali pravo to da urade", kaže on.

Pedesettrogodišnji Banjalučanin, koji nije želio da se predstavi, kaže da su mu penziju smanjili za 90 KM. Srčani je bolesnik i ima ugrađen bajpas.

"Imao sam penziju 480 KM, a sada sam dobio 393 marke. Nisam mogao vjerovati svojim očima. Imam 32 godine radnog staža i 56 mjeseci ratnog, kao borac prve kategorije", kaže on.

Drugi Banjalučanin kaže da je u starosnu penziju otišao sa 48 godina jer su mu, kako kaže, to drugi odobrili i ima 32 i po godine staža.

"Oni su mi rekli da mogu u starosnu penziju, a sada mi smanjuju. Gdje je tu pravda?", kaže on.

Tihomir Joksimović, portparol PIO, kaže da je razumljivo da su ljudi ljuti jer su im umanjene penzije, ali da PIO primjenjuje odredbe izmjena i dopuna zakona koje su stupile na snagu od februarske penzije.

"Očekivali smo danas veći broj stranaka koji imaju problema s ovim pitanjem. Otvorili smo šaltere samo za ovu potrebu, pa su neki službenici stavljeni na raspolaganje da prihvate stranku, da joj pruže neku vrstu pravne pomoći i da im daju objašnjenje o čemu se radi", kaže on.

Joksimović je rekao da tvrdnje penzionera da im nije uračunat sav staž treba uzeti s rezervom, jer se u većini slučajeva radi o tome da su u pitanju godine koje nisu pokrivene uplatama doprinosa. Primjera radi, on je objasnio da penzioner tvrdi da je radio 40 godina, a iz evidencija se vidi da je samo 36 godina pokriveno uplatama doprinosa, pa mu PIO ne može priznati te četiri godine.

"Ako je neko oštećen, naše službe im stoje na raspolaganju da se sve eventualne greške otklone", naveo je Joksimović.

On je rekao da je, osim u Banjaluci, žalbi bilo i u Bijeljini, Sarajevu, Trebinju, Prijedoru i Doboju, i dodao da je dosadašnja praksa pokazala da ljudi koji se jave već nakon prve informacije budu zadovoljni.

Branka Šljivar, portparol Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, rekla je da je novi sistem isplate penzija mnogo pravedniji nego raniji, jer se sada penzije isplaćuju u odnosu na penzijski staž.

"Ranije smo imali slučajeve da su i oni koji imaju puni penzijski staž i oni koji su radili samo nekoliko godina imali iste penzije. Mi mislimo da to nije u redu", rekla je ona.

Šljivarova je pojasnila da penzije ostaju iste za 32.000 boraca od prve do pete kategorije ili borcu NOR-a do 1943. godine, koji imaju ukupni penzijski staž od 40 godina, korisnicima invalidskih penzija od prve do pete kategorije ili učesnicima NOR-a kojima je uzrok invalidnosti profesionalna bolest, povreda na poslu ili povreda pri vršenju zadataka odbrane, a ni porodične penzije na osnovu smrti osiguranika na radnom mjestu ili pri vršenju vojnih dužnosti neće biti dirane i ostaju kao do sada.
Ristović: Riješiti prioritetne slučajeve

Rade Ristović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, zatražio je od PIO da prioritetno uzme u rad sve podneske ratnih vojnih invalida, korisnika invalidskih penzija, kojima je u postupku ponovnog određivanja iznos penzije umanjen.

Ristović je zatražio da rad na tim podnescima bude završen u što kraćem roku, kako bi se ovi slučajevi razriješili do isplate naredne penzije.
Fakti:

Prosječna penzija u februaru: 318 KM

Prosječna penzija u odnosu na prosječnu platu: 40,44 odsto

Najniža samostalna penzija: 160 KM

Najveća isplaćena penzija po opštim propisima: 1.564 KM

Februarska tranša za isplatu februarske penzije: 70.025.566 KM

http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vijesti/54588/Penzioneri-ocajni-zbog-manjih-penzija.html

vec je i vreme da se ovo napokon uradi...kako moze primati istu penziju radnik sa punih 40 godina radnog staza i radnik sa 30 godina radnog staza koji je imao 6000 KM za mito te ga uz lazne papire sa psihijatrije penzionisali (ovo je jedna od mnogobrojnih mogucnosti za koju sam cuo Cheesy).
autsajder
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #38 poslato: 11. 03. 2010. 09:54 »
Podeli temuIdi gore

можда је и вријеме да се среде пензионери који мају више примања у односу на године стажа, али питам се да ли је просјечна пензија од 318 км довољна да преживи мјесец дана од исте? знам ја да пензија од 1500 км, кад се смањи на 1200 км је ударац који с може поднијети. али како да опстане моја мама са 230 км? зар је то праведно друштво. има ли игдје податак колики је просјек плата државних службеника и на основу чега је толики? сигурно није за њихов немјерљив допринос напретку друштва?

питам се само до када ће трајати трпња ових обесправљених радника и пензионера и шта раде синдикати и удружења? само ЈЕДАН дан да се дигну сви и блокирају саобраћајнице и важне институције и тако паралишу државу, било би јасно упозорење! а камо ли да се дигну као грци па 20-30 дана у мјесецу, па нека колабира земља. ионако је на издисају. како то рече једна грчка просвједница јуче: кад су задуживали државу и лагодно живјели на њен рачун, нико раднике ништа није питао, а сада је прво удар по леђима радника, а у нашем случају и пензионера - а нигдје смањења плата функционера и њихових замјеника и замјеника њихових замјеника! чак се најављује и повећање плата.

али битно је да је додик рекао да нико српској ништа не може.... а и харе и тихи су рекли да нико неће растурити босну..... осим њих самих. а овце и даље нека иду на шишање.

него на буне радни народе и потлачени пензионери, на буне. и смакните дахије са сцене!

Само Српска!
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8 Firefox 3.5.8

« Odgovor #39 poslato: 11. 03. 2010. 02:36 »
Podeli temuIdi gore

Lako se može rešiti, to sve pozatvarati doktore koji su davali lažna uverenja i slali ljude u prijevremene penzije.
Konfiskovati im imovinu kao i lažnim penzionerima prodati.
Ola eto para.

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 24. 05. 2012. 12:14