grgo nisi me skontao neponosim se niti se hvalim,ali jednostavno kad sve vidim danas koje ko fol vjernik smuči mi se sve tako da nebi puno oko vjere,budi čovjek i neželi nikome zlo i kud će ti bolji vjernik..a ne ko je više u džamiji ili crkvi.......
A što se tiče pića i hrane,ja sam davno rekao,
grijeh ide iz usta a ne u usta... 
ja ne konzumiram alkohol i svinjetinu.
alkohol ne zato što nam je zabranjen, već što ga ne volim.
ali ponekad dodam bijelog vina u hranu.
svinjetinu ne jedem i iz vjerskih razloga, nisam je nikad probala, ali i da nam je dozvoljena ne bih je jela zato što mi se gadi. imam osjećaj da je njeno meso sve sama mast, a tek šta sve ta svinja jede i u kakvim uvjetima živi. i pečena na ražnju mi je bljak...a tek kad vidim jabuku u ustima

hajde salama i pršut nisu toliko na oči odbojni, ali ipak jock brate.
valjda niko ovo neće shvatiti kao provokaciju, al stvarno mi se gadi.
----------------------
kada kažu da vjera vraća čovjeku unutarnji mir ne mogu da se ne složim s time. postim od devete godine, tad sam naučila i da klanjam, i uvijek za vrijeme mjeseca ramazana osjećam se nekako lijepo...samoj sebi djelujem kao bolja osoba, jer nije stvar samo u postu, nego i u činjenju dobrih djela, u mirenju sa osobama s kojima si u zavadi. malo šta se može porediti sa osjećajem kada naveče, nakon 16 sati nekonzumiranja hrane, pića i cigareta, sjedneš za sto da iftariš (jedeš). osjetiš neko unutarnje zadovoljstvo i ponos što si izdržao i taj dan, a sve u božije ime. i poslije kada padaš na sedždu i moliš se, osjećaš kako si bliže bogu..
samo i ja, nažalost, po završetku ramazana nastavim po starom. nekako bog (tobejarabi) padne u drugi plan. i dalje ja vjerujem, ali odjednom više nemam vremena da se molim i da razmišljam o svakom svom postipku i onda se opet javlja nespokoj.
nije stvar u tome postoji li bog ili ne. vjera, sama po sebi, ako je slijediš pravilno, te čini boljom osobom, jer ti nalaže da činiš dobro drugima, da ne budeš pohlepan, zavidan, da poštuješ roditelje, bračnog druga, djecu, kao i pripadnike drugih vjera. ne radi se samo o onome ne ubij, ne kradi i slično. e sad, koliko sam ja i svi mi dobri vjernici...o tome bi se dalo diskutovati.
mislim da je vjera jedna vrsta discipline, način života i da kačenje tespiha ili krunice na retrovizor nije dovoljno.