Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 04:29 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Jeste li religiozni?  (Pročitano 1161 puta)
vuvuzela
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1

« poslato: 24. 06. 2011. 11:14 »
Podeli temuIdi gore

Vjerujete li u boga i držite li se svih vjerskih propisa?
kako često posjećujete vjerske objekte?
koliko često se molite bogu?
mislite li da dobro poznajete svoju vjeru?

ja lično vjerujem u Boga, postim, ali klanjam samo za vrijeme ramazana.

isto tako ne bih se nikad pokrila, ali trudim se da to kompenziram na drugi način...pomagajući starijima ili siromašnima, više djelima već novčano.

također, smeta mi kad neko namece silom vjeru, kada misli da je on bolji od onih koji se ne drže svih propisa, a najviše mi smetaju oni koji preko interneta pokušavaju da okrenu ljude na pravi put.

isto tako smeta mi i kad ateisti namjerno provociraju vjernike.

smatram da je vjera licna stvar i da bi to svako trebao drzati za sebe.

Dođoh, vidjeh, preblijedih!
petrićevac
Stariji član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 6.0 MS Internet Explorer 6.0

« Odgovor #1 poslato: 24. 06. 2011. 11:22 »
Podeli temuIdi gore

Ja vjerujem u Boga i idem više manje svaku nedjelju na misu,ali mislim da je to čisto privatna stvar svakog od nas.A da li baš živim po svim zapovijedima,trudim se ali nisam svetac,idem u crkvu zato što me opušta tih 45 minuta,malo se saberem i nekako mi je lakše poslije mise.Da li je čovjek koji ide na službu božju bolji od onoga koji ne ide?Nedavno je jedan svećenik rekao da možete ići svaki dan u crkvu čak i po dva puta,ali ako nisi dobar čovjek,dobar muž,otac,susjed,prijatelj... onda ti cijela priča uzaludna.Budimo dobri ljudi,a da li netko vjeruje ili ne, je manje bitna stvar.
Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 12.0.742.100 Chrome 12.0.742.100

« Odgovor #2 poslato: 25. 06. 2011. 06:25 »
Podeli temuIdi gore

U Boga definitivno verujem, ali ne mislim da iko moze zaista da zna sta je Bog i ne mislim da ista trazi od nas pa mislim da mi proxy server ne treba, sto ce reci da nisam religiozan.
However, to nikako ne znaci da sam ateista, naprotiv, jer sam odavno uocio razliku izmedju duhovnosti i religioznosti kao i to da cesto ne idu skupa.
Imam prilicno ambivalentan stav prema religiji - posetio sam i posecujem mnogo verskih objekata, svih mogucih konfesija, citao sam i citam verske knjige takodje svih mogucih konfesija, interesujem se i za davno mrtve religije i kultove, mogu reci da su mi glavne monoteisticke religije vise nego prosecno poznate, ali sam prilicno antiklerikalno raspolozen, dok istinske vernike svih konfesija, istinski produhovljene ljude zaista postujem.

strelok   06:48    Šalje privatnu poruku.
Matovilo   06:50    Čita svoje privatne poruke.
vuvuzela
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 poslato: 25. 06. 2011. 09:10 »
Podeli temuIdi gore

Citat
dok istinske vernike svih konfesija, istinski produhovljene ljude zaista postujem.

a koliko je takvih? 1 posto...

svi ostali su licemjerni ili fanatici ili iskrivljuju vjeru, te je koriste u neke svoje svrhe.

pravi vjernik je bila, recimo, moja nena rahmetli. ona je prije svega bila dobar čovjek i ne samo da se pridržavala svih vjerskih propisa, nego iz njenih usta nikad niko nije čuo laž, ružnu riječ, trač.

a s druge strane kakav je musliman moj rođak koji je išao u meku na hadž, a na nagovor supruge otpustio je sestru koja ima rak, i zaposlio njenu rodicu i onda dođe meni i pametuje kako bih trebala promijeniti ime. o drugim stvarima da ne pričam...

i tako je svugdje..

zato kažem da je pravih vjernika, nažalost, 1 posto.

masa ateista koje znam su za mene bolji ljudi od velike većine tih vjernika na baterije.

