Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 01:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 ... 32 33 [34] 35   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: HRIŠĆANSTVO ILI ISLAM  (Pročitano 5667 puta)
zelengradjanin
Počasni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.19 Firefox 3.5.19

« Odgovor #495 poslato: 15. 12. 2011. 09:56 »
Podeli temuIdi gore

ma ne sviraj ti.... mandolinu  v^s već sam objašnjavao kako je to bilo u mom kraju i bližoj rodbini, pa neću da se ponavljam. a i potpuno si promašio kontekst zaye bancije.....

Pa ja dobar dio tvojih tekstova posmatram kao kontekst zaye bancije..... Cheesy.....e sad bi ti htio da ja to neozbiljno shvatim  Cheesy
 Živeli
BANIJA 79
Legenda
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« Odgovor #496 poslato: 15. 12. 2011. 10:04 »
Podeli temuIdi gore

ti si rođen kao hrišćanin i kvit  Grin nemoj ovdje da izvrdavaš  Srbija smjesko
Umro od smijeha Cool2

Pitaju me odakle si žuti, sa Banije Krajišnik sam ljuti!
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #497 poslato: 15. 12. 2011. 10:07 »
Podeli temuIdi gore

Pa ja dobar dio tvojih tekstova posmatram kao kontekst zaye bancije..... Cheesy.....e sad bi ti htio da ja to neozbiljno shvatim  Cheesy
 Živeli

Off-Topic:
nego ne reče ti meni ništa o hrvatskim kapitalnim investicijama i trostrukom farbanju tunela  v^s

!
zelengradjanin
Počasni član
Van mreže Van mreže

Browser:
Firefox 3.5.19 Firefox 3.5.19

« Odgovor #498 poslato: 15. 12. 2011. 10:14 »
Podeli temuIdi gore

Off-Topic:
nego ne reče ti meni ništa o hrvatskim kapitalnim investicijama i trostrukom farbanju tunela  v^s

Nazad na temu!  Živeli
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« Odgovor #499 poslato: 16. 12. 2011. 07:52 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :

Čim nema mačke miševi kolo vode, u ovom slučaju dva ili tri loša nisu dovoljna za Miloša  Ne Ne Ne
Kako neko svojim rođenjem može bit npr.kršćanin ? Valjda se poslje rođenja moraš krstit u crkvi da bi posto kršćanin.Po tvojoj logici ne trebaš se krstit u crkvi,nego se automatski rodiš ko kršćanin ili musliman zavisi od religije roditelja.
Da stavimo kompletan citat :
Citat
Većina forumaša je svojim rođenjem hrišćanin ili musliman , pretpostavka da većina forumaša živi ili vodi poreklo sa ovih prostora.
Da je ovaj prostor u indiji pretpostavio bi da su većina budisti, ili da je ovaj prostor u rijadu većina tj svi bi bili vehabisti.
Trebao sam napisati :Većina forumaša je svojim rođenjem predodređena da bude hrišćanin ili musliman , pretpostavka da većina forumaša živi ili vodi poreklo sa ovih prostora.
Zar treba i opšte poznate stvari objašnjavati barem sada kada nije okupacija zasnovana na primarno verskoj doktrini .
Ja sam npr kršten sa godinu dana, i kao misleće biće sam mogao da se konvertujem ili NE naknadno, da prođem inicijaciju i postanem drug član ali nisam.

Mala verovatnoća je da iz muslimanske porodice neko postane hričćanin ili obrnuto, što se dešava naravno ali u minornom broju , naravno mislim na sadašnje vreme.
Kako vidim sve se mora pojašnjavati.
Kolega banija , shvatio si ti šta je pisac postaa tj dela posta želeo reći.
Nema veze,valjda me miško neće popljuvat ko zemljak Slobodna Krajina. Cheesy
Ja znam da je proces takav da se moraš prvo krstit u crkvi da bi posto kršćanin,i da rođenjem nikako nisam automatski bio kršćanin prije krštenja.
Ako argumentovano i sistematsko postovanje nazivaš pljuvanje onda DA, ako kandžijanje sa moje strane činjenicama i argumentima neupućenih nazivaš pljuvanje onda DA ja sam pljuvač neistine ( neistine se moraju razgolititi ) i lažnog morala.
Da ja razgolićujem  stereotip, i nametnute laži !
Da samim rođenjem nisi vernik i ne pripadaš ni u jednu dominantnu religiju koja je na ovom prostoru ali ni sektu.
Ogromna je šansa da ako si rođen u pravoslavnoj porodici postaneš pravoslavac, naravno mislim na ovo vreme a ne vreme nasilnog konvertovanja, jer mora se kako vidim sve naglasiti, isto tako je i za ostale religije i sekte na ovom prostoru.

