Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 04:14 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: 'Velika Albanija' preti Balkanu  (Pročitano 518 puta)
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 12.0.742.100 Chrome 12.0.742.100

« poslato: 18. 06. 2011. 06:56 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxALBANCI NE ODUSTAJU OD SVEALBANSKE DRŽAVE
'Velika Albanija' preti Balkanu

Pretnja - Opasnost od stvaranja „velike Albanije" je realna, pogotovo ako bi došlo do međunarodne verifikacije Kosova. Koja institucija bi mogla da spreči dve države da se ujedine, kaže Borislav Stefanović

{alt}

Pitanje „velike Albanije" niko ne uvodi kao temu u pregovore između Beograda i Prištine, ali niko ne može da opovrgne da to postoji kao projekat na kom rade određeni krugovi i da se to dešava i na Kosovu i Metohiji, kaže za Press šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

On ističe da je opasnost od stvaranja „velike Albanije" realna, pogotovo ako bi došlo do punog međunarodnog priznanja Kosova.
- Ako bi došlo do međunarodne verifikacije Kosova, koja bi međunarodna institucija mogla da spreči dve države da se ujedine? Ideja o stvaranju „velike Albanije" ne može da utiče na proces pregovora, jer bi to podrazumevalo da na pregovaračkom stolu suočimo razne modele konačnog rešenja kosovskog problema, a za to je još prerano - kaže Stefanović.
Poruke iz Berlina

Pitanje „velike Albanije" aktuelizovano je posle izjave predsednika Borisa Tadića da je „plan stvaranja 'velike Albanije' politička realnost i da Srbija mora biti spremna za svaki modalitet kada je reč o rešavanju kosovskog problema". Prethodno je ministar policije Ivica Dačić rekao da je za Kosovo rešenje podela i da o tome treba da pregovaraju Beograd i Tirana.
Predrag Simić, profesor FPN-a i nekadašnji ambasador, kaže da je čudno što su izjave srpskog državnog vrha o „velikoj Albaniji" usledile nakon što je nemački državni ministar Verner Hojer u Beogradu rekao da su za Berlin „granice na Balkanu povučene i da je to realnost koju niko ne treba da dovede u pitanje". Hojer je to rekao posle razgovora sa Tadićem i premijerom Cvetkovićem.
- Činjenica da diplomata nižeg ranga dobije takav tretman može se posmatrati porukom koju nosi. Poruka iz vrha Nemačke je da se zatvara pitanje precrtavanje granica. Izjave iz Beograda su neobične, jer nema nijedne izjave iz inostranstva koja upućuje na teritorijalna razgraničenja. Ili se nešto događa izvan očiju javnosti ili Beograd šalje signale koji za sada ne nailaze na negativnu reakciju, ali ni na pozitivan odgovor - kaže Simić.
Integracija se već dešava

Integracija Albanaca iz različitih država već se odigrava, prevashodno na liniji Priština - Tirana. Albanija uvodi zajednički nastavni program za sunarodnike u susednim državama, u planu je zajednička kontrola granica Albanije i Kosova.
Simić kaže da je prepreka duboka podela među Albancima.
- Još ne postoji neko ko bi objedinio sve snage. I Albanci na Kosovu su jako podeljeni. Uzmite samo primer Tačija i Haradinaja ili Džaferija i Ahmetija u Makedoniji - kaže Simić.
Dragan Petrović sa Instituta za međunarodnu politiku kaže da je pojava „velike Albanije" u prvom planu deo „neke veće priče" i da Beograd to ne bi  isticao bez konsultacija sa bitnim međunarodnim činiocima.
- Bez jakog albanskog lobiranja na Zapadu pretnje ne bi trebalo da budu velike. Albanci su okruženi jačim državama koje su protiv velike albanske države. Ovo je priprema za budući razvoj situacije - kaže Petrović.
Veljko Miladinović
http://pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/165280/%27Velika+Albanija%27+preti+Balkanu.html

strelok   06:48    Šalje privatnu poruku.
Matovilo   06:50    Čita svoje privatne poruke.
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1

« Odgovor #1 poslato: 18. 06. 2011. 07:01 »
Podeli temuIdi gore

nadam se da su albanci svjesni da padom americkog carstva dolazi do radikalnih promena u regionu  te se nadam da siptari znaju  plivati jer je dug put do italijanske obale Kafica
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #2 poslato: 18. 06. 2011. 07:13 »
Podeli temuIdi gore

nadam se da su albanci svjesni da padom americkog carstva dolazi do radikalnih promena u regionu  te se nadam da siptari znaju  plivati jer je dug put do italijanske obale Kafica

