sto se tice ratnih prica mozda grijesim ali zar nije jedan od forumasa prijetio matovilu (to je onaj matori iz kanade sto cesto pretjeruje) da ce ga prijaviti da je bio u bratunackoj brigadi. nije bitno bio ili ne ali nije fino da ti se raznorazne budale motaju oko kolega na poslu ili oko komsija i ispituju. kod mene u komsiluku ima jedan bivsi policajac iz knina kojeg su "istrazivali".nikad ne znas kakvih budala ima.
Internet je pun idiota ali to ne znaci da cu ja dopustiti nekom od njih da mi bilo sta zabrani da pricam ili da pisem. Meni su bar dvadesetak puta prijetili premlacivanjem i trazili mi adresu da mi prebiju noge. E kad im dam neutralnu adresu i vrijeme niko ne dodje. Svi jaki na prici kao i obicno. Stariji ucesnici foruma se sjecaju da su pojedinci objavljivali broj telefona na koji se treba javiti bilo ko zna moj identitet i adresu da me kao prijave Americkoj policiji pod optuzbom za sam ratni zlocinac. Sta sve nisu radili. Znas koliko ih Maki zarezuje, kao lanjski snijeg. Sve su to pacenici koji nisu sposobni da se izbore u neposrednom duelu jer su glupavi kao noc pa misle da nekoga mogu uplasiti prijetnjom. Pa yebo te zivot ja pod prijetnjom zivim cio zivot i prosto bi mi bilo neobicno da je nekad nema. Sem toga vecina ljudi zna na kojim sam ratistima bio i sta sa tim? Sta kome ima da bude nejasno? Ja se ne stidim niceg sto sam radio tokom rata, nemam ja sta da krijem druze. Znam i ja jednog lika iz mog kraja, prosle godine je uhapsen negdje na Americkom jugu. Ne mogu da tvrdim 100% da jeste ratni zlocinac ali znam da se o njemu svasta pricalo za vrijeme rata. Kad je pop kazao da je dobio od nekog parohijana zahtjev da procita u Crkvi molbu da gradjani skupe novac za odbranu ovog lika ja sam odmah izasao napolje sa sluzbe. Posle pop dosao da me napadne pa je otisao od mene mnogo crvenih usiju. Nije se zayebao da zatrazi pomoc neko dijete poginulog borca kog danas sutiraju sa nege na nogu a tata mu zivot da za sve nas, ali ce da skuplja pare za potencijalnog zlocinca koji je najvjerovatnije zaista i zlostavljao narod po Bosni. Ne hapse oni dzaba ne boj se.
sto se tice teksta procitao sam ga i stvarno je sve to porazavajuce. sto se tice srpskih organizacija u australiji nece ni jedna prstom maknuti da nekom obezbijedi vizu. medjutim kad covjek dodje ako se obrati pravim ljudima oni obicno pomognu oko pronalazenja posla i stana a cesto su skupljali namjestaj i neke ostale stvari bitne za zivot. mozda to ne zvuci kao puno ali dobiti stan kao novajlija je skroz zahebana stvar, prvo sto pitaju je gdje si prije iznajmlivao, kad kazes da si tek stigao brisu te sa spiska. sve je to pod uslovom da znas jezik, ista stvar je sa poslom. ja sam prosao kroz to i znam iz prve ruke.
Da da druze, to je ono sta ti ja pricam. Svi su jaki kad se peku volovi. Ja ne mogu da tvrdim mnogo sta za Australiju, tamo nisam nikad bio ali znam kako stoje stvari u USA. Srbi ovdje imaju toliko kadra na jako visokim mjestima da mogu bukvalno da rade sta hoce. Kad se pojavi momcic ili djevojka iz Srbije na par mjeseci da zaradi neku paru oni su tu da im oderu kozu sa ledja i da ih vrate bez prebjene pare. Krivo im kad im napljujem njihova vajna cetnicka udruzenja po novinama, da vidis kako odskacu kao loptice. Mogu da popuse da izvines, Maki ce se izboriti nece dugo proci a onda ce mi prosto biti hobi da njih yebem u zdrav mozak nedeljom popodne uz kaficu. Ovdje nije nikakav problem naci stan niti namjestaj koji ti treba ali je problem za posao. Da ti je vidjeti situaciju kad se neko izleti da je cuo negdje za neku priliku i kad ga samo upitas da ti pojasni, odmah se skrece tema. Ne daj boze mozes odraditi koju smjenu pa ces imati od cega da zivis.
ima tu dosta govana ali ima i korektnih ljudi. npr ima jedna organizacija ciji je predsjednik nas zemljak iz brckog i mogu ti reci da je covjek stvarno na svom mjestu. pricali smo o veteranima i vizama i covjek mi kaze da se neupustaju u takve stvari jer jednostavno nemaju dovoljno kapaciteta da dovode ljude a svako zna nekog ko bi dosao. cudi me da tebi u cikagu niko nije pomogao oko posla, nisam bio tamo i stvarno ne znam sta da ti kazem, u australiji ko god je trazio posao dobio je.
Ima i ovdje korektnih ljudi ali dodje jedan na stotinu i obicno on nije u poziciji mnogo da uradi ali me odusevi to sto covjeku nije tesko da ustane za drugoga i da se potrudi na 110% svojih kapaciteta. Pored toga da nije Amerikanaca nasi novopridosli bi ovdje zestoko nayebali. Amerikanci su ljudine neka prica sta ko hoce. Imaju istancan osjecaj za moral iako je njihova vlada najnemoralnija na svijetu. Obican narod nije. Meni su 100 puta kazali: "Zasto ti ne tuzis USA? Oni su bombardovali tvoju zemlju i tebe i tvoje doveli u poziciju da moras da imigriras, oni su povrijedili tvoje pravo na zivot. Ko ih yebe neka ti plate." Njihov stav je vjecito ovakav, ne daju ti da budes ostecen i cak iako ne znas sam da stitis tvoja prava oni ce ih stiti jer nece da gledaju da te neko pravi majmunom.
razumije da si frustriran i znam kako je u tudjini kad pocinjes od nule. ne daj se, budi uporan i sve ce doci na svoje. sve sam ja to prosao i vjerujem da me je to sve napravilo jacim. glavu gore i samo naprijed.
Nisam ja frustriran ovo je moj stil pisanja. Jednostavno je takav. A to sto kazem da su nasi ovcari u dijaspori, to uvjek tvrdim i tvrdicu dok sam ziv. Vidio sam sta su kome uradili a ja nikom nista ne precutim. Izboricu se ja, tebi hvala na moralnoj podrsci. Sve sto sam htio da kazem jeste da je mnogo lako zayebavati ljude po Bosni i Srbiji iz inostranstva i nikad im nista ne pomoci. Niko ne trazi novac od ljudi ali nije moguce da pola miliona Srba u Chicagu ne moze da obezbjedi bar jednoj porodici iz Srbije green card u godini. Time bi pomogli Srpstvo vise od onih pjevanja nacionalnih pjesama o Vidovdanu. Ali nece, kome ce oni otici da glume velike gazde iz Amerike svake godine na odmor ako svoje dovedu ovde? Samo da Maki stane na svoje noge, Maki ce dovesti pola Podrinja u USA, i ima da ih dovodim dok sam ziv i dok god neko ima zainteresovan. Cuj, ne moze!!! Klinac ne moze, to se kaze "NECU" a ne ne moze. Svi su zaboravili da je i njih neko za rucicu doveo ovdje i sve im obezbjedio. Ali ok, svakom svaciji obraz, Makiju Makijev a cetnicima cetnicki, budemo vidjeli ciji je crn a ciji je blistav.