Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 12:44 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kutak za metal subkulturu  (Pročitano 891 puta)
Prigorac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23 Firefox 3.6.23

« poslato: 23. 10. 2011. 06:01 »
Podeli temuIdi gore

Eto čini mi se da ima nekaj metalaca na forumu ili barem simpatizera rock/metal muzike.
Dakle par tema za raspravu koje stalno vodim unutar ove zajednice.

Ima li metal kapacitete da se razvije u dominantnu kulturu i da li mu je to uopče potrebno?
Po meni ipaki kao subkultura ima veče sanše za razvoj nabolje.
Nimalo nisam imporesioniran Skandinavijom kao jedinim mjestom na planeti dje je metal barem usporedna kultura. Ako čak i ne dominira ponegdje.
Tamo je sve to prešlo u tešku modu i fensi smenšy bunt bez smisla i razloga.

S druge strane imamo Balkan gdje je to teški underground, pa pobogu ako je stanici Bon Jovi i GNR nekaj najžešče kaj se može čut  Sad znam
Ja pao u nesvjest i skoro napravio saobračajku autom prije godinu i pol kad na Otvorenom (ak se dobro sječam) čuo od Paina Shut your mouth  Cool2
Inače zanima me stanje klubova i mjesta za izlazak u velčim mjestima po ex yugi? Zagreb ima tri metal mjesta i još tri za rock. Kakvo je stanje kod vas?
Čuo tužnu priču da Beograd nema nijedn klub, jel to moguče?
Pomalo sramotno za grad od preko miljun i pol ljudi.

Koliko je metal nadnacionalna kultura?
Festivali su baš zakon di vidiš totalniu izmješanost i nema nikakvih problema.
Da li je metal pripadnik/ca nekom blizak iako je pripadnik naroda s kojim se 90ih ratovalo?
Po meni, naravno DA. Treba nadič nebitne razlike i tu se ugledat na punk subkulturu .

Dolazi li ko na metal fest u Zadar?

Eto malo ljepših društvenih tema, pa ko se nađe nek tu piše pa da raspravljamo o metalu i načinu života.

Jedna za sve

Manowar - The Gods Made Heavy Metal

Luka
Administrator
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« Odgovor #1 poslato: 23. 10. 2011. 08:28 »
Podeli temuIdi gore

to istomisljenice

Razmjena linkova: Na kontakt posaljite Vas link i on ce biti postavljen na naslovnoj strani u rubrici Prijatelji. Obavezno postavite link koji vodi ka stranici gdje je objavljen link Foruma NN.
Sve vijesti na jednom mjestu
Viper77
Stariji član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 14.0.835.202 Chrome 14.0.835.202

« Odgovor #2 poslato: 24. 10. 2011. 01:34 »
Podeli temuIdi gore

Ima li metal kapacitete da se razvije u dominantnu kulturu i da li mu je to uopče potrebno?
Po meni ipaki kao subkultura ima veče sanše za razvoj nabolje.
Nimalo nisam imporesioniran Skandinavijom kao jedinim mjestom na planeti dje je metal barem usporedna kultura. Ako čak i ne dominira ponegdje.
Tamo je sve to prešlo u tešku modu i fensi smenšy bunt bez smisla i razloga.

Ne bih se slozio. Fensi bendova je oduvijek bilo, i uvijek ce ih i biti, ali Skandinavci su ipak metal izdigli na veci nivo od onoga koji on ustvari i jeste. Sto su nama cajke, njima je metal.

Mislim da je metal kao pravac prevazisao vec odavno taj bunt bez smisla i razloga (koji navodis), pa je danas vecina tih bendova puna skolovanih muzicara, a i sama publika je je postala zahtjevnija i izbirljivija. Normalno je da sve to prati jedna silna industrija, ali to je samo diktat kapitalizma i nista vise. 

Na Balkanu je metal ziv i zivjet ce zauvijek. Da li ce negdje biti manje ili vise klubova, ili - da li ce ih uopste biti, svejedno je. Nije igrom slucaja BigFour turneju zapoceo u Sofiji, kao sto ni igrom slucaja Maiden nije svirao na Poljudu. Nije na kraju krajeva ni zadarski metal fest pao s neba, a ni nedavno odrzani sarajevski.

