Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 07:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Britanska tajna služba: Draža Mihailović je patriota  (Pročitano 1710 puta)
zelengradjanin
Počasni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.19 Firefox 3.5.19

« Odgovor #135 poslato: 09. 12. 2011. 03:16 »
Podeli temuIdi gore

68. su bili svi mogući protetsti širom svijeta. kako je tito riješio škiptare?

mogu itekao da upoređujem, jer eje tadašnja sfrj bila zadužena (uzećemo spokovih) 22 mlrd. $. danas je samo slovenija dužna 68 mlrd $!

tehnologija ne može i ne smije zamijeniti čovjeka. kada tehnologija zamijeni čovjeka nastupaju ratovi - jer šta će raditi besposlen narod, nego biti nasilan!

it tehnologija u vlasništvu slovenaca  Sokiran ti bokca, ja mislio ei u nišu! metalska, drvoprerađivačka, rudarska industrija.... poljoprivreda, elektroenergetski potencijal..... u čijem su vlasništvu bili ti potencijali. pomoći ću ti: i danas ljudi jedu zdravu hranu, slatkiše, piju sokove i alkohol,..... troše struju, voze auta, kupuju namještaj........ sve su to potencijali koje smo svi mogli koristiti.... ali je danas ljepši rauh od takova, te je ukusnija milka od pionira iz subotice!

galenika, zdravlje leskovac, bosnalijek, alkaloid skopje..... nisu ni pliva ni krka!

uvoz robe bi se mogao dešavati direktno. kakvi posrednici slovenija i hrvatska? koliko se sjećam (možda nije tačan podatak) genex beograd je tada bio jedan od najvećih uvoznika razne robe....

Današnja funkcionalnost BiH ti je najbolji odgovor kakva bi bila  funkcionalnost SFRJ  Ljutko
Pazuzu
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #136 poslato: 09. 12. 2011. 03:33 »
Podeli temuIdi gore

68. su bili svi mogući protetsti širom svijeta. kako je tito riješio škiptare?

mogu itekao da upoređujem, jer eje tadašnja sfrj bila zadužena (uzećemo spokovih) 22 mlrd. $. danas je samo slovenija dužna 68 mlrd $!

Motiff, Tommy, motiff...

'68 su studenti protestovali tražeći demokratiju... A šiptarski "studenti" su "demonstrirali" tražeći REPUBLJIK.
A Džejbi se uplašio da mu se ne raspadne njegova voljena FNRJ (u kojoj su bogovi i batune bili njegovi Slovenci i Hrvati), na SAP Kosovo izveo tenkove i zapretio svim "šiptarima komunjarama" da će da ih pojede mrak ako ne smire situaciju.
Naravno, šiptarima je tada bila draža glava od REPUBLJIK (a usput su znali da protiv Džejbija nemaju nikakve šanse u otvorenom sukobu), pa su uspeli brzo da se smire. A Džejbi ih je za uzvrat nagradio "autonomijom a la '74 - što ovima naravno nije bilo dovoljno, ali su sačekali prvo da njihov darodavac otegne papke, pa su 10 meseci posle tog tragičnog događaja ponovo krenuli u krvave i na kraju se pokazalo, veoma uspešne demonstracije.
Mada, opet moram da priznam da mi je potpuno nejasno kakav stav to ovde zastupaš?
Nije valjda da pokušavaš da dokažeš da su šipterske demonstracije bile opravdane jer im je SM "ukinuo" autonomiju (mada je nije ukinuo nego je samo smanjio - dakle ne nasedaj na muslimansku propagandu), i da su zato imali puno pravo da se bune i proteruju i ubijaju nealbance s Kosmeta?
Na toj liniji mi deluješ prilično tajanstveno, ne želeći da se "otkriješ" nego mudro puštaš druge da "donose sami svoje zaključke". Hmmm, stičem utisak da to pokušavaš da odradiš na taj način ne zbog toga što znaš neku "veliku istinu", nego zato što nemaš nikakvih kontraargumenata činjenicama koje iznosim.

A propos "duga SFRJ", dug je bio malo veći od tih famoznih 22 milijarde dolara (to je bio samo spoljni dug). Međutim čak kada bi samo to uzimao za reper, onda bi - ako želiš da pričamo ozbiljno - morao da izračunaš koliko bi taj dug iznosio u današnjem novcu, imajući u vidu poprilično veliki pad vrednosti dolara za tih 30 godina.
Kad to budeš uradio, garantujem ti da ćeš se neprijatno iznenaditi, kada budeš video koliko tih famoznih "22 milijarde dolara" iznosi danas.

I dalje tvrdim da, bez obzira što nastupaš veoma vatreno, i dalje braniš neodbranjive teze.
« Poslednja izmena: 09. 12. 2011. 04:37 Pazuzu »
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 3.6.24 Firefox 3.6.24

« Odgovor #137 poslato: 09. 12. 2011. 07:34 »
Podeli temuIdi gore

Motiff, Tommy, motiff...

'68 su studenti protestovali tražeći demokratiju... A šiptarski "studenti" su "demonstrirali" tražeći REPUBLJIK.
A Džejbi se uplašio da mu se ne raspadne njegova voljena FNRJ (u kojoj su bogovi i batune bili njegovi Slovenci i Hrvati), na SAP Kosovo izveo tenkove i zapretio svim "šiptarima komunjarama" da će da ih pojede mrak ako ne smire situaciju.
Naravno, šiptarima je tada bila draža glava od REPUBLJIK (a usput su znali da protiv Džejbija nemaju nikakve šanse u otvorenom sukobu), pa su uspeli brzo da se smire. A Džejbi ih je za uzvrat nagradio "autonomijom a la '74 - što ovima naravno nije bilo dovoljno, ali su sačekali prvo da njihov darodavac otegne papke, pa su 10 meseci posle tog tragičnog događaja ponovo krenuli u krvave i na kraju se pokazalo, veoma uspešne demonstracije.
Mada, opet moram da priznam da mi je potpuno nejasno kakav stav to ovde zastupaš?
Nije valjda da pokušavaš da dokažeš da su šipterske demonstracije bile opravdane jer im je SM "ukinuo" autonomiju (mada je nije ukinuo nego je samo smanjio - dakle ne nasedaj na muslimansku propagandu), i da su zato imali puno pravo da se bune i proteruju i ubijaju nealbance s Kosmeta?
Na toj liniji mi deluješ prilično tajanstveno, ne želeći da se "otkriješ" nego mudro puštaš druge da "donose sami svoje zaključke". Hmmm, stičem utisak da to pokušavaš da odradiš na taj način ne zbog toga što znaš neku "veliku istinu", nego zato što nemaš nikakvih kontraargumenata činjenicama koje iznosim.

A propos "duga SFRJ", dug je bio malo veći od tih famoznih 22 milijarde dolara (to je bio samo spoljni dug). Međutim čak kada bi samo to uzimao za reper, onda bi - ako želiš da pričamo ozbiljno - morao da izračunaš koliko bi taj dug iznosio u današnjem novcu, imajući u vidu poprilično veliki pad vrednosti dolara za tih 30 godina.
Kad to budeš uradio, garantujem ti da ćeš se neprijatno iznenaditi, kada budeš video koliko tih famoznih "22 milijarde dolara" iznosi danas.

I dalje tvrdim da, bez obzira što nastupaš veoma vatreno, i dalje braniš neodbranjive teze.

dao si više  nego potrebne odgovore kako je trebalo postupati sa albancima i posle tita - titovim metodama! to je dokaz one njegove "da su komunisti uspjeli riješiti kosovsko pitanje"!

što se tiče duga  Cheesy sigurno nije veći od današnjeg SPOLJNOG duga državica i kada preračunaš dolare! uzalud vam trud svirači!

Današnja funkcionalnost BiH ti je najbolji odgovor kakva bi bila  funkcionalnost SFRJ  Ljutko

Cheesy pa kako je funkcionisala sve te silne godine do pira nacionalista? nego, nije više ni važno. te države nema 20 godina, a drugi se i dalje batrgaju sa dosegnutim ciljevima boljeg života u "slobodnoj, samostalnoj i suverenoj....." (znaš na koga mislim  Grin)

!
Pazuzu
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #138 poslato: 09. 12. 2011. 08:19 »
Podeli temuIdi gore

dao si više  nego potrebne odgovore kako je trebalo postupati sa albancima i posle tita - titovim metodama! to je dokaz one njegove "da su komunisti uspjeli riješiti kosovsko pitanje"!

