ja sam samo praktično netolerantan: recimo riješio bih pitanje nacionalizma i vjere kako su to rješavali drugovi lenjin i staljin. sve drugo puštam na volju. takav sam kao netolerantan. što za života vrlo vjerovatno neću dočekati.... i svejedno mi je!
Ne shvatam - sta te razlikuje od nacionaliste ili vjernika? Kako je stepen njihove intolerancije spram drugog i drugacijeg ogroman, tako je i tvoj.
kakve veze ima nacionalno sa religijskim

ako uzmemo da sa seksualnim ima minimalno (rasprava se može povesti i u tom smjeru but what`s the point!), nacija i vjera su usko povezane!
Sorry, ali opet ne vidim vezu. Meni su to dva razlicita pojma, i ja ih jedino vidim kao takve. Empirijski, to dvoje je nespojivo. Ako mislis na Balkan i njegov nacin preplitanja nacije i vjere - opet grijesis. Ta je zloupotreba religije, sto opet nije dovoljno da dovedes religiju i naciju u vezu ili cak istu ravan - jer Pravoslavlje nije balkanski ekskluzivitet, kao sto nije ni Islam ili Katolicanstvo. Ukratko, mozemo neke balkanske budale i cirkusante Cerica, ili Kacavendu dovesti u vezu sa nacijom, ali ne mozemo samu religiju, jer oni su samo individue, i nista vise.
Zbog i radi toga, ja ne vidim nazalost vezu religijske odjece sa odjecom o kojoj govorimo.
a ako pitaš za odjeću indirektno si sam sebi odgovorio: dakle nacionalna odjeća nastaje tako što se ista izrađuje sa nacionalnim motivima, a vjerska nastaje tako što se muslimanka u arabiji (ili tamo negdje) zamota kako joj kuran i alah nalažu (da ne govorim o tome da joj svi muškarci iz njene okoline tako narede), a isti je slučaj i kod svih vjernika na drugim stranama. ako zanemarimo turbo vjernike koji u šorcevima ili dubokim dekolteima

dolaze u crkvu (vidio par puta na svadbama, sam nisam ulazio).
Grijesis. Vjerska odjeca je obaveza, dok nacionalna (da ne kazem fasisticka) nije obaveza. Vjernik/ca svoju odjecu nosi zbog sebe, a ne drugih. Ja to ne bi mogao reci za odjecu o kojoj govorimo. Ne postoji valjan argument za nosenje ustaske, cetnicke, ili odjece handzar divizije, pogotovo ne u slucaju kada govorimo o klincima od svojih 15-16 godina. Mislim, covjece - zar ta fakin djeca ne bi trebala da nose majice Nirvane, Kemala Malovcica ili cega vec?
Temu sam otvorio jer mi je fakat nevjerovatno da neko mlati ogroman novac da kolektivnoj gluposti. To je zarada na cistoj ublehi. Boli tuki onoga koji se sjetio toga i za Srbe, i za Bosance, i za Hrvate. On je otvorio trziste za sve balkanske dzibere (u iseljenistvu vecinom) i to je to.
Ima li vece srece za jednog bosanskog seljaka u Americi/Kanadi/Australiji/Evropi da se zgotivi jednom takvom majicom ili rekvizitom? Zamisli ti samo yebene srece kod muTavog, kad on ima fakin priliku da za 50 dolara bude veci Srbin od Draze?
i da. ja sam tvrdio da su sve zamotane žene identične. nevažno jesu li muslimanke, jevrejke, katolikinje ili pravoslavke. svojim poststaljinističkim metodama bih riješio podjednako redom....
Kontradiktoran si sam sebi. Prvo ne vidis nista cudno u fasistickim majicama, pa bi onda kao malo zaveo red na Svijetu... Mislim, mozda to i nije kontradiktornost, mozda se samo deklariras kao ? Meni je to balava prica.
što se tiče prisustva na forumima, na forumu koji uređuješ imaš pravo dozvoljavati ili zabranjivati bilo kome da učestvuje u diskusijama. na forumu gdje sam ja urednik meni su sve vrste rasprava poželjne - jer po mom skromnom shvatanju tabu teme ne smiju postojati. a ja nadasve cijenim političku nekorektnost. jer ona koja je korektna gazi svojom desnom fašističkom cipelom cijeli svijet!
Ne vidim nazalost diskusiju u tom i takvom kontekstu. To je trolovanje. Diskusija ima sasvim drugaciju definiciju, i izgleda sasvim drugacije.
i jeste pederska odjeća! ti je nosi ako želiš, ja neću.
Rekao sam ti vec sve sto sam imao u vezi toga. S tim da bi dodao, da mi je i to balavo.