Mene bas zanima zasto u Grckoj nisu uspeli da urade ono sto su drugde u regionu i zasto nismo imali Oslobodilacku Vojsku Epira, a i tamo ih ima blizu pola miliona.  Kafica

Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 poslato: 18. 06. 2011. 07:58 »
Podeli temuIdi gore

Mene bas zanima zasto u Grckoj nisu uspeli da urade ono sto su drugde u regionu i zasto nismo imali Oslobodilacku Vojsku Epira, a i tamo ih ima blizu pola miliona.  Kafica

jbg.sa grcima nema sale...nisu to deklarativni srbi iz srbistana....grci odmah salju na plivanje  Grin
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 18. 06. 2011. 07:59 »
Podeli temuIdi gore

jbg.sa grcima nema sale...nisu to deklarativni srbi iz srbistana....grci odmah salju na plivanje  Grin

Mislis, nema grkovanja u prazno?  Grin

Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 poslato: 18. 06. 2011. 08:02 »
Podeli temuIdi gore

Mislis, nema grkovanja u prazno?  Grin

upravo tako....i sam vidis kako se rusi vlast i da sa grcima nema zajebancije.....nisu to mlakonje kao u srbiji...
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #6 poslato: 18. 06. 2011. 08:07 »
Podeli temuIdi gore

upravo tako....i sam vidis kako se rusi vlast i da sa grcima nema zajebancije.....nisu to mlakonje kao u srbiji...

Upravo. Kafica
Zato cu se i odseliti tamo jednog dana... Ελευθερία ή θάνατος! Grin

Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 poslato: 18. 06. 2011. 08:17 »
Podeli temuIdi gore

Upravo. Kafica

ja sam bio malo u atini...ne svidjaju mi se ,jezikom me podsecaju na siptare a ponasanjem i izgledom na mjesavinu turaka i roma....
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 18. 06. 2011. 08:20 »
Podeli temuIdi gore

ja sam bio malo u atini...ne svidjaju mi se ,jezikom me podsecaju na siptare a ponasanjem i izgledom na mjesavinu turaka i roma....

Jok reala.  Sokiran
Jezik je prelep, ni blizu sqhipu, ponasanje i izgled su mediteranski tipicno.

nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 21. 06. 2011. 12:42 »
Podeli temuIdi gore

Upravo. Kafica

samo da ne bankrotiraju u medjuvremenu Smiley. Mene Albanci u Grckoj podsjecaju na Arape u Francuskoj. Dok domaci vole da uzivaju, 'gosti' se umrezavaju i potiho osvajaju i kupuju firme, lokale, zemljista. Jednog dana se probudis i...

Inace ne mislim da postoji velika opasnost od stvaranja Velike Albanije potaknute u samoj Albaniji. Premalo je organizacionih sposobnosti i financijske logistike za tako nesto. Ali da zbog brojnosti, a i zbog americkih interesa postoji latentna opasnost za blisku regiju to je izvjesno. A Grci su udubljeni u lagodan zivot, a sada i u krizu, pitanje koliko su oni u stanju da se nesto izbore za sebe u ovoj situaciji. Po meni najbolje u regiji stoji Turska. Ekonomski prilicno mocna, filovana sa americkim milijardama, njeni celnici u unutarnjoj politici izjavljuju da im EU i ne treba itd. Turska je opet sposobna da igra vaznu ulogu, pitanje da li ce joj to biti dozvoljeno. Sa jedne strane Amerikancima je stalo da imaju muslimanske saveznike kao protutezu onim muslimanima sa kojima se sukobljavaju. Zatim jos jedna vazna stvar, Ameri stalno rade o glavi Evropi (sto nije naocigled vidljivo), to je staro rivalstvo. Sa jedne strane imaju Englesku kao evropskog trojanskog konja. Sa druge strane EU tu je Turska kao americki saveznik i stalna 'prijetnja' Europi islamom. Ne bi se cudio strategiji da ameri podrze muslimansku BiH, ujedno bi ucvrstili dobar glas medju muslimanskim zemljama, sa druge jos bi vise opkolili EU sa svojim saveznicima, sa trece drzali bi EU u stalnom strahu od muslimana u EU. U toj jednadzbi nije nemogce i da oni potaknu stvaranje Velike Albanije, koja to sama ipak nije bas u stanju. Mozda je i postavljanje onolike Bondsteel baze na Kosovu korak ka tom scenariju. U tom slucaju stvarno bi imali 'transverzalu' vjernih saveznika do pred sama vrata EU, i mocno oruzje za ucjenjivanje Evrope. Ostaje jos da se dogovore sa Konom i da drze Ruse zadovoljne sa nekim ustupcima. To bi im omogucilo da i dalje vladaju svijetom.