Hajde da ne pričamo u "neizgovorenim šiframa koje se podrazumevaju", nego da kažemo nešto konkretno. U "šiframa" pričaju oni koji nemaju kontra argumente.
Dakle, kojim Džejbijevim metodama? Dati im REPUBLJIK?

što se tiče duga  Cheesy sigurno nije veći od današnjeg SPOLJNOG duga državica i kada preračunaš dolare! uzalud vam trud svirači!
Ne znam zašto se smeješ a nisi i preračunao koliko iznosi 22 milijarde dolara duga u današnjim novcima.
Ali nema veze - evo reći ću ja.
22 milijarde dolara spoljnog duga SFRJ iz 81 godine je današnjih 102 milijarde dolara po metodi aproksimacije vrednosti BND-a. (što je najprecizniji metod)
A to važi samo pod jednim jedinim i praktično neostvarivim uslovom, koji glasi - toliki bi bio samo spoljni dug SFRJ POD USLOVOM DA SE VIŠE NIJE ZADUŽILO NI JEDNOG JEDINOG DOLARA od tada pa do danas. Naravno, pošto znamo da je to praktično nemoguće (posebno imajući u vidu nesposobno komunjarsko rukovodstvo SFRJ), da je kojim slučajem SFRJ preživela do dana današnjeg, njen SAMO SPOLJNI dug bi iznosio najverovatnije više od 300 milijardni dolara, što bi je stavilo u sličnu poziciju u kojoj se sada nalazi Grčka, ako ne i u još goru.
Plus što niko živi ne zna - zbog sistema komunjarske "dogovorne samoupravne privrede" koliki je bio unutrašnji dug SFRJ, ali su jako optimističke procene da je iznosio bar polovinu spoljnog duga.
Kad sabereš jedan i jedan, sve tvoje teorije da se u Yugoslavii živelo bolje, padaju u vodu.
To je potpuno smešna priča koja je apsolutno identična priči u kojoj bi rekao da se u Grčkoj do pre četiri godine živelo carski, a sada - pre svega zbog nemačkih i austrijskih banaka (pogledaj strukturu grčkog duga) - običan čovek ubrzano juri ka prosjačkom štapu.

Dakle, batali te priče da se u Jugi živelo bolje nego danas. Jeste u jednom kratkom periodu - ali to je potpuno ništavan argument kada se sagleda cela slika.

A po Srbiju je ovakva situacija bolja, ako ni zbog čega drugog, a ono bar samo zbog toga što bi u Jugi Srbija morala da plaća i makedonske, i crnogorske, i šiptarske pa sigurno i jedan deo muslimanskih dugova (pod uslovom uspešnog izbegavanja prebacivanja slovenačkih i hrvatskih dugova na nju). Ovako bar mora da plaća samo svoje dugove. Nisu mali, verovatno će upasti u dužničku krizu, ali to nema nikakve veze da "lepim životom u SFRJ", nego isključivo sa idiotskim, neznalačkim, pohlepnim, gramzivim i potpuno nesposobnim srpskim  "političarima".

A za druge "državice" i njihov dug me, iskreno rečeno boli disko pišić. Ja pričam isključivo o Srbiji

Na kraju - naravno, vrlo rado ću da nastavim diskusiju po ovom pitanju, ali samo pod uslovom da više svoje diskusije ne ostavljaš pod šiframa, nego da kažeš konkretne argumente, podatke i cifre.
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #139 poslato: 09. 12. 2011. 08:38 »
Podeli temuIdi gore

Hajde da ne pričamo u "neizgovorenim šiframa koje se podrazumevaju", nego da kažemo nešto konkretno. U "šiframa" pričaju oni koji nemaju kontra argumente.
Dakle, kojim Džejbijevim metodama? Dati im REPUBLJIK?

priča već zamara, jer ide pogrešnim smjerom. niti im je tito dao republiku, niti je to namjeravao. ali im je dao suštinsku autonomiju (njihova regionalna vlast, glavne poluge u državnim rukama!) pod prijetnjom da ako hoće još mogu dobiti samo tenkovima preko glava. to je suština cijele priče. srbija je trebala tu autonomiju zadržati u njihovom primjeru, jer je evidentno bilo riječ o remetilačkom faktoru. e sada, postojale su dvije varijante: jedna nije urađena i nije im data suštinska autonomija i uništiti im sjeme - da ih nigdje nema - jesi li ti bio za ovu metodu?! pokušano je nekom srednjom metodom - da ih se nešto pobije, pa da prihvate smanjenu autonomiju, što je dovelo do konačnog raspleta. znamo i na čiju štetu, ako nije previše u šiframa!

TitleBoxNe znam zašto se smeješ a nisi i preračunao koliko iznosi 22 milijarde dolara duga u današnjim novcima.
Ali nema veze - evo reći ću ja.
22 milijarde dolara spoljnog duga SFRJ iz 81 godine je današnjih 102 milijarde dolara po metodi aproksimacije vrednosti BND-a. (što je najprecizniji metod)
A to važi samo pod jednim jedinim i praktično neostvarivim uslovom, koji glasi - toliki bi bio samo spoljni dug SFRJ POD USLOVOM DA SE VIŠE NIJE ZADUŽILO NI JEDNOG JEDINOG DOLARA od tada pa do danas. Naravno, pošto znamo da je to praktično nemoguće (posebno imajući u vidu nesposobno komunjarsko rukovodstvo SFRJ), da je kojim slučajem SFRJ preživela do dana današnjeg, njen SAMO SPOLJNI dug bi iznosio najverovatnije više od 300 milijardni dolara, što bi je stavilo u sličnu poziciju u kojoj se sada nalazi Grčka, ako ne i u još goru.
Plus što niko živi ne zna - zbog sistema komunjarske "dogovorne samoupravne privrede" koliki je bio unutrašnji dug SFRJ, ali su jako optimističke procene da je iznosio bar polovinu spoljnog duga.
Kad sabereš jedan i jedan, sve tvoje teorije da se u Yugoslavii živelo bolje, padaju u vodu.
To je potpuno smešna priča koja je apsolutno identična priči u kojoj bi rekao da se u Grčkoj do pre četiri godine živelo carski, a sada - pre svega zbog nemačkih i austrijskih banaka (pogledaj strukturu grčkog duga) - običan čovek ubrzano juri ka prosjačkom štapu.

Dakle, batali te priče da se u Jugi živelo bolje nego danas. Jeste u jednom kratkom periodu - ali to je potpuno ništavan argument kada se sagleda cela slika.

A po Srbiju je ovakva situacija bolja, ako ni zbog čega drugog, a ono bar samo zbog toga što bi u Jugi Srbija morala da plaća i makedonske, i crnogorske, i šiptarske pa sigurno i jedan deo muslimanskih dugova (pod uslovom uspešnog izbegavanja prebacivanja slovenačkih i hrvatskih dugova na nju). Ovako bar mora da plaća samo svoje dugove. Nisu mali, verovatno će upasti u dužničku krizu, ali to nema nikakve veze da "lepim životom u SFRJ", nego isključivo sa idiotskim, neznalačkim, pohlepnim, gramzivim i potpuno nesposobnim srpskim  "političarima".

A za druge "državice" i njihov dug me, iskreno rečeno boli disko pišić. Ja pričam isključivo o Srbiji

Na kraju - naravno, vrlo rado ću da nastavim diskusiju po ovom pitanju, ali samo pod uslovom da više svoje diskusije ne ostavljaš pod šiframa, nego da kažeš konkretne argumente, podatke i cifre.

spoljni dug od 22 mlrd.$ je iz 91. ne iz 81., ako si gledao dokumentarac borisa malagurskog znaš o čemu se radi. i to nije ni izbliza tvojima 102 mlrd, tako da ta priča ne pije vodu. plaćali su ih sve republike, ne samo srbija! kao što je i podijeljen dug po republikama, raznim vrstama sukcesije nakon raspada! to je i dalje veći dug od zbirnog duga svih državica bivše juge danas - kada imaju qrz od države i tek su na pola puta od zaduženja!

i govorio sam uopšteno, ako se tebi sviđa da sada samo dio srba živi u srpskoj državi - na dušu ti! meni se više sviđala opcija u kojoj su svi srbi (bar ovi balkanski) živjeli u jednoj državi! nije ih jahao i kurta i murta u isto vrijeme, tj. političari poput dodika i tadića, te miloševića i "miloševića", uz razne strane hohštaplere koji nam sisaju krv na slamku. tada su srbi mogli reći da su ponosan narod, jer su mogli zaraditi da prehrane porodicu + pride npr. i da ih na more odvedu. sada djecu ne mogu da pošalju na ekskurziju! pri tome me poštedi beogradsko-novosadsko-banjolučke ekipe - jer oni mogu sve i nemaju problema skoro ni sa čim (mada je i to uslovno rečeno: znam i tamo onih koji krpe kraj s krajem!). govorim o mjestima poput vrnjačke banje, šamca, bora, sokoca.....

