Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 01:38 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Krstaski / krizarski ratovi  (Pročitano 522 puta)
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« poslato: 16. 11. 2011. 09:30 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxNiz ratova od 1196.-1270.god. koje je organizovala katolicka crkva za oslobodjenje Hristovog groba u Jerusalimu iz ruku "nevjernika", Turaka Seldzuka. Ratovi su nazvani krstaski zbog krsta koji su vojnici nosili na svom odijelu.
 Katolicka crkva je u ovim ratovima vidjela priliku da uspostavi duhovnu dominaciju nad zemljama Istocnog Rimskog Carstva, a riteri i feudalci bili su vođeni ekonomskim motivima (osvajanje novih posjeda, ratni plijen).

Prvi krstaski rat 1196.-1199. poveli su normanski, flandrijski i holandski riteri. Osvojili su Jerusalim i stvorili nekoliko grofovija i jerusalimsku kraljevinu.

Drugi krstaski rat 1147-1149 pod vodjstvom francuskog kralja Luja VII i njemackog kralja Konrada III završio se bez rezultata.

Treci krstaski rat 1199.-1202. vode engleski kralj Ricard "Lavljeg Srca", francuski kralj Filip II  August (koji si bili bliski prijatelji) i njemacki car Fridrih I Barbarosa (koji je bio prihvacen kao vodja, do njegove pogibije na putu). U ovom pohodu njemacki car se udavio u jednoj rjecici, Filip II August se posle svadje sa engleskim kraljem vraca u Francusku. Ricard "Lavljeg srca" je uspio ugovorom sa Salahuddinom, da obezbijedi slobodan dolazak hodocasnika u Jerusalim.

Cetvrti krstaski rat 1202.-1204. vodili su francuski feudalci pod vodjstvom Mletacke republike. U ovom pohodu krstasi su zauzeli Carigrad, stvoreno je Latinsko Krstasko carstvo i stvorene još neke manje drzave.

Peti krstaski rat 1217.-1222. vodjen je protiv egipatskog sultana koji je vladao Palestinom. Zbog unutrasnjih razdora, krstaska vojska je morala da napusti Egipat.

U Sestom krstaskom ratu 1228.-1229., Fridrih II osvaja Jerusalim.

Francuski kralj Luj IX preduzeo je sedmi (1248.-1254.) i osmi (1270.) krstaski rat, ali bez vecih uspjeha.

Treba pomenuti i dva djecija krstaska rata (1212.) Po crkvenom uvjerenju, Hristov grob mogli su da oslobode samo bezgrijesni djecaci . Medjutim, dio djece su trgovci prodali u Egiptu, a drugi dio je stradao od zime i gladi. Posljedice krstaskih ratova su, uglavnom, opadanje ugleda rimskog Pape, dominacija italijanskih gradova u sredozemlju, upoznavanje Evrope sa kulturom Istoka ("Zapadnjaci" su mnogo sta "naucili" od Bizantijaca i Arapa).

"
Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« Odgovor #1 poslato: 16. 11. 2011. 09:31 »
Podeli temuIdi gore

Posto su ratovi uvijek bili interesantna tema za veliki broj forumasa, da se dotaknemo i ovih ratova iz dalje proslosti. Zamolio bih one kojima je tematika poznata u bilo kojoj mjeri, da daju svoj doprinos razvoju diskusije na ovoj temi.

"
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« Odgovor #2 poslato: 17. 11. 2011. 02:17 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :

Ja sam mišljenja da su mnoge stvari oko krstačkih ratova izmišljene.
Mi to poznajemo iz holivudskih filmova.
O knjigama koje nastale u tom ili posle tog perioda je malo istine.
Tekstovi su frizirani, tako da možemo samo imati nekakve suve podatke i sa njima baratati.
Ogromne su rupe kako u tom tako i svim drugim periodima ljudske istorije, sa vremena na  vreme izađu nekakvi dokumenti ali da li su verodostojni ili NE ... ?

Il si, znaš već šta Wink !