Emir Hot Sevdah Metal Rhapsody by Dajdza Ino

Nedime dragi, šta nam ovo rade?!
Dilajla
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 7.0.1 Firefox 7.0.1

« Odgovor #3 poslato: 24. 10. 2011. 06:30 »
Podeli temuIdi gore

Metal je dozivio svoj vrhunac i plafon ako cemo o klasicnim pravcima poput black, death, speed, doom, glam, power, trash,....
Samo klasicni je sa Maidenom, Metalicom, Megadeathom,.. napravio sve sto se vise moze u tome napraviti,.. jednostavno nije moguce napraviti sta novo na tom polju niti oziviti staru buntovnicku subkulturu,... danas je metal lifestyle i stvar ukusa.

Skroz je normalno na obicnom partyju sa obicnim ljudima pored sveg rapa, hip-hopa, popa,.. razvaliti i koji metal set, metal slusaju svi manje vise,... svaka kuca pored metra CD-a popa i rocka ima i pokoji metal,..  a tetovirani kosijaneri sa pokojim fetish detaljem odavno rade kao direktori, ekonomisti, politicari,...

Znaci ne samo da je ta subkultura nestala,. vec su nestale i ostale,. .jer su se vremena promijenila. Vise ne dolazi na metal koncerte publika koja se nafurava samo na to kao nekad,.. danas ista publika dolazi i na metal i na pop koncert,.. ista ce ti publika doci i na Metalicu i na Beslica,.. Cheesy i znace pjevati hitove.

Elem, jedina grana metala koja moze dozivjeti popularnost i neki pocetak nove subkulture je folk-metal ili etno-metal. Ta muzika je u konstantnom usponu po slusanosti, i gdje postoje dvije krajnosti.
Imas vise ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/Folk_metal   spominju se i nase Jagode.

Jedna je pomalo rasisticka kao kod nekih viking-metal grupa, ali je pojava nistavna i nepoznata.
Druga je promoviranje tolerancije, poruke mira, kroz folk metal sto ima veliku publiku i sve je popularnije,.. bendovi poput Lumsk, Elvenking, Arraigo,.. i po meni najveci Orphaned Land
http://orphaned-land.com/index2.html
sa internacionalnim hitovima poput Sapari, Nora el Nora,...
metal bend iz Izraela, mjesanog sastava(zidovi, muslimani i hriscanin), koji istovremeno sa muzikom koja vuce na oriental metal,. salje politicke poruke mira, pomirenja, promovira toleranciju i mir,... te je po meni tu jedino moguce napraviti novu metal subkulturu na internacionalnom nivou.

Na nasim prostorima je metal prisutan od pocetka, i usudjujem se reci da je folk-metal poceo prije 30 god. gdje su bendovi poput Teske Industrije, Vatrenog poljubca, Jagoda, Formule 4,... napravili prve korake u tom pravcu,.. pocev od izvodjenja folk melodija na heavy nacin, do ubacivanja folk rifova u svojim pjesmama. Nazalost, to je bilo samo eksperimentisanje,.. a ne pocetak pravca. Mada sam optimista,.. sila domacih muzicara koji vole heavy prije ili poslije potrose sve opcije i trendove,.. pa ostaje valjda nesto sto nam je u krvi,..  Cheesy
Viper77
Stariji član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 25. 10. 2011. 08:52 »
Podeli temuIdi gore

Nazalost, to je bilo samo eksperimentisanje,.. a ne pocetak pravca. Mada sam optimista,.. sila domacih muzicara koji vole heavy prije ili poslije potrose sve opcije i trendove,.. pa ostaje valjda nesto sto nam je u krvi,..  Cheesy

U predhodnom postu sam naveo "sevdah metal". Emir Hot je najbolji primjer toga sto navodis. Dakle, nije se stalo sa eksperimentiranjem, vec je nastao citav pravac od toga. Hot i nekadasnji Neon Knights / Southern Storm su najbolji primjeri toga. Bilo je i sijaset lokalnih bendova koji su furali taj film (nazalost nisu imali priliku da udju u studio, ali u svakom slucaju, svirali su).