!
Pazuzu
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #140 poslato: 09. 12. 2011. 10:32 »
Podeli temuIdi gore

priča već zamara, jer ide pogrešnim smjerom. niti im je tito dao republiku, niti je to namjeravao. ali im je dao suštinsku autonomiju (njihova regionalna vlast, glavne poluge u državnim rukama!) pod prijetnjom da ako hoće još mogu dobiti samo tenkovima preko glava. to je suština cijele priče. srbija je trebala tu autonomiju zadržati u njihovom primjeru, jer je evidentno bilo riječ o remetilačkom faktoru. e sada, postojale su dvije varijante: jedna nije urađena i nije im data suštinska autonomija i uništiti im sjeme - da ih nigdje nema - jesi li ti bio za ovu metodu?! pokušano je nekom srednjom metodom - da ih se nešto pobije, pa da prihvate smanjenu autonomiju, što je dovelo do konačnog raspleta. znamo i na čiju štetu, ako nije previše u šiframa!

Mogu da shvatim da te ovo zamara jer tema nije laka, naročito ako ne želiš da prepoznaš i prihvtiš očigledne činjenice.
Naime, iz ovih tvojih nekoliko postova ja jedino - po svim pitanjima - mogu da iščitam to da u tvojoj glavi postoji SFRJ do 1980. a da odmah posle toga nasupa 1991. i početak raspada iste.
Osamdesete godine u tvojim razmišljanjima uopšte ne postoji.

Džejbi šiptarima nije ni dao republjik niti je imao nameru da im "otvoreno" da istu.
Naravno, ono što je šiptarima dao jeste SAP - koja je po svim ingerencijama koje je dobila od Džejbija bila prava republjik, jedino što joj je falilo, a to je bilo ono jedino što su šiptari tražili, jeste KONSTITUTIVNOST u okvirima SFRJ. To im je bilo potrebno jer su samo konstitutivni narodi, po ustavu iz 74. imali pravo da se otcepe (naravno uz "saglasnost" drugih naroda - što se na kraju pokazalo kao nonsens parexellance).
Dakle, Džejbi ni u kom slučaju nije ništa rešio, naročito ne na Kosmetu. Samo je generisao još veći problem i gurnuo ga pod tepih po sistemu "posle mene potop".
A da je to tako, može se precizno videti iz onog vremenskog intervala koji u tvojoj memoriji predstavlja blanko signal (što ti ličnio ne zameram, jer verujam da si u to vreme bio klinac i da se toga ne sećaš, a da svoju ljubav prema Džejbiju, komunjarama i SFRJ  gradiš na priči koju si najverovatnije čuo od roditelja, tetaka i ujaka). Naime, da te podsetim - Tokom 80-ih godina, daleko pre nego što je Milošević i bio u bilo kakvoj političkoj kombinaciji (dakle do 86-87 godine), šiptari su ka Kosmetu organizovali tušta i tma demonstracija i to ponekad veoma nasilnih i krvavih, proterujući tokom svake od njih, po nekoliko desetina hiljada Srba i nealbanaca sa Kosmeta - bilo direktno, bilo širenjem straha od prebijanja, otimanja ili čak i pogibije.
U to vreme, dakle tih 6 do 7 godina, SAP Kosovom su upravljali šiptarski kadrovi koji račune nisu polagali Srbiji nego SAVEZNOJ ADMINISTRACIJI.
I kaži ti meni, Tommy moj, koji su se qurac šiptari bunili i pravili raznrazne idiotluke u to vreme, kada "njihovo Kosvo" nije kontrolisala Srbija, nego oni sami i Savezna administracija? Koji su qurac šiptari sve vreme tražili "Kosovo Republjik", kada im ni jedna jedina ingerencija nije oduzeta od onoga što su dobili Ustavom 74? Čak su i udžbenike dobijali direkt iz Albanije. Sa Srbijom nisu imali apsolutno ništa!!!! Bili su sami svoji gospodari!!! Imali su čak i svoju TE, pa su čak i energetski bili nezavisni od Srbije, a lova "za pomoć nerazvijenima" im se slivala iz cele tadašnje SFRJ? Koji su se qurac bunili kada su na SAP Kosovu imali SAVEZNU ploliciju - a ne srpsku (dakle, Slovence, Hrvate, muslimane, Mađare, Makedonce... Srba u toj "saveznoj policiji", po ukazu SIV-a, nije smelo da bude), koja im je svesrdno pomagala da se u što većoj meri otarase Srba i ostalih nealbanaca time što šiptarske napade i zločine nije ni istraživala a kamoli procesuirala - baš kao što to sada rade KFOR i UNMIK. U tom dobu se bez ikakvih problema moglo desiti da odeš sa porodicom na godišnji na 10 dana, i da se vratiš nazad u Peć, Prištinu, Prizren bilo gde, i da u stanu zatekneš šiptarsku porodicu koja je "provalila" unutra i koja neće da izađe, i da slobodno možeš da se oprostiš od stana ili kuće, jer nikome od "saveznih organa" nije padalo na pamet da pokreće bilo šta protiv šiptara. A o lokalnim šiptarskim "sudijama" neću ni da pričam.
Dakle, kaži ti meni Tommy moj, koji su se qurac šiptari bunili od 81 do 86-87 godine, i tražili "Kosovo Republjik" kada su bili gospodari maltene celog Kosmeta i niko im ništa nije mogao - a kamoli da im dira u tu čuveni "autonomiju" iz 74?
Koji su se moj bunili i tražili "Republjik"?
Pa, kao što sam već rekao - da bi mogli "legalno da se otcepe". Dakle - to je uvek - pa čak i davne 68 kada su se prvi put (i prvi - tek posle je došlo hrvatskio proleće) pobunili protiv ustrojstva tada još FNRJ.
Dakle, dragi moj Tommy, da završim ovo. Upamti da pričam o periodu 81-86,87.Jedina šiptarska motivacija je UVEK BILO I OSTALO - OTCEPLJENJE.

I šta misliš, kako su se osećali Srbi na Kosmetu u to doba kada su pet godina trpeli šiptarski teror, a "saveznim organima" nije na pamet padalo da im ponognu na bilo koji način? Bili su strašno nezadovoljni, isfrustrilani i besni.
I šta se onda desilo?
Pa, početkom 87 su počeli i Srbi i nealbanci da demonstriraju i da glasno izražavaju svoje nezadovoljstvo zaštitom koju im je pružala savezna država protvi šiptarskog divljanja.
I šta se desilo? Desilo se to da su Hrvati i Slovenci jedva dočekali da "saveznu policiju" pošalju na srpske i nealbanske demonstrante. To je i bio cilj. Šiptari su se povukli, a Srbi i nealbanci su dobijali teške batine od Slovenaca, Hrvata, muslimana i ostalih "saveznih" policajaca, pa su još zatvarani, ispitivani zastrašivani od strane istih (apsolutno isto kao što to danas za račun šiptara rade KFOR i EULEX).
I onda se odjenom na političkoj sceni Srbije pojavljuje čuveni SM koji po partijskoj direktivi odlazi na Kosmet i plašljivim i drhtavim glasom govori Srbima i nealbancima ono njegovo čuveno "Niko ne sme da vas bije".
To ti je ta priča o toj čuvenoj izjavi budale od SM. Ali to na stranu.

