|
Matovilo
|
 |
« poslato: 16. 07. 2011. 03:57 » |
Idi gore
|
Vanjski dug premašio 47 milijardi eura
RASTE RIZIK OD BANKROTA Vanjski dug premašio 47 milijardi eura
Datum objave: 14.07.2011 11:22
Autor: Z. K.
Na kraju prvog tromjesečja bruto inozemni dug iznosio je 47,1 milijardi eura, što je jedan i pol posto više u odnosu na kraj 2010. godine. Udio vanjskog duga u BDP-u na kraju prvog tromjesečja ove godine dosegao je 102,5 posto. Visoka razina inozemnog duga, uz razmjerno visoki proračunski deficit svrstava Hrvatsku među najrizičnije zemlje u regiji po riziku od bankrota Na početku ove godine, uz nastavak inozemnog zaduživanja države, intenzivirano je zaduživanje privatnih trgovačkih društava. Inozemni dug države na kraju ožujka je iznosio gotovo sedam milijardi eura, što je šest posto više u odnosu na kraj 2010. godine.
Na osjetno povećanje zaduženosti države utjecalo je izdanje inozemne obveznice u ožujku. U spomenutom mjesecu dug države porastao je za 500 milijuna eura. Tijekom ožujka država je otplatila dospjelu euroobveznicu u vrijednosti 750 milijuna eura s pripadajućim kamatama (oko 50 milijuna eura), što je financirala kratkoročnim kreditima banaka, ali je također izdala novu euroobveznicu na dolarskom tržištu u vrijednosti milijardu i pol dolara, što je rezultiralo neto povećanjem vanjskog duga.
Analitičari RBA u nastavku godine očekuju daljnji rast inozemnog duga u skladu s oporavkom gospodarstva. Na povećanje ino duga utjecat će i lipanjsko izdanje euroobveznice na europskom tržištu u vrijednosti od milijardu i pol eura, čime je ispunjen plan inozemnog zaduživanja za ovu godinu.
Visoka razina inozemnog duga, uz razmjerno visok proračunski deficit svrstava Hrvatsku u vrh europskih zemalja po riziku od bankrota. Prema analizi britanske konzultantske tvrtke CMA group, vjerojatnost da Hrvatska neće moći plaćati svoje obveze u idućih pet godina iznosi čak 17,9 posto.
Na rang listi 'financijski sumnjivih' zemalja Hrvatska predvodi u regiji. Iza nas se nalazi Mađarska s vjerojatnošću bankrota od 17,6 posto, a Slovenija je u puno boljoj poziciji s rizikom od samo 7,9 posto. http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/138471/Vanjski-dug-premasio-47-milijardi-eura.htmlGenocdna Vatikansko-Germanska tvorevina od kako se od YU nasilno otrgla,tako se i strmoglavo zaduzivala a sve sto je vredno i prilicno olako steceno s pomocu Broza u (mrskoj)YU mahom je vlasnistvo stranaca.  Tako se san hrvata o "hrvatskoj puski na hrvatskom ramenu" i hrvatskoj lisnici(novcaniku)u hrvatskom dzepu" pretvorio u kosmar.  Hrvatska puska je o Americkom NATO ramenu a hrvatski novcanik odavno prazan i izbusen cim su YU bezeci i u krvi napustili.  Decenijama su oni koji su vodili hrvatsku/hrvate u YU stalno smisljali zgodne i efektne lazi kako se oni toboze hrvati "pljackaju" i kako su toboze "eksploatisani" i kao se toboze "sv enjihove pare salju i ostaju u Beogradu" i kako toboze "hrvati/ska hrani Srbe/ju ko biva neprijatelje". Danaske mnogi pismeni hrvati znaju/svesni su da su u YU bili u vezi ovih gore floskula lagani a isto tako su svesni da im je zivot u YU bio daleko bolji sigurniji ....ali kasno i prekasno.Svaka skola i budalstinja se placa ...pa ce tako i hrvati sve da plate .....ovo je TEK pocetak pocetaka placanja .  S cime JOS ce da plate,koliko cega kada??? ...ostaje da vidimo...nedavno su Germani grcima rekli da "prodaju svoja ostrva" da Grci tako se svojeg bankrota spase. Bilo kako bilo genocdno-bolesna zlotvorevina zvana hrvatska nije je spasilo ni silna otimacina celih regiona gde su ziveli nekada Srbi,desetine hiljada stanova kuca ,imanja ,sumskih bogatstava,ogromne pljacke unesrecenih Srba Krajisnika kojima zlotvorevina ni penzije nije isplacivala....nista to nije pomoglo da se zlotvorevina namiri i ne ode u ovo ogromno PREzaduzivanje koje je 3 puta pa i vise vece zaduzivanje nego cela ex YU. Oni koji su bili vecne gazde i sponzori razaranja YU i svekoliku podrsku u svemu tome zlu TI sponzori su ujedno i nafilovali zlotvorevinu s skupim kreditima s pomocu kojih su maltene i kupili kompletnu zlotvorevinu i od koje sada na miru crpe kamate i kupe sve sto je vredno u toj zlotvorevini.