Jagode, Industrija, Poljubac i sve te bendove koje navodis, ne bih bas svrstao u metal. To je vise rock, a autohtoni i istinski metal bend iz tog vremena je jedan jedini -  Bombarder.

Bombarder - Metalni Bog

Je li ko slusao od vas Sihirator?

http://www.myspace.com/sihirator

Sihirator - Egzekucija Hodže

ili Bogambera?

http://toxicdeath.com/bogamber/index1.html

Bogamber - Pren'jelo ga bjelo

Prigorac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 poslato: 25. 10. 2011. 10:20 »
Podeli temuIdi gore

Evo da odgovorim, prvo veliki + za folk metal.
Stvarno trenutno žanr koji se najbolje razvija, iako sam hevijaner volim i taj smjer.
I još veči plus za Orphend Land, bend rula.
Meni jedno od 4 najbolja iznenađenje/nova benda u ovom stolječu.

Slažem se s Viperom da bendovi kao jagode, poljubac etc nisu metal bendovi več rokeri koji eksperimentiraju s utjecajima folk glazbe.
Nije ni to loše, no teško se može ugurat u sam metal.

Eto bendove koje je stavio Viper nisam slušo, a jel ko od vas slušo ovo.

bend s početka 90ih

Drinking Skull - People that make you feel small

Nije meni problem nedostatak klubova neg konstantno jarmanje, barem u ZGu do prije par godina. Kao nema ničeg i tak maltene cjelo desetlječe, al se u zadnjih 3-4 godine dosta tog pokrenulo nabolje.
Pa dovoljno je organizirat neku kulturnu udrugu i otvoriš klub onak da imaš di visit po zimi  Smiley
To znači ipak neki nivo organiziranosti i želje da se kultura održi.
S godinama ipak više nismo za vucaranje po parkičima to se ostavlja klincima

Uglavnom sam optimist, vidim kak je meni bilo sa 16, danas je bogovski.
Ono Metallica i Maideni ti dojdu u rasponu od godinu dana. Prije sam bio sretan ak pičim sam do Ljubljane i ne moram u švabiju.
Nemrem se sjetit sad stranice al sam ju gledo prije par godina, u BiH ima puno bendova, sam je problem kaj bu sve to ostalo na demo bazi, možda se neko probije, al teško.
Znam iz osobnog iskustva da nije problem snimit cd, al neklaj napravit s tim, e to je več sf.
Pa se i ja okrečem folk metalu, možda tu nekaj skemijam  Svirka

UWS

Puka
Punopravni član
*
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 poslato: 25. 10. 2011. 10:41 »
Podeli temuIdi gore

Некад било, сад се спомињало.

Лудило - Тузла

LUDILO-Nigdje me nema

Linux - What's this script do?
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
Hint for the answer: not everything is computer-oriented. Sometimes you're
in a sleeping bag, camping out with your girlfriend.
Viper77
Stariji član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #7 poslato: 25. 10. 2011. 10:42 »
Podeli temuIdi gore

Mali predah, dok odgovorim Primorcu, jos malo sevdaha i bosanskog Bruce Dickinsona:

Southern Storm- 1999.

Viper77
Stariji član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 25. 10. 2011. 01:23 »
Podeli temuIdi gore

Nije meni problem nedostatak klubova neg konstantno jarmanje, barem u ZGu do prije par godina. Kao nema ničeg i tak maltene cjelo desetlječe, al se u zadnjih 3-4 godine dosta tog pokrenulo nabolje.
Pa dovoljno je organizirat neku kulturnu udrugu i otvoriš klub onak da imaš di visit po zimi  Smiley
To znači ipak neki nivo organiziranosti i želje da se kultura održi.
S godinama ipak više nismo za vucaranje po parkičima to se ostavlja klincima

Pa doslo je u to vrijeme do smjene generacija, tako da se mozda pojavio neki vakum u svemu tome. Tih i takvih klubova ima na sve strane u Bosni. Nisu to registrirane kafane ili nesto slicno, vec samo preuredjene garaze gdje se pive prodaju po cijenama kao u Konzumu i gdje se druzi 30-tak ljudi.

