Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 05:01 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: U Crnoj Gori najviše stanovnika govori srpski  (Pročitano 412 puta)
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« poslato: 12. 07. 2011. 11:26 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxPODGORICA - Na nedavnom popisu stanovništva Crne Gore, 44,98 odsto izjasnilo se da su Crnogorci, a 27,73 odsto da su Srbi, saopštio je danas u Podgorici državni zavod za statistiku "Monstat".

S druge strane, 42,88 odsto stanovnika izjasnilo se da govori srpskim jezikom, dok 36,97 odsto govori crnogorskim, pokazuju prvi konačni rezultati popisa.

Prema tim podacima, u Crnoj Gori živi 8,65 odsto Bošnjaka i 3,31 odsto Muslimana.

Pravoslavne vjere je 72 odsto stanovništva.http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/U-Crnoj-Gori-najvise-stanovnika-govori-srpski-97321.html
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 10.0.648.204 Chrome 10.0.648.204

« Odgovor #1 poslato: 12. 07. 2011. 01:01 »
Podeli temuIdi gore

Луда кућа у Црној Гори....као и у свим другим збуњеним ''државама''.... Dim

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #2 poslato: 12. 07. 2011. 02:33 »
Podeli temuIdi gore

Ma da, treba odmah za vratove i objasnjavati da su to ustvari samo Srbi..kad vec Porfirogenet "kaze".  Mudri starac   Grin

Paaale su slpske glaaave u slpskome zapadnom Sleeemu! Osveeeticemo slpsku klv!
Pazuzu
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #3 poslato: 12. 07. 2011. 02:54 »
Podeli temuIdi gore

Oni imaju "sreću" što još uvek sve koliko-toliko pod kontrolom drži Milo sa svojom klikom.

Ali, bogami, kad njega više ne bude bilo, niki živi iz ove perspektive ne može da predvidi šta će tamo da se dešava. Jer tamo imamo Crnogorce, Srbe, muslimane i šiptare. Prvi, treći i četvrti se pod Milovom palicom i dalje drže jedinstveno u odnosu na druge.
A kad palice više ne bude bilo...? Hmmmm....

Udri Udri Udri Udri
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 12.0.742.112 Chrome 12.0.742.112

« Odgovor #4 poslato: 12. 07. 2011. 04:12 »
Podeli temuIdi gore

Ma da, treba odmah za vratove i objasnjavati da su to ustvari samo Srbi..kad vec Porfirogenet "kaze".  Mudri starac   Grin

Па, добро - од тебе се ништа паметно и не може очекивати да саставиш - тек ти си из збуњене петине Нато-администрације  Dim

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
lolipop
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 12.0.742.112 Chrome 12.0.742.112

« Odgovor #5 poslato: 12. 07. 2011. 04:18 »
Podeli temuIdi gore

Pa i jesu Blood... Gledaj ovo...Mehmed Mesa Selimovic se izjasnjavao kao Srbin, svoje porijeklo je nasao u Crnoj Gori, sto naravno govori u prilog da su crnogorci Srbi !
Pazuzu
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #6 poslato: 12. 07. 2011. 05:01 »
Podeli temuIdi gore

Hajde da neko proba da mi objasni ovu anomaliju:

U Crnoj Gori ima:

8,65%..............Bošnjaka
3,31%..............Muslimana
0,07%..............Bosanaca?
0,03%..............Bošnjaka/muslimana ??
0,19%..............Jugoslovena Huh???

http://www.monstat.org/userfiles/file/popis2011/saopstenje/saopstenje(1).pdf

Ovo je sve u kategoriji: Nacionalna, odnosno etnička pripadnost / ethnicity

Dakle, ima li nekoga ko može da mi objasni koja je razlika između Bošnjaka, Muslimana, Bosanaca (mada nema ni jedan Hercegovca) i Bošnjaka/muslimana?

I naravno, da mi objasni koja je to etnička pripadnost: Jugosloven??

