Nije do njega, Koruska je prica za sebe, i u politickom, historijskom, svakom drugom smislu. Jak je tamo animozitet njemacko-jezicne vecine naspram svemu sto dolazi s Juga a asocira se obicno sa krizom nakon Prvog Svjetskog Rata kada je na referendumu zaista samo malo falilo da veliki dijelovi Koruske budu pripojeni SHS-drzavi, a pogotovo nakon sto su Tito-partizani 1945. godine usli u Villach (Beljak) i Klagenfurt.
Meni licno sva ova frka oko tabli - a evo ide godinama, ostatak Austrije, sem desnicara naravno, ne podrzava ovo sprdanje stranaka FPÖ i BZÖ s austrijskim ustavom (pokojni Haider se odvojio od FPÖ i osnovao BZÖ - danas BZÖ vise ne postoji, osim u Koruskoj gdje vladaju) i mnogo je viceva i sprdnji na tu temu - dokazuje samo jednom vise da su ljudi stoka i da se ponasaju kao stoka cim se nadju u vecinskoj poziciji. Filozofija koja ne dozvoljava dvojezicne table je ista ona logika koja navodi ljude da se izivljavau nad cirilicnim ili latinicnim tablama u BiH, ista ona logika koja je postavila table od po tri metra na svakom prelazu iz federacije u RS dok ja kad idem na trening u Njemacku predjem DRZAVNU granicu a i ne primjetim da sam je preso jer samo tablica od pola metra, jedva vidljiva sa strane, pokazuje da se nalazim na teritoriji Bavarske, tj. SR Njemacke.
Problem je u glavama..
razlika je u tome sto je njemacka jednonacionalna drzava gde su 92 % stanovnistva njemci a ostatak su stranci od kojih su najbrojniji turci sa 2.5% sto je smijesan procenat za tako veliku drzavu....pitao bi te sta da turaka ima 20 % ,koja bi onda prava trazili?