U moje vrijeme nije bilo te konstante, i vise sam vremena proveo na kojekakvim zidicima, rusevinama, parkovima i cemu sve ne, nego sto sam imao priliku da budem u tom nekom klubu ili garazi uostalom. Nije zatim bilo ni stvari kao danas, pa su se majice pravile kod kuce od varikine, dzins derao kamenjem, rudarske cipele se nosile umjesto martinki.

Ako pogledamo diskografiju, i tu je bilo nezavidno skroz naskroz. Zapetljane kasete su kruzile od covjeka do covjeka, a nove stvari su dolazile u ruke svake prestupne. Nije se imalo prilike cak ni cuti malo alternativnija scena. A vidi danas, jutjub, pizde materine...ma nigdje fakin romantike i jebavanja sa losim kasetama!

Sve u svemu, kako i sam kazes - danas je biti metalac bogovski. Svirke su cesce u svakom slucaju, a i zvijezde mladosti su dostupnije. Maiden na Poljudu je zvucalo kao vijest sa druge planete. 

Nemrem se sjetit sad stranice al sam ju gledo prije par godina, u BiH ima puno bendova, sam je problem kaj bu sve to ostalo na demo bazi, možda se neko probije, al teško. Znam iz osobnog iskustva da nije problem snimit cd, al neklaj napravit s tim, e to je več sf. Pa se i ja okrečem folk metalu, možda tu nekaj skemijam  Svirka

Ima, i mogu reci da mi nismo imati taj vakum koji pominjes u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju sama svirka, sve je stvar onoga sto covjek hoce. Hoce li da popije koju pivu djabe i mozda pojebe sta, onda je furka sa tim demo, ili koncertnim bendom.

Ako covjek hoce ozbiljno da radi sve to, mane tu lave ni alkohola, ni picke, a ni spavanja. I sam sam svirao u par bendova (sviram i dalje ponekad), i poznajem mnogo bendova i kao sto rekoh, stvar je samo odluke i ekipe. Sta covjek hoce i kako hoce.

Vjerujem da nisi cuo ali postoji jedan (polu)hrvat (stara mu je hrvatica, stari finac, a on svedjanin) metalac, moj dobar prijatelj, koji je prilicno poznat u svijetu metala. Lik se zove Toni Jelenkovich i posudjuje svoj glas (trenutno u pet bendova). Tribute band Plantera (gdje sam i ja svirao do prosle godine) je jedan od tih bendova, a ti sam prosudi kakav covjek glas ima:

Plantera - Pantera Tribute Band part 2 - Mouth for war -- www.kromuppsala.se

Onda tu ima jedan sezonski bend (postava nije stalna, ali se svako malo okupi ljudi i odsvira se nesto ili snimi kakav spot. Tony je vokal opet.)

Icon in me - That day, That sorrow

Zatim, M.A.N. (isto Tony & Co), koji je furka na System of a Down

M.A.N "Blood Vanish"

Prigorac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 26. 10. 2011. 11:05 »
Podeli temuIdi gore

Priznajem danas nam je tehnologija omogučila da si skinem demo od žlj benda iz Irana i prešlušam, myspace je do pojave fejsa rulo, i sad je još ok.
Dovoljno je imat laptop i u kafiču se spojit na net i yubito i imaš slušaonu cjelu večer, ne trebaju cd-i, hard, niš.
Sam dovoljno ideja. I deri.
To je prednost i fala bogu da je tak, a ne da jedan od nas deset ima cd il kazetu pa se to več uništi dok se vrati orginalnom vlasniku, neke cd-e nisam ni preslušo, sam ih prebacim u mp3 format, stavim na policu i čuvam. Posebno digipack izdanja.
Sječam se kraj 90ih, početak stolječa i prvih pržilica, bil sam manga kad sam ju nabavil, kolekcija narasla za 400% u dva mjeseca, dotad il kazte il kad se moglo kupi orginal, al nije mala stvar 130kn jbga.

