Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 05:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Časnom generalu Trifunoviću ponovo sude  (Pročitano 258 puta)
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« poslato: 14. 07. 2011. 05:28 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxBEOGRAD - Viši sud u Beogradu uručio je prenzionisanim oficirima JNA, generalu Vladi Trifunoviću i pukovniku Berislavu Popovu pozive za suđenje u Sloveniji, povodom optužbi Okružnog tužilaštva u Murskoj Soboti, izjavila je danas portparol suda Dušica Ristić.

Početak suđenja u Sloveniji zakazan je za 25. i 26 avgust. 

Slovenačkom optužnicom koja je podignuta prije tri godine  Trifunović i Popov se terete po komandnoj odgovornosti, za ratne zločine protiv civilnog stanovništva prilikom intervencije JNA u Sloveniji juna 1991. godine.

Trifunović je optužen da je kao pretpostavljeni komandant Varaždinskog korpusa izdao naređenje pukovniku Popovu, komandantu kasarne "Kalnički partizani" u Varaždinu, da u Sloveniji zaposjedne granične prelaze sa Austrijom.

U optužnici se navodi da su prilikom sukoba sa slovenačkim teritorijalcima poginula petorica, ranjeno 17, a zarobljeno 30 vojnika JNA.

Država Srbija je inače Trifunoviću i Popov nedavno isplatila odštetu od šest, odnosno četiri  miliona dinara zbog neosnovanog boravka u pritvoru pošto je Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo u martu prošle godine od optužnice protiv penzionisanih oficira pošto je procijenjeno da su okrivljeni prilikom povlačenja iz kasarne u Varaždinu 1991. postupali u krajnjoj nuždi.

Trifunoviću je u Beogradu mu je suđeno tri puta pa je tako 26. decembra 1994. godine osuđen na 11 godina zatvora zbog veleizdaje. Vrhovni sud donosi konačnu odluku osuđujući Trifunovića na sedam godina robije zbog predaje naoružanja i vojne opreme jedinice.

Bio je na izdržavanju kazne skoro dvije godine.

Dvadesetak generala u penziji tražilo je aboliciju za generala Trifunovića i oficire Raduškog i Popova, da bi januara 1996. pod pritiskom demokratske javnosti, tadašnji predsjednik SRJ Zorana Lilić abolirao oficire daljeg izdržavanja kazni ali je presuda protiv njih ostala na snazi.

Trifunović je i u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina.

General Vlado Trifunović, posljednji je komandant Varaždinskog korpusa koji je iz kasarne u tom gradu 220 vojnika i 60 starešina žive vratio u Srbiju, dok su u to vrijeme gubljeni životi u vojnim akcijama širom Hrvatske. Odbio je naređenje da izvede vojsku na pozicije u gradu.

- Ljude koje sam spasio, to su deca sirotinje. Oni koji su imali vezu i šansu, svi su povučeni iz opasnih garnizona, a one koji nisu imali nikoga ja sam spasao - rekao je Trifunović tim povodom.

"I da se ponovo rodim, ponovo bih bio vojnik i isto bih uradio. Moja prva misao bi ponovo bila da spasavam ljude kojima ja komandujem. Vode se ratovi koji nemaju nikakvog smisla. Ubijaju se komšije, zavađa se narod, a ja to nisam želeo. Nisam hteo da pustim vojnike da budu glineni golubovi i da ostave kosti u Zagorju".http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Casnom-generalu-Trifunovicu-ponovo-sude-97743.html

ko ce odgovarati za zlocine slovenaca nad vojnicima JNA pocinjene na austrijskoj granici....ko ce odgovarati za rusenje ustavnog poretka i napad na regularne snage jugoslovenske drzave....steta sto su srbi spasavali te slovence u 2. svetskom ratu  i sto su im napravili drzavu....jer su ugrizli ruku koja ih je hranila...
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 12.0.742.112 Chrome 12.0.742.112

« Odgovor #1 poslato: 14. 07. 2011. 05:33 »
Podeli temuIdi gore

onaj sud koji osudi ovog časnog oficira koji je rat odradio da spasi živote, zaslužuje adekvatnu kaznu - onu koja je u ratu najgora! na kraju krajeva, kad ga slovenci uhapse neka mu sude, a sve dok je u srbiji - mora ostati slobodan čovjek!

jad i čemer je u šta se pretvara sudstvo - sudi se onima koji su spašavali ljude!

