Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 05:02 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: AUTOCad???  (Pročitano 1132 puta)
makijaveli
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« poslato: 13. 07. 2011. 09:20 »
Podeli temuIdi gore

Ljudi dali neko zna lokaciju na internetu odakle mogu da skinem ispravnu verziju AUTOCad-a verzija 2009 i novija. Problem je u tome sto sam pokusao na sve moguce nacine da pokupim ovaj program i uvjek dobijem trail verziju koja ne moze da se registruje. Ne treba mi crack, imam ih za izvoz, samo mi treba program koji dozvoljava opciju registracije. Nemoj samo da mi neko da mi kaze "odes u prodavnicu pa kupis" toliko znam i sam. Unaprijed zahvalan....

Niče:
Poslednji hrišćanin je umro na krstu.
Dr. Spock
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 12.0.742.112 Chrome 12.0.742.112

« Odgovor #1 poslato: 13. 07. 2011. 09:26 »
Podeli temuIdi gore

This message has been deleted by Sunny day as spam!
Dr. Spock's post count has been reduced by 1.
« Poslednja izmena: 13. 07. 2011. 09:53 Sunny day »

Live long and prosper
Pazuzu
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #2 poslato: 13. 07. 2011. 09:30 »
Podeli temuIdi gore

Ako ovo gore ne upali, ne gine ti neki P2P program.
Dobro ga našteluj i nema šta nema.

Naravno, pazi se virusa. Nisu svi koji dele pošteni... Grin Grin Grin
makijaveli
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #3 poslato: 13. 07. 2011. 09:49 »
Podeli temuIdi gore

Hvala Spok na linku, nisam uspio da ga otvorim, cenzurisan je u USA. Skidao sam par verzija preko torrent-a (piratebey najvise) ali na neki nacin osakate program i ne radi dialog box za registraciju, ostalo sve radi savrseno. To tako traje mjesec dana i puf, nema vise. Pokusacu i ovako Pazuzu, nema sta da se izgubi ko ga sisa. Nisu virusi problem, moze se sa njima izboriti. Zahvaljujem kolegama na pomoci.

Niče:
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #4 poslato: 13. 07. 2011. 09:54 »
Podeli temuIdi gore

linkajte se piratima ali  samo preko PP  Wink
Puka
Punopravni član
*
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 poslato: 14. 07. 2011. 08:07 »
Podeli temuIdi gore

Имам A-Cad 2009, ферцера  v^s, само било би брже да ти пошаљем поштом него да аплоудујем са брзином коју имам  Grin

Linux - What's this script do?
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
Hint for the answer: not everything is computer-oriented. Sometimes you're
in a sleeping bag, camping out with your girlfriend.
Zeljo_furesta
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #6 poslato: 14. 07. 2011. 02:32 »
Podeli temuIdi gore

mora li biti bas 2009 verzija, moze li nesto starije  Wink
grgo
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #7 poslato: 14. 07. 2011. 07:30 »
Podeli temuIdi gore

This message has been deleted by Tommy Gavin as spam!
grgo's post count has been reduced by 1.
« Poslednja izmena: 14. 07. 2011. 07:32 Tommy Gavin »
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 14. 07. 2011. 07:33 »
Podeli temuIdi gore

Moderator Comment grgo već je napomenuto da sve što hoćeš od pirata saopštiti proslijedi na pp!

!
grgo
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #9 poslato: 14. 07. 2011. 07:35 »
Podeli temuIdi gore

grgo već je napomenuto da sve što hoćeš od pirata saopštiti proslijedi na pp!
OK izvinjavam se  Živeli

Poslaću mu na PP  Živeli
makijaveli
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #10 poslato: 14. 07. 2011. 07:42 »
Podeli temuIdi gore

@puka ne idi na upload niposto. Ne mogu tacno da se sjetim koliko je "teska" instalaciona verzija CAD-a 2009 ali znam da je kod vecine CAD verzija oko 1Gb. To je mnogo i sto je najgore zlo brzina prenosa ne zavisi samo od tebe, ima jos parametara koji samo mogu dodatno da zakociti a nikako ubrzati proces. Hvala ti u svakom slucaju.