|
|
|
|
|
Matovilo
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 16. 07. 2011. 05:23 » |
Idi gore
|
Rusija otpisala Hrvatsku?
Ruski premijer Vladimir Putin odlučio je pred svoju posetu regionu da pokaže Hrvatskoj da više ne računa na Hrvatsku kao na ozbiljnog i verodostojnog partnera, piše Nacional, uoči Putinove posete Sloveniji i Srbiji.
"Prošlonedeljna odluka ruske nacionalne vazduhoplovne kompanije 'Aeroflot' da bez obrazloženja odustane od redovnih letova Moskva-Dubrovnik u periodu od jula do oktobra ove godine samo je potvrda kraha hrvatsko-ruskih odnosa na svim područjima", piše hrvatski nedeljnik.
Pozivajući se na neimenovani izvor u hrvatskom ministarstvu turizma, list dodaje da odluka "Aeroflota" da ne leti za Dubrovnik nema veze sa ekonomijom, jer bi to bili vrlo isplativi letovi.
Ne postoje problemi u ponudi vazdušne luke Dubrovnik ili turističkih agencija, jer su njihove ponude vrlo prihvatljive za ruskog prevoznika, piše list.
"Ruska službena politika je i na ovaj način neposredno pred dolazak ruskog premijera Vladimira Putina u region pokazala Hrvatskoj da više ne računa na nju, a potvrda toga je i otkazivanje susreta hrvatskog predsednika Ive Josipovića s ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom, zakazanog za proleće ove godine", piše Nacional.
Hrvatski mediji i ranije su pisali da Rusija nije zadovoljna stavovima i ponašanjem Hrvatske u vezi sa ulaganjima ili oko projekta "Južni tok".
http://www.rts.rs/page/stories/sr/st...la+Hrvatsku%3FKao sto vidimo Rusija energetsko-vojno-turisticka pa i sve vise i ekonomska vele sila (nadam se)nije zaboravila i nezaboravlja anti-Rusku retoriku i svakojaku patolosku mrznju Vatikansko-Germanskih segrt-uguzljuba .Da ste ziveli u toj zlotvorevini poput moje malenkosti onda bi znali sta zelim reci,tj.kakvu sve patolosku mrznju i lazi godinama su hrvati prosipali i talambasali protiv Rusa,pravoslavlja i uopste drzave Rusije.Ta mrznja anti-Ruska segrt-uguzljuba nista nije bila manja od mrznje od anti-Srbske u periodu od 90-ih pa naovamo. Rusiju -kao ozbiljnu drzavu u bivsoj Jugoslaviji samo interesuje Ljubljana i Beograd..... Ostale banane-drzavice jedino mogu opstati uz veliku i stalnu svekoliku pomoc i ekonomski su neodrzive. ps Nedaj boze ako se nastavi zlovladavina zapadnih uguzljuba DOSmanlija u Srbiji....za par godina JOS njihove zlovladavine Srbija c edoci u istu situaciju kao i genocidna-zlotvorevina zvana Hrvatska.