Inače kaj je vama najbolje od domačeg, a da je novije?
Meni ova dva benda

Septica Nisam vratio oružje u MUP

i ovaj

Sufosia - Chaotic Dream

i nije naše al je svecki + več sam reko da je metal nadnacionalan, svaka čast ekipi na dobroj ideji.

Pero Defformero Zalim draga ispalo je sranje

UWS

Dilajla
Elitni član
Na mreži Na mreži

Browser:

« Odgovor #10 poslato: 26. 10. 2011. 04:50 »
Podeli temuIdi gore

U predhodnom postu sam naveo "sevdah metal". Emir Hot je najbolji primjer toga sto navodis. Dakle, nije se stalo sa eksperimentiranjem, vec je nastao citav pravac od toga. Hot i nekadasnji Neon Knights / Southern Storm su najbolji primjeri toga. Bilo je i sijaset lokalnih bendova koji su furali taj film (nazalost nisu imali priliku da udju u studio, ali u svakom slucaju, svirali su).

Jagode, Industrija, Poljubac i sve te bendove koje navodis, ne bih bas svrstao u metal. To je vise rock, a autohtoni i istinski metal bend iz tog vremena je jedan jedini -  Bombarder.

Bombarder - Metalni Bog

Je li ko slusao od vas Sihirator?

http://www.myspace.com/sihirator

Sihirator - Egzekucija Hodže

ili Bogambera?

http://toxicdeath.com/bogamber/index1.html

Bogamber - Pren'jelo ga bjelo

Jagode se navode uvijek kao jedan od prvih metala kod nas,... sjeti se samo albuma Motori i euforije oko toga,.. to nije bas bio klasican rock sa primjesama folka. Teska Industrija, Buldozer,.. su napravili prve iskorake u tom pravcu ali nisu dalje razvijali.
Poznato mo je ono sto Emir Hot radi, ali je to daleko od sevdah metala kakav bi trebao biti. Njegova muzima mi vise lici na licnu prezentaciju tehnike negoli sto ima smisla. Uz duzan respekt prema njegovoj virtuoznosti, ona sila skala i prelaza sa viskom distorzije, nije nipocemu posebna i vrijedna da se nazove sevdah metalom. Ostali primjeri koje navodis poput Sihiratora, Bogambera su klasican metal sa primjesama deatha i speeda,.. nipocemi poseban a pogotovo ne folk metal. Sevdah metal, balkan metal, bosna metal... nazovi kako hoces jos ne postoji,.. samo postoje eksperimentisanja u tom pravcu ali nijedan kontinuitet. Najbolje primjere kako bi to trebalo zvucati je napravio Zele Lipovaca sa Bihac 95 i Lejla. Dakle nikakva virtuoznost, nakrcane distorzije,.. par pravih tonova na pravom mjestu, prava tezina i folk rifovi koji su ovdje najbitniji. Ovaj Southern Storm ,.... moram priznati da je to to, sto vise slusam, vise mi se svidja,.. nadam se da jos sviraju i da razvijaju zvuk.

Malo sam prolistao youtube i uzeo kao promjer razlicite izvedbe Moj Dilbere sa kojim se najcesce eksperimentisalo.

Divlje Jagode - Moj Dilbere

MOJ DILBERE

Moj Dilbere, balkan metal, National Distortion

Emir Hot Sevdah Metal Rhapsody by Dajdza Ino

Sve ovo mi vise zvuci kao modificirana verzija Nervoznog Postara negoli na sevdah metal kako bi trebao zvucati.
A trebao bi kao spomenuta dva primjera Bihaca i Lejle,.. i da budem malo kreativniji,... nesto kao Power Slave od Maidena - znaci heavy, da ima tezinu i da ima rifove koji vuku na nas folk.

Dakle, nemamo nista poput Orphaned Landa, samo pokusaje u tom pravcu a ostatak je ista plasicna heavy muzika kao i drugdje,.. gdje iskreno receno mogu slusati 10 razlicitih bendova sto stranih sto nasih a da ne zapamtin nijednu pjesmu. Vise volim dva prava tona na pravom mjestu, par jednostavnih rifova negoli svu virtuoznost i oponasanje gorgorotha.

