U principu se slažem sa svim što si napisao.
Međutim, kao posmatrać sa strane, stičem utisak da u Hrvatskoj ustaštvo nije samo stvar dvesta ljudi koji dolaze na misu Paveliću.
Slažem se, međutim to spada u domen ŠBBKBB. Tek ako se tako nešto desi, moći ćemo da pričamo o tome.
A ovo što se desilo na sudu u Kninu, bez obzira na "obrazloženje", iz srpskog ugla jeste čist fašizam.
Slažeš li se?
Ono što je zabrinjavajuće generalno, bar se meni tako čini, je da je ustaštvo u Hrvatskoj samo veštački i na silu gurnuto pod tepih jer se ne sme veličati pošto je u suprotnostima sa zvanočnom hrvatskom antifašističkom politikom.
Ali nikako ne mogu da se otmem utisku da je ustaštvo i dalje jako popularno među običnim svetom, pa čak i među institucijama - što se može zaključiti iz presude suda u Kninu.
Ovak sad bum te iznenadil, ili možda ne.
Pozdrav za dom spremni je puno stariji i u različitim oblicima se koristi zaista od Frankapana ili Jelačica naovamo.
Dakle sam pozdrav je domoljuban i ne bi ga trebalo zabranit jer su ga koristile ustaše.
Onda bi se trebala zabranit i trobojnica, šahovnica, kuna, županije etc.
Sve su to ustaše koristile.
Naravno da bi trebalo napravit didtinkcije između korištenja samog pozdrava i veličanja NDH.
Znam da bi se onda svi branili da ga nisu koristili kao veličanje NDH i da bi pravno bilo nemoguče nekog osudit.
Nisam za zabranu tog pozdrava, ali nisam ni za dopuštenje veličanja NDH, kako zakonski to uredit ne znam.
Nisam pravnik pa ni ne znam kako bi se to moglo.
Vidiš nije nama povjert počela 41, niti su ustaše izmislile toplu vodu, več samo preuzele nazive, pozdrave i institucije odprije.
Dapače po meni to je blasfemija, no ne mislim zaboravit na sve dobro kaj smo imali i napravili u povjesti samo zbog ustaša.
Ono kaj je vama bilo "za kralja i otađbinu" nama je bilo "za dom spremni"
Nijedan poziv/pozdrav nije sam po sebi loš, iako ga drugi narodi mogu shvatit kao opasnost po sebe (lkofd nas: Srbi, Mađari, Taljani, Turci, kod vas: Turci, Austrougari, Albanci, a na kraju i mi Hrvati)
Ne znam dal Srbi mogu shvatit, al da pozdrav "za dom spremni" ne mora čak ni imat nikakvu primiso Srba.
Ne mora bit vezan uz vas. Veči dio svoje povjesti i nije bio.
Samo 1% napisaće neki, jer se nemaju radi čega buniti

Vidiš zelenko i sam shvačaš da je neko neoustaštvo kontradiktorno sa samim stanjem.
Imamo državu, čemu onda takve ideologije o stvaranju države, propadnu same kao snješko na suncu.
Minorne grupacije mogu fantazirat