|
|
|
|
|
vanzemaljac
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 23. 07. 2011. 03:27 » |
Idi gore
|
Sta bi onda trebao reci za BiH i tvoju voljenu RS za koje je Hrvatska ekonomski gigant i pojam zdrave privrede? Ako Hrvati i upadnu u tesku gabulu, pasce im plate na nivo recimo dvije prosjecne plate u RS.
|
NEZAVISNA SRPSKA NEMA ALTERNATORA 
|
|
|
|
miskotes
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 23. 07. 2011. 04:07 » |
Idi gore
|
To nindža :Sta bi onda trebao reci za BiH i tvoju voljenu RS za koje je Hrvatska ekonomski gigant i pojam zdrave privrede? Ako Hrvati i upadnu u tesku gabulu, pasce im plate na nivo recimo dvije prosjecne plate u RS.
Hrvatska baš i nije ekonomski gigant. Već sada hrvatska nema recimo kako ti kažeš dve prosečne plate recimo u RS. Sad šalu na stranu. Pogledam teletekst i u zadnje vreme često se emituju državne obveznice zadnja je bila 600 miliona evra ako se ne varam, nisam baš siguran. I to da bi se otplaćivali dospeli krediti. I kako se obrne svaki hrvat je dužan preko 12000 evra pa nije to ni malo. Il si, znaš već šta !
|
Nezavisna Srpska!!! Il si, znaš već šta!
|
|
|
|
remake
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 23. 07. 2011. 05:26 » |
Idi gore
|
ma nevidim razloga zasto bih se sekirali za hrvasku, a posebno ti matovilo............. da nisi negdje na jadranu
|
|
|
|
|
vanzemaljac
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 23. 07. 2011. 05:43 » |
Idi gore
|
Ama, ne sekira se on nego se raduje.
|
|
|
|
|
remake
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 23. 07. 2011. 07:00 » |
Idi gore
|
Ama, ne sekira se on nego se raduje.
sta ne sekira se ....................... ma nije ti on sposoban ni za jedno ni drugo
|
|
|
|
|
Manitu_
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 23. 07. 2011. 07:11 » |
Idi gore
|
Vlada zadužila Hrvatsku još 6 milijardi kuna Država se zadužuje za novih šest milijardi kuna. Odlučila je to danas Vlada usvojivši odluke o dva nova izdanja obveznica, oba za domaće tržište. Od prije par dana,treba dodati na ovaj stari dug 
|
|
|
|
|
|
Pazuzu
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 23. 07. 2011. 07:27 » |
Idi gore
|
Od prije par dana,treba dodati na ovaj stari dug  Sveukupan hrvatski dug (unutrašnji + spoljašnji) je oko 74 milijardi evra. Ono što meni u stvari nije jasno jeste to što nikako ne mogu da shvatim gde su otišle sve te pare? Hajdemo ovako - ako 1 km autoputa košta 10 miliona evra (sa sve ugradnjom, potkupljivanjem i korupcijom), onda bi za 10 milijardi evra moglo da se izgradi, ako sam dobro izračunao, 1000 km autoputa. Sa tolikim novcima uloženim u infrastrukturu, Hrvatska bi trebalo da bude išpartana autoputevima i železničkim prugama. A nije? I gde su otišle sve te pare? Mislim, da ne ispadne da sam baš sto posto zlurad, ni u Srbiji nije niša bolje. Jedino što je ukupan srpski dug otprilike upola manji od hrvatskog (negde oko 35 milijardi evra), pa mu nekako ispadne bolje da imaš "slabiji kreditni rejting", jer te on čuva od preteranog zaduživanja. Na kraju me zanima, šta je sa Slovenijom? Skoro sam negde pročitao da su u velikom bedaku i da im takođe preti dužnička kriza, pa čak i da je Pahorova vlada pred krahom zbog toga. Ali odjednom tišina i više se o tome ne piše. Nešto se desilo u međuvremenu, ili su se slovenci potrudili da sve to maskiraju i probaju da i dalje zadrže imidž "uspešne europske države", kako bi još malo mogli da nastave da pljačkaju BiH i Srbiju. (PS: Kupi li Todorić Merkator?)