Da samo objasnim @Zelji zasto ganjam verziju 2009. U biti imam dva prakticna i jedan dodatni sustinski razlog sto mi treba novija verzija, iz kog priozilaze ova prva dva. Uf yebem ti recenicu kako je slozih, ali ok. Taj sustinski razlog je taj sto se inzenjerska struka i nauka kod nas i Amera razvila u dva dijametralno suprotna smjera iako se mozda cini da je to u tehnici nemoguce. Najveca razlika se vidi recimo kod prezentacije nekakvog projekta. Kod nas inzenjer predstavlja svoj projekat kroz tehnicku dokumentaciju koju izradi. Tu naravno predstavi idejni plan, pa ga razradjuje do detalja, predstavi sve moguce crteze, grafikone i propracune. Nije bitno dali se radi o promjeni ventila na cjevovodu ili o projektu kompletne proizvodne linije, dodje se na to da covjek iznese rad pretocen u elaborat debljine Ane Karenjine. Sav taj materijal ide na pregled nekom magistru, doktoru ili u najmanju ruku starijem kolegi inzenjeru koji je pred penzijom i koji zna na cemu nebo stoji. Ovi sto pregledaju rad ce da ga bas pregledaju i nikakvo cudo nije ako ti se da zamjerka tipa "Ko je tebe ucio tehnicko pismo, pod kojim uglom je napisano ovo T?". Nikad ne smijes samo da izneses rezultate proracuna nego i postupak racunanja pa sve lici na diplomski rad. Ovdje se vjecito vise udara na strucnost nosioca projekta nego na ispravnost istog. Ako uspijes da prodjes ove sto cjepaju dlaku na cetvoro onda oni daju mig direktoru koji jednostavno odobri provodjenje projekat cim nadje pare za isti. Direktor cesto nema blage veze ni sta je prihvatio ni sta je odbio ali ok.

U USA stvari skroz drugacije. Projekat prezentujes menadzeru koji ce da odobri ili ne odobri novac za isti. On o tehnici takodje nema blage veze i ni malo ga nije stid zbog toga. Na suprot tome on to smatra svojom prednoscu jer ti kaze "ubjedi me da mi treba to sto ti imas, ja o tome nemam pojma, ako mene ubjedis znaci da to zaista vrijedi". Zayebes li se pa mu na sto stavis projekat kao kod nas imaces neprijatnu scenu da ce covjek tvoj dvomjesecni rad samo da prebaci sa svog stola u korpu za otpatke i da drekne "next". Njega ni zanimaju tehnicka slova, ne zanima ga dali masinski dio sadrzi visak ili manjak kota nista ga ne zanima sem suste funkcionalnosti. Meni je jedan lik, koji me bas mrzio, ali je opet volio da popije kafu sa mnom, jednom kazao "Amerika nije nista do jedna velika reklama, ovdje sve mora lijepo da izgleda, a dali funkcionise, zabole koga cosak za takav glupi detalj". Trebalo mi je bas dugo da se priviknem na ovakav stav.

Iz ovoga slijede ona prva dva problema. Ako crtas nesto na CAD-u nije najbitnije da nacrtas detaljan radionicki crtez svakog pojedinacnog djela. Radis i to ali to ide tehnicarima koji su izvrsni organi. Taj dio mozes i da dopunis i da doradis i da mjenjas, to nije problem. Problem je osovna bazicna prezentacija koja mora da se radi u 3D. Racunas recimo napone i opterecenja materijala i znas pojedinacne vrijednosti ali te stvari ne prikazujes brojevima sa 4 decimale nego razlicitim bojama pa najopterecenije djelove bojis od zute do purpurno-crvene u zavisnosti od povecanja vrijednosti. Sto bolje nasminkas taj 3D model on ima vecu sansu da prodje. E sad ko je radio u CAD-u zna da se u bilo kojoj verziji moze ama bas sve da nacrta, to nije problem. Samo je problem sto se recimo u verziji od 2000 sve radi "pjeske" a recimo onoj od Aprila ove godine (2012) pola stvari je automatizovano i gotovo sto ti dopusta mogucnost da ispadnes kreativan i pametan na tudji racun.

