Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 12:41 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Oslobodili je da im se osveti  (Pročitano 138 puta)
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« poslato: 21. 10. 2011. 11:36 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxOslobodili je da im se osveti

N.N. - 21.10.2011 20:22

Izmučena višednevnim štrajkom glađu, mlada Vafa al Bis ima nešto fanatično u svom pogledu. Kaže da je srećna što je u sklopu palestinsko-izraelske razmjene zarobljenika puštena upravo ona, zajedno s više od 1.000 svojih sunarodnika.

Ova djevojka je provela šest godina u izraelskom zatvoru, jer je uhvaćena nakon neuspjelog samoubilačkog napada. Prvi komenatar po dolasku kući u Gazu bio je: "Ne žalim zbog onoga što sam učinila". Danas 27-godišnja djevojka dodaje: "Palestina je moja domovina. Ono što sam ja učinila bilo je časno."

Imala je svega 21 godinu kada je pokušala da detonira samoubilački prsluk pun eksploziva, međutim, izraelski vojnici na prelaznom punktu su je na vrijeme uočili. Inače, njen slučaj je postao poznat u Izraelu jer je navodno planirala da eksploziv detonira u jednoj izraelskoj bolnici, gdje je bila upućena na liječenje.

Po povratku u Gazu, Vafa kaže da joj je sada pružena druga šansa da ispuni svoju misiju i da će, ako joj se ukaže prilika, ponovo krenuti u samoubilački napad, bez razmišljanja. Štaviše, ona je po povratku u Gazu pozvala i ostalu palestinsku djecu da slijede njen primjer, jer je to jedini ispravan put da Palestina dođe do svoje države.

Bisova je bila u grupi od hiljadu palestinskih zarobljenika oslobođenih u sklopu razmjene za izraelskog vojnika Gilada Šalita, koji je prvi izraelski vojnik pušten iz palestinskog zatvora nakon više od dvije decenije. On je proveo pet godina u samici palestinskog zatvora.

Vafa Bis je imala svega 21 godinu kada se 2005. godine dobrovoljo prijavila za samoubilačku misiju protiv izraelskih ciljeva.

Njena meta je bila izraelska bolnica, gdje je dobila dozvolu za liječenje opekotina koje je zadobila u jednoj ranijoj eksploziji. Naravno, nikada nije ni došla do bolnice. Zaustavljena je na kontrolnom punktu, na granici s Gazom, gdje su joj izraelski vojnici otkrili eksploziv u samoubilačkom pojasu. Ona je u posljednjem momentu pokušala da detonira eksploziv pred vojnicima, ali detonator jednostavno nije funkcionisao.

Vrativši se u Gazu, Bisova priznaje da joj nisu uspjeli slomiti duh u izraelskom zatvoru, te da ne žali zbog toga što je uradila, niti žali za godinama provedenim u izraelskom zatvoru. Pa ipak, ona ni danas ne priznaje da je njena meta bila bolnica, već da se isključivo radilo o vojnoj meti:

"Željela sam da budem prva žena mučenica iz Gaze, koja će ubiti izraleske vojnike i to koliko god budem mogla", kaže ona i dodaje:

"Još od djetinjstva sam slušala o mučenicima i željela sam da postanem jedna od njih. Mislim da je to jedna časna stvar. Bio je to moj san, ali jednostavno, vjerovatno mi Bog nije dozvolio da učinim to u tom momentu."

Ukoliko joj se opet pruži prilika, sigurno će je iskoristiti. Ona želi da ispuni svoju zacrtanu sudbinu, a to je da osveti palestinsku djecu koju su ubili izraelski vojnici:

"Sve dok je Palestina okupirama, postojaće i mučenici koji će pružati otpor. Nadam se da ću i ja biti u njihovim redovima. Da mogu, tri puta bih izvršila samoubilačku misiju, samo da ubijem što više izraelskih vojnika."

Njena majka Salma nije ni znala da se njena kćerka spremala na samoubilačku misiju. Danas, kada je svjesna svega, kaže da nema drugog izbora nego da je podrži do samog kraja: "To je džihad, a džihad je časna stvar. Ponosna sam na svoju kćerku", kaže Salma.

Salma priča o radosti i ushićenju kada je čula da će joj kćerka biti puštena iz izraelskog zatvora:

"Jednostavno, ne mogu vam opisati svoju sreću. Dođe mi da vrištim od sreće", kaže Salma.

Ono što je zanimljvo jeste da, iako je prošlo samo šest godina od njihovog posljednjeg viđenja, Vafa nije prepoznala  svoje roditelje:

"Ja sam nju odmah vidjela, ali ona nije znala ko smo mi. Kada sam joj rekla: 'Ja sam tvoja majka', Vafa se onesvijestila. A onda, kada je došla sebi, vidjela je i svog oca."

Njihova sreća je još veća jer je ovo drugi put da im Bog vraća kćerku; jednom je nakon eksplozije bila na samom rubu smrti, a drugi put vraćena im je iz zatvora, iako su mislili da će zauvijek ostati tamo.

Posljednjih godina samoubilački napadi Palestinaca su sve rjeđi, ali Vafa kaže da to svakako nije stvar motivacije. Ukoliko dođe u priliku ona će biti prva koja će, ponovo, staviti samoubilački pojas na sebe. Uvjerena je da se pregovorima ništa ne može postići:

"Morate znati da pregovori neće osloboditi Palestinu", kaže Vafa i dodaje: "Jedino otpor Palestinaca može donijeti oslobođenje."

I na kraju, ona još jednom potvrđuje da bi bez razmišljanja krenula u samoubilačku misiju: "Naravno da bih. Ne postoji nijedan razlog zašto ne bih!"

http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivot/Oslobodili-je-da-im-se-osveti-111539.html

« Poslednja izmena: 22. 10. 2011. 09:05 free2020 »

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
pustahija
Iskusni član
**
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 9.0 MS Internet Explorer 9.0

« Odgovor #1 poslato: 22. 10. 2011. 01:09 »
Podeli temuIdi gore

I sta sad sa ovim tekstom??
Kakve bi to komentare trebalo ostavljati?
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 18. 05. 2012. 06:15