Ako realno pogledamo, Srbija koja stalno koketira sa Rusijom ne moze im biti dobar saveznik. Hrvatska je opet predaleko na zapadu i nekako izolirana, a i pomalo nepouzdana. Ali stvaranje te linije Turska, Albanija, BiH djeluje puno privlacnije. Em imaju neprekinuti niz zemalja, em su drzavljani vrlo naklonjeni Amerima. Ima jos, ali dosta za sada

Politika je cudna stvar, cudnija od holivudskih scenarija.
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #10 poslato: 21. 06. 2011. 12:55 »
Podeli temuIdi gore

samo da ne bankrotiraju u medjuvremenu Smiley. Mene Albanci u Grckoj podsjecaju na Arape u Francuskoj. Dok domaci vole da uzivaju, 'gosti' se umrezavaju i potiho osvajaju i kupuju firme, lokale, zemljista. Jednog dana se probudis i...

Inace ne mislim da postoji velika opasnost od stvaranja Velike Albanije potaknute u samoj Albaniji. Premalo je organizacionih sposobnosti i financijske logistike za tako nesto. Ali da zbog brojnosti, a i zbog americkih interesa postoji latentna opasnost za blisku regiju to je izvjesno. A Grci su udubljeni u lagodan zivot, a sada i u krizu, pitanje koliko su oni u stanju da se nesto izbore za sebe u ovoj situaciji. Po meni najbolje u regiji stoji Turska. Ekonomski prilicno mocna, filovana sa americkim milijardama, njeni celnici u unutarnjoj politici izjavljuju da im EU i ne treba itd. Turska je opet sposobna da igra vaznu ulogu, pitanje da li ce joj to biti dozvoljeno. Sa jedne strane Amerikancima je stalo da imaju muslimanske saveznike kao protutezu onim muslimanima sa kojima se sukobljavaju. Zatim jos jedna vazna stvar, Ameri stalno rade o glavi Evropi (sto nije naocigled vidljivo), to je staro rivalstvo. Sa jedne strane imaju Englesku kao evropskog trojanskog konja. Sa druge strane EU tu je Turska kao americki saveznik i stalna 'prijetnja' Europi islamom. Ne bi se cudio strategiji da ameri podrze muslimansku BiH, ujedno bi ucvrstili dobar glas medju muslimanskim zemljama, sa druge jos bi vise opkolili EU sa svojim saveznicima, sa trece drzali bi EU u stalnom strahu od muslimana u EU. U toj jednadzbi nije nemogce i da oni potaknu stvaranje Velike Albanije, koja to sama ipak nije bas u stanju. Mozda je i postavljanje onolike Bondsteel baze na Kosovu korak ka tom scenariju. U tom slucaju stvarno bi imali 'transverzalu' vjernih saveznika do pred sama vrata EU, i mocno oruzje za ucjenjivanje Evrope. Ostaje jos da se dogovore sa Konom i da drze Ruse zadovoljne sa nekim ustupcima. To bi im omogucilo da i dalje vladaju svijetom.

Ako realno pogledamo, Srbija koja stalno koketira sa Rusijom ne moze im biti dobar saveznik. Hrvatska je opet predaleko na zapadu i nekako izolirana, a i pomalo nepouzdana. Ali stvaranje te linije Turska, Albanija, BiH djeluje puno privlacnije. Em imaju neprekinuti niz zemalja, em su drzavljani vrlo naklonjeni Amerima. Ima jos, ali dosta za sada

Politika je cudna stvar, cudnija od holivudskih scenarija.