Moj konkretni problem jeste bas taj dio CAD-a koji se bavi 3D modeliranjem. U starijim verzijama to ide kilavo do boga, nepregledno je i tek kad se nesto zavrsi vidis da ne valja pa se ganjaj posle gdje li si zabrljao. Naprednije verzije imaju opcije popravke "u hodu" i mnogo je lakse raditi. Pored toga ranije verzije imaju veoooma glupo zadavanje parametara na komandnoj liniji. Ovo me bas ubi u pojam, svaku zivu stvar pisi dole na dnu ekrana, pa lupis 2xenter pa se zacudis sto ukucana koordinata uopste nije tamo gdje si je zamislio. Kod naprednijih verzija sve se ovo radi na radnoj povrsini, ne treba ti uopste koncentracija na 110% mogucnosti nego samo pici.

Svi vele da je 2007 jedna od najboljih CAD-ovih verzija, ja nisam sa njom nikad radio ali vjerujem na rijec pametnim ljudima. Imao sam 2011 koji je glomazan i zaglavljuje, ako ga deinstaliras ostane tona razbacanih fajlova od njega koji ne budu obrisani pa se ganjaj posle gdje je sta ostalo. 2012 je preteska za moju skromnu masinu i opterecuje mi sistem. Ima zahtjeve koje moj racunar ne moze da prati pa ako zelim uspjesno da se nosim sa trendovima valja kupovati opremu a to mi na um ne pada u ovom trenu. 2010 i 2009 su verzije na kojima sam vise puta radio i opazio sam da su jako stabilne, zadovoljavaju sve sto od njih ocekujem i zaista bi bio presretan da dodjem do neke od njih. Ovo sam sve treba da objasnim u uvodu teme ali nisam imao vremena u tom trenu. Nadam se da nije kasno.  

Niče:
Zeljo_furesta
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #11 poslato: 16. 07. 2011. 03:49 »
Podeli temuIdi gore

jako malo sam koristio AutoCad za 3D modeliranje jer mi je bilo to puno lakse izvodivo
u Mechanical Desktop ili Solid Works (barem za mene). Iskreno receno ja sam se navikao bio na parametre i
bilo mi je veci problem poslje kod novih versija bas kao sto je 2007.

Iskreno receno AutoCad  Polako "izumire" jer rijetko ko radi 2D sve se vise preslo u 3D
s  drugim Sofware-a a imao ih stvarno masa. Kod 3D je veoma lako crtez transformirati u
2D a i nema toliko zadavanja parametara kao kod AutoCad-a.
Nede sam imao versiju 2006 s Autorizacijskim kodom i radilo je, jedino ako firma nije propala
i skuzila da im nedostaje  Grin
Bas sime malo zaintegrirao da pogledam sta ima na trzistu novo i kakve su nove versiej u odnosu na
stare te kakva su pomaci napravljeni u radu  Živeli
makijaveli
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #12 poslato: 16. 07. 2011. 07:10 »
Podeli temuIdi gore