Dakle, moje pitanje tebi je: Što su se šiptari bunili od 81 do 86 i tražili Kosovo "republiku", kada im prava i ta čuvena džejbijevska "autonomija" ničim nisu bili ugroženi. Upravo suprotno - davano im je sve više ne bi li se nekako smirili.
Imaš li ti odgovor na to?
I kako ti misliš da je Srbija - koja u to doba nije imala nikakve ingerencije nad SAP Kosovo - trebalo da postupi da smiri šiptare, kada šiptarski cilj nije bilo nikakvo "čuvanje autonomije" nego stvaranje republika Kosovo? Misliš li da bi se oni smirili da im je SM, umesto što im je smanjiho autonomiju, dao republiku?
Misliš li da bi oni tada odustali od svoje vekovne ideje otcepljenja od Srbije i stvaranja Velike Albanije?
Misliš li da bi to bilo pravo rešenje?
Ili možda nešto drugo?

spoljni dug od 22 mlrd.$ je iz 91. ne iz 81., ako si gledao dokumentarac borisa malagurskog znaš o čemu se radi. i to nije ni izbliza tvojima 102 mlrd, tako da ta priča ne pije vodu. plaćali su ih sve republike, ne samo srbija! kao što je i podijeljen dug po republikama, raznim vrstama sukcesije nakon raspada! to je i dalje veći dug od zbirnog duga svih državica bivše juge danas - kada imaju qrz od države i tek su na pola puta od zaduženja!

i govorio sam uopšteno, ako se tebi sviđa da sada samo dio srba živi u srpskoj državi - na dušu ti! meni se više sviđala opcija u kojoj su svi srbi (bar ovi balkanski) živjeli u jednoj državi! nije ih jahao i kurta i murta u isto vrijeme, tj. političari poput dodika i tadića, te miloševića i "miloševića", uz razne strane hohštaplere koji nam sisaju krv na slamku. tada su srbi mogli reći da su ponosan narod, jer su mogli zaraditi da prehrane porodicu + pride npr. i da ih na more odvedu. sada djecu ne mogu da pošalju na ekskurziju! pri tome me poštedi beogradsko-novosadsko-banjolučke ekipe - jer oni mogu sve i nemaju problema skoro ni sa čim (mada je i to uslovno rečeno: znam i tamo onih koji krpe kraj s krajem!). govorim o mjestima poput vrnjačke banje, šamca, bora, sokoca.....

Istina, film nisam gledao, Pogledaću ga prvom priliko, ali bilo kako bilo, podaci su pogrešni.
Spoljni dug SFRJ je 81. godine iznosio 21,8 milijardi dolara.
I onda opet dolazi onaj period koji fercera blakno signalom u tvojoj glavi, a to su 80-te godine.
Džejbi riknjava, a komunjare koji su se sve godine švercovali na njega, počinje da hvata panika kada shvataju da je SFRJ zadužena, a da oni neaju plan kako da se reše tog duga.
I onda kreće čuveni period čuvene "ekonomske stabilizacije".
Ti se toga ne sećaš, ali pitaj nekog starijeg. Sve će ti reći i objasniti.
Nema ulja, šećera, brašna, soli, kafe, deterdženta, benzina (par-nepar). Sve u svemu opšti haos u celoj tadašnjoj SFRJ. (iskreno, ne mogu da se setim da li su tada uvedeni čak i bonovi za raznorazne namirnice, ali ako se neko sa foruma seća tog vremena, neka me dopuni).
To je trajalo tri godine 82 do 85...
E sad, moje pitanje je, šta ti misliš zašto se to dešavalo kada je "SFRJ bila perspektivna i pravi raj na zemlji, za radnog čoveka"?
Zato što je, Tommy moj, tadašnje rukovodstvo, u panici počelo da otplaćuje kamate na tih 21,8 milijardi dolara dugova koje su počele da dospevaju na naplatu. To ti je bila prva posledica "SFRJ kao države blagostanja".
Dobro, mora se priznati da posle dve zime smrzavanja kada su uvodili 12-časovne restrikcije u sred zime, čekanja po redovima za najobičnije namirnice, i velikih ličnih (nametnutih) odricanja građana, jesu uspeli da otplate dospele kamate, pa čak da krenu da smanjuju i glavnicu. I privreda se koliko-toliko stabilizovala.
A onda je na čelo SIV-a došao Branko Mikulić kojeg je dočekalo više manje sređeno stanje. A on je onda, u maniru najboljih komunističkih privrednika počeo opet da se zadužuje. I dug SFRJ se opet za dve i po godine popeo na 22,2 milijarde dolara.
Pošto su komunjare videle da Branko ne radi kako treba, onda su ga smenile (prvi komunjarski premijer koji nije završio svoj mandat), i na čelo SIV-a dovele evo sada već pokojnog Antu Markovića.
Taj čovek je imao plan da u SFRJ umesto "dogovorne privrede" uvede tržišnu privredu, a da bi to postigao, morao je da napravi "konvetibilni dinar", tako da se odmah zbog te akcije zadužio, pa je spoljni dug SFRJ 91.godine dostigao cifru od 25 milijardi dolara.
Posle toga sledi raspad sistema, tako da o tome nećemo.

Evo, to ti je kratak presek ekonomskih dešavanja tokom čuvenih 80-ih godina kojih se izgleda svi jugonostalgičari veoma targetirano i namerno "ne sećaju" i rado ih preskaču kada se povede priča o staroj, dobroj Jugi u kojoj smo svi živeli kao carevi.
Naravno da nismo. Patili smo se i to žestoko tako da je država na svom samom kraju 91. bila dužna 25 milijardi dolara.
To su ti prave cifre.

A ako baš ne veruješ da je 22 milijarde dolara 81. godine vredeo kao sadašnje 102 milijarde dolara, evo ti adresa pa malo prostudiraj sajt (mada ih ima više i svi su jako dobri i precizni) i izračunaj sam, pa se uveri u tačnost i ispravnost mojih tvrdnji.
http://www.measuringworth.com/uscompare/

Naravno, kao što sam već napisao, ostaje problem unutrašnjeg duga, za koji niko ne može da kaže koliki je bio. Ali ako se sećaš "afere Agrokomerc", panika koju je zazvala ta siva emisija novca ukazuje na to da je bio poprilično značajan. Ali to je već druga pesma.

I na kraju, koji je zaključak?
Da je SFRJ bila najobičniji pimpek od države koja je bila predodređena za propast jer ju je Džejbi sa svojim slovenačkim i hrvatskim komunjarama projektovao tako da se održi dok on bude živ, a posle, kud koji mili moji.

A što se tiče onoga da mi se sviđa da samo "deo Srba živi u srpskoj državi", ne znam ni sam šta da ti kažem, sem da ti pokušaj spina jeste dobar, ali pošto verujem da znaš kakvi su moji stavovi po tom pitanju, nisam siguran da li bih uopšte na takvu insinuaciju trebalo da ti odgovaram.
Možda ipak ovako, da ne dižem tenziju bez potrebe - Džejbi, kojeg očigledno voliš iako bih rekao da nisi osetio život pod njegovom vlašču i vlašću njegovih slovenačkih i hrvatskih komunjara nego si samo to slušao iz priča starijih, je projektovao Jugoslaviju (zajedno sa svojim Slovencima i Hrvatima komunjarama), na taj način da je napravio tri stvari:
1. Srpski narod je podelio na 4 republike i dve pokrajne.
2. Granice republika i pokrajna je nacrtao tako da su Srbi (sem u Srbiji i u Vojvodini) činili manjinu u okviru nacionalnih republika i pokrajna.
3. Jugoslavija je bila projektovana za raspad, ali tako da Srbi ni pod razno nisu mogli da ostanu u "jednoj državi". (za razliku od drugih koji su apsulutno svi ostali u svojim nacionalnim državama - uključujući i muslimane, čija je BiH trebalo da bude "nacionalna" država)

Sve je napravljeno da Srbi budu gubitnici.
Zato sam mišljenja da bi trebalo da budemo zadovoljni i s ovim što smo sačuvali, jer smo kao narod mogli da prođemo mnogo, mnogo gore (da je milošević ostao još koju godinu na vlasti, ne do Bog).

Zato se batali branjenja komunjara i SFRJ jer se to ne može odbraniti, nego se skoncentriši na to kako da sačuvamo ovo što imamo.
Jer stvar, mada je pri kraju, i dalje još uvek nije gotova.
Zato, pamet u glavu.