|
|
|
|
|
|
Sunny day
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 23. 07. 2011. 07:39 » |
Idi gore
|
Sveukupan hrvatski dug (unutrašnji + spoljašnji) je oko 74 milijardi evra. Ono što meni u stvari nije jasno jeste to što nikako ne mogu da shvatim gde su otišle sve te pare? Hajdemo ovako - ako 1 km autoputa košta 10 miliona evra (sa sve ugradnjom, potkupljivanjem i korupcijom), onda bi za 10 milijardi evra moglo da se izgradi, ako sam dobro izračunao, 1000 km autoputa. Sa tolikim novcima uloženim u infrastrukturu, Hrvatska bi trebalo da bude išpartana autoputevima i železničkim prugama. A nije? I gde su otišle sve te pare?
Mislim, da ne ispadne da sam baš sto posto zlurad, ni u Srbiji nije niša bolje. Jedino što je ukupan srpski dug otprilike upola manji od hrvatskog (negde oko 35 milijardi evra), pa mu nekako ispadne bolje da imaš "slabiji kreditni rejting", jer te on čuva od preteranog zaduživanja.
Na kraju me zanima, šta je sa Slovenijom? Skoro sam negde pročitao da su u velikom bedaku i da im takođe preti dužnička kriza, pa čak i da je Pahorova vlada pred krahom zbog toga. Ali odjednom tišina i više se o tome ne piše. Nešto se desilo u međuvremenu, ili su se slovenci potrudili da sve to maskiraju i probaju da i dalje zadrže imidž "uspešne europske države", kako bi još malo mogli da nastave da pljačkaju BiH i Srbiju. (PS: Kupi li Todorić Merkator?)
hrvatski standard je vjestacki....hrvatski standard sa industrijom i morem treba da bude na nivou srbije i bosne ali oni su uzimali kredite da ga vjestacki dignu,danas nema kredita jer stare treba vracati a industriju koju su imali su takodje kao i obalu prodali jer im za vjestacko dizanje standarda ni krediti nisu bili dovoljni...danas nemaju nista...
|
|
|
|
|
|
Manitu_
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 23. 07. 2011. 09:50 » |
Idi gore
|
Sveukupan hrvatski dug (unutrašnji + spoljašnji) je oko 74 milijardi evra. Ono što meni u stvari nije jasno jeste to što nikako ne mogu da shvatim gde su otišle sve te pare? Hajdemo ovako - ako 1 km autoputa košta 10 miliona evra (sa sve ugradnjom, potkupljivanjem i korupcijom), onda bi za 10 milijardi evra moglo da se izgradi, ako sam dobro izračunao, 1000 km autoputa. Sa tolikim novcima uloženim u infrastrukturu, Hrvatska bi trebalo da bude išpartana autoputevima i železničkim prugama. A nije? I gde su otišle sve te pare?
Mislim, da ne ispadne da sam baš sto posto zlurad, ni u Srbiji nije niša bolje. Jedino što je ukupan srpski dug otprilike upola manji od hrvatskog (negde oko 35 milijardi evra), pa mu nekako ispadne bolje da imaš "slabiji kreditni rejting", jer te on čuva od preteranog zaduživanja.
Na kraju me zanima, šta je sa Slovenijom? Skoro sam negde pročitao da su u velikom bedaku i da im takođe preti dužnička kriza, pa čak i da je Pahorova vlada pred krahom zbog toga. Ali odjednom tišina i više se o tome ne piše. Nešto se desilo u međuvremenu, ili su se slovenci potrudili da sve to maskiraju i probaju da i dalje zadrže imidž "uspešne europske države", kako bi još malo mogli da nastave da pljačkaju BiH i Srbiju. (PS: Kupi li Todorić Merkator?)