No tema je subkultura koje vise nema,... te mislim da metalci mogu napraviti novu samo ako izadju iz dosadasnjih muzickih zablona gdje se postiglo sve sto se moglo.
« Poslednja izmena: 26. 10. 2011. 07:25 Dilajla »
Viper77
Stariji član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #11 poslato: 27. 10. 2011. 12:10 »
Podeli temuIdi gore

Jagode se navode uvijek kao jedan od prvih metala kod nas,... sjeti se samo albuma Motori i euforije oko toga,.. to nije bas bio klasican rock sa primjesama folka. Teska Industrija, Buldozer,.. su napravili prve iskorake u tom pravcu ali nisu dalje razvijali.
Poznato mo je ono sto Emir Hot radi, ali je to daleko od sevdah metala kakav bi trebao biti. Njegova muzima mi vise lici na licnu prezentaciju tehnike negoli sto ima smisla. Uz duzan respekt prema njegovoj virtuoznosti, ona sila skala i prelaza sa viskom distorzije, nije nipocemu posebna i vrijedna da se nazove sevdah metalom. Ostali primjeri koje navodis poput Sihiratora, Bogambera su klasican metal sa primjesama deatha i speeda,.. nipocemi poseban a pogotovo ne folk metal. Sevdah metal, balkan metal, bosna metal... nazovi kako hoces jos ne postoji,.. samo postoje eksperimentisanja u tom pravcu ali nijedan kontinuitet. Najbolje primjere kako bi to trebalo zvucati je napravio Zele Lipovaca sa Bihac 95 i Lejla. Dakle nikakva virtuoznost, nakrcane distorzije,.. par pravih tonova na pravom mjestu, prava tezina i folk rifovi koji su ovdje najbitniji. Ovaj Southern Storm ,.... moram priznati da je to to, sto vise slusam, vise mi se svidja,.. nadam se da jos sviraju i da razvijaju zvuk.

Ne znam gdje, i prvi put cujem od tebe za takvu tvrdnju. Zele je roker, (ili eto - hard roker), ali nije metalac. Jagode su zanrovski Rock, a ne Metal, pa cak ni neka soft verzija.

Ne postoji nikakva odrednica kako bi trebao da zvuci folk metal (ili u ovom slucaju - sevdah metal). Prvi poznati zacetnici tog pravca su Pentagram iz Turske. Hot je prvi poceo sa mijesanjem metala i sevdaha, i zarad toga covjek s punim pravom to naziva sevdah metalom.

Za Bogambera ili Sihiratora i nisam rekao da imaju ikakve veze sa sevdah metalom, vec sam ih samo naveo kao metal bendove i nista vise.

Southern Storm vise ne postoji, barem ne u toj postavi. Ostala su braca Havel koliko znam iz stare postave i niko vise. Nastupaju sa Irinom (koja je postala u medjuvremenu zena jednog od Havela). Tu si zapravo malo kontradiktoran, jer to sto lajkas je upravo Hot. Hot je u Southern Stormu svirao, to sto se tebi svidja.

Citat
Sve ovo mi vise zvuci kao modificirana verzija Nervoznog Postara negoli na sevdah metal kako bi trebao zvucati.
A trebao bi kao spomenuta dva primjera Bihaca i Lejle,.. i da budem malo kreativniji,... nesto kao Power Slave od Maidena - znaci heavy, da ima tezinu i da ima rifove koji vuku na nas folk.

Nije to jedina pjesma kao takva. Tako se zapravo zove cijeli album koji je covjek izdao (Sevdah Metal).

Emir Hot - Devils In Disguise

Kako god, covjek koga pominjemo je 2000 i neke bio gitarista godine u UK. To nije komercijalna muzika, i nema siru publiku, vec se zasniva na umijecu. Kad gledas sta covjek radi od gitare, ostaje ti samo da razvuces usta u osmijeh. Zele je spram njega, negdje do koljena...