Tri prsta Tri prsta Tri prsta Tri prsta Tri prsta Tri prsta Tri prsta Tri prsta Tri prsta
 Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko

zelengradjanin
Počasni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.19 Firefox 3.5.19

« Odgovor #141 poslato: 09. 12. 2011. 10:46 »
Podeli temuIdi gore

Puzuzu samo da dodam da su SAP imale svoje igerencije u SRS,
a SRS nije imala u svojim SAP.....to nigdje u svjetu nije viđeno Ljutko
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #142 poslato: 09. 12. 2011. 11:55 »
Podeli temuIdi gore

Joj

samo ću i tebe, pazuzu, uputiti na sliku kraljevine jugoslavije (postavio sam je stranicu dvije prije ove - da ih ne postavljam baš na svakoj strani), da mi nađeš srbiju na istoj. pa bih te onda pitao ko je šta dijelio. što se ekonomije tiče, sada nemam volje. nego ću se sutra na to nadovezati....

srbi manjina  Cheesy o, jbt  Joj

« Poslednja izmena: 09. 12. 2011. 11:58 Tommy Gavin »

!
Pazuzu
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #143 poslato: 10. 12. 2011. 12:32 »
Podeli temuIdi gore

Joj

samo ću i tebe, pazuzu, uputiti na sliku kraljevine jugoslavije (postavio sam je stranicu dvije prije ove - da ih ne postavljam baš na svakoj strani), da mi nađeš srbiju na istoj. pa bih te onda pitao ko je šta dijelio. što se ekonomije tiče, sada nemam volje. nego ću se sutra na to nadovezati....

srbi manjina  Cheesy o, jbt  Joj

Manjina, Tommy moj, manjina...

U Hrvatskoj.
U BiH
U veštački stvorenoj Crnoj Gori
Na Kosmetu sa kojeg je Džejbi iseljavao i proterivao Srbe i nealbance tako što nije kažnjavao šiptare koji su obavljali posao na terenu. (plus što ih je primao iz Albanije)

Da je mogao, i u Srbiji bi od Srba napravio manjinu.

A najveća mu je greška bila to što je potpuno nepromišljeno od Srba napravio većinu u Vojvodini.
Ubeđen sam da je umro gorko se kajući zbog toga.
Mada, treba mu odati priznanje da je pokušao da ispravi tu svoju tešku grešku stvarajući od Vojvodine SAP, i predano gajeći autonomaško/secenionistički kadar od tamošnjih Srba starosedelaca. Jedino što nije mogao da predvidi da je Srbima ipak draže da ostanu sa Srbima, pa makar i u SAP, nego da se otcepljuju i razmišljaju da li će da ponovo postanu mađarske sluge.

A ti možeš da se smeješ koliko god hoćeš.
Od činjenica ne moš da pobegneš.

A u vezi sa kartom, imam ja još jednu bolju. Onu od 1919 do 1929.
Tvoj problem je u tome što je pogrešno iščitavaš.

Ali, ko što ti reče, sad te mrzi, kasno je.
Nasavljamo sutra.

Rakijica Rakijica Rakijica
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« Odgovor #144 poslato: 10. 12. 2011. 08:21 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :
Citat
Sudu dostavljeni dokazi da je suđenje Draži Mihailoviću bilo montirano
Vuk Z. Cvijić | 30. 11. 2011. - 15:03h | Komentara: 9

Istoričar Slobodan Marković, predsednik Komisije za tajne grobnice i član Komisije za utvrđivanja okolnosti stradanja generala Dragoljuba Draže Mihailovića danas je na suđenju za rehabilitaciju dostavio brojna istorijska dokumenta koja potvrđuju da je postupak pred komunstičkim sudom komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini bio montiran.

Đeneral Mihailović na suđenju pred komunističkim sudom

Veće višeg suda u Beogradu, koje vodi postupak za rehabilitaciju, danas je dobilo izveštaj tajne britanske službe iz Drugog svetskog rata "SOE" u kome se navodi da je general Mihailović bio "patriota, čovek velike snage i sposobnosti", kao i da "nema dokaza da je bio kolaboracionista sa Nemcima, Italijanima ni sa vladom Milana Nedića".

Ovaj dokument "SOE" je sačinjen 1947. i bio je strogo poverljivi sa uputsvom da ga mogu koristiti samo tajne službe i britanska vlada. On je sačinjen na osnovu izveštaja britanskih obaveštajaca, koji su bili u posmatračkim misijama u Kraljevini Jugoslaviji, tokom rata.

Istoričar Marković je predao sudu transkripte govora sa sednice britanskog   parlamenta, dan pre ubistva Mihailovića 17. jula 1946.

Prema njima Entoni Idn, ratni ministar spoljnih poslova Britanije, postavio je pitanje svom nasledniku: „Šta je Kraljevina Britanija učinila za generala Mihailovića, koji je bio prvi gerilac u Evropi u borbi protiv nacista?“.

Tadašnji britanski ministar spoljnih poslova Ervest Bevin odgovorio je da su poslati izveštaji petorice britanskih oficira, koji su bili u štabu generala Mihailovića do maja 1944. u kojima se konstatuje da su on i njegov pokret stalno vodili aktivnu borbu protiv okupatora, ali da ih sud u Beogradu nije prihvatio, kao ni predlog da ovi oficiri svedoče u Jugoslaviji.

Među brojnim dokazima istoričar Cvetković je dostavio sudu i pismo Miloša Minića, koji je bio tužilac Mihailoviću, ali i šef Ozne za Beograd, upućeno vrhu Komunističke partije Jugoslavije 1945.

U pismu se između ostalog navodi "naša partija rukovodi javnim tužilaštvom, tako i Oznom i svim drugim državnim institucijama". Minić je i napisao da su rukovodioci Ozne "članovi partije, izabrani među najboljima" , kao i da tužioci i sudije moraju da imaju povrenja u njih, kada im ne dostavljaju poverljive podatke.

Sudu su dostavljeni i zaspisnici sa suđenja đeneralu Mihailoviću, kao i audio snimci iz arhive Radio Beograda. Istoričar Marković je ukazao da se vidi da su delovi zapisnika sa suđenja prepravljani i da ne odgovaraju audio snimcima. 

Sudija Aleksandar Ivanović, predsednik Veća, nastavak postupka je zakazao za 27. januar 2012, do kada će Veće proučiti dokumenta koja im je dostavio istoričar Marković da bi mu postavilo pitanja.   
Citat

Sudu su dostavljeni i zaspisnici sa suđenja đeneralu Mihailoviću, kao i audio snimci iz arhive Radio Beograda. Istoričar Marković je ukazao da se vidi da su delovi zapisnika sa suđenja prepravljani i da ne odgovaraju audio snimcima.

Istina koja je ubijena tih davnih dana po završetku rata, mnogi falsifikati , montiranja, prevare...
Da se ne spominje skoro preko 50.godina života u totalitarnom režimu.
Malo se šta promenilo od vremena diktature proleterijata, ukinut je verbvalni delikt.
Sad što je ukinut ne znači da se i poštuje, istina se želi sakriti na mnogo načina.
Jadan od načina da se sakrije istina je i nedopuštanje da ona izađe na svetlost dana.

Način rada pri suđenju antifašisti Draži Mihajloviću zar nema mnogo sličnosti sa sadašnjim radom suda u hagu i suda u bih.

Il si, znaš već šta Wink !

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #145 poslato: 10. 12. 2011. 02:58 »
Podeli temuIdi gore

Mogu da shvatim da te ovo zamara jer tema nije laka, naročito ako ne želiš da prepoznaš i prihvtiš očigledne činjenice.
Naime, iz ovih tvojih nekoliko postova ja jedino - po svim pitanjima - mogu da iščitam to da u tvojoj glavi postoji SFRJ do 1980. a da odmah posle toga nasupa 1991. i početak raspada iste.
Osamdesete godine u tvojim razmišljanjima uopšte ne postoji.