Hahah .ma on je gotov svejedno,ako je neki krkus na temi, eto ga odma u prve redove  Joj
Dva puta zamalo  Grin , onaj gore mislio na mene.
Bio sam proglašavan i za nestalog, Gospodinu sam se bio mio...
Tako da nisam gotov.

Il si, znaš već šta Wink !

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 8.0.1 Firefox 8.0.1

« Odgovor #500 poslato: 16. 12. 2011. 09:34 »
Podeli temuIdi gore

{alt}  Roll Eyes Pitam se
SIPA
Punopravni član
*
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.17 Firefox 3.6.17

« Odgovor #501 poslato: 16. 12. 2011. 09:42 »
Podeli temuIdi gore

1.Da li po tvom misljenju islam i hriscanstvo imaju iste startne pozicije kada je u pitanju postojanje boga?
I jedni i drugi vjeruju u prvu stavku iz simbola vjere,vjerovanja.

Razjasni malo tu svoju tvrdnju da je prednost hriscanstva nad islamom to sto se svjedocanstva hriscanstva mogu dokazati a svjedocanstva islama ne mogu.Daj nam neki primjer.
Probaj diskutovati kao da diskutujes sa vjernikom, nemoj na svako neslaganje reagovati kao da je sa druge strane ateista.

Na pitanja odgovaram prijatelju sa perspektive postavljanja. No što se tiče startnih pozicija islam i hrišćanstvo nemaju apsolutno niti približne startne pozicije kad je pitanje postojanja Boga. Već sam u tekstu pojasnio da čak nemaju istog Boga. Naći ćete pojašnjenja o Mutalibu djedu Muhamedovom koji je otkrio zem zem koji je bio svetilište mnogobožaca a zatim isti taj izvor u današnjoj Kabi Muhamed pretvara u svetilište gdje je u istom tom svetilištu od strane pagana i mnogobožaca svetkovan kao jedan od 300 i više bogova po imenom "ala" i današnji kuranski bog kojem su predjeli ime u alah!! Dakle islamisti nastoje da približe se što više Jahvi i Isusu jer prevara mora da bude što više slična istini ali u biti istina je sasvim druga. Tako da datiranje Jahve Biblijskog Boga je od vajkada a ala je samo jedan od palih anđela koje je stvorenje Jahvino. Tako da startna pozicija hrišćanstva je Jahve koji je oduvjek a startna pozicija ala ili alaha je 6 vijek. Kao osnovno to su dvije različite osobe u različitim ulogama u svemiru u različitim vremenima sa startne pozicije. Simbol vjerovanja i jeste razlog zašto islamisti nastoje da se izjednače sa Jahvom. Mislim da sam ovim zaokružio i pitanje i konstataciju.

Što se tiče prednosti hrišćanstva u posjedovanju dokaza stvar je više nego očita onome ko proučava i jednu i drugu varijablu. Dakle Biblija nudi masu istorijskih svjedočanstava, proročkih, opisnih itd. Ono što želim da istaknem jeste njena mnogosadržanost kako u prošloj tako u sadašnjoj a svakako i u budućoj istoriji ljudske rase na ovoj planeti. Biblija nam opisuje u titlu mnoge detalje razvoja civilizacije i predviđa svaki korak razvoja svjetske istorije. Veoma velik je pokazatelj kad se period od 1260 godina prorekne i kaže. Veoma velik pokazatelj je kad se sva proročanstva u njoj ispune. To je sasvim dovoljan dokaz da ona može sama sebe da potvrdi. Da napomenem jedno od velikih proročanstava koja Biblija sadrži u sebi jest Danilovo proročanstvo o svjetskim carstvima gdje Danilo prorokuje caru Vavilonskom Novohodonosoru kompletnu realizaciju Vavilona, Medopersije, Grčko-makedonskog i Rimskog carstva i to 500 godina prije početka realizacije proroštva. Današnja istorija bilježi ispunujenje tog proročanstva. Koje se  ne dotiče samo ovog što sam opisao nego se dotiče i kompletne politike koja je i će biti vođena itd itd, mogao bih jako mnogo da pišem o tome.