Obi-Wan Kenobi
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 25. 06. 2011. 09:15 »
Podeli temuIdi gore

a koliko je takvih? 1 posto...

svi ostali su licemjerni ili fanatici ili iskrivljuju vjeru, te je koriste u neke svoje svrhe.

pravi vjernik je bila, recimo, moja nena rahmetli. ona je prije svega bila dobar čovjek i ne samo da se pridržavala svih vjerskih propisa, nego iz njenih usta nikad niko nije čuo laž, ružnu riječ, trač.

a s druge strane kakav je musliman moj rođak koji je išao u meku na hadž, a na nagovor supruge otpustio je sestru koja ima rak, i zaposlio njenu rodicu i onda dođe meni i pametuje kako bih trebala promijeniti ime. o drugim stvarima da ne pričam...

i tako je svugdje..

zato kažem da je pravih vjernika, nažalost, 1 posto.

masa ateista koje znam su za mene bolji ljudi od velike većine tih vjernika na baterije.

Ne znam koliko ih je, ali i da ih je 0,000001 posto imace moje postovanje i sacuvace obraz religije iz koje dolaze - bar kod mene.

strelok   06:48    Šalje privatnu poruku.
Matovilo   06:50    Čita svoje privatne poruke.
vuvuzela
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 poslato: 25. 06. 2011. 09:40 »
Podeli temuIdi gore

ma znam ja to, ali zahvaljujući ovih 99 posto "vjernika", ljudi religiju doživljavaju kao nešto bolesno i imaju predrasude prema njoj.

Zmaj
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 poslato: 27. 06. 2011. 09:40 »
Podeli temuIdi gore

Pitanje je na mjestu......al ono pravo........idem u džamiju samo za Bajram....ybg nema se vremena više a ionako me nebi pustili više Cheesy..kažu dosta je dvaput godišnje moju facu vidit u džamiji i da im krene nizbrdo sve Grin...jer volim malo više popit....pojest krmetine kako to oni kažu(čitaj vjernici) to su oni što su u vjeri vidili korist...čast pojedincima ali taki je malo...kao moja nena koja je i prije rata klanjala svaki vakat namaza a djed bio komunista pa joj nije zabranjivao a ovi sad sve ko neki vjernici a popili sve što se moglo popit(čitaj polokali alkohola) pa bi sad meni prodavali yaya pod bubrege...al ybg ako laže koza nelaže brada........nego stvarno nisam nikakav vjernik,maloprije sam naveo da u džamiju idem dva puta godišnje tj,dva Bajrama ....pijem.....jedem svinjske proizvode i nemam love za Hadža.....znači nisam religiozan... Grin

Izvinjam se svima koje sam uvrijedio zbog objašnjenja dali sam religozan Grin
grgo
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #7 poslato: 27. 06. 2011. 09:45 »
Podeli temuIdi gore

Pitanje je na mjestu......al ono pravo........idem u džamiju samo za Bajram....ybg nema se vremena više a ionako me nebi pustili više Cheesy..kažu dosta je dvaput godišnje moju facu vidit u džamiji i da im krene nizbrdo sve Grin...jer volim malo više popit....pojest krmetine kako to oni kažu(čitaj vjernici) to su oni što su u vjeri vidili korist...čast pojedincima ali taki je malo...kao moja nena koja je i prije rata klanjala svaki vakat namaza a djed bio komunista pa joj nije zabranjivao a ovi sad sve ko neki vjernici a popili sve što se moglo popit(čitaj polokali alkohola) pa bi sad meni prodavali yaya pod bubrege...al ybg ako laže koza nelaže brada........nego stvarno nisam nikakav vjernik,maloprije sam naveo da u džamiju idem dva puta godišnje tj,dva Bajrama ....pijem.....jedem svinjske proizvode i nemam love za Hadža.....znači nisam religiozan... Grin