Čudo je ova Crna Gora! ČUDO!
Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #7 poslato: 12. 07. 2011. 06:47 »
Podeli temuIdi gore

Pa i jesu Blood... Gledaj ovo...Mehmed Mesa Selimovic se izjasnjavao kao Srbin, svoje porijeklo je nasao u Crnoj Gori, sto naravno govori u prilog da su crnogorci Srbi !

Ma begaj..kakav Srbin kakvi bakraci. I moj dedo rahmetli se izjasnjavao kao Srbin, nakon Drugog Svjetskog Rata (do priznanja bosnjacke nacije pod nazivom Muslimani), a cetnici mu u Drugom Svjetskom Ratu ubili cetvoricu brace na kucnom pragu..pa covjek bio sanitet u Handzaru. E sad razmisli o motivima njegovog izjasnjavanja kao Srbin, i motivima svih onih 70 000 Bosnjaka koji su se do 74. izjasnjavali kao Srbi i onih tridesetak hiljada Bosnjaka koji su se izjasnjavali kao Hrvati. Wink

Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #8 poslato: 12. 07. 2011. 06:51 »
Podeli temuIdi gore

Hajde da neko proba da mi objasni ovu anomaliju:

U Crnoj Gori ima:

8,65%..............Bošnjaka
3,31%..............Muslimana
0,07%..............Bosanaca?
0,03%..............Bošnjaka/muslimana ??
0,19%..............Jugoslovena Huh???

http://www.monstat.org/userfiles/file/popis2011/saopstenje/saopstenje(1).pdf

Ovo je sve u kategoriji: Nacionalna, odnosno etnička pripadnost / ethnicity

Dakle, ima li nekoga ko može da mi objasni koja je razlika između Bošnjaka, Muslimana, Bosanaca (mada nema ni jedan Hercegovca) i Bošnjaka/muslimana?

I naravno, da mi objasni koja je to etnička pripadnost: Jugosloven??

Čudo je ova Crna Gora! ČUDO!

Demokrati su ljudi, sta fali. Kao da su Bosnjaci, Crnogorci, Hrvati i Srbi svetinje, pa eto ne smije postojati nista drugo.

Evo, ovaj tip, ateista, u Austriji se izjasnjava kao pastafari (a znas sigurno za rastafari) po vjeroispovijesti i dobio je pravo da se slika sa cjediljkom na glavi (dio njegove religije, kako kaze) za vozacku dozvolu (muslimanke smiju sa maramom)...i niko mu ne sere..kad su ljudi operisani od govana.  
http://derstandard.at/1308681039222/Oesterreichs-Behoerden-Nudelsieb-als-religioese-Kopfbedeckung-in-Fuehrerschein-genehmigt

Pazuzu
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #9 poslato: 12. 07. 2011. 07:04 »
Podeli temuIdi gore

Demokrati su ljudi, sta fali. Kao da su Bosnjaci, Crnogorci, Hrvati i Srbi svetinje, pa eto ne smije postojati nista drugo.

Evo, ovaj tip, ateista, u Austriji se izjasnjava kao pastafari (a znas sigurno za rastafari) po vjeroispovijesti i dobio je pravo da se slika sa cjediljkom na glavi (dio njegove religije, kako kaze) za vozacku dozvolu (muslimanke smiju sa maramom)...i niko mu ne sere..kad su ljudi operisani od govana.  
http://derstandard.at/1308681039222/Oesterreichs-Behoerden-Nudelsieb-als-religioese-Kopfbedeckung-in-Fuehrerschein-genehmigt

Kaže se "rastafarijanac". To će ti @Luka bolje objasniti.
Ali na stranu sa tim.
Kakve veze ima jedan "rastafarijanac" sa etničkom pripadnošću građana Crne Gore?
Ja pitah koja je razlika (po "ethnicity") između Bošnjaka, Muslimana, Bosanca i Bošnjaka/muslimana... To ti meni objasni ako znaš i umeš.