Ma vec se pisalo o tome,to je cijeli dug ,i javni firmi,i gradjana ,i ono sto se zaduzila vlada(drzava) . Najmanje se zaduzila drzava,ali po tim pravilima ,ona je jamac za sve ostalo,pa po tome ispada ,da je drzava duzna sve te novce. Same banke dizu kredite ,da bi onda te novce plasirala medju gradjanje i firme sa svojim kamatima,a za to je opet drzava jamac. Jako puno stanova je napravljeno,oni se sad placaju ,i ljudi dizu kredite po 20-30 godina. Masa automobila je kupljeno na kredite,a da ne spominjem razne kartice,koje se "peglaju" na svakom koraku. Pitas se gdje su autoputevi,a ja ti kazem gdje nisu ? Od Slovenije do Srbije vozis se autoputem,od Madjarske do mora isto tako. Hoces ici prema Rijeci ili Dalmaciji. Jos se radi i ovaj koridor preko Osjeka za BIH. Gdje jos da se radi za svako manje mjesto  So mislis koliko je dosla samo obnova od rata,ko je to sve popravio i napravio. Istina je da se zivi iznad standarda,tj malo se vise trosi ,nego sto ti financije dopustaju,ali taj problem imaju svi na ovim prostorima. Jeli to dobro ili nije pokazace vrijeme,jer tako se zivi na "zapadu" sa kreditima,samo sto se sad tamo malo "tresu gace" ,a mi malo kasnimo  ,pa cemo vidjeti kako ce to zavrsiti. Da ima toga posla bilo bi lako rijesiti neke stvari,ali ga nema i tu dolazi do problema ,kako otpustiti visak,sto je gomilan godinama u drzavnim i javnim sluzbama. Lako je to napraviti,samo sto onda sa tim ljudima ? Imas jos vecu nezaposlenost,a nisi rijesio nista.
|
|
|
|
|
|
Pazuzu
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 23. 07. 2011. 10:15 » |
Idi gore
|
Ma vec se pisalo o tome,to je cijeli dug ,i javni firmi,i gradjana ,i ono sto se zaduzila vlada(drzava) . Najmanje se zaduzila drzava,ali po tim pravilima ,ona je jamac za sve ostalo,pa po tome ispada ,da je drzava duzna sve te novce. Same banke dizu kredite ,da bi onda te novce plasirala medju gradjanje i firme sa svojim kamatima,a za to je opet drzava jamac. Jako puno stanova je napravljeno,oni se sad placaju ,i ljudi dizu kredite po 20-30 godina. Masa automobila je kupljeno na kredite,a da ne spominjem razne kartice,koje se "peglaju" na svakom koraku. Pitas se gdje su autoputevi,a ja ti kazem gdje nisu ? Od Slovenije do Srbije vozis se autoputem,od Madjarske do mora isto tako. Hoces ici prema Rijeci ili Dalmaciji. Jos se radi i ovaj koridor preko Osjeka za BIH. Gdje jos da se radi za svako manje mjesto  So mislis koliko je dosla samo obnova od rata,ko je to sve popravio i napravio. Istina je da se zivi iznad standarda,tj malo se vise trosi ,nego sto ti financije dopustaju,ali taj problem imaju svi na ovim prostorima. Jeli to dobro ili nije pokazace vrijeme,jer tako se zivi na "zapadu" sa kreditima,samo sto se sad tamo malo "tresu gace" ,a mi malo kasnimo  ,pa cemo vidjeti kako ce to zavrsiti. Da ima toga posla bilo bi lako rijesiti neke stvari,ali ga nema i tu dolazi do problema ,kako otpustiti visak,sto je gomilan godinama u drzavnim i javnim sluzbama. Lako je to napraviti,samo sto onda sa tim ljudima ? Imas jos vecu nezaposlenost,a nisi rijesio nista. Autoput do Zagreba je napravljen još za vreme SFRJ. Posle je događeno još nekih 50 km koji su falili za komplet. Za ove druge pravce je OK, ali je sve to ukupno ne više od 500 km. Što se tiče zajmova komercijalnih banaka radi daljeg plasiranja novca pod većim kamatama, to stvarno ne znam kako je u Hrvatskoj. Ako je država stvarno garant za dugove komercijalnih