Izvinjam se svima koje sam uvrijedio zbog objašnjenja dali sam religozan Grin
Im njih takvih možda puno al se ne ponose sa tim  Ne Ne Ne

Ako ne ideš u džamiju i ne postiš (nisi sam) bar se nemoj sa tim ponositi i hvaliti se  Ne Ne Ne Kad sam bio mlad
BANIJA 79
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #8 poslato: 27. 06. 2011. 09:54 »
Podeli temuIdi gore

Ako ne ideš u džamiju i ne postiš (nisi sam) bar se nemoj sa tim ponositi i hvaliti se  Ne Ne Ne Kad sam bio mlad
Grgo s čim se ti možeš pohvalit,da ideš u džamiju samo onda kad ti trebaju nove cipele !  Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy

Pitaju me odakle si žuti, sa Banije Krajišnik sam ljuti!
Zmaj
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 27. 06. 2011. 09:57 »
Podeli temuIdi gore

Im njih takvih možda puno al se ne ponose sa tim  Ne Ne Ne

grgo nisi me skontao neponosim se niti se hvalim,ali jednostavno kad sve vidim danas koje ko fol vjernik smuči mi se sve tako da nebi puno oko vjere,budi čovjek i neželi nikome zlo i kud će ti bolji vjernik..a ne ko je više u džamiji ili crkvi.......

A što se tiče pića i hrane,ja sam davno rekao,grijeh ide iz usta a ne u usta... Grin
grgo
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #10 poslato: 27. 06. 2011. 10:05 »
Podeli temuIdi gore

Grgo s čim se ti možeš pohvalit,da ideš u džamiju samo onda kad ti trebaju nove cipele !  Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Nijesam ti ja sa Banije  Ne Ne Ne
BANIJA 79
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #11 poslato: 27. 06. 2011. 10:07 »
Podeli temuIdi gore

Nijesam ti ja sa Banije  Ne Ne Ne
Na Baniji nema džamije,ni muslimana. Ne Ne Ne

Pitaju me odakle si žuti, sa Banije Krajišnik sam ljuti!
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #12 poslato: 27. 06. 2011. 10:18 »
Podeli temuIdi gore

Nikad objavljene informacije koje su iznesene na jednom internom predavanju mladim narastajima jedne male stranke i par velikih ostavilo je zatecene prisutne.

Predavac je predocio podatke koje su obavile neke evropske institucije da na Balkanu ima 90% ljudi koji ne vjeruju u boga.

Ovo istrazivanje je obavljeno u citavoj Evropi i prema njemu jedna pribalticka drzava ima nejveci postotak onih koji vjeruju u boga.

Ni malo nisam bio iznenadjen ovakvim nalazim jer da bi vjerske zajednice opstale one su pribjegle ideopoklonstvu i simbolima vjere, a ne samoj sustini zbog kojih su se i organizovale.

Svi klonovi Avramove vjere vuku jednu liniju u kome nije bit vjera u boga nego pomocu simbloa vladati masama i tako ih kontrolisati radi sticanja vlastitog probitka.

Sve one imaju slicne simbole, svete knjige, proroke, znakove religije....

Kad jednom muslimanu, krscaninu, jevreju opsujes boga oni nece ni da trepnu, a kad im ruglu izlozis svetu knigu ili slican simbol oni ce u stanju biti da te raskomadaju.

Tako da ovdje je bespredmetno govorti da li neko vjeruje u boga ili ne kad niko i ne zna sta je bog i zasto bi u njega trebao vjerovati. Sami odgovori pojedinih koji su tu iznjeli da vjeruju, govore sami za sebe. Niko od njih nije iznio razlog nego su odmah istakli simbole i obiljezje svoje vjere kao sustinski pokazatelj da oni vjeruju u boga. To nije vjera to je ideopklonstvo simbolima.

Niko se ne treba ni truditi da iznosi svoje razloge zasto vjeruje u boga kad ni sami svestenici ne znaju zasto bi oni vjerovali, a razloge zasto je to tako naveo sam vec ranije.