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Bean
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #3 poslato: 17. 11. 2011. 03:56 »
Podeli temuIdi gore

Krstaski rat je u toku , Vatikan sa Izraelom u koaliciji slabi strateske muslimanske drzave...Sporo ali sigurno priprema se teren za totalni krstaski pohod na naftom prebogatu zemlju pod trenutnim vlasnistvom muslimana.
Prigorac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24 Firefox 3.6.24

« Odgovor #4 poslato: 17. 11. 2011. 05:45 »
Podeli temuIdi gore

Joj tek sad vidio, nemam sad vremena, al izvučem seminar odnekud i postam u ponedeljak.
Svaka čast na temi  Cool2

@Senahid jel znaš ko je Amin Maalouf?
Imam njegovu knjigu ima hrpu podataka koji bi mogli bit zanimljivi jer je knjiga pisana iz muslimanskog kuta gledanja.

Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 15.0.874.120 Chrome 15.0.874.120

« Odgovor #5 poslato: 17. 11. 2011. 05:51 »
Podeli temuIdi gore

Joj tek sad vidio, nemam sad vremena, al izvučem seminar odnekud i postam u ponedeljak.
Svaka čast na temi  Cool2

@Senahid jel znaš ko je Amin Maalouf?
Imam njegovu knjigu ima hrpu podataka koji bi mogli bit zanimljivi jer je knjiga pisana iz muslimanskog kuta gledanja.

Kako da ne znam. Samo nikada nisam mogao naci njegovu nijednu knjigu ovdje. Valjda sto ovi ovdje mrze prevoditi francuski Grin. Ako imas nesto zanimljivo, napisi ovdje da podijelis sa nama.  kafa

"
Prigorac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 poslato: 17. 11. 2011. 06:07 »
Podeli temuIdi gore

Kako da ne znam. Samo nikada nisam mogao naci njegovu nijednu knjigu ovdje. Valjda sto ovi ovdje mrze prevoditi francuski Grin. Ako imas nesto zanimljivo, napisi ovdje da podijelis sa nama.  kafa

Ah ti ameri, ebo ja državu kad mi imamo bolje zdravstvo i prevodimo više od njih  Cheesy Cheesy Cheesy
veči dio če se temljit na njemu, sam da to skratim u nekaj smisleno.

Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #7 poslato: 17. 11. 2011. 06:11 »
Podeli temuIdi gore

Ah ti ameri, ebo ja državu kad mi imamo bolje zdravstvo i prevodimo više od njih  Cheesy Cheesy Cheesy
veči dio če se temljit na njemu, sam da to skratim u nekaj smisleno.

OK.

P.S.

Ne spominji mi zdravstvo ovdje  Cheesy

"
Prigorac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 17. 11. 2011. 06:15 »
Podeli temuIdi gore

OK.

P.S.

Ne spominji mi zdravstvo ovdje  Cheesy

Senahide pazi leđa, iza je galeb s ptičjom gripom i prase sa svinjskom  Grin

Senahid
Legenda
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 17. 11. 2011. 06:22 »
Podeli temuIdi gore

{alt}

15th century illumination of Pope Urban II at the Council of Clermont, where he preached an impassioned sermon to take back the Holy Land.

"
Dilajla
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« Odgovor #10 poslato: 17. 11. 2011. 09:21 »
Podeli temuIdi gore

Krstaski ratovi su bili prvenstveno motivisani profitom.

Papa je tada bio nesumnjivo autoritet,. ali kojeg je bilo lako prodobiti ako platis,. tako se Sveta Stolica i najvise finansirala.
Mletacka Republika je bila tada na tom prostoru sila i uticala na mnoge pape.
Krstski ratovi su mletacka ideja jer je od toga najvise i profitirala. Prvo transport ljudstva i robe, drugo dio opremanja, i trece monopol nad morskim vezama kojima su isli milioni hodocasnika.
Dokaz je i krajnost sa cetvrtim krstaskim ratom koji je zavrsio osvajanjam i pljackom Carigrada(danasnji Istambul), tada hriscanskog grada.

Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« Odgovor #11 poslato: 13. 12. 2011. 06:26 »
Podeli temuIdi gore

Propast Vizantije -Vizantijska lekcija (ceo film Ruski )s prevodom besplatno za Srbe na Srbski jezik.

Propast Vizantije (ceo film)

{alt}
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page danas u 01:23