Dok sa druge strane imamo svjedočanstvo islam koje se po Bibliji naziva lažno svjedočanstvo ili lažno jevanđelje koje je predviđeno takođe kao pojava u vrijeme kad se piojavio. No to sad da ostavimo po strani jer tematika je nedokazivost islamskog svjedočanstva. Dakle to svjedočanstvo pod njihovim nazivom kuran je nastalo kao proizvopd stiskavca jer je po njihovim svjedočenjima Muhameda stiskao Božiji anđeo Gavrilo i natjeravao na čitanje dok se ovaj sav istraumirao i isprepadao itd što je prvo kao neprihvatljivo svakom normalnom čovjeku. Dalje imamo isti taj kuran koji svjedoči sasvim suprotnu svjedočanstvo od Biblije i tu nastaje problem. Da on svjedoči slično pa u tenane male razlike to nebi bio toliki problem nego on svjedoči skroz kontra a sa tako bliskom iterpretacijom. Nešto poput današnjih svetaca, tek kad se zaboravi ko je kakav bio crkva ga proglasi za svecem tako i islam proizvodi kuran. Dakle kuran nastaje kao kontra u 6 vijeku da bi svjedočio ko je u stvari bio Isus. Nijedan dokaz nemamo da je kuran objavljen od Bogom nadahnute osobe. Imamo samo pusto Muhamedovo svjedočanstvo koje se dokazuje samo njegovim svjedočanstvom koje je zabranjeno za preispitivanje. Pitam vas sad dali može da bude dokaz sam kuran nečemu ako i on sam nije dokazan. Zaista nesmisleno. dalje svjedočanstvo kurana svjedoči da je Biblija izmijenjena od strane ljudi tokom godina te da je stvarna istina u kuranu a da pri tome nedaje nikave dokaze za to. Nema istorijske pozadine koja bi potvrdila tu priču. Zar bi Bog ostavio nedokazivo ako je to istina. Za kuran se nemože reći da potvrđuje sam sebe jer njegova proročanstva se svode na par stihova koja nemaju povezanost ni smisao. Zar može Muhamed da svjedoči kakav je život imao Isus Hrist ako je sam Isus stariji od Muhameda 600 godina. Mi kad tražimo spise koji bi potkrijepili istinu kurana oni nepostoje. Mi danas imamo Nz koji datira iz 2 vijeka koji je identičan današnjem što dokazuje da nije mijenjan NZ. Imamo SZ koji datira iz 4 vijeka Pr. Hr. koji je identičan današnjem SZ. Dakle priča Muhameda pada u vodu. Još bih jako mnogo mogao da napišem ali evo što sam kraće mogao da stvorim sliku koju ste željeli.

Svako dobro!!
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« Odgovor #502 poslato: 21. 12. 2011. 07:25 »
Podeli temuIdi gore

Citat
Objavljeno 02.02.2009. u 21:17

Konjic

Počela gradnja gradske džamije

Danas je, na mjestu lokalne autobuske stanice, u samom centru grada, počela izgradnja gradske džamije, čija će ukupna vrijednost iznositi oko 1 300 000 KM.

-Pored molitvenog prostora, džamija će imati biblioteku, učionice i druge sadržaje i prostore, potrebne modernom mladom vjerniku, rekao je za FENU glavni konjički imam Mesud ef. Džajić.

Investitor je Medžlis Islamske zajednice u Konjicu, projektant arhitekta Amar Ćudić iz Gračanice, a svi radovi planiraju se završiti za oko tri godine.

