Ja nikoga ne proglasavam nevjernikom ali kazem da Musliman koji jede svinjetinu radi protiv Bozjih uputa. A da li je i kakav je vjernik, to samo Bog moze da odluci. Ja ne mogu niti hocu.
Ti tako lako zaboravljaš šta kažeš da je to zabrinjavajuće: "Ako Bog kaze da se svinjetina ne jede, onda
vjernik svinjetinu ne jede. I nema tu nikakve dogme. A ko hoce da jede, to je njegov izbor ali neka pusti i
vjernike da se opredjele." Srce moje slatko, iz ovog tvog pisanja nedvosmisleno proizilazi da onaj ko jede svinjetinu nije vjernik. A ti sad kažeš da ne proglašavaš nikog nevjernikom? A upravo si proglasio nevjernicima one koji jedu svinjetinu.
Kuran je Bozja uputa. Tako da to kaze Bog posredno preko Dzibrila. Za tebe ne mora da bude tako.
Ma jeste, tako je. Niko se ne može mjeriti sa onima koji vjeruju da je Kuran božja uputa. Oni o sebi misle da su toliko važni . Neko im nešto kaže i to je tako. O tome se više ne priča.
To i jeste davna zelja mnogih. Da ukinu univerzalan karakter Islamu i da ga smjeste u pustinju i u odredjeni vremenski period. To ti mozes tako da mislis ali ne ocekuj od muslimana da se sloze s tobom.
Da islamska kultura ima univerzalan karakter, ne bi se muslimani poistovjećivali sa Arapima. Muslimani koji Kuran doslovno uzimaju najviše i doprinose arapskom karakteru islama. Ne mogu ja ukinuti univerzalan karakter islama kad ga gotovo i nema. Ono što vrijedi ne vidi se od arapske kulturne bagaže.
Proglasavanje ljudi stokom samo zato sto se pridrzavaju upuststava iz knjige koju smatraju Bozjom objavom govori o tebi, tvom karakteru i tvom odnosu prema muslimanima. Kad tad svako od nas pokaze svoje lice. Pa evo sad i ti.
Hajde, hajde, budi malo patetičan, odavno nisi. Budi malo i uvrijeđen ili traži razloga za to gdje ga i nema. Ja sam rekao, a to i ponavljam, da čovjek nije stoka zato što čovjek razmišlja. Može biti da ima ljudi koji bi radije bili stoka nego da razmišljaju, ali to ne mijenja člnjenicu da su oni ljudi. Svidjalo se to tebi ili ne, muslimani su ljudi kao i ostali. Pozivanje na pravo da se ne razmišlja svojom glavom ne pije više vode. Šta tebi uopće smeta što ja muslimane jednako smatram ljudima kao što su ljudi i oni koji nisu muslimani?
nemas ti pojma o Islamu i stvarno ne znam zasto o tome pises. Ponovit cu ti jos jednom. Za muslimane Kuran je Bozja objava a ne sustav ideja.
Ne, nego ćeš me ti naučiti. Islam je divna vjera, ali je oni koji bi radije da pasu travu sramote.
Postoje i homoseksualci koji idu u dzamije i klanjaju. Musliman je covjek koji vjeruje u jednog Boga, u Muhameda kao Bozjeg poslanika i Kuran kao Bozju objavu. To je Musliman. E sad kakv je musliman, dobar ili los to Bog treba da odluci, ne ja
.
Baš jel' tako? Ja nijednog homoseksualca muslimana niti sam upoznao niti sam čuo za njega. Čuo sam doduše da homoseksualci iz islamskog svijeta mijenjaju vjeru da bi mogli normalno živiti.
Muslimani smatraju da vjernikom postaje onaj koga Bog uputi. Dzaba sve ostalo.
Pa što bi se čovjek onda gnjavio oko vjere? Čekaš da te Bog uputi i gotovo. A ako te i ne uputi, opet dobro. Ako ti sebe smatraš vjernikom, onda znači da je bog i tebe uputio. Ti nisi dakle bio musliman, nisi imao islamski odgoj ili dolazio u kontakt sa muslimanima i onda jednog dana samo hopaaa i ti musliman? Jesli ti ono nešto pričao o dječjoj mašti?
Netacno. Svakome treba dati znacaj koji mu pripada. Bogu Bozji, covjeku covjekov a poslaniku poslanikov.
Da je to tako, muslimani bi skakali svaki put kao opareni kad bi neko kresnuo boga. Iz nekog razloga, to nikad niti sam čuo niti sam vidio. Ali kad muslimanu kresneš pejgambera, iz kože bi iskočio. Ja to sebi ovako laički tumačim da takvi muslimani drže više do Muhameda više nego do Boga. I to smatram krajnje neislamski.
A sta ako je dijete odraslo i ako nije nejako ili ako majka nije prestara. Onda moze, zar ne. Opleti, vrijedjaj, zovi kretenom, kurvom, teroristom. Zapadna demokracija
.
Mogao bi se isto tako ljutiti na nekoga ili svakoga ko ti kaže da ti auto nije baš najbolje ili da ti je krntija, gluho bilo! Koliko god se može usporediti tvoje dijete i žena sa islamom, toliko može i tvoje auto. Ako vjera propagira kršenje ljudskih prava, ja sam za to da se o tome mora moći razgovarati.
Niko Muhameda a.s. ne vrijedja nego pricajuci ruzno o njemu vrijedja nas. Ili pokusava. Ali ne zna da to samo pojacava revolt. I znaj, da ima puno ljudi koji bi lakse progutali da mu uvrijede dijete ili majku nego Muhameda a.s. Ali, dzaba ja to tebi pricam.
Zna svako da pričanje o Muhamedu kod mnogih muslimana izaziva revolt i da se oni na to vrijedjaju. Kad pomisliš, i djeca se vrijedjaju na svašta. Od zrelih ljudi se ne očekuje da se ponašaju kao djeca. Isto tako je besmisleno da se muslimani vrijedjaju kad neko neku šalu napravi na račun Muhameda a.s.I nemoj se sekirati, ne pričaš ti meni džabe.
Nije bitno je li arapski vazan ili nije. To su stvari koje trebaju da odluce muslimani a ne Wilders. Kakva je to demokracija u kojoj se javno moze zalagati da se ljudima zabrani moliti se na nekom (bilo kom) jeziku i jos lupetati da se radi o demokraciji.
Nije bitno je li arapski uopće važan? Ili jeste bitno je li arapski važan ili nije? Nije bitno da li je arapski važan ili nije? Šta je onda bitno? Da arapski nije važan? Ako nije bitno je li arapski važan ili nije, zašto se onda insistira na arapskom? Zašto muslimani ne mogu da objasne u čemu je štos sa arapskim? A u demokraciji, zalagati se može za mnogo toga, npr. očekivati od nekoga da govori holandski ako je odlučio da živi u Holandiji.
Ovim zavrsavam izlaganje na ovu temu. Nemam namjeru da o vjeri razgovaram s onim ko kaze da su muslimani stoka samo zato jer se pridrzavaju Kurana.
Kao što rekoh, čovjek ne može biti stoka sve kad bi i htio. Možeš ti govoriti da su muslimani stoka koliko hoćeš, od toga nema ništa. Svidjalo se to tebi ili ne, muslimani su ljudi kao i svi ostali.