Investitori bjeze iz privrede i prema najnovijim informacijama ulaze se u zlato, srebro i drugi plemeniti metal. To sve je dobilo na zamahu nakon sto je Indija kupila veliku kolicinu zlata od MMF.
Zlatu i srebru konstantno raste vrijednos dok index dolara je u padu u odnosu na druge valute.
Analiticari preporucuju da se ulaze u plemeniti metal dok se ne vidi da li ima naznaka oporavka privrede, a i ponukani mogucnosti da druge drzave podju za stopama Indije i pocnu kupovati zlato.
Bice zanimljivo promatrati kretanja na berzama i onaj ko ima moze da ulaze.
Sta znam, to mi je veoma nelogicno u ovom trenutku. Plemeniti metali su, zajedno sa jos nekim instrumentima, tzv. "safe heavens" na finansijskim trzistima, u njih se ulaze kad su na pomolu ili u toku veliki privredni lomovi. Mnogo je logicnije bilo ulagati u plemenite metale prije dvije godine, nego sad. Sad se kupuju akcije objektivno zdravih firmi, a koje su zbog ove lafo krize potcijenjene, takvo ulaganje moze donijeti povrat od izuzetnih 20-30% prve godine. Mozda je u pitanju trenutna manija kupovanja plemenitih metala jer postoje neke insajderske informacije o tome da ce ih nacionalne vlade nabavljati u velikim kolicinama, pa bi se moglo zaraditi kupovinom i preprodajom, sto u im isto vrijeme dize i cijenu. Van toga, ne vidim nikakve logike da se sad kupuju plemeniti metali, bez obzira na dolar, on svakako nema pokrice u zlatu, jedino ako neko nije procjenio da ce se "kriza" produbiti i trajati jos bar pet godina.
S druge strane, ako je ovo uvod u stvaranje nove valute za trgovinu naftom o kojoj se prica, a koja bi zamijenila dolar, onda je de facto u pitanju povrat "zlatnog standarda", sto je jos cudnije i nelogicnije. Vezanje obima novcane mase za kolicinu posjedovanja metala koji se minimalno koristi u privredi je soooo middle age, mislio sam da su ta vremena daleko iza nas.