banaka na interbankarskom tržištu i prema inostranstvu, onda je to krajnji idiotluk i tu se potpuno slažem da te garancije mogu da potpno prepumpaju državne dugove. Krediti za stanove, kola i ostalo, te peglanje kartica se ne računa u javni dug, tako da to ne spada u domen ove diskusije. Sem u slučaju da država opet nije garant bankama za redovne kamate, u šta lično ne verujem jer bi to bilo... nemam pravu reč za to. Na kraju, priznajem da je reparacija mogla da pojede dosta novca. Ali opet, sigurno ne ovoliku količinu, jer pretpostavljam da je građevinska industrija mogla da to kompenzuje tokom poslednjih deset godina izgradnjom komercijalno-poslovnog prostora po najvećim hrvatskim gradovima. Ove priče o javnom dugu prema budžetlijama, to se već uklapa u celu priču. Ali opet, kad sve sabereš i oduzmeš, mnogo je novca uzeto, a malo se toga vidi. Nemoj pogrešno da me shvatiš. Uopšte mi nije drago što je takva situacija u Hrvatskoj, jer ni Srbija nije daleko od toga. Mi ovde čak ne možemo da izgradimo kompletan autoput od mađarkse do makedonije, a kamoli da razmišljamo o nekim drugim infrastruktirnim projektima. Poenta moje priče je bila korupcija i lopovluk političkih garnitura, koji te "zajmove" otimaju bez kontrole i konca... Znači, moje pitanje "gde nestade toliki novac" je bilo usmereno veoma jasno ka političkim strukturama jer nikako ne mogu da prihvatim pomisao da je njih 100-200 između sebe moglo da razdeli NEKOLIKO MILIJARDI EVRA, a da se to ne primeti. Pa evo, čitam da su Sanadera optužili za proneveru nekih pišljivih milion-dva kuna... To mi deluje kao SF. Mislim, stvarno ne znam kako je u Hrvatskoj, pa sam zato i pisao na temu. Naravno, potpuno mi je nejasno ko su ti koji drpaju toliki novac i u Srbiji, a da se ne vide. Naravno, ovde postoji nekoliko desetina tajkuna za koje se zna, tako da taj put novca može koliko-toliko da se otprati. Ali količine su mi potpuno nestvarne i nejasne - mislim, kome još treba 100 ili 200 miliona evra? Da li je moguće da ima takvih lopina koji za sebe drmaju toliki novac bez da trepnu, a uz to im još niko ništa ne može?
|
|
|
|
|
|
Manitu_
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 23. 07. 2011. 10:29 » |
Idi gore
|
Autoput do Zagreba je napravljen još za vreme SFRJ. Posle je događeno još nekih 50 km koji su falili za komplet. Za ove druge pravce je OK, ali je sve to ukupno ne više od 500 km.
Što se tiče zajmova komercijalnih banaka radi daljeg plasiranja novca pod većim kamatama, to stvarno ne znam kako je u Hrvatskoj. Ako je država stvarno garant za dugove komercijalnih banaka na interbankarskom tržištu i prema inostranstvu, onda je to krajnji idiotluk i tu se potpuno slažem da te garancije mogu da potpno prepumpaju državne dugove.
Krediti za stanove, kola i ostalo, te peglanje kartica se ne računa u javni dug, tako da to ne spada u domen ove diskusije. Sem u slučaju da država opet nije garant bankama za redovne kamate, u šta lično ne verujem jer bi to bilo... nemam pravu reč za to.
Na kraju, priznajem da je reparacija mogla da pojede dosta novca. Ali opet, sigurno ne ovoliku količinu, jer pretpostavljam da je građevinska industrija mogla da to kompenzuje tokom poslednjih deset godina izgradnjom komercijalno-poslovnog prostora po najvećim hrvatskim gradovima. Ove priče o javnom dugu prema budžetlijama, to se već uklapa u celu priču.
Ali opet, kad sve sabereš i oduzmeš, mnogo je novca uzeto, a malo se toga vidi.