Ozbiljni filozofi koji su ovo spoznali uspjeli su da iznesu porazavajuce nalaze na stetnost djelovanja ovakvih vjera na samog covjeka.

Zasto nisam navodio izvore i konkretne podatke?
- Ovo pisem na brzinu i nemam namjeru da se dublje upustam u raspravu tako da kad bih navodio konkretne cinjenice, autore i izvore, mogao bi da pogrjesim, a to ne zelim.

« Poslednja izmena: 27. 06. 2011. 10:20 Luka »

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
Sve vijesti na jednom mjestu
vuvuzela
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 poslato: 27. 06. 2011. 10:55 »
Podeli temuIdi gore

grgo nisi me skontao neponosim se niti se hvalim,ali jednostavno kad sve vidim danas koje ko fol vjernik smuči mi se sve tako da nebi puno oko vjere,budi čovjek i neželi nikome zlo i kud će ti bolji vjernik..a ne ko je više u džamiji ili crkvi.......

A što se tiče pića i hrane,ja sam davno rekao,grijeh ide iz usta a ne u usta... Grin

ja ne konzumiram alkohol i svinjetinu.
alkohol ne zato što nam je zabranjen, već što ga ne volim.
ali ponekad dodam bijelog vina u hranu.

svinjetinu ne jedem i iz vjerskih razloga, nisam je nikad probala, ali i da nam je dozvoljena ne bih je jela zato što mi se gadi.  imam osjećaj da je njeno meso sve sama mast, a tek šta sve ta svinja jede i u kakvim uvjetima živi. i pečena na ražnju mi je bljak...a tek kad vidim jabuku u ustima  Cheesy
hajde salama i pršut nisu toliko na oči odbojni, ali ipak jock brate.
valjda niko ovo neće shvatiti kao provokaciju, al stvarno mi se gadi.

----------------------

kada kažu da vjera vraća čovjeku unutarnji mir ne mogu da se ne složim s time. postim od devete godine, tad sam naučila i da klanjam, i uvijek za vrijeme mjeseca ramazana osjećam se nekako lijepo...samoj sebi djelujem kao bolja osoba, jer nije stvar samo u postu, nego i u činjenju dobrih djela, u mirenju sa osobama s kojima si u zavadi. malo šta se može porediti sa osjećajem kada naveče, nakon 16 sati nekonzumiranja hrane, pića i cigareta, sjedneš za sto da iftariš (jedeš). osjetiš neko unutarnje zadovoljstvo i ponos što si izdržao i taj dan, a sve u božije ime.  i poslije kada padaš na sedždu i moliš se, osjećaš kako si bliže bogu..
samo i ja, nažalost, po završetku ramazana nastavim po starom. nekako bog (tobejarabi) padne u drugi plan. i dalje ja vjerujem, ali odjednom više nemam vremena da se molim i da razmišljam o svakom svom postipku i onda se opet javlja nespokoj.

nije stvar u tome postoji li bog ili ne. vjera, sama po sebi, ako je slijediš pravilno, te čini boljom osobom, jer ti nalaže da činiš dobro drugima, da ne budeš pohlepan, zavidan, da poštuješ roditelje, bračnog druga, djecu, kao i pripadnike drugih vjera. ne radi se samo o onome ne ubij, ne kradi i slično.   e sad, koliko sam ja i svi mi dobri vjernici...o tome bi se dalo diskutovati.

mislim da je vjera jedna vrsta discipline, način života i da kačenje tespiha ili krunice na retrovizor nije dovoljno.

zelengradjanin
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.19 Firefox 3.5.19

« Odgovor #14 poslato: 27. 06. 2011. 11:08 »
Podeli temuIdi gore

A sad ozbiljno pitanje:
Jeli vi u džamiju idete odvojeno mislim muškarci i žene ?
Ako idete, kad idu muškarci a kad žene ?
Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 03. 05. 2012. 07:27