|
Tommy Gavin
|
 |
« poslato: 29. 09. 2011. 12:22 » |
Idi gore
|
tzv.država koja sebe zove bih ima previše moći i pojedina ovlaštenja treba da budu vraćena republici srpskoj.
za evro nije problem. čim propadne vratićemo se DEM. ionako je to (bila) najbolja valuta do sada!
|
!
|
|
|
|
WalterWolf
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 29. 09. 2011. 01:56 » |
Idi gore
|
drzava BiH ima cvrstu i jaku valutu. vezana je bila za njemacku marku (i od tada je zadrzala istu vrijednost). A Srbima bi najbolje bilo da se vrate na dinare. Kako su ono bila lijepa vremena- zvakace gume 3.987.367.500 dinara ujutro a popodne 4.678.234.000 dinara. Kako je bilo lijepo. A kad imas 27.657.678.800 dinara kupis i secernu tablu u samoposluzi.
|
|
|
|
|
|
Tommy Gavin
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 29. 09. 2011. 02:31 » |
Idi gore
|
zijev
srbi su koristili DEM isto toliko koliko i oni u okviru fbih. još se ja sjećam i "moćnog" bosanskog dinara!
|
!
|
|
|
|
Sunny day
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 29. 09. 2011. 02:40 » |
Idi gore
|
drzava BiH ima cvrstu i jaku valutu. vezana je bila za njemacku marku (i od tada je zadrzala istu vrijednost). A Srbima bi najbolje bilo da se vrate na dinare. Kako su ono bila lijepa vremena- zvakace gume 3.987.367.500 dinara ujutro a popodne 4.678.234.000 dinara. Kako je bilo lijepo. A kad imas 27.657.678.800 dinara kupis i secernu tablu u samoposluzi.
zasto se vi ne vratite na dinar....  sjecam se kada smo 1993. usli u seher i te krajeve...ovih gore papira na sve strane...toliko su bile vrijedne da ih ni muslimani u bjezaniji nisu ponijeli 
|
|
|
|
|
|
|
|
WalterWolf
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 29. 09. 2011. 04:02 » |
Idi gore
|
zasto se vi ne vratite na dinar.... <Quoted Image Removed> sjecam se kada smo 1993. usli u seher i te krajeve...ovih gore papira na sve strane...toliko su bile vrijedne da ih ni muslimani u bjezaniji nisu ponijeli  meni je dobra KM.
|
|
|
|
|
|
Pazuzu
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 29. 09. 2011. 04:14 » |
Idi gore
|
meni je dobra KM.
Ako pukne evro, a sva je prilika da hoće, zaboravi na KM. A usput, zaboravi i na DM, jer Germani neće da dozvole da im se neko igra i razvlači nacionalnu valutu (to se isto odnosi na Crnogorce i šiptare na Kosmetu), sem u slučaju da se odmah ne deklariše kao deo velikog Četvrtog Rajha (što će po svoj prilici da urade Slovenija i Hrvatska na opšte zgražanje većine svojih građana). Moraće Federacija sama da štampa svoju valutu (najbliža i najkvalitetnija kovnica je u Beogradu), a onda će Zlajoglu, Komšićoglu, Tihić i Izetbegović (plus Hare, Hećo & Co.) morati da je brane ekonomskim merama. Pa sad kad svima njima pridodaš Čovića i Ljubića koji će odmah da uvedu kune, lipe i ostalu floru i faunu, sva je prilika da će ekonomija Federacije da procveta.
|
|
|
|
|
|
WalterWolf
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 29. 09. 2011. 04:20 » |
Idi gore
|
A usput, zaboravi i na DM, jer Germani neće da dozvole da im se neko igra i razvlači nacionalnu valutu to gavin hoce DEM. meni je dobra KM. Moraće Federacija sama da štampa svoju valutu (najbliža i najkvalitetnija kovnica je u Beogradu), a onda će Zlajoglu, Komšićoglu, Tihić i Izetbegović (plus Hare, Hećo & Co.) morati da je brane ekonomskim merama.
ako do toga dodje Federacija ostaje sa KM. A Srbima nek je sa srecom sa dinarima. Ruksak para na ledja pa na pivu. A ako hoces drugu, otrcis kuci po drugi ruksak.
|
|
|
|
|
|
Pazuzu
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 29. 09. 2011. 04:29 » |
Idi gore
|
to gavin hoce DEM. meni je dobra KM. Nećete ni ti ni on dobiti to što želite. On će dobiti dinar, a ti bog će ga znati šta. Naravno, Hrvati u Federaciji će dobiti kunu. Može čak da se desi, da u muslimanskom delu budu priznate obe valute kao sredstvo plaćanja, u slučaju da ne bude mogla da se isprojektuje neka svoja valuta. ako do toga dodje Federacija ostaje sa KM. A Srbima nek je sa srecom sa dinarima. Ruksak para na ledja pa na pivu. A ako hoces drugu, otrcis kuci po drugi ruksak. Zaboravi na KM jer je to maskirani euro, koji štampaju Nemci. Kad oni zavrnu česmu, a zavrnuće je sem ako ne želiš da se prodaš za bud zašto, moraćeš da izmišljaš novu valutu. A tolika zluradost u vezi sa dinarom je nešto što ne očekujem od tebe, Waltere. Od drugih da, ali ne od tebe. Naravno, agonije hiperinflacije od pre 20 godina se jako dobro sećam. Ali Srbija je sada jako daleko od toga. Dinar je kontrolisan i za sada nije previše podložan špekulacijama, sem političkoj korekciji.