Džejbi šiptarima nije ni dao republjik niti je imao nameru da im "otvoreno" da istu.
Naravno, ono što je šiptarima dao jeste SAP - koja je po svim ingerencijama koje je dobila od Džejbija bila prava republjik, jedino što joj je falilo, a to je bilo ono jedino što su šiptari tražili, jeste KONSTITUTIVNOST u okvirima SFRJ. To im je bilo potrebno jer su samo konstitutivni narodi, po ustavu iz 74. imali pravo da se otcepe (naravno uz "saglasnost" drugih naroda - što se na kraju pokazalo kao nonsens parexellance).
Dakle, Džejbi ni u kom slučaju nije ništa rešio, naročito ne na Kosmetu. Samo je generisao još veći problem i gurnuo ga pod tepih po sistemu "posle mene potop".
A da je to tako, može se precizno videti iz onog vremenskog intervala koji u tvojoj memoriji predstavlja blanko signal (što ti ličnio ne zameram, jer verujam da si u to vreme bio klinac i da se toga ne sećaš, a da svoju ljubav prema Džejbiju, komunjarama i SFRJ  gradiš na priči koju si najverovatnije čuo od roditelja, tetaka i ujaka). Naime, da te podsetim - Tokom 80-ih godina, daleko pre nego što je Milošević i bio u bilo kakvoj političkoj kombinaciji (dakle do 86-87 godine), šiptari su ka Kosmetu organizovali tušta i tma demonstracija i to ponekad veoma nasilnih i krvavih, proterujući tokom svake od njih, po nekoliko desetina hiljada Srba i nealbanaca sa Kosmeta - bilo direktno, bilo širenjem straha od prebijanja, otimanja ili čak i pogibije.
U to vreme, dakle tih 6 do 7 godina, SAP Kosovom su upravljali šiptarski kadrovi koji račune nisu polagali Srbiji nego SAVEZNOJ ADMINISTRACIJI.
I kaži ti meni, Tommy moj, koji su se qurac šiptari bunili i pravili raznrazne idiotluke u to vreme, kada "njihovo Kosvo" nije kontrolisala Srbija, nego oni sami i Savezna administracija? Koji su qurac šiptari sve vreme tražili "Kosovo Republjik", kada im ni jedna jedina ingerencija nije oduzeta od onoga što su dobili Ustavom 74? Čak su i udžbenike dobijali direkt iz Albanije. Sa Srbijom nisu imali apsolutno ništa!!!! Bili su sami svoji gospodari!!! Imali su čak i svoju TE, pa su čak i energetski bili nezavisni od Srbije, a lova "za pomoć nerazvijenima" im se slivala iz cele tadašnje SFRJ? Koji su se qurac bunili kada su na SAP Kosovu imali SAVEZNU ploliciju - a ne srpsku (dakle, Slovence, Hrvate, muslimane, Mađare, Makedonce... Srba u toj "saveznoj policiji", po ukazu SIV-a, nije smelo da bude), koja im je svesrdno pomagala da se u što većoj meri otarase Srba i ostalih nealbanaca time što šiptarske napade i zločine nije ni istraživala a kamoli procesuirala - baš kao što to sada rade KFOR i UNMIK. U tom dobu se bez ikakvih problema moglo desiti da odeš sa porodicom na godišnji na 10 dana, i da se vratiš nazad u Peć, Prištinu, Prizren bilo gde, i da u stanu zatekneš šiptarsku porodicu koja je "provalila" unutra i koja neće da izađe, i da slobodno možeš da se oprostiš od stana ili kuće, jer nikome od "saveznih organa" nije padalo na pamet da pokreće bilo šta protiv šiptara. A o lokalnim šiptarskim "sudijama" neću ni da pričam.
Dakle, kaži ti meni Tommy moj, koji su se qurac šiptari bunili od 81 do 86-87 godine, i tražili "Kosovo Republjik" kada su bili gospodari maltene celog Kosmeta i niko im ništa nije mogao - a kamoli da im dira u tu čuveni "autonomiju" iz 74?
Koji su se moj bunili i tražili "Republjik"?
Pa, kao što sam već rekao - da bi mogli "legalno da se otcepe". Dakle - to je uvek - pa čak i davne 68 kada su se prvi put (i prvi - tek posle je došlo hrvatskio proleće) pobunili protiv ustrojstva tada još FNRJ.
Dakle, dragi moj Tommy, da završim ovo. Upamti da pričam o periodu 81-86,87.Jedina šiptarska motivacija je UVEK BILO I OSTALO - OTCEPLJENJE.

I šta misliš, kako su se osećali Srbi na Kosmetu u to doba kada su pet godina trpeli šiptarski teror, a "saveznim organima" nije na pamet padalo da im ponognu na bilo koji način? Bili su strašno nezadovoljni, isfrustrilani i besni.
I šta se onda desilo?
Pa, početkom 87 su počeli i Srbi i nealbanci da demonstriraju i da glasno izražavaju svoje nezadovoljstvo zaštitom koju im je pružala savezna država protvi šiptarskog divljanja.
I šta se desilo? Desilo se to da su Hrvati i Slovenci jedva dočekali da "saveznu policiju" pošalju na srpske i nealbanske demonstrante. To je i bio cilj. Šiptari su se povukli, a Srbi i nealbanci su dobijali teške batine od Slovenaca, Hrvata, muslimana i ostalih "saveznih" policajaca, pa su još zatvarani, ispitivani zastrašivani od strane istih (apsolutno isto kao što to danas za račun šiptara rade KFOR i EULEX).
I onda se odjenom na političkoj sceni Srbije pojavljuje čuveni SM koji po partijskoj direktivi odlazi na Kosmet i plašljivim i drhtavim glasom govori Srbima i nealbancima ono njegovo čuveno "Niko ne sme da vas bije".
To ti je ta priča o toj čuvenoj izjavi budale od SM. Ali to na stranu.

Dakle, moje pitanje tebi je: Što su se šiptari bunili od 81 do 86 i tražili Kosovo "republiku", kada im prava i ta čuvena džejbijevska "autonomija" ničim nisu bili ugroženi. Upravo suprotno - davano im je sve više ne bi li se nekako smirili.
Imaš li ti odgovor na to?
I kako ti misliš da je Srbija - koja u to doba nije imala nikakve ingerencije nad SAP Kosovo - trebalo da postupi da smiri šiptare, kada šiptarski cilj nije bilo nikakvo "čuvanje autonomije" nego stvaranje republika Kosovo? Misliš li da bi se oni smirili da im je SM, umesto što im je smanjiho autonomiju, dao republiku?
Misliš li da bi oni tada odustali od svoje vekovne ideje otcepljenja od Srbije i stvaranja Velike Albanije?
Misliš li da bi to bilo pravo rešenje?
Ili možda nešto drugo?

Istina, film nisam gledao, Pogledaću ga prvom priliko, ali bilo kako bilo, podaci su pogrešni.
Spoljni dug SFRJ je 81. godine iznosio 21,8 milijardi dolara.
I onda opet dolazi onaj period koji fercera blakno signalom u tvojoj glavi, a to su 80-te godine.
Džejbi riknjava, a komunjare koji su se sve godine švercovali na njega, počinje da hvata panika kada shvataju da je SFRJ zadužena, a da oni neaju plan kako da se reše tog duga.
I onda kreće čuveni period čuvene "ekonomske stabilizacije".
Ti se toga ne sećaš, ali pitaj nekog starijeg. Sve će ti reći i objasniti.
Nema ulja, šećera, brašna, soli, kafe, deterdženta, benzina (par-nepar). Sve u svemu opšti haos u celoj tadašnjoj SFRJ. (iskreno, ne mogu da se setim da li su tada uvedeni čak i bonovi za raznorazne namirnice, ali ako se neko sa foruma seća tog vremena, neka me dopuni).
To je trajalo tri godine 82 do 85...
E sad, moje pitanje je, šta ti misliš zašto se to dešavalo kada je "SFRJ bila perspektivna i pravi raj na zemlji, za radnog čoveka"?
Zato što je, Tommy moj, tadašnje rukovodstvo, u panici počelo da otplaćuje kamate na tih 21,8 milijardi dolara dugova koje su počele da dospevaju na naplatu. To ti je bila prva posledica "SFRJ kao države blagostanja".
Dobro, mora se priznati da posle dve zime smrzavanja kada su uvodili 12-časovne restrikcije u sred zime, čekanja po redovima za najobičnije namirnice, i velikih ličnih (nametnutih) odricanja građana, jesu uspeli da otplate dospele kamate, pa čak da krenu da smanjuju i glavnicu. I privreda se koliko-toliko stabilizovala.
A onda je na čelo SIV-a došao Branko Mikulić kojeg je dočekalo više manje sređeno stanje. A on je onda, u maniru najboljih komunističkih privrednika počeo opet da se zadužuje. I dug SFRJ se opet za dve i po godine popeo na 22,2 milijarde dolara.
Pošto su komunjare videle da Branko ne radi kako treba, onda su ga smenile (prvi komunjarski premijer koji nije završio svoj mandat), i na čelo SIV-a dovele evo sada već pokojnog Antu Markovića.
Taj čovek je imao plan da u SFRJ umesto "dogovorne privrede" uvede tržišnu privredu, a da bi to postigao, morao je da napravi "konvetibilni dinar", tako da se odmah zbog te akcije zadužio, pa je spoljni dug SFRJ 91.godine dostigao cifru od 25 milijardi dolara.
Posle toga sledi raspad sistema, tako da o tome nećemo.