!
Pazuzu
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #2 poslato: 14. 07. 2011. 05:42 »
Podeli temuIdi gore

Stani, jel sam ja to lud ili ćorav?
Slovenci hoće da sude Trifunoviću zato što su ubili per, ranili 17 i zarobili 30 njegovih vojnika?

Ko koga ovde zayebava?
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #3 poslato: 14. 07. 2011. 06:08 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :
Stani, jel sam ja to lud ili ćorav?
Slovenci hoće da sude Trifunoviću zato što su ubili per, ranili 17 i zarobili 30 njegovih vojnika?

Ko koga ovde zayebava?

Svemir i ljudska glupost su neograničeni kao i bezobrazluk.
Kad Hag ili srbija nisu hteli da procesuiraju one koji su likvidirali vojnike, sada egzekutori tužuju one koje su likvidirali.
Zanimljivo, podseća me na nekakva dešavanja ovde.

Il si, znaš već šta Wink !

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 5.0 Firefox 5.0

« Odgovor #4 poslato: 16. 07. 2011. 09:33 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxHrvatska javnost za rehabilitaciju generala Trifunovića

BEOGRAD - Tek što je Srbija protiv njega poništila presudu za veleizdaju, bivšem oficiru JNA Vladi Trifunoviću stigao je poziv za ročište u Sloveniji gdje se, kao i u Hrvatskoj, tereti za ratne zločine. Da bi uskoro mogao biti oslobođen jedne od preostale dvije optužbe govore najave hrvatskih advokata i tamošnjeg Helsinškog odbora da će uputiti zahtjev za rehabilitaciju generala koji je u Srbiji dvadeset godina bio žrtva progona.

Za jedne izdajnik, za druge zločinac, tek general Vlado Trifunović ni dvije decenije nakon rata nije završio sa suđenjima.

Taman kada je, poslije godina progona i zatvora zato što je naredio povlačenje svojih vojnika iz kasarne u Varaždinu čime im je spasio živote, u Srbiji oslobođen optužbi za izdaju, dobio je poziv iz suda u Sloveniji.

U toj zemlji ga, zajedno sa nekadašnjim pukovnikom Berislavom Popovim po komandnoj odgovornosti terete za zločin tokom desetodnevnog rata u Sloveniji juna 1991.

Vlado Trifunović za RSE kaže da je poziv dobio, ali da postoje dva problema koja ga sprečavaju da se pojavi na suđenju.

„Prvi je zdravstveni jer sam skoro operisan na srcu i imam problema sa pritiskom. Drugi je taj što ne mogu doći do Slovenije jer bih bio uhapšen u Hrvatskoj“, kaže Trifunović.

U toj zemlji je, naime, osuđen na 15 godina zatvora zbog optužbi za ratne zločine protiv civila, odnosno razaranja Varaždina. Bivši general JNA tražio je ponavljanje postupka, varaždinski Županijski sud je to odbio, a potom je Vrhovni sud Hrvatske njihovu odluku ukinuo i postupak vratio na sud u Varaždin. Otada se nije mnogo pomaklo, zbog čega iz hrvatskog Helsinškog odbora najavljuju zahtjev za reviziju postupka i rehabilitaciju penzionisanog generala.

Predratni zapovjednik Pete vojne oblasti i prvi ratni ministar Hrvatske Martin Špegelj, koji je bio nadređen Trifunoviću, njegov slučaj smatra velikom nepravdom nad časnim čovjekom i vojnikom.

„Mislim da je to jedna nesreća koja se nije smjela dogoditi. Za žrtve prilikom predaje korpusa odgovornost mogu da snose oni koji su bili van pregovora“, ocjenjuje Špegelj.