|
|
|
|
|
|
Tommy Gavin
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 29. 09. 2011. 05:23 » |
Idi gore
|
Nećete ni ti ni on dobiti to što želite. On će dobiti dinar, a ti bog će ga znati šta. Naravno, Hrvati u Federaciji će dobiti kunu. Može čak da se desi, da u muslimanskom delu budu priznate obe valute kao sredstvo plaćanja, u slučaju da ne bude mogla da se isprojektuje neka svoja valuta. Zaboravi na KM jer je to maskirani euro, koji štampaju Nemci. Kad oni zavrnu česmu, a zavrnuće je sem ako ne želiš da se prodaš za bud zašto, moraćeš da izmišljaš novu valutu. A tolika zluradost u vezi sa dinarom je nešto što ne očekujem od tebe, Waltere. Od drugih da, ali ne od tebe. Naravno, agonije hiperinflacije od pre 20 godina se jako dobro sećam. Ali Srbija je sada jako daleko od toga. Dinar je kontrolisan i za sada nije previše podložan špekulacijama, sem političkoj korekciji.
svega ti, ostavi dinar sebi! meni ne treba, ja ću se sigurno snaći i za DEM, kao što se sada snalazim za KM i evro. nadam se da nikada više neću morati vidjeti silne nule iza početnog broja, kao što sam to bio primoran 92. i 93. što se tiče zabrane korištenja bilo čije strane valute: ni u najjstrašnijim ratovima, kapital i ljude ne možeš spriječiti da cirkulišu! kamo li u nekakvoj bezveznoj ekonomskoj krizi, koja predstavlja obični pi*kin dim - kad se treba domoći love.
|
!
|
|
|
|
Pazuzu
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 29. 09. 2011. 05:34 » |
Idi gore
|
svega ti, ostavi dinar sebi! meni ne treba, ja ću se sigurno snaći i za DEM, kao što se sada snalazim za KM i evro. nadam se da nikada više neću morati vidjeti silne nule iza početnog broja, kao što sam to bio primoran 92. i 93. Ne plaši se. Nećeš viđati silne nule. što se tiče zabrane korištenja bilo čije strane valute: ni u najjstrašnijim ratovima, kapital i ljude ne možeš spriječiti da cirkulišu! kamo li u nekakvoj bezveznoj ekonomskoj krizi, koja predstavlja obični pi*kin dim - kad se treba domoći love.
Ne radi se ovde o nekoj klasičnoj "zabrani", jer bar teoretski, niko ne može da ti zabrani da koristiš stranu valutu kako ti odrediš u svojoj državi (mislim da to može da se istera preko suda, ali nisam siguran). Međutim, ako koristiš valutu koja se štampa u tuđoj zemlji i na koju ne možeš da utičeš ni na koji način, osuđen si da budeš rob te države koja u potpunosti može da kontroliše novčane tokove u tvojoj državi, bilo preko svojih instaliranih banaka, bilo preko pozajmica i kredita koje eventualno tražiš od njih. Naravno, ovo je samo površina problema. Postoje mnogi drugi mehanizmi bacanja u zavisnost, ako to želi država čiju valutu koristiš kao nacionalnu valutu.
|
|
|
|
|
|
Tommy Gavin
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 29. 09. 2011. 05:49 » |
Idi gore
|
hm, recimo da su srbija, hrvatska i bih trenutno zavisnije od svih svjetskih finansijskih institucija i tokova sa svojim valutama, nego što će to biti zemlje koje, ukoliko se desi propast evra, se prihvate DEM. njemačka, koliko god je ko volio ili ne, je ekonomska majka evrope. da nema njih pola evrope bi gladovalo. na stranu šta matovilo kaže za ruse! matovilo i ekonomija = ja i kanadska penzija.
|
!
|
|
|
|
WalterWolf
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 30. 09. 2011. 09:35 » |
Idi gore
|
A tolika zluradost u vezi sa dinarom je nešto što ne očekujem od tebe, Waltere. Od drugih da, ali ne od tebe. Naravno, agonije hiperinflacije od pre 20 godina se jako dobro sećam. Ali Srbija je sada jako daleko od toga. Dinar je kontrolisan i za sada nije previše podložan špekulacijama, sem političkoj korekciji.
Pa kad nekome ne valja cvrsta i stabilna valuta kao sto je KM, sta mi druge preostaje nego da se zezam.
|
|
|
|
|
|
Pazuzu
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 30. 09. 2011. 09:38 » |
Idi gore
|
Pa kad nekome ne valja cvrsta i stabilna valuta kao sto je KM, sta mi druge preostaje nego da se zezam.
KM nije ni čvrsta ni stabilna, nego veštačka valuta koja se kontroliše van BiH. Kada taj neko ko kontroliše KM odluči da je upropasti, to će učiniti za dva dana. A posledice mogu da budu katastrofalne.
|
|
|
|
|
|
WalterWolf
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 30. 09. 2011. 02:04 » |
Idi gore
|
KM nije ni čvrsta ni stabilna, nego veštačka valuta koja se kontroliše van BiH. Kada taj neko ko kontroliše KM odluči da je upropasti, to će učiniti za dva dana. A posledice mogu da budu katastrofalne.
Sada je ona cvrsta i stabilna. A ako neko zeli da upropasti bilo koju manju valutu na svijetu, uradit ce to za ista ta dva dana
|
|
|
|
|
|