Ovo će, uz Repovačku džamiju, biti jedina džamija u Konjicu na desnoj strani Neretve, gdje se grad najviše razvija.
(FENA)

http://www.sarajevo-x.com/bih/pocela-gradnja-gradske-dzamije/090202140

Stancanje ,bolje reci i tacnije zapisavanje grunta u ovom gradicu Konjicu NAJocitije je ...ova nova dzamija je verovali ili ne 56-ta po redu na gruntu opstine Konjic i ujedno Konjic dodje kao opstina s najvise dzamija po glavi stanovnika (muslimana)naravno.

I dok Muje doslovno mnogi grcaju od gladi  Sad ajatolah Ceric stanca/zapisuje grunt ocito za njega i njegove pajdase love nimalo ne fali,naprotiv.

{alt}
gradacac76
Stariji član
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #503 poslato: 12. 01. 2012. 10:15 »
Podeli temuIdi gore

Na pitanja odgovaram prijatelju sa perspektive postavljanja. No što se tiče startnih pozicija islam i hrišćanstvo nemaju apsolutno niti približne startne pozicije kad je pitanje postojanja Boga. Već sam u tekstu pojasnio da čak nemaju istog Boga. Naći ćete pojašnjenja o Mutalibu djedu Muhamedovom koji je otkrio zem zem koji je bio svetilište mnogobožaca a zatim isti taj izvor u današnjoj Kabi Muhamed pretvara u svetilište gdje je u istom tom svetilištu od strane pagana i mnogobožaca svetkovan kao jedan od 300 i više bogova po imenom "ala" i današnji kuranski bog kojem su predjeli ime u alah!! Dakle islamisti nastoje da približe se što više Jahvi i Isusu jer prevara mora da bude što više slična istini ali u biti istina je sasvim druga. Tako da datiranje Jahve Biblijskog Boga je od vajkada a ala je samo jedan od palih anđela koje je stvorenje Jahvino. Tako da startna pozicija hrišćanstva je Jahve koji je oduvjek a startna pozicija ala ili alaha je 6 vijek. Kao osnovno to su dvije različite osobe u različitim ulogama u svemiru u različitim vremenima sa startne pozicije. Simbol vjerovanja i jeste razlog zašto islamisti nastoje da se izjednače sa Jahvom. Mislim da sam ovim zaokružio i pitanje i konstataciju.

Što se tiče prednosti hrišćanstva u posjedovanju dokaza stvar je više nego očita onome ko proučava i jednu i drugu varijablu. Dakle Biblija nudi masu istorijskih svjedočanstava, proročkih, opisnih itd. Ono što želim da istaknem jeste njena mnogosadržanost kako u prošloj tako u sadašnjoj a svakako i u budućoj istoriji ljudske rase na ovoj planeti. Biblija nam opisuje u titlu mnoge detalje razvoja civilizacije i predviđa svaki korak razvoja svjetske istorije. Veoma velik je pokazatelj kad se period od 1260 godina prorekne i kaže. Veoma velik pokazatelj je kad se sva proročanstva u njoj ispune. To je sasvim dovoljan dokaz da ona može sama sebe da potvrdi. Da napomenem jedno od velikih proročanstava koja Biblija sadrži u sebi jest Danilovo proročanstvo o svjetskim carstvima gdje Danilo prorokuje caru Vavilonskom Novohodonosoru kompletnu realizaciju Vavilona, Medopersije, Grčko-makedonskog i Rimskog carstva i to 500 godina prije početka realizacije proroštva. Današnja istorija bilježi ispunujenje tog proročanstva. Koje se  ne dotiče samo ovog što sam opisao nego se dotiče i kompletne politike koja je i će biti vođena itd itd, mogao bih jako mnogo da pišem o tome.