Nemoj pogrešno da me shvatiš. Uopšte mi nije drago što je takva situacija u Hrvatskoj, jer ni Srbija nije daleko od toga. Mi ovde čak ne možemo da izgradimo kompletan autoput od mađarkse do makedonije, a kamoli da razmišljamo o nekim drugim infrastruktirnim projektima.
Poenta moje priče je bila korupcija i lopovluk političkih garnitura, koji te "zajmove" otimaju bez kontrole i konca... Znači, moje pitanje "gde nestade toliki novac" je bilo usmereno veoma jasno ka političkim strukturama jer nikako ne mogu da prihvatim pomisao da je njih 100-200 između sebe moglo da razdeli NEKOLIKO MILIJARDI EVRA, a da se to ne primeti. Pa evo, čitam da su Sanadera optužili za proneveru nekih pišljivih milion-dva kuna... To mi deluje kao SF. Mislim, stvarno ne znam kako je u Hrvatskoj, pa sam zato i pisao na temu. Naravno, potpuno mi je nejasno ko su ti koji drpaju toliki novac i u Srbiji, a da se ne vide. Naravno, ovde postoji nekoliko desetina tajkuna za koje se zna, tako da taj put novca može koliko-toliko da se otprati. Ali količine su mi potpuno nestvarne i nejasne - mislim, kome još treba 100 ili 200 miliona evra? Da li je moguće da ima takvih lopina koji za sebe drmaju toliki novac bez da trepnu, a uz to im još niko ništa ne može?
Kradje ima ,i to u svim javnim i drzavnim firmama,naravno i politicari,to je sve izaslo na svjetlost dana ,kako smo se blizili kraju sa pregovorima za EU. Masa ljudi je bila u istraznim zatvorima,neke su osudili ,nekima se sudi,a neki tek cekaju sudjenje. Toga nista nebi bilo,da nije bilo protisaka iz Eu. Prilicno sam siguran ,da to ceka i Srbiju, bice njih dosta iza resetaka,a isplivace afere oko skoro svih drzavnih i javnih firmi. To je normalna pojava na ovim prostorima i drzavama. To se naravno odnosi i na BIH. Samo kad se pocne kotrljati i otkrivati. Sto se tice autoputeva,ne znam kako ti racunas kilometre,a kako ih racunaju oni sto ih rade.Zasto sam to napisao,zbog toga sto sam isao naci nekakav clanak o izgradnji istih,i nasao jedan,a tice se svih drzava,koje spominjemo,pa da se vidi usporedba : BiH "jedva" 30-ak: Hrvatska do sada izgradila 1.300 kilometara autoputeva! Ponedjeljak, 25 Maj 2009
BiH jedva 30-ak: Hrvatska do sada izgradila 1.300 kilometara autoputeva!Uoči osamostaljenja Hrvatska je imala samo oko 250 kilometara autoputeva, od Zagreba do Slavonskog Broda i Karlovca, te od Rijeke do Grobnika. Danas ova država ima oko 1.300 kilometara autoputeva, u što je uključen i Istarski ipsilon, koji se upravo dograđuje u autoput.
Nakon osamostaljenja, izgradnja autoputeva postavljena je u sam vrh nacionalnih prioriteta Hrvatske, ali je pravi zamah u izgradnji uslijedio tek u ovoj deceniji, kada su u saobraćaj puštene dionice autoputa od Zagreba do Splita i Rijeke, te do Macelja i Goričana.
Završena je i izgradnja autoputa od slovenske do srbijanske granice, sa posebnim odvajanjem kod Osijeka. Međutim, loša strana svega je je veliki rast inostranog duga, kojim se finansirala izgradnja autoputeva.
U Bosni i Hercegovini je sasvim drugačija situacija. Prije rata niti jednog kilometra autoputa nije bilo u BiH. Danas, kada se još uvijek do u nedogled vode rasprave o trasi koridora 5c, Federacija BiH je u par godina uspjela izgraditi i u saobraćaj pustiti svega 30-ak kilometara, a Republika Srpska to tek čini.