Svasta ti ovde napisa, a mene posebno zanima samo par stvari:

1. Kad Grcka nije bila u nekoj krizi?
2. Koliko uopste poznajes grcki mentalitet da bi znao kako i koliko su "udubljeni u lagodan zivot"? Sa obzirom na to da vecih ksenofoba u Evropi nema od njih, da je Grcka jedina zemlja sa drzavnom religijom u Evropi i istovremeno etnicki najcistija clanica EU, nisam siguran koliko poznajes materiju.
3. Gde se to granice Turska i Albanija da bi stvaranje "linije Turska, Albanija, BiH" bilo ikakva opcija i o kakvom to neprekinutom nizu islamskih zemalja pricas Huh?

nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 poslato: 24. 06. 2011. 03:29 »
Podeli temuIdi gore

Svasta ti ovde napisa, a mene posebno zanima samo par stvari:

1. Kad Grcka nije bila u nekoj krizi?
2. Koliko uopste poznajes grcki mentalitet da bi znao kako i koliko su "udubljeni u lagodan zivot"? Sa obzirom na to da vecih ksenofoba u Evropi nema od njih, da je Grcka jedina zemlja sa drzavnom religijom u Evropi i istovremeno etnicki najcistija clanica EU, nisam siguran koliko poznajes materiju.
3. Gde se to granice Turska i Albanija da bi stvaranje "linije Turska, Albanija, BiH" bilo ikakva opcija i o kakvom to neprekinutom nizu islamskih zemalja pricas Huh?

grcka tu strateski nema veliku vaznost. Linija o kojoj je rijec je Turska, turska manjina u Bugarskoj, dio Makedonije sa Albancima, Kosovo, Sandzak, BiH.

Turska manjina u Bugarskoj je sve glasnija, sto nije bio slucaj u bliskoj proslosti. Postavlja se pitanje da li je i od koga podsticana
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 24. 06. 2011. 03:58 »
Podeli temuIdi gore

grcka tu strateski nema veliku vaznost. Linija o kojoj je rijec je Turska, turska manjina u Bugarskoj, dio Makedonije sa Albancima, Kosovo, Sandzak, BiH.

Turska manjina u Bugarskoj je sve glasnija, sto nije bio slucaj u bliskoj proslosti. Postavlja se pitanje da li je i od koga podsticana

Ugrejalo bas jako danas, zar ne?  Cool

Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #13 poslato: 24. 06. 2011. 05:01 »
Podeli temuIdi gore

Hm da, samo sto oni ne ruse vlast u ime nazioideala, kao sto ti to mozda prizeljkujes u Zerbiji, vec su to socijalni nemiri u kojima grcki anarhisti igraju veoma vaznu ulogu. Mozda se neko sjeca onog smijesnog dogadjaja kada su anarhisti iz Srbije gadjali grcku ambasadu jajetom ili paradajzom, ne sjecam se tacno.

Drugo, srpski i albanski nacionalizam, kad smo vec kod jaja, lice jedan na drugom ko jaje jajetu, a ja jos nisam nacisto u vezi toga koji od ta dva nacionalizma je radikalniji i destruktivniji - i za te narode licno ali ponajvise za okruzenje. Pokusaji ujedinjenja s bracom po okolnim zemljama nije scenarij koji su izmislili Albanci. Ah da, zaboravih, Srbi na to imaju istorijsko pravo..bla bla bla..!  Mudri starac

Paaale su slpske glaaave u slpskome zapadnom Sleeemu! Osveeeticemo slpsku klv!
Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #14 poslato: 24. 06. 2011. 05:06 »
Podeli temuIdi gore

Citat
2. Koliko uopste poznajes grcki mentalitet da bi znao kako i koliko su "udubljeni u lagodan zivot"?

A ovo mi je omiljena fraza u Austriji. Fakat, evo po anketama, nesto malo iznad 50% stanovnistva podrzava finansijsku pomoc Grckoj (ipak se polako stvara identitet unutar EU, zajednicki, oni koji ostanu van bice popuslici), ali jos uvijek ima onih koji guraju povrsnu spiku o lijenim juznjacima ne znajuci, ili ne zeleci da znaju da je grcka kriza dobrim dijelom prouzrokovana van Grcke. Jebote davati nekome kredite da bi taj isti kupovao tvoje produkte i time se sve vise zaduzivao je najpodlija vrsta kapitalisticke eksploatacije. A Grci, kao sto se da vidjeti, nisu picke ko Austrijanci i izadju na ulicu kad zatreba - ovdje ne znam sta da se desi ljudi nebi uzeli kamenje u ruke.

Paaale su slpske glaaave u slpskome zapadnom Sleeemu! Osveeeticemo slpsku klv!
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 10. 04. 2012. 04:14