Dok sa druge strane imamo svjedočanstvo islam koje se po Bibliji naziva lažno svjedočanstvo ili lažno jevanđelje koje je predviđeno takođe kao pojava u vrijeme kad se piojavio. No to sad da ostavimo po strani jer tematika je nedokazivost islamskog svjedočanstva. Dakle to svjedočanstvo pod njihovim nazivom kuran je nastalo kao proizvopd stiskavca jer je po njihovim svjedočenjima Muhameda stiskao Božiji anđeo Gavrilo i natjeravao na čitanje dok se ovaj sav istraumirao i isprepadao itd što je prvo kao neprihvatljivo svakom normalnom čovjeku. Dalje imamo isti taj kuran koji svjedoči sasvim suprotnu svjedočanstvo od Biblije i tu nastaje problem. Da on svjedoči slično pa u tenane male razlike to nebi bio toliki problem nego on svjedoči skroz kontra a sa tako bliskom iterpretacijom. Nešto poput današnjih svetaca, tek kad se zaboravi ko je kakav bio crkva ga proglasi za svecem tako i islam proizvodi kuran. Dakle kuran nastaje kao kontra u 6 vijeku da bi svjedočio ko je u stvari bio Isus. Nijedan dokaz nemamo da je kuran objavljen od Bogom nadahnute osobe. Imamo samo pusto Muhamedovo svjedočanstvo koje se dokazuje samo njegovim svjedočanstvom koje je zabranjeno za preispitivanje. Pitam vas sad dali može da bude dokaz sam kuran nečemu ako i on sam nije dokazan. Zaista nesmisleno. dalje svjedočanstvo kurana svjedoči da je Biblija izmijenjena od strane ljudi tokom godina te da je stvarna istina u kuranu a da pri tome nedaje nikave dokaze za to. Nema istorijske pozadine koja bi potvrdila tu priču. Zar bi Bog ostavio nedokazivo ako je to istina. Za kuran se nemože reći da potvrđuje sam sebe jer njegova proročanstva se svode na par stihova koja nemaju povezanost ni smisao. Zar može Muhamed da svjedoči kakav je život imao Isus Hrist ako je sam Isus stariji od Muhameda 600 godina. Mi kad tražimo spise koji bi potkrijepili istinu kurana oni nepostoje. Mi danas imamo Nz koji datira iz 2 vijeka koji je identičan današnjem što dokazuje da nije mijenjan NZ. Imamo SZ koji datira iz 4 vijeka Pr. Hr. koji je identičan današnjem SZ. Dakle priča Muhameda pada u vodu. Još bih jako mnogo mogao da napišem ali evo što sam kraće mogao da stvorim sliku koju ste željeli.

Svako dobro!!
prijatelju pokusaj pogledati debate (dalije biblija istinska bozja rijec ili dalije isus bog)od dr.zakir naik sa neznak kako se zove drugipa ce ti biti jasno da zivis u zabludi ako ne uspijes pronaci javi na pp da ti posaljem adresu gdje mozes pogledati
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 9.0.1 Firefox 9.0.1

« Odgovor #504 poslato: 12. 01. 2012. 11:34 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxDeislamizacija i islamizacija Bošnjaka    
Thursday, 12 January 2012 13:58

Zabrinjavajuću pojavu sa mogućim nesagledivim štetnim posljedicama za muslimane Bošnjake predstavlja sve češća praksa da se termin „islam"  uzima kao negativna odrednica i na temelju toga se pokušavaju diskreditirati politički ili drugi protivnici. Muslimanima Bošnjacima oštro „paraju" uši i dušu optuživanja za islamizaciju države, za islamizaciju Armiju BiH, islamizaciju ovoga i onoga.

Zaista je jadno i bijedno, ružno i tužno gledati i slušati međusobna optuživanja Bošnjaka zbog njihove vjere, kako nerazumno i bez ikakve potrebe i nužde (mislim na pritisak sa strane, jer je ovo vrijeme slobode i izbora) uzimaju vjeru islam da bi se obračunali sa drugim Bošnjakom, da bi drugog Bošnjaka posredstvom nje javno diskreditirali. Moglo bi se upitati na šta je kod nekih ljudi spao islam da ga uzimaju kao sredstvo za blaćenje drugog Bošnjaka, da im je vjera zona obračuna, da sa prostranih političkih, ekonomskih, društvenih i inih polja olahko silaze na područje vjere da bi se tu „krvili" i zadavali završne „smrtonosne" udarce. Kao da sve treba razgraditi, kamen na kamenu prevrnuti, čak i ono što je najuzvišenije i najvrijednije. Allah selamet, da pamet stane!