A posle ako dokažeš da je neko od njih usput i "rastafarijanac", onda možemo o tome.
Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #10 poslato: 12. 07. 2011. 07:41 »
Podeli temuIdi gore

Kaže se "rastafarijanac". To će ti @Luka bolje objasniti.
Ali na stranu sa tim.
Kakve veze ima jedan "rastafarijanac" sa etničkom pripadnošću građana Crne Gore?
Ja pitah koja je razlika (po "ethnicity") između Bošnjaka, Muslimana, Bosanca i Bošnjaka/muslimana... To ti meni objasni ako znaš i umeš.

A posle ako dokažeš da je neko od njih usput i "rastafarijanac", onda možemo o tome.

Etnicka, nacionalna, vjerska pripadnost..sve je to isti shit i svodi se na jedno: kolektivni identitet. Ako se neko smatra pastafarijancem (hvala, i sam sam dugo godina nosio dreads, ljudi koji to nose se ovdje zovu Rastafari) onda nema razloga da mu se to brani, isti slucaj i sa Muslimanima, Bosancima, Jugoslovenima itd..sve su to ljudi, bitne razlike nema.

Pazuzu
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #11 poslato: 12. 07. 2011. 08:28 »
Podeli temuIdi gore

Etnicka, nacionalna, vjerska pripadnost..sve je to isti shit i svodi se na jedno: kolektivni identitet. Ako se neko smatra pastafarijancem (hvala, i sam sam dugo godina nosio dreads, ljudi koji to nose se ovdje zovu Rastafari) onda nema razloga da mu se to brani, isti slucaj i sa Muslimanima, Bosancima, Jugoslovenima itd..sve su to ljudi, bitne razlike nema.

Rastafarijanac se ne postaje činom uplitanja dreadova.
Ti si sjajan primer za to. Nosio si dreadove a muslima si. Zato nemam pojma koji su te vrag nazivali "rastafarijancem"?

A ovo što se tiče shita, to ide uz dreadove.
S druge strane, opet nisi pojasnio razliku između Bošnjaka, Muslimana, Bosanaca, Bošnjaka/muslimana i muslimana/bošnjaka. Jer da svi oni konzumiraju isti shit, onda bi se svi jednako izjašnjavali. Ako ni zbog čega drugoga, a onda zbog shita.
A oni to ne rade.
Zašto?
Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #12 poslato: 12. 07. 2011. 11:20 »
Podeli temuIdi gore

Ti si sjajan primer za to. Nosio si dreadove a muslima si. Zato nemam pojma koji su te vrag nazivali "rastafarijancem"?

S druge strane, opet nisi pojasnio razliku između Bošnjaka, Muslimana, Bosanaca, Bošnjaka/muslimana i muslimana/bošnjaka. Jer da svi oni konzumiraju isti shit, onda bi se svi jednako izjašnjavali. Ako ni zbog čega drugoga, a onda zbog shita.
A oni to ne rade.
Zašto?

Citat

Prvo, nit sam musliman, nit rasatfarijanac, a nisam nikad ni bio - ni jedno, ni drugo. To je bila vise furka, moda, sviro u bendu a pravo kul izgledalo kad na bini dajes gas a one raste se klate. Wink Zipa na pocetku
Korn - 'Oildale (Leave Me Alone)' official music video

Citat

Pa...to ide i sad..i uvijek je islo.

Citat
A oni to ne rade.
Zašto?

Zato sto bosnjacki nation-building jos nije sproveden do kraja. Da si se , tamo negdje pred kraj 19. vijeka, po Bosni medju pravoslavcima raspitivao o tome sta su, sigurno bi nasao jedan odredjeni broj ljudi kjoi ti nebi znao reci da su Srbi. Kod Hrvata je to bilo mnogo drasticnije izrazeno. Ivan Radic, cija se pobjeda na izborima iz 1923. godine moze smatrati definitivnim nacionalnim konstituisanjem bosansko-hercegovackih Hrvata, napisao je u svom djelu "Iz moga putovanja po Bosni" (Slobodni dom, Zagreb, 14. marta 1923. godine) slijedece o dojmovima koje je stekao u vezi nacionalne svijesti putujuci kroz Bosnu prvih godina stare Jugoslavije:

Idem puten i sastanem malog djecarca; pitam ga, sto je? On stane i kaze: Srbin - vatra ziva. Idem dalje, sastanem dvoje djece bose po Sucegu, pitam ih sto su? Turci, rekose mi. Sjedim u jednom hanu, pijem crnu kafu, kad dodje mali djecarac. Vidim odmah da je Hrvat. Pitam ga, sto je? Nakon nekog vremena rece da je katolik. Zabolila me dusa, pa sam si mislio: Boze moj sto ne ubijes onog fratra i popa koji kaze: najprije si katolik onda budi sto hoces, makar i zivince; a franjevci - talostna im majka - meni kazu da su teska vremena, pa da ga za to najprije treba odgojiti u katolickoj vjeri, a doci ce vrijeme kad on bude znao da je Hrvat. I vidite, braco, kaze mi jedan mali franjevac, da bi on dao glabu za hrvatstvo, a kad tamo, ne ufa se hrvatstvo ni spomenuti, a kamo li da odgaja djecu u hrvatskom duhu...

Ne samo iz ovoga se da vidjeti da nacionalni razvoj kod Hrvata nije imao u svojim prvim pocecima izrazito hrvatsko obiljezje, vec je kolebao izmedju ilirstva, slavenstva i jugoslovenstva, te cistog hrvatstva. U tome se pogledu hrvatski nacionalni razvoj znantno razlikovao od srpskog nacionalnog razvoja. Istina, i kod srpske se gradjanske klase u Vojvodini u pocetku takodjer javljaju izvjesni slavenski, pa donekle i ilirski nacionalni kompleksi, ali u daleko manjoj mjeri, brzo nadvladani snagom razbuktalog sprskog nacionalnog pokreta.
Pod slavenskim i ilirskim imenom bile su obuhvacene sve juznoslavenske zemlje. Hrvatsko pak ime u pocecima nacionalnog budjenja Hrvata bilo je gotovo uvijek ograniceno na Hrvatsku i Slavoniju s Dalmacijom.

Bosnjaci kasne s nacionalnim razvojem u odnosu na Srbe i Hrvate. Zasto? Dva bitna razloga:

Islamska vjera koja u sustini ne priznaje nacionalne, etnicke granice - vazno je da si musliman..svijet je podijeljen na dva dijela, onaj u kojem preovladava islam i onaj u kojem ne preovladava islam. Tako da su Bosnjaci tokom svog postojanja uvijek znali da se razlikuju i od juznoslavenskih pravoslavaca, pripadnika SPC-a, tj. Srba, i od juznoslavenskih katolika stokavskog narijecja, tj. Hrvata, ali nisu tu diferencijaciju iskazivali putem teorija o razicitom krvnom porijeklu (ono je u islamu potpuno nevazno), vec na osnovu razlicite im vjere. Znali s naravno da se razlikuju i od drugih muslimana svijeta, ali ne na osnovu vjere vec iskljucivo na osnovu jezika koji drugi muslimani ne govore, samo ta vrsta razlike nije ukidala zajednistvo u vjeri koje je ipak preovladavalo u narodnoj podsvijesti Bosnjaka, tj. juznoslavenskih muslimana. A i Osmansko carstvo je istovremeno bilo i halifat, tj. drzavna tvorevina koja objedinjuje, ili bi trebala da objedinjuje sve muslimane svijeta. Posto je Osmansko carstvo, tadasnji halifat, ipak stajalo pod predznakom blage dominacije turskog etnickog tijela, ono je, pogotovo tokom zadnja dva stoljeca osmanske vladavine na nasim prostorima, vazilo kao tursko carstvo, pa su se juznoslovenski muslimani, kao pripadnici tog nekog naroda prvog reda unutar Osmanske carevine, smatrali turcima (malo pocetno slovo posto se pri tome mislilo na pripadnost muslimanskom halifatu kojim je vladala etnicko turska plemicka loza Osmanlija.