Citat
Dakle, nemamo nista poput Orphaned Landa, samo pokusaje u tom pravcu a ostatak je ista plasicna heavy muzika kao i drugdje,.. gdje iskreno receno mogu slusati 10 razlicitih bendova sto stranih sto nasih a da ne zapamtin nijednu pjesmu. Vise volim dva prava tona na pravom mjestu, par jednostavnih rifova negoli svu virtuoznost i oponasanje gorgorotha.

Sad ti kazem. Postoje pravci koji nisu komercijalni, vec je njihova poenta upravo umijece. To je vec stvar ukusa da li ti se to svidja ili ne. Kao sto neko voli Metallicu (recimo), ne moze da slusa Slayer (jer mu je pretezak). Ako poredimo ta dva benda, Metallica je taj melodicni i komercijalni metal o kojem pricas. Slayer je vec umijece sviranja.

Citat
No tema je subkultura koje vise nema,... te mislim da metalci mogu napraviti novu samo ako izadju iz dosadasnjih muzickih zablona gdje se postiglo sve sto se moglo.

Ne vjerujem da se treba nesto aman zaman eksperimentirati. Sto vise podvrsta imamo, vise se gubi sama srz pravca. Folk/Etno metal nije nista novo (pa cak ni kod nas) i takvih bendova je vise i vise.

Viper77
Stariji član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 27. 10. 2011. 12:19 »
Podeli temuIdi gore

Ajde da jos malo domacih bendova podijelimo:

AGONIZE -blaza vrsta Deatha iz Tuzle

http://www.myspace.com/agonizeband

AGONIZE - "Perfect Day" - Official Music Video

Aesthetic Empathy iz Sarajeva

http://www.myspace.com/aestheticempathy

aesthetic empathy - dualism (Embedding disabled, limit reached)

Menace To Society iz Sarajeva

http://www.myspace.com/m.t.s.crew

Menace to Society (M.T.S) - Dust to Dust (Embedding disabled, limit reached)

Motherpig  - Zupanja/Sarajevo

http://www.myspace.com/motherpig

Motherpig - Turbo Trash LIVE (Embedding disabled, limit reached)

Psychoparadox iz Smedereva

http://www.myspace.com/pparadox

Psychoparadox - Metal Storm (Embedding disabled, limit reached)

Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 poslato: 27. 10. 2011. 03:18 »
Podeli temuIdi gore

Godina 1982 Smiley Gdje da ovo svrstamo ,i jel to bilo dobro u to vrijeme Smiley

Peklenska (Embedding disabled, limit reached)

Uniformiranci-Pomaranča (Embedding disabled, limit reached)

Mora-Pomaranča (Embedding disabled, limit reached)
Dilajla
Elitni član
Na mreži Na mreži

Browser:

« Odgovor #14 poslato: 27. 10. 2011. 09:03 »
Podeli temuIdi gore

Ne znam gdje, i prvi put cujem od tebe za takvu tvrdnju. Zele je roker, (ili eto - hard roker), ali nije metalac. Jagode su zanrovski Rock, a ne Metal, pa cak ni neka soft verzija.

Nisu Jagode u svom dugogodisnjem opusu uvijek bile 100% metal bend koji svida samo metal,.. ali dobar dio svog postojanja jesu. Svi kriticari, muzicari,. da ne nabrajam uvijek uzimaju Jagode kao primjer kada se govori o istoriji domaceg metala. Album Motori je bio prvi komercijalni bum metala na prostoru bivse Juge, Zele je sam varirao od popa, rocka do metala, komonovao i ilahije,.. ali su on i Jagode uradili najvise na tom polju, pa se sa pravom mogu i on i jagode nazvati najvecim metal uspjehom na nasim prostorima. Pored toga sto je ostvario najveci komercijalni uspjeh sa metalom, prvi je uspjesno promovirao folk-metal i eksperimentisao sa klasikom(turski mars).
Ne moze niko tacno utvrditi gdje prestaje granica rocka i metala,.. sta je metal a sta ne,. zato i imamo silu naziva metala(power, trash, klassic, rap, glam, doom, black, death, gothic, industrial,...)
Divlje Jagode mozda nisu za svog opusa bili samo metal bend, ali su ipak najveci metal bend nasih prostora na osnovu svojih metal perioda i albuma koji su tako uradjeni. Osim nasih sredstava informisanja, kriticara,.. njih kao metal bend spominju i stranci poput metal-archive, metalstorm, wikipedia, Encyclopaedia Metallum, metal wikia, amazon, spirit od metal,.. uopsteno metal internacionala ih vidi kao metal bend. Tako da mozemo zakljuciti da eto nisu bili stalno metal bend i da su imali varijacije, faze,.. ali definitivno najveci metal uspjeh i dostignuce.