Šta je navodna islamizacija i po čemu je ona negativna odrednica i ko nam je nametnuo i nameće njeno negativno značenjsko polje? Islam je nepatvorena Božija riječ, vjerodostojno prenijeta, za čiju trajnu opstojnost i autentičnost postoji Božija garancija. Ponosno je biti u službi univerzalnih vrijednosti koje jednako pripadaju cijelom čovječanstvu, nisu ničije privatno vlasništvo, niko ih ne može privatizirati i nad njima monopol držati.

Zato je musliman, bez sumnje, sretan da može primijeniti vrijednosti islama u svom životu i da može biti medij u transmisiji njegovih principa. Njemu je radost da bude faktor takve navodne islamizacije nečega, da u tom kontekstu bude atributiran kao islamski radikal. Ponosno svjedočenje vrijednosti islama možda predstavlja neupućenom ili zlobnom navodnu islamizaciju s negativnim značenjem, ali to je njegov problem, ali i problem koji se ima sa garantiranim slobodama življenja vjere u demokratskom društvu. Ako je islamizacija zalaganje za poštivanje vjerskih prava muslimana, borba protiv diskriminacije muslimana, kreiranje ambijenta u kojem će muslimani moći komotno i bez straha ostvarivati svoja prava, onda je za muslimane časno biti u takvom procesu islamizacije. Ako je islamizacija Armije BiH bilo nastojanje da muslimani Bošnjaci mogu u toj armiji uživati svoja vjerska prava i izvršavati principe svoje vjere, da se poštuju osobenosti muslimanskog identiteta i potreba, zaista se tada svi oni koji su u tome učestvovali trebaju takvim ličnim doprinosom ponositi. Ako je musliman koji gorljivo i predano živi i čuva propise islama islamski radikal, onda je časno biti islamski radikal. Kada ovo govorim imam na umu da je islam univerzalno dobro i mir za svakog čovjeka, a musliman je onaj koji promovira i slijedi te principe. Nije musliman onaj od čijeg jezika i ruku nisu mirni drugi muslimani, poslanička je oporuka, odnosno onaj koji širi mržnju i neprijateljstvo prema drugom čovjeku i koji svojim postupcima nanosi štetu drugim ljudima, uskraćuje njihova prava i izaziva strah. Prema tome, musliman koji pristaje da nanosi nepravdu i sije mržnju nije reprezent islama, prestaje biti na trasi islamskog dobra. Stoga uz djela takvih osoba ne može stajati pridjev „islamski" i „islamizacija", a njihovi počinitelji ne mogu ponijeti čast da su faktori afirmacije islama ili, po nekima, islamizacije. Jer, osobita je čast i veliko je vjerničko zadovoljstvo afirmirati islam poštujući prava i identitet drugih.

Islamska zajednica i njeni intelektualni kapaciteti moraju poduzeti ozbiljne napore da redefiniraju neka dosadašnja ustaljena javna i šira društvena shvatanja i razumijevanja islama i onoga što je sa njim povezano. Treba pristupiti zahtjevnom procesu promjene javne svijesti i predrasuda, osloboditi muslimane sve agresivnijeg nametanja kompleksa od islama, ne dozvoliti da islam postane stigma i negativni žig kojim će se muslimani žigosati. Nužno je napraviti analizu javne upotrebe termina „islam" i njegovih izvedenica i poduzeti korake da se on zaštiti od političke i propagandističke zloupotrebe i postane sredstvo kojim će se drugi, posebno Evropa plašiti. Mi u tu zamku ne smijemo upasti i takvu praksu prihvatiti.

Drugi aspekt koji u ovom kontekstu treba imati na umu jeste da se više od 40 godina sprovodila agresivna i aktivna deislamizacija muslimana Bošnjaka koja je vršena kao dio državne politike svim sredstvima i kapacitetima koji su stajali na raspolaganju državi, usljed čega je prisutstvo islama skoro potpuno razblaženo, poput boze, a i takvo razblaženo je bilo potpuno prognano iz javnosti i prezreno sve što je bilo povezano s njim. Živi nekadašnji implementatori i ovovremeni baštinici prakse i naslijeđa deislamizacije muslimana Bošnjaka sada tumače i propagiraju kao islamizaciju s negativnim semantičkim poljem sve što neutralizira posljedice deislamizacije, kao što su življenje punine principa islama, nošenje marame, upotreba selama među muslimanima, izgradnja džamija, vjeronauka, ezan, poštivanje muslimanske osobenosti i sl. Takav pristup nema utemeljenja i neprihvatljivo je muslimanima Bošnjacima nametati krivnju zbog življenja islama.