Tek unutar SHS Kraljevine bosnjacki etnicki korpus pocinje polako da izrazava volju za nacionalnim razvojem na onaj nacin na koji su to uradili i ostali narodi unutar kraljevine. Ali se Bosnjacki nation-building u to vrijeme vec morao suocavati sa jasno izrazenom hrvatskom i srpskom nacionanom idejom, koje se su, svaka na svoj nacin, maltene utrkivali u tome ko ce najbrze i najefektivnije juznoslavenske muslimane da uvede u svoj nacionalni korpus. Srpska i hrvatska nacionalna ideja, ali prvobitno jos uvijek u sirokim dijelovima bosnjackog etnickog korpusa nedovoljno izrazena volja za modernom nacijom, je otezavala bosnjacki nation-building i u vrijeme FNRJ - pogotovo kada se radilo o nacionalnom imenu, nazivu koji bi u nacionalnom smislu rijeci trebali da nose ti juznoslavenski, jugoslovenski muslimani (bez Albanaca naravno).

Moram takodjer istaci da sam sretao odbojnost kojom se docekuje afirmacija muslimanske nacije u nas. Uzgred da kazem, ne smatram najsretnijim taj izraz za muslimansku naciju. Po mom bi bilo najbolje upotrijebiti stari izraz Bosnjaci (...) Razumije se, ne mislim upotrebljavati izraz Bosnjaci u svojim radovima, kada to nije uopce primljeno...

Izvor: Branislav Djurdjev, Danas (Zagreb), br.. 181, 06.08.1985, str. 22.

Vremena su se promijenila, izraz (Bosnjaci) pocinje da se prima. Uostalom, izraz muslimanski narod, Muslimani u Bosni i Hercegovini, odjreduje ih u odnosu na bosanskohercegovacke Srbe i Hrvate, ali ih ne opredjeljuje prema ostalom muslimanskom svijetu. Kad sam svojevremeno (ovdje se odnosi na ono sto je pisao 1985. godine) zastupao to svoje glediste, isticuci istorijsku zasnovanost takvog imena, ukazivali su mi da je to povratak na Kalajevu teznju da uspostavi bosansku naciju.

Velika je razlika izmedju starog bosnjastva iz osmanskog vremena i Kalajeva bosnjastva. Staro bosnjastvo ne porice, recimo, postojanje sirf milleti (srpsko mile), Kalejevo hoce da brise i Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Branislav Djurdjev, Neke napomene o islamizaciji i Bosnjastvu u istoriji Bosne i Hercegovine, u: Sirenje islama i islamska kultura u bosanskom ejaletu, Prilozi za orijentalnu filologiju, Sarajevo 1990, str.31.

Naziv se primio, tj. zvanicno je uveden 1993. godine, ali ce jos potrajati dok obuhvati sve juznoslavenske muslimane stokavskog govornog podrucja. Nadam se da sam ti kolko tolko uspio predociti sustinu ove problematike koja sa Crnog Gorom, kao takvom, nema mnogo veze.

Pazuzu
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #13 poslato: 13. 07. 2011. 09:01 »
Podeli temuIdi gore

Prvo, nit sam musliman, nit rasatfarijanac, a nisam nikad ni bio - ni jedno, ni drugo. To je bila vise furka, moda, sviro u bendu a pravo kul izgledalo kad na bini dajes gas a one raste se klate. Wink Zipa na pocetku
Pa...to ide i sad..i uvijek je islo.