Trifunović se tereti za napad na varaždinski aerodrom i granatiranje civilnih ciljeva kada je poginulo dvoje ljudi. Radimir Čačić koji je u ime hrvatske Vlade sa Trifunovićem pregovarao o predaji kasarne u Vraždinu nedavno je u izjavi za RSE negirao njegovu odgovornost i ponudio se kao svjedok u hrvatskom postupku.

„To je jedan profesionalac, jedan oficir. Postupao je naravno po vojnim regulama kakve one jesu, dakle nije izlazio iz tog okvira. Nije ni na kakav način bio uključen u sam napad na Varaždin. To se desilo bez njegovog znanja i on je bio duboko iznenađen. U samim pregovorima i u toj opsadi se ponio časno,” rekao je Čačić.

Dok ga u Sloveniji i Hrvatskoj terete za ratne zločine, Trifunović je u Srbiji bio optužen za veleizdaju. Više od godinu dana proveo je u zatvoru, a vlastima je trebalo gotovo dvije decenije da rehabilituju čovjeka kome su dostojanstvo i ugled oduzeti samo zato što je poštovao najveću vrijednost - ljudski život. Nije pomoglo ni to što su svjedočili njegovi vojnici, nakon što su se njemu zahvaljujući živi vratili kući.

„Mi smo verovatno trebali da budemo žrtvovani za tu neku opštu, vojnu stvar.“

„Da nije bilo generala i njegove odluke, verovatno bismo mi završili u kovčegu.“

Iako je mu je prošle godine presuda Srbije konačno poništena i isplaćena odšteta za vrijeme provedeno u zatvoru to mu, kaže, ne može nadoknaditi sva poniženja.

„Pravna služba u ovoj zemlji je konačno shvatila da ja nisam ništa kriv i da je država prema meni pogrešila pa je skinula sve te optužnice i presude. Ali, sve se to desilo posle dvadeset godina života pod stresom u zatvoru i na sudu, i u situaciji da ne mogu dobiti stan i punu penziju. Sada je na redu da Hrvatska i Slovenija skinu to“, poručio je Trifunović.

Jedan od potpisnika peticije za rehabilitaciju Vlade Trifunovića Marko Karadžić kaže da je nakon godina progona Srbija dužna da mu pomogne.

“On je ovde prošao kroz jedan stravičan period i ne vidim drugi način da mu se ova država bar donekle oduži do da mu pomogne u rešavanju svega toga što se sada dešava pred hrvatskim i slovenačkim sudom i da se sve to reguliše na jedan normalan i ljudski način”, rekao je on.

Predsjednik Helšinškog odbora iz Hrvatske Ivan Zvonimir Čičak vjeruje da je u cijelom regionu sazrela politička volja da se slučaj Trifunović okonča.

“On je inače na relaciji Bijeljina – Beograd. Po međunarodnom pravu i svim mogućim zakonima trebao bi biti uhapšen kada prelazi granicu, ali ga ne hapse. To je znak da postoji jedna drugačija politička klima”, ocjenjuje Ivan Zvonimir Čičak.

Dok advokati pregovaraju, Trifunović odluke suda u Hrvatskoj i Sloveniji uglavnom čeka u samačkoj hotelskoj sobi od svega devet kvadrata kod beogradske željezničke stanice. Svojevremeno kada smo ga posjetili rekao je – nije mu loše, bolje nego ćelija u kojoj je živio.

http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Hrvatska-javnost-za-rehabilitaciju-generala-Trifunovica-97980.html
padobranac
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows Vista Windows Vista
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #5 poslato: 13. 08. 2011. 04:37 »
Podeli temuIdi gore

da je bila prava vojska obojica bi bili ovjereni i pod lakom crnom jos 1992e.

ovako oficiri postupaju, pa ko voli nek izvoli.

GENOCID U PRIJEDORU - Radmilo Zeljaja
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 21. 05. 2012. 09:05