Deislamizacija je proizvela, prije svega, stid, sram i bijeg od islama, dok danas "islamizacija" znači biti ponosan na islam, suprotstaviti se ponižavanju i satanizaciji islama i muslimana. Jer, muslimanima Bošnjacima se islam nameće kao jedini njihov zločin, jer drugog zločina nemaju. Stoga, od jednog Bošnjaka nametanje drugom Bošnjaku krivnje za "islam", za "islamski" ili za "islamizaciju" ne samo da nije prihvatljivo, nego to muslimane udara u najdublju intimu, srce njihove vjere, a u okolnostima u kojima žive na Balkanu to dovodi u pitanje njihovu sigurnost i opstanak kao naroda, te kao takvo se mora odbaciti i osudite bez obzira od koga dolazi. Mnogo je onih koji stoje u redu da muslimane Bošnjake optuže za "islam", "islamski" i "islamizaciju" i zato je nezamislivo da bilo koji Bošnjak preuzme njihovu ulogu izvođača radova. Već više od jednog stoljeća takve optužbe dolaze iz Beograda i, po svemu sudeći, to će se nastaviti sve dok ima muslimana Bošnjaka. Muslimani Bošnjaci vjeruju da je islam velik i ništa ga ljudsko ne može nadvisiti i njima ogaditi.

Stoga, Bošnjaci zaista ponosno i uzdignutog čela mogu hodati ovom planetom kao muslimani. Njih neki napadaju da bi postali kao oni, iz zlobe ili zavisti.  Muslimani Bošnjaci trebaju imati uvijek na umu da islam i selam predstavljaju mir i sreću za sve ljude dobre volje i da je to neprevaziđen putokaz u životu.

Ekrem Tucaković

Rijaset.ba

mrznja je jedino sto islam ovde promovise....vise mrznje nisam procitao ni na avazu
Dart Maul
Redovni član

Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Safari 5.1.1 Safari 5.1.1

« Odgovor #505 poslato: 13. 01. 2012. 03:16 »
Podeli temuIdi gore

This message has been deleted by Alex as spam!
Dart Maul's post count has been reduced by 1.
« Poslednja izmena: 13. 01. 2012. 03:52 Alex »

Brotherhood of Darkness
padobranac
Elitni član
Na mreži Na mreži

Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #506 poslato: 13. 01. 2012. 04:26 »
Podeli temuIdi gore

Stancanje ,bolje reci i tacnije zapisavanje grunta u ovom gradicu Konjicu NAJocitije je ...ova nova dzamija je verovali ili ne 56-ta po redu na gruntu opstine Konjic i ujedno Konjic dodje kao opstina s najvise dzamija po glavi stanovnika (muslimana)naravno.

I dok Muje doslovno mnogi grcaju od gladi  Sad ajatolah Ceric stanca/zapisuje grunt ocito za njega i njegove pajdase love nimalo ne fali,naprotiv.

sta ima toliko lose u tom sto prave tolike dzamije?

sta koga briga sta bosnje rade u federaciji?
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 17.0.963.56 Chrome 17.0.963.56

« Odgovor #507 poslato: 24. 02. 2012. 12:55 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxCERN-ovo otkriće neutrina bržih od svjetlosti PADA u VODU? Sumnja se u tehničku pogrešku zbog LABAVOG KABELA

U CERN-u su potvrdili kako znanstvenici trenutačno rade na provjeravanju veze između kabela

ŽENEVA - Znanstvenici koji su prošle godine otkrili da se neutrini kreću brže od brzine svjetlosti , te time pobili Einsteinovu teoriju relativnosti, sada razmatraju dva tehnička problema koji su možda uzrokovali pogrešne podatke u kontroverznom otkriću, priopćio je CERN u četvrtak.

Europski centar za nuklearna istraživanja ( The European Centre for Nuclear Research , CERN) potvrdio je u srijedu izvješće američkog časopisa Science da znanstvenici trenutačno rade na provjeravanju veze između kabela.

