Ja ću probati iznijeti svoje dojmove vezano za fenomen Wilders.
Wilders je produkt još iz vremena Pima Fortuyna koji je ubijen 2002 godine od strane nekog Volkerta van der Geita, pripadnika nekog društva za zaštitu životinja. Za one kojima je nepoznato o čemu govorim, u Holandiji životinje iz nekog razloga igraju važnu ulogu i ljudi se odgajaju sa osjećajem obaveze i odgovornosti prema životinjama. Postoji čak i dan životinja, 4. oktobar kada je uobičajeno učiniti nešto lijepo za životinje. Onda djeca masovno idu na farme, čiste štale, i sl. Postoje takodjer i azili za mačke i pse lutalice koji su svakog 4. oktobra pretrpani djecom. Inače, držanje pasa u kući je kod Holandjana masovna pojava kao i vodanje pasa da vrše nuždu po raznim travnjacima i šetelištima i dječjim igralištima. Dječja igrališta na kojima psi ne smiju vršiti nuždu moraju imati ovakav znak:

Drugi primjer su jaja. Kad sam ja došao u Holandiju mogla su se kupiti tzv. obična jaja (kokoši žive u kavezu samo da bi nosile jaja) i tzv. scharreleiren, što će reći jaja od kokošiju koje slobodno hodaju i žive životom dostojnijim kokoši. Scharreleiren su bila skuplja a danas se "običnih" jaja više ne može ni naći. Još jedan kuriozitet: U Holandiji postoji i Partija za životinje (Partij voor de dieren) i ima jedno poslaničko mjesto u parlamentu.
Elem, ima djece koja pretjeraju u ljubavi i brizi za životinje i bore se protiv ubica. Jedno vrijeme sam radio u jednoj tvornici za preradu pilećeg mesa. Jedne noći je jedno takvo društvo uspjelo sve prozore porazbijati u znak protesta protiv ugrožavanja prava peradi na život i slobodu. Eto, jedan takav tip je ubio i ovog Pima.
Pim je uveo poseban stil desnice u politiku. Stavka koja se u Holandiji nikako ne može zaobići je član 1. ustava: zabrana diskriminacije. LJUDE se ne smije diskriminirati. Pošto su većina imigranata islamiti, oštrica desnice je najviše na njih bila usmjerena. Ali, umjesto da napada islamite kao grupu Pim Fortuyn se koncentrirao na SAMO JEDAN njihov aspekt: islamsku kulturu i način života što je on nazivao zaostalim. Odjednom se čitav sistem uzburkao jer nije znao kako da se s ovim nosi. Koliko god da su ga proglašavali fašistom, to je više ljudi skakalo u njegovu odbranu govoreći da je on primjer pravog demokrate jer govori ono što misli , što bi opet u jednoj demokraciji moralo biti samo po sebi razumljivo. A niko mu nije uspio pripisati diskriminaciju. Da nije bio ubijen, vjerojatno bi postao predsjednik Holandije.
Pošto se radilo o periodu nakon 11.9. antiislamsko raspoloženje je bilo i te kako prisutno i to su mnoge stranke pokušavale da iskoriste. Liberali su čak angažovali izbjeglicu iz Somalije, Ayan Hirshi Ali koju su koristili kao insajdera i koja je islamitima govorila ono što bi mnogi autohtoni Holandjani htjeli reći ali ne smiju zbog zabrane diskriminacije. S druge strane, Hirshi Ali je kao muslimanka muslimanima svašta mogla reći i to se više nije moglo smatrati diskriminacijom. Bila je počela snimati film o njenoj omiljenoj temi, položaju žene u islamu koristeći stereotipe koje su Holandjani imali o tome. Režisera koji je za to bio angažovan, Theo van Gogh (mnogi kažu da je bio neki dalji potomak Vincentu van Goghu) je ubio jedan Marokanac, mislim da je to bilo 2004.
Wilders je u to vrijeme i sam bio u istoj liberalnoj partiji, ali je zbog svojih izrazito antiislamskih stavova napustio partiju i osnovao vlastitu partiju, tzv. Partiju slobode (Partij voor vrijheid). Za razliku od Pima Fortuyna on se usmjerio na islam kao vjeru i Kuran kao knjigu. I opet isto: ne može mu se pripisati diskriminacija jer je on razdvojio vjeru od ljudi i ne vredja ljude nego vjeru. A takva igra nailazi na plodno tlo kod 1.700.000 birača na zadnjim izborima od 16 milijuna stanovnika koliko Holandija ima, malo više od 10 % dakle.