Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 06:00 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Hypo banka ide u dokapitalizaciju  (Pročitano 2649 puta)
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5 Firefox 3.5.5

« poslato: 11. 11. 2009. 10:11 »
Podeli temuIdi gore

VijestHypo Alpe Adria banka Banjaluka objavila je poziv akcionarima banke i drugim zainteresovanim investitorima za upis i uplatu emisije akcija u vrijednosti od pet miliona KM.

Ne mogu da vjerujem da se jedna od stranih banaka odlucila na ovaj vid dobavljanja finansijskih sredstava. Do sad su koristili samo kredite od banke majke.

Koliko su bile isplate dividendi kod njih i da li se uopste isplati kupovati njihove akcije.

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
Sve vijesti na jednom mjestu
boro975
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15 Firefox 3.0.15

« Odgovor #1 poslato: 12. 11. 2009. 04:58 »
Podeli temuIdi gore

VijestHypo Alpe Adria banka Banjaluka objavila je poziv akcionarima banke i drugim zainteresovanim investitorima za upis i uplatu emisije akcija u vrijednosti od pet miliona KM.

Ne mogu da vjerujem da se jedna od stranih banaka odlucila na ovaj vid dobavljanja finansijskih sredstava. Do sad su koristili samo kredite od banke majke.

Koliko su bile isplate dividendi kod njih i da li se uopste isplati kupovati njihove akcije.

Pazi, akcijski kapital se smatra za najskuplji, za ovu banku i njenu maticnu grupaciju pet miliona nije nista, manje nego meni pet maraka, pa dokapitalizacija u ovom slucaju znaci samo jedno: ide se na razvodnjavanje vlasnicke strukture.

Sve informacije o banci, njene finansijske izvjestaje, datume i sume isplata dividendi mozes pronaci na sajtu banjalucke berze.
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 poslato: 12. 11. 2009. 02:30 »
Podeli temuIdi gore

Gledao sam stanje u banci i mogu reci da vlasnistvo od 96% izgleda impresivno. Da oni idu u razvodnjavanje nisam bas uvjeren jer prema strukturi kapitala i uslovima prodaje dionica oni ni za promil ne mogu promjeniti svoj udio, ali mogu ga jos povecati.

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
boro975
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15 Firefox 3.0.15

« Odgovor #3 poslato: 12. 11. 2009. 03:50 »
Podeli temuIdi gore

Gledao sam stanje u banci i mogu reci da vlasnistvo od 96% izgleda impresivno. Da oni idu u razvodnjavanje nisam bas uvjeren jer prema strukturi kapitala i uslovima prodaje dionica oni ni za promil ne mogu promjeniti svoj udio, ali mogu ga jos povecati.

Da, to je to, ako neko ima 96% vlasnistva, onda tu nema razvodnjavanja, ali ni ukrupnjavanja, objektivno im ne treba vise od postojeceg udijela. Tim je cudnija dokapitalizacija. Da je u pitanju povecanje kapitala za ekspanzije ili preuzimanja, nije, tu treba vise love. Sta oni zele postici, tesko je reci, trebalo bi vidjeti kako su poslovali u zadnje vrijeme, ako je bio dobitak, onda mozda stvarno idu na povecanje obima posla, spremaju se za izlaz iz "krize". Ako je bio gubitak, onda se mozda pokusaju pokriti, ali to znaci da moraju ponuditi akcije pod dosta povoljnim uslovima, citaj niskoj cijeni, sto banke skoro nikad ne rade. Mozda je u pitanju lova za neke interne reorganizacije, za sta im centrala ne da pare, vec se moraju sami snaci, pa pokusavaju to tako da ne povlace lovu iz tekucih poslova. No, u tom slucaju je rizik ulaganja veci, sto opet povlaci povoljniju ponudu. A mozda je centrala pukla, pa sad gleda kako ce izmusti lovu od filijala i tjera ih da po svaku cijenu nabave kesa i njoj prebace. Puno je tu nepoznatih, banke nisu bas rade da skupljaju kapital emitovanjem akcija, radije uzimaju pozajmice od centralne banke pod povoljnim uslovima. Sem toga, potencijalni kupci akcija nece moci steci neki znacajniji udio u firmi, vec se moraju nadati fer politici vecinskog vlasnika, pa je i to dosta nezgodno. Jer isplata dividendi nije obaveza, to nije primarno pravo akcionara, sto znaci da mozes sad dati lovu i da budes ponosan vlasnik toliko-i-toliko akcija te banke, i nista ne dobijes od nje sledecih 10 godina. Jedino sto mozes jest prodati svoje akcije, po nekoj trzisnoj cijeni, naravno ako ima kupaca.
Luka
Administrator
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 12. 11. 2009. 06:22 »
Podeli temuIdi gore

Kolega ti si na tragu razloga zasto sam pokrenuo ovu temu. Ne da mi se kopati po izvjestajim kako bih analizirao poslovanje, ali mi je indikativna bila njihova zadnja skupstina gdje su raspravljali o podjeli dividende. Nisam nasao izvjestaj sa skupstine pa neznam kolika je podjela, mada sam u uvjerenju da su to radili kako bi vecinski vlasnik pokupio pare i legalno ih iznio iz zemlje.

Mozda sam u krivu pa oni hoce da to sto su podjelili dobit izvrse sa njom dokapitalizaciju. Ima tu raznih mogucnosti....

Kad se neko ukljuci ko zna nesto vise mozda saznamo sta je po srijedi....

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 19. 05. 2012. 09:02