- Labave veze između kabela možda su uzrokovale nepodudarnost u rezultatima i znanstveni tim provjerava je li zaista došlo do toga - izjavio je CERN-ov glasnogovornik Arnaud Marsollier.

Dodao je kako se provjerava ispravnost instrumenta koji mjeri vrijeme zvanog oscilator.

- Riječ je o vrlo kompliciranom eksperimentu s mnoštvom kablova i opreme. Fizičari su već sve provjerili, nastavljaju s provjerama i provjerit će ih ponovo. Kvar na opremi je uvijek moguć, no znanstveni je tim na to upozoravao od početka - pojasnio je Marsollier.

Cijela je strka započela u rujnu kada je znanstveni tim, poznatiji kao OPERA, pažljivo objavio otkriće da subatomske čestice, neutrini, putuju brže od svjetlosti. Točnije, putuju oko šest kilometara po sekundi brže od brzine svjetlosti.

Prilikom mjerenja neutrini su lansirani iz CERN-ova podzemnog laboratorija nedaleko od Ženeve prema 732 kilometra udaljenom Gran Sasso Laboratoryju u Italiji. Znanstvenici su očekivali da će neutrinima za put kroz Zemljinu koru trebati 0,0024 sekunde, no čestice su udarile u talijanske detektore 0,00000006 sekundi prije.

Otkriće je izazvalo sveopći skepticizam u znanstvenim krugovima jer direktno napada Einsteinovu teoriju relativnosti koja kaže da je maksimalna brzina u Svemiru - brzina svjetlosti.

Izvješće objavljeno na internetskim stranicama Science Insidera, prestižnog američkog znanstvenog časopisa, navodi kako 'nepodudarnost od 60 nanosekundi vjerojatno je uzrokovana zbog loše veze između optičkog kabla koji je povezan s GPS primateljem korištenim za sinkronizaciju vremena dužine leta neutrina i elektroničke kartice u računalu'.

- Nakon što su pojačali vezu i mjerili koliko je vremena potrebno podacima da prođu cijelom duljinom optičkog kabela, znanstvenici su otkrili kako su informacije stigle 60 nanosekundi ranije nego što se očekivalo. To bi moglo objasniti i raniji dolazak neutrina. Međutim, potrebni su novi podaci kako bi se potvrdila hipoteza - stoji u članku.

Oscilator, koji je također podvrgnut ispitivanju, dizajniran je kako bi sinkronizirao vrijeme lansiranja svakog neutrina te vrijeme njegovog dolaska na odredište.

OPERA tim novo izvješće mora podnijeti ponovo u svibnju, a do tada ne bi trebalo biti novih informacija o napretku ispitivanja opreme.

- Otkrića su šokirala znanstvenika zbog čega su apelirali druge da pokušaju ponoviti eksperiment i dobiti ista mjerenja - zaključio je Marsollier.

http://www.jutarnji.hr/cern-ovo-otkrice-neutrina-brzih-od-svjetlosti-zapravo-je-tehnicka-pogreska-zbog-labavog-kabla-/1008823/

Grin neće dugo vremena proći, pa će utvrditi da je ajnštajn ipak bio u pravu.

!
Bean
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 10.0.2 Firefox 10.0.2

« Odgovor #508 poslato: 24. 02. 2012. 07:14 »
Podeli temuIdi gore

Citat
Grin neće dugo vremena proći, pa će utvrditi da je ajnštajn ipak bio u pravu.

kakve ovo ima veze sa temom?
naravno da ce potvrditi da nema čestice brze od svjetlosti jer ko bi ispravljao sve teorije iz fizike i hemije? ko?
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 17.0.963.56 Chrome 17.0.963.56

« Odgovor #509 poslato: 24. 02. 2012. 12:28 »
Podeli temuIdi gore

kakve ovo ima veze sa temom?
naravno da ce potvrditi da nema čestice brze od svjetlosti jer ko bi ispravljao sve teorije iz fizike i hemije? ko?

pitaj miskotesa ciju su teoriju htjeli rusiti....

!
Stranice: 1 ... 32 33 [34] 35   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 23. 05. 2012. 12:21