Ma kod mene je specificna situacija. Ne radi se o tome na kom bi ja programu najradije radio, da se mene pita ja bih definitivno birao one na kojima je najjednostavnije obaviti zadatak i na koje sam navikao. Medjutim stvari se ne odvijaju bas tako kad trazis posao u USA. Dodjes u firmu i budala recimo radi na CAD-u i to na tacno odredjenoj verziji. On je tu verziju platio 5000$ i ne pada mu na pamet da je mjenja. Kad trazis posao on te sa vrata pita "dali znas da radis na AutoCAD-u 2007". Ako kazes da znas da radis na 2010 neces dobiti posao jer to nije to. Vjerovao ili ne ja sam prije godinu dana trazio posao grafickog dizajnera u par preduzeca. Da vidis taj cirkus. U prvom nisam dobio posao jer nemam diplomu za ovaj posao. Pogledao sam radove njihovog dizajnera koji je diplomirao negdje u Venecueli i zaprepastio se. Lik je napravio zastavu za neku mehanicarsku radnju tako sto je na pozadinu koja je uradjena u vektorskoj tehnici (u Corel-u) stavio nekakav nesretni grb koji je ocigledno slikan foto aparatom i naravno on je u bitmapu. Nije to zlo, kombinuju i ostali tehnike ali ovaj je razvukao onaj grb na jedno 300% prirodne velicine i izgubio rezoluciju tako da se sve tackice vide. To nebi uradila ni moja kcerkica od 9 godina a on lik diplomirao grafiku. 'bem ti svaciju diplomu. U drugoj firmi me pitali na kom Corel-u znam da radim. Ja kazem na 12-ci. Kaze covjek "zao mi je mi koristimo Corel 13, next". Yebo mater glupu, pa izmedju ove dvije verzije razlika je samo u interfejsu. Nista sustinsko se nije izmjenilo. A oni u biti prave reklame za prodavnice i ostale poslovne objekte, prave natpise velikih dimenzija i slicno. U principu u tim natpisima ne treba da bude puno efekata niti previse detalja, treba da budu jednostavni i upecatljivi. Ovo svako zna da uradi u Corel-u ako ga je samo jednom u zivotu otvorio. Najkomplikovanija stvar koja se tu radi jeste da recimo fotografises objekat iz vise uglova i da na sliku dodas natpis radnje kako bi izgledala kad bi postavili natpis. Klasicna montaza u svom najprostijem obliku. Nakrivis malo originalni natis pod uglom kako idu linije zgrade, ne moras cak ni da budes savrseno precizan. Posao od 2 minuta kako god okrenes. I ja krele ne dobih posao radi tih banalnosti a u pitanju je plata od 32$/sat. U prevodu, dnevno imas ozbiljnog posla za nategnut sat a ostatak vremena piskaras po forumu i zayebavas posten narod i na kraju smjene naplatis punu dnevnicu. Ne dade mi se, sta cu.

Slicna stvar je i sa tehnickim crtanjem. Samo tu sam bio pametniji. Ako znas jednu od starijih verzija programa, jednu ili dvije u sredini serijala i najnoviju onda vidis trend kojim ide neki program. Kad se pojavis pred poslodavcem glat kazes da znas da radis na svim verzijama. Sta ti god podmetne pod nos da te provjeri moci ces da radis jer iako nije vrzija na kojoj si radio onda je 98% istih stvari kao na nekoj na kojoj jesi radio. E sad kako i ti rece sve ide na 3D i uskoro se nista nece raditi na radionickim crtezima jer i masine za obradu metala (recimo) prave takve da im jednostavno preneses model u njihov racunar a masina radi autonomno i napravi preciznu kopiju. Medjutim ostaje onaj vjeciti problem da moras da znas sve, poslodavac daje novac i njega zabole uvo, on trazi da znas CAD i dzaba ti sto znas sve ostalo ako bas to ne znas. Drugi opet se zakaci za Solid Works i ako ga ne znas, donji si.

