Toliko daleko ne bih isao. Bilo bi dobro da vecina odbaci vjerske stege. Vjerujem da bi posljedica toga bila normalizacija politickih uslova.
Ovo sto sad pisem je uprostene slika ili kroki modela po kome treba da zivimo da bi smo bili normalno drustvo.
Zakljucak da zivimo u totalitarnom drustvu izvlacim iz saznanja da vjerske zajednice imaju preveliki utjecaj na nas zivot. Ovo nije samo moje iskustvo nego i iskustvo mnogih mojih kolega istomisljenika.
Normalno je da branis svoju poziciju i da negiras takvo stanje u svom okruzenju zbog efekta skuvane zabe...
Ova rasprava ne vodi nikuda. Zauzeli smo kolegi SIPI temu i onemogucili ga u njegovoj misiji.
Dalju raspravu mozemo nastaviti negdje drugdje....
Verske zajednice mogu da imaju uticaja na nečiji život ni manje ni više nego koliko im taj neko dozvoli da utiču na njegov život.
SPC je po implementaciji svog uticaja jedna od najliberalnijih crkava na svetu.
Jedini konkretni momenti u kojima oni, bar teoretski, mogu da utiču na nečiji život su svadbe i sahrane.
Ali dobro, to na stranu.
Ono što mene zanima jeste tvoje pominjanje "efekta kuvane žabe".
Pokušao sam da shvatim šta je taj efekat, ali i posle dosta razmišljanja, nisam uspeo da ukapiram šta podrazumevaš pod tim.
Naravno, voleo bih objašnjenje u svetlu tvoje tvrdnje da "branim svoju poziciju (koja je moja pozicija?) i negiram takvo stanje" upravo zbog tog "efekta skuvane žabe".