Ovakvim tempom onih 330 kilometara na trasi koridora 5c biće izgrađeno taman kada se iscrpe sve moguće teme oko njegove izgradnje, a na to ćemo, nažalost, sačekati još dugo.
|
|
|
|
|
|
vanzemaljac
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 23. 07. 2011. 11:29 » |
Idi gore
|
Ukupna duzina autoputeva u Hrvatskoj danas je 1633,2 km. Inace, jedini kilometar autoputa koji kosta 10 miliona eura (tacnije 12.5) je onaj koji ide od Klasnica u njivu). U Evropi su kilometri autoputa malo jeftiniji (oko 3.5 milona eura po km).
|
|
|
|
|
Pazuzu
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 24. 07. 2011. 12:34 » |
Idi gore
|
Kradje ima ,i to u svim javnim i drzavnim firmama,naravno i politicari,to je sve izaslo na svjetlost dana ,kako smo se blizili kraju sa pregovorima za EU. Masa ljudi je bila u istraznim zatvorima,neke su osudili ,nekima se sudi,a neki tek cekaju sudjenje. Toga nista nebi bilo,da nije bilo protisaka iz Eu. Prilicno sam siguran ,da to ceka i Srbiju, bice njih dosta iza resetaka,a isplivace afere oko skoro svih drzavnih i javnih firmi. To je normalna pojava na ovim prostorima i drzavama. To se naravno odnosi i na BIH. Samo kad se pocne kotrljati i otkrivati.
Sto se tice autoputeva,ne znam kako ti racunas kilometre,a kako ih racunaju oni sto ih rade.Zasto sam to napisao,zbog toga sto sam isao naci nekakav clanak o izgradnji istih,i nasao jedan,a tice se svih drzava,koje spominjemo,pa da se vidi usporedba :
BiH "jedva" 30-ak: Hrvatska do sada izgradila 1.300 kilometara autoputeva! Ponedjeljak, 25 Maj 2009
BiH jedva 30-ak: Hrvatska do sada izgradila 1.300 kilometara autoputeva!Uoči osamostaljenja Hrvatska je imala samo oko 250 kilometara autoputeva, od Zagreba do Slavonskog Broda i Karlovca, te od Rijeke do Grobnika. Danas ova država ima oko 1.300 kilometara autoputeva, u što je uključen i Istarski ipsilon, koji se upravo dograđuje u autoput.
Nakon osamostaljenja, izgradnja autoputeva postavljena je u sam vrh nacionalnih prioriteta Hrvatske, ali je pravi zamah u izgradnji uslijedio tek u ovoj deceniji, kada su u saobraćaj puštene dionice autoputa od Zagreba do Splita i Rijeke, te do Macelja i Goričana.
Završena je i izgradnja autoputa od slovenske do srbijanske granice, sa posebnim odvajanjem kod Osijeka. Međutim, loša strana svega je je veliki rast inostranog duga, kojim se finansirala izgradnja autoputeva.
U Bosni i Hercegovini je sasvim drugačija situacija. Prije rata niti jednog kilometra autoputa nije bilo u BiH. Danas, kada se još uvijek do u nedogled vode rasprave o trasi koridora 5c, Federacija BiH je u par godina uspjela izgraditi i u saobraćaj pustiti svega 30-ak kilometara, a Republika Srpska to tek čini.
Ovakvim tempom onih 330 kilometara na trasi koridora 5c biće izgrađeno taman kada se iscrpe sve moguće teme oko njegove izgradnje, a na to ćemo, nažalost, sačekati još dugo.
Stvarno nisam znao za ovaj podatak, jer sam to oko izgranje autoputeva po Hrvatskoj pratio samo iz štampe. Onih 500 km je bila lična, odokativna procena. Znao sam za Zagreb-Karlovac, Y i autoput do Splita, ali mi se nije činilo da tu može da bude previše km. Ovih 1.600 km je sjajna stvar. Onda bih još i mogao da povežem toliki dug sa izgradnjom infrastrukture. Nas ovde, bogami, sve to tek čeka. Mislim, ako neko uopšte to i dočeka... Što opet s druge strane ukazuje da će ovih 35 milijadića eurića da skoči i to ohohohohoho...... 
|
|
|
|
|
|