Ah, skriveni identitet. To je potpuno  Cool2

Zato sto bosnjacki nation-building jos nije sproveden do kraja. Da si se , tamo negdje pred kraj 19. vijeka, po Bosni medju pravoslavcima raspitivao o tome sta su, sigurno bi nasao jedan odredjeni broj ljudi kjoi ti nebi znao reci da su Srbi. Kod Hrvata je to bilo mnogo drasticnije izrazeno. Ivan Radic, cija se pobjeda na izborima iz 1923. godine moze smatrati definitivnim nacionalnim konstituisanjem bosansko-hercegovackih Hrvata, napisao je u svom djelu "Iz moga putovanja po Bosni" (Slobodni dom, Zagreb, 14. marta 1923. godine) slijedece o dojmovima koje je stekao u vezi nacionalne svijesti putujuci kroz Bosnu prvih godina stare Jugoslavije:

Ovo mi deluje potpuno konfuzno.
Ne mogu da razaznam šta je tvoje mišljenje, a gde citiraš druge. Ako ti nije problem, sredi to malo da bude preglednije. Sa zadovoljstvom ću onda pročitati.

Koliko sam u ovom trenutku, čini mi se uspeo da shvatim, jeste da ti tvrdiš da južnoslovenski muslimani (mnogo mi se dopada izraz. Ne sećam se da sam ga do sada sretao, ali mislim da ću ga usvojiti) imaju problema sa izgradnjom svoje nacije i to zbog tri razloga. Prvi je zbunjenost oko svog porekla. Drugi je problem krize identiteta - ono Srbi-Hrvati-Turci, i treći je pripadnost veri koja ne poznaje i ne priznaje naciju.
Ako sam dobro razumeo ovo što si napisao, onda mi se čini da su južnoslovenski muslimani u opakim problemima.
Iskreno, ja rešenje ne vidim.
Vidiš li ga ti?
« Poslednja izmena: 13. 07. 2011. 10:07 Pazuzu »
Blood_For_Blood
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #14 poslato: 13. 07. 2011. 04:28 »
Podeli temuIdi gore

Ah, skriveni identitet. To je potpuno  Cool2

Ovo mi deluje potpuno konfuzno.
Ne mogu da razaznam šta je tvoje mišljenje, a gde citiraš druge. Ako ti nije problem, sredi to malo da bude preglednije. Sa zadovoljstvom ću onda pročitati.

Koliko sam u ovom trenutku, čini mi se uspeo da shvatim, jeste da ti tvrdiš da južnoslovenski muslimani (mnogo mi se dopada izraz. Ne sećam se da sam ga do sada sretao, ali mislim da ću ga usvojiti) imaju problema sa izgradnjom svoje nacije i to zbog tri razloga. Prvi je zbunjenost oko svog porekla. Drugi je problem krize identiteta - ono Srbi-Hrvati-Turci, i treći je pripadnost veri koja ne poznaje i ne priznaje naciju.
Ako sam dobro razumeo ovo što si napisao, onda mi se čini da su južnoslovenski muslimani u opakim problemima.
Iskreno, ja rešenje ne vidim.
Vidiš li ga ti?

Obicno direktne citate stavljam pod kurziv ili kada se radi o stvarima koji bi trebali ici pod navodnike. Tako da je sve kurzivno citat, imamo tri, naime dva Branislava Djurdjeva i jedan Radicev, a ostalo su moji zakljucci koj proizilaze iz citiranog.

Ne radi se o krizi identiteta, o opakim problemima, i slicnom, vec o jednom procesu nacionalizacije u kojoj se juznoslovenski muslimani, tj. Bosnjaci, nalaze od kraja 19. vijeka pa naovamo. Proces koji su Srbi u BiH, na primjer, okoncali najkasnije pocetkom 20. stoljeca a Hrvati nesto kasnije. Bosnjaci su vecim dijelom taj proces vec okoncali ali - kao sto se da vidjet na primjeru Crne Gore - jos ne u potpunosti. Drugim rijecima: Bosnjakizacija juznoslovenskih muslimana stokavskog narijecja je vec pri kraju, srbizacija i hrvatizacija pravoslavaca i katolika stokavskog govornog narijecja je sprovedena ranije..zasto jedni kasne za drugima sam detaljno objasnio.

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 08. 05. 2012. 04:34