Evo, to ti je kratak presek ekonomskih dešavanja tokom čuvenih 80-ih godina kojih se izgleda svi jugonostalgičari veoma targetirano i namerno "ne sećaju" i rado ih preskaču kada se povede priča o staroj, dobroj Jugi u kojoj smo svi živeli kao carevi.
Naravno da nismo. Patili smo se i to žestoko tako da je država na svom samom kraju 91. bila dužna 25 milijardi dolara.
To su ti prave cifre.

A ako baš ne veruješ da je 22 milijarde dolara 81. godine vredeo kao sadašnje 102 milijarde dolara, evo ti adresa pa malo prostudiraj sajt (mada ih ima više i svi su jako dobri i precizni) i izračunaj sam, pa se uveri u tačnost i ispravnost mojih tvrdnji.
http://www.measuringworth.com/uscompare/

Naravno, kao što sam već napisao, ostaje problem unutrašnjeg duga, za koji niko ne može da kaže koliki je bio. Ali ako se sećaš "afere Agrokomerc", panika koju je zazvala ta siva emisija novca ukazuje na to da je bio poprilično značajan. Ali to je već druga pesma.

I na kraju, koji je zaključak?
Da je SFRJ bila najobičniji pimpek od države koja je bila predodređena za propast jer ju je Džejbi sa svojim slovenačkim i hrvatskim komunjarama projektovao tako da se održi dok on bude živ, a posle, kud koji mili moji.

A što se tiče onoga da mi se sviđa da samo "deo Srba živi u srpskoj državi", ne znam ni sam šta da ti kažem, sem da ti pokušaj spina jeste dobar, ali pošto verujem da znaš kakvi su moji stavovi po tom pitanju, nisam siguran da li bih uopšte na takvu insinuaciju trebalo da ti odgovaram.
Možda ipak ovako, da ne dižem tenziju bez potrebe - Džejbi, kojeg očigledno voliš iako bih rekao da nisi osetio život pod njegovom vlašču i vlašću njegovih slovenačkih i hrvatskih komunjara nego si samo to slušao iz priča starijih, je projektovao Jugoslaviju (zajedno sa svojim Slovencima i Hrvatima komunjarama), na taj način da je napravio tri stvari:
1. Srpski narod je podelio na 4 republike i dve pokrajne.
2. Granice republika i pokrajna je nacrtao tako da su Srbi (sem u Srbiji i u Vojvodini) činili manjinu u okviru nacionalnih republika i pokrajna.
3. Jugoslavija je bila projektovana za raspad, ali tako da Srbi ni pod razno nisu mogli da ostanu u "jednoj državi". (za razliku od drugih koji su apsulutno svi ostali u svojim nacionalnim državama - uključujući i muslimane, čija je BiH trebalo da bude "nacionalna" država)

Sve je napravljeno da Srbi budu gubitnici.
Zato sam mišljenja da bi trebalo da budemo zadovoljni i s ovim što smo sačuvali, jer smo kao narod mogli da prođemo mnogo, mnogo gore (da je milošević ostao još koju godinu na vlasti, ne do Bog).

Zato se batali branjenja komunjara i SFRJ jer se to ne može odbraniti, nego se skoncentriši na to kako da sačuvamo ovo što imamo.
Jer stvar, mada je pri kraju, i dalje još uvek nije gotova.
Zato, pamet u glavu.

Tri prsta Tri prsta Tri prsta Tri prsta Tri prsta Tri prsta Tri prsta Tri prsta Tri prsta
 Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko Srbija smjesko

očigledne činjenice su evidnentno nacionalističke činjenice, pa ih ne želim prihvatiti. moja nacija nije bolja i ljepša od druge i obrnuto, tako da se u toj priči ne prepoznajem.

elem, moj rođak (srbin) je išao na kosovo 80ih - ubijen je početkom građanskog rata u bih 92., te je pričao nama da nije tukao srbe, već upravo suprotno - tukli su albanske ekstremiste na demonstracijama. pokušaću da pronađem na yt jedan njegov snimak sa tvsa, pa ću ti proslijediti na pp.

ne reče ti meni šta bi ti sa gospodom škiptarima, kako bi riješio taj sukob s njima onda. ja sam već napomenuo da su im srbi trebali ostaviti autonomiju, da su im trebali dati do znanja da ukoliko hoće republiku i nezavisnost doći će im tenkovima, ali i sto tako da će lokalna samoupava biti ona koja će voditi glavnu riječ na terenu, da će imati ministre i potpredsjednike vlade - onako kako je to hdz kupio pupovčeve srbe nakon račanove vlasti. ništa od toga se nije desilo. na nasilje se odgovorilo još većom represijom koja dovela do masovne eskalacije sukoba i do današnjeg stanja. neko je trebao reći i jednim i drugim političarima da ne treba težiti sukobima jer to dovodi samo do krvoprolića - što je i dovelo. ali nacionalistima je to upravo odgovaralo.

što se tiče ekonomije 80ih je harala recesija slična današnjoj. pa su i u engleskoj bilježeni strahoviti neredi - i oni na stadionima su usko povezani s recesijom! evo šta kaže prethodni britanski premijer u jednom svom izlaganju:

TitleBoxBritanija preduzima mjere za smanjenje nezaposlenosti
Objavljeno: Jan 13. 2009. 07:45
LONDON, Britanski premijer Gordon Braun je obećao da će vlada u Londonu uložiti 500 miliona funti (754 miliona dolara) u spriječavanje daljeg rasta stope nezaposlenosti, kao posljedici finansijske krize.
Braun je izjavio kako je odlučan da ne dopusti da nezaposlenost izmakne kontroli, pri čemu je u Britaniji broj ljudi bez posla trenutno najviši u proteklih deset godina, a očekuje se da će dodatno porasti pošto su kompanije zbog ekonomske krize prisiljene da otpuštaju hiljade radnika, prenio je Rojters.
Iznos od 500 miliona funti je deo plana britanske vlade za pomoć privredi, vrijedan 20 milijardi funti, koji je najavljen u predbudžetnom izveštaju u novembru.

“Trenutno broj ljudi koji duže od šest mjeseci nemaju posla iznosi oko 100.000. Za vrijeme recesije u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog vijeka je taj broj prešao jedan milion. Moramo da uložimo maksimalne napore da spriječimo da se to ponovi”, izjavio je Braun.

Britanski premijer je naveo da će vlada pomoći poslodavcima koji budu željeli da zaposle nove radnike, mladima koji imaju status pripravnika i ljudima koji započinju sopstveni posao. Tako će poslodavci koji zaposle one koji su bez posla duže od šest mjeseci dobiti 2.500 funti (3.767 dolara).
U tri mjeseca, zaključno sa oktobrom 2008., je broj nezaposlenih u Britaniji iznosio 1,864 miliona ljudi, što predstavlja šest odsto radne snage te zemlje i najveći tromjesečni nivo nezaposlenosti od juna 1999. godine.

http://www.capital.ba/britanija-preduzima-mjere-za-smanjenje-nezaposlenosti/

to je samo jedan od tekstova koji pokazuje kako je prolazila jedna od najbogatijih zapadnih država sa ekonomskim problemima. a ti očekuješ da su komunisti bili čudotvorci?! još su i bili s obzirom na broj zaposlenih, samo što se recesija morala odraziti negdje. ili misliš da britanci ipak nisu propatili taj period?

samo jedan bezazlen primjer: moj otac je 1974. za godinu dana izgradio kuću bez ikakvih kredita. a radio je kao bravar u metalskom preduzeću. koliko bravara ili dr.radnika u proizvodnji poznaješ danas da mogu tako nešto učiniti ili koliko ih uopšte poznaješ da mogu sagraditi ili kupiti bilo kakvu nekretninu za mali novac ili kredit? ja ne znam nijednog (osim onog čiče iz beograda koji ulaže polovinu profita iz svog preduzeća za gradnju stambenih jedinica za svoje radnike)!

popisi stanovništva:

TitleBoxPodaci iz prošlih popisa [uredi]

* 1981. 4.124.256 stanovnika.

Etnički sastav: Muslimani 37.5 %, Srbi 32 %, Hrvati20.4 % i drugi.

* 1971. 3.746.111 stanovnika.

Etnički sastav: Muslimani 39.6 %, Srbi 37.2 %, Hrvati 20.6 % i drugi.

* 1961. 3.277.948 stanovnika.

Etnički sastav: Srbi 42.9 %, Muslimani 25.7%, Hrvati 21.7 % i drugi.