Sto se tice trendova kod ove vrste programa mislim da svi prate Adobe. Vidi sta su oni uradili. Pokusali su da konkurisu Corel-u sa Illustratorom i naravno izgubili su bitku, ovi su specijalisti za vektorsku grafiku i mozes da pokusavas ali ni prici im niko ne moze. Adobe je prvo razvio niz sitnih pomocnih programa sto za konverziju formata, sto za doradu sliku ovako ili onako, sto za pripremu za stampu... Na kraju se sve to stopilo u Photoshop. Nakon toga su kupili Macromediu i sad je njihov Flash, Dreamweaver i Fireworks kao najjaci alati za web-design. Sve to objedine u kolekciju programa CS2-5 pa raspali. Skines kolekciju i dobijes dva jaka programa i niz sitnih uskospecijalizovanih za zvuk, video zapis, animaciju i slicno. U biti su pokrili bitmap, animaciju i web design i tu dominiraju, ostatak trzista su ostavili drugim preduzecima. Mislim da isti trend slijedi kod CAD-a. Spojice CAD, Maya i 3DMax u jedan mnogo jak program a pojedinacne specijalisticke opcije ce da budu u malim programcicima koji prate paket. Bar ja tako mislim kad je rjec o trendovima. 3Dmax nije tehnicki program i nije lako zadavati mjere u njemu ali jako lako se modelira u njemu slobodnim stilom. CAD je savrsen za modele gdje se zadaju mjere a Maya je odlicna za pravljenje pokreta u 3D. Sastavis to i dobijes program koji moze recimo jako lako da modelira i simulira rad pokretnih djelova nokog djela pogona u industriji. Alatima iz CAD-a zadajes precizne mjere, alatima od 3DMax odradis idejni model a alatima od Maya dodas pokret tako da nepismeni kreteni koji su inace puni love vide kako radi njihova masina prije nego sto je kupljena i instalirana.   

Niče:
Zeljo_furesta
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #13 poslato: 16. 07. 2011. 08:40 »
Podeli temuIdi gore

.
Citat
.ovaj je razvukao onaj grb na jedno 300% prirodne velicine i izgubio rezoluciju tako da se sve tackice vide.

Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha Umro od smijeha

ne znam kakvu ovaj ima diplomu ali kao da ju je kupio u Bosni  Cheesy. Inace, iz licnog iskustva  nema ti ni diploma  bas neku cijenu
jer ovde u Austriji ja sam kao CAD-Konstrukter s certifikatom od AutoCAD imao problem naci posao. Falilo je iskustvo od nekih
5 god.  Udri tako da se ne obazires jer poslovdavci uvijek imaju nesto da zajebavaju. Traze neke stvari da i sami ne znaju sta traze,
ja sam se nasetao i nakucao vrata i ako sam imao diplomu u rukavu da bi na kraju dobio posao s startnom cijenom 8,35€/sat Sad znam

Pored AutoCad, trazio se rad u Mechanikel Desktop pa poslje u Solid Works ........da covjek poludi a o plati od 32$/sat samo da sanjam.
Ono sto sam zapazio na trzistu rada najlakse je naci posao ako poznajes rad u Catia jer jako malo ljudi poznaje program i nema obuka,
edukacija ili diploma a kako sam cuo i puno slozeniji (i debelo skup Wink)  program od AutoCad.
Malo se previse pretjeralo s tim Software-a jer ima mali tuce programa za crtanje a nisu ni malo slicni da ih mozes tek tako sve savladati
a svaka firma kupuje sebi povoljniji i jeftiniji program koji nade.
Iskustvo je bitna kod dobivanja posla i ako za jednu diplomu moras dobro oznojiti stolicu jer ceka te usmeni te pismeni dio (konstrukcioni bolje reci)
rada u trajanju od 8 casova.
I onda dodes traziti posao pa poslodavac trazi rad na AutoCAD 2006 a ti imas diplomu 2002 te kaze da ne znas i nije to isto a on sam nema
poima te razliku izmedu dwg i dxf Datei a kamoli programiranje naredbi u AutoCad  Sad znam Udri
Jebiga, to je ponuda i potraznja  Huh? zasto ne bi platio  jednu budalu a dobio dvije pa i tri  Živeli
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #14 poslato: 16. 07. 2011. 10:05 »
Podeli temuIdi gore

Ух, Маки, стари друже, мешчини да би теби требао Autodesk Inventor (3D CAD) - скоро ми је другар на послу прешао са CAD-a на Инвентор и свршава од радости (иначе ради конструкцију алата) управо због прорачуна напона  у материјалу и њиховог разнобојног приказивања и свашта нешто још...

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 16. 05. 2012. 03:41