Citat
Ne postoji nikakva odrednica kako bi trebao da zvuci folk metal (ili u ovom slucaju - sevdah metal). Prvi poznati zacetnici tog pravca su Pentagram iz Turske. Hot je prvi poceo sa mijesanjem metala i sevdaha, i zarad toga covjek s punim pravom to naziva sevdah metalom.

Slazem se, odrednice nema i govorim na osnovu licnog ukusa.

Citat
Southern Storm vise ne postoji, barem ne u toj postavi. Ostala su braca Havel koliko znam iz stare postave i niko vise. Nastupaju sa Irinom (koja je postala u medjuvremenu zena jednog od Havela). Tu si zapravo malo kontradiktoran, jer to sto lajkas je upravo Hot. Hot je u Southern Stormu svirao, to sto se tebi svidja.

Slusao sam par stvari Southern Storm davno i to su bile melodije koje su meni vukle na progresive metal, nisam znao da su napravili i par folk metal stvari,.. i hvala na linku i inrofmaciji. Melodije poput 1999 i Slavery su taman to, u sridu, taman sevdah metal kako bi trebao biti, steta sto nema vise toga. Za Hota sam prvi put cuo prije par godina, i kada govorim o njemu govorim o njegovom stilu sviranja. Ako je on svirao na ovim pjesmama koje navodm kao remek djelo folk metala od S.S. postoji velika razlika izmedju toga i ovoga najcesceg sto slusam na netu. Bezbeli je dobar gitarista, ali mi je njegova svirka vise prezentacija tehnike negoli sto im smisla. Stvar mog ukusa.

Citat
Kako god, covjek koga pominjemo je 2000 i neke bio gitarista godine u UK. To nije komercijalna muzika, i nema siru publiku, vec se zasniva na umijecu. Kad gledas sta covjek radi od gitare, ostaje ti samo da razvuces usta u osmijeh. Zele je spram njega, negdje do koljena...

Sad ti kazem. Postoje pravci koji nisu komercijalni, vec je njihova poenta upravo umijece. To je vec stvar ukusa da li ti se to svidja ili ne. Kao sto neko voli Metallicu (recimo), ne moze da slusa Slayer (jer mu je pretezak). Ako poredimo ta dva benda, Metallica je taj melodicni i komercijalni metal o kojem pricas. Slayer je vec umijece sviranja.

Slazem se mada i jedni i drugi imaju momente melodicnosti i tezine,.. heavy metal nije nist drugo no kako samo ime kaze tezina,.. kada kazes bubnjaru i basisti da nesto odsviraju na tezi naci, odnosno na heavy,.. oni tacno znaju sta rade. Ritam je jednostavniji, udarci i taktovi jaci i jednostavniji samo naglaseniji i to je to. Rifove i virtuozne solaze imaju i rock bandovi, virtuozi poput satriania, ali heavy je tezina ritma i jacina svakog takta.

Citat
Ne vjerujem da se treba nesto aman zaman eksperimentirati. Sto vise podvrsta imamo, vise se gubi sama srz pravca. Folk/Etno metal nije nista novo (pa cak ni kod nas) i takvih bendova je vise i vise.

Ne treba,.. Bihac 95, Lejla, 1999, slavery su taman melodije na ciji stil se treba dalje graditi.
Mene posebno odusevljava ova promjena ritma u trecoj minuti pjesme Slavery
Southern Storm Slavery.wmv (Embedding disabled, limit reached)
zao mi je sto to nisam primijetio ranije.
« Poslednja izmena: 27. 10. 2011. 09:06 Dilajla »
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 15. 05. 2012. 10:45