* 1953. 2.847.790 stanovnika.

Etnički sastav: Srbi 44.4 %, Muslimani 31.3 %, Hrvati 23 % i drugi.

* 1948. 2.565.283 stanovnika.

Srbi 41.6 %, Muslimani 34.7 %, Hrvati 22.6 % i drugi. [1]

http://hr.wikipedia.org/wiki/Stanovni%C5%A1tvo_Bosne_i_Hercegovine

kao što vidiš samo je muslimana bilo više u bih. isto tako, vidimo da je hrvata bilo konstantno manje na svakom sljedećem popisu. u hrvatskoj je i logično da će biti više hrvata, zato se i zove hrvatska. priliv šiptara na kosovu je bio veliki i prije komunista, pa su zabilježeni zločini prema srbima i u 20im godinama 20.vijeka.

što se tiče karata, mogu i ja tebi pokazati kart i iz 13., 15., 17., 19.  vijeka........ to ne igra nikakvu ulogu u cjepkanju jugoslavije i ukidanju srbije od strane kralja aleksandra. i vraćanja u ustavnopravni poredsak od strane tita.

!
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #146 poslato: 10. 12. 2011. 03:07 »
Podeli temuIdi gore

još da dodam da 25 mlrd ondašnjeg duga nije bilo 102 današnje mlrd. već puuuuuuuuuuuuuno manje:

TitleBoxSeven Ways to Compute the Relative Value of a U.S. Dollar Amount - 1774 to Present
Send us feedback

The authors would like to find out why you are using this calculator and your impression of it. The link above will take you to a form where you can tell us the context of your question, what answer you are going to use and for what purpose. We thank you for your feedback.
Support Our Work

If you find this site was "worth" something to you, would you be willing to make a small contribution to our work? The link above will take you to a form where you can do just that.
Sign up for Announcements

If you would like to get (infrequent) announcements telling you when a data set has been updated or there is a new service on this site, the link above will take you to a form where you can do just that.

In 2010, the relative worth of $25,000,000,000.00 from 1991 is:

$40,000,000,000.00    using the Consumer Price Index
   $37,100,000,000.00    using the GDP deflator
   $40,900,000,000.00    using the unskilled wage
   $44,300,000,000.00    using the Production Worker Compensation
   $49,500,000,000.00    using the nominal GDP per capita
   $60,600,000,000.00    using the relative share of GDP

Data for the consumer bundle is only available through 2009.
New observations of the US GDP from 2002 to 2010 were released on July 29th and are used in these calculations. Results using these years will be slightly different.

If you need help/ determining which result is most appropriate for you, see Choosing the Best Indicator to Measure Relative Worth.

For construction of the Indicators, go to CPI | GDP | Consumer Bundle | Unskilled Wage | Compensation of Production Workers series.

http://www.measuringworth.com/uscompare/result.php?use[]=DOLLAR&use[]=GDPDEFLATION&use[]=VCB&use[]=UNSKILLED&use[]=MANCOMP&use[]=NOMGDPCP&use[]=NOMINALGDP&year_source=1991.&amount=25000000000&year_result=2010.

tako da niđe veze sa većim dugom jugoslavije od današnjih državica. i srbija danas duguje oko 37 mlrd $, što će reći da je skoro samo ona dužna kao jugoslavija (ako ćemo porediti i vrijednost $ - koju, usput rečeno, niko od ekonomista ne uzima u procjenu), a gdje su ostale nesrećne države. jošsamo da kažem da je malagurski pominjao 13 mlrd duga, ali ja sam išao po tvom max, pa opet "sića" u odnosu na "države" nasljednice.

!
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« Odgovor #147 poslato: 10. 12. 2011. 03:26 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :
Citat
Citat
1.Oslobođenje Loznice

Datum oslobođenja: 31.avgust 1941

Četnici (Podrinjski, a kasnije Jadarski odred): 8 poginulih, 10 ranjenih
Nemci: 12 poginulih, 93 zarobljenih

(Dojčilo Mitrović, Zapadna Srbija 1941, Beograd, 233,234; IaN, (p),AVII, NA, 44 X—6/1—132; National Archives Microfilm Publication, Roll 132, Declasified D-1978, CIA-HR 70-2 (Biografija Dragoslava Racica-dokument se nalazi u posedu našeg najboljeg poznavaoca Ravnogorskog pokreta Miloslava Samardžića)
Citat
2.Oslobođenje Bogatića

Datum oslobođenja: 1.septembar 1941.

Četnici Cerskog odreda su napali Bogatić zapravo 31.avgusta, kada je napadnuta i Loznica od četnika Jadarskog odreda i zauzeli ga 1.septembra. Grad su samo jedan dan držali, pošto su naišle Ustaše i potisle ih. Krvave borbe sa Ustašama i Nemcima su se vodile oko Bogatića u vremenu od 1-3.septembra kada je Račić potisnut na Cer.

Četnici (Cerski odred)(1-3.9): 25 poginulih, mnogo ranjenih
Nemci (1-3.9): 1 poginuli, 8 ranjenih
Ustaše: nepoznato

(ZB.NOR, I/1—385; Dušan Trbojević, Cersko-majevička grupa korpusa Dragoslava Račića, str.28-32)

Citat
4.Oslobođenje Banje Koviljače

Datum oslobođenja: 6.septembar 1941.

Četnici su za Banju Koviljaču vodili teške borbe od 1-6.septembra naročito na brdu Kozluku i prilazima gradu i sa Nemcima i sa Ustašama.

Četnici (Cerski odred) (1-6.9): 29 poginulih i 12 streljanih, ukupno 41 poginulih
Nemci (16.9): 9 poginulih, 24 ranjenih, 51 zarobljenih
Ustaše: nepoznati

(AVII, NAV, T—312, R—452, S—8037512-3)

Citat
6.Oslobođenje Čačka

Datum oslobođenja: 1.oktobar 1941.

Četnici (Jelički i Čačanski odred): 20-30 poginulih, više ranjenih
Nemci: 10 poginulih i 10 ranjenih

(AVII, NAV. T—501, R—250, S—1356—7)
Samo dio gradova koje su oslobođeni od strane četničkog antifašističkog pokreta.

« Poslednja izmena: 10. 12. 2011. 03:31 miskotes »

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« Odgovor #148 poslato: 10. 12. 2011. 03:49 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :
Samo dio gradova koje su oslobođeni od strane četničkog antifašističkog pokreta.

Znaci ustase su ulazile u Srbiju i zajedno sa njemcima se borili protiv cetnika .jer Loznica,Banja Koviljaca i Bogatic se u to vrijeme bili su Srbiji .
miskotes
Veteran foruma
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 8.0 Firefox 8.0

« Odgovor #149 poslato: 10. 12. 2011. 04:06 »
Podeli temuIdi gore

To nindža :

Gospodine manitu, pošto piše nepoznato , možda ih uopšte nije ni bilo.
I zbog toga piše nepoznato.
Nisam neki ekspert za četničku antifašističku borbu, možda je neko upućeniji.
Ovo su dokumenti dostupni na netu, kojima svako može pristupiti.

Kada bi rekao da su na prostoru istoče bosne bili i bugarski odredi, za koje sam sasvim slučajno saznao od potomaka koji su se borili protiv njih.
Citat
9. Oslobođenje Prijepolja

Datum oslobođenja: 12. septembar 1943

Četnici (2.Mileševski korpus): 42 poginulih, 22 ranjenih (prema prvom poslatom izveštaju emigrantskoj Vladi. Prema docnijem izveštaju od 15.novembra, a nakon nemačkog bombardovanja grada: 150 mrtvih i ranjenih, prema svedočanstvu kapetana Jovičića četnici su imali oko 100 poginulih.
Nemci: preko 200 poginulih
Plen:mnogo vojnog materijala, motorna vozila, 1.500 pušaka, 1 tenk.
(M.Samardžić, n.d, knj.6, str.16,18;Glas Javnosti, 11.2.2004; Istorijski arhiv grada Niša (IaN), fond „Komisija za utvrđivanje štete okupatora i domaćih pomagača“ (KOZARA), kutija br.3, mikrofilm br.2, snimak br.123-Zapisnik sa saslušanja kapetana Nikole Jovičića, obaveštajnog oficira DM iz Zaječara pred Oznom Soko-Banje jula 1945 god.)

Nezavisna Srpska!!!
Il si, znaš već šta!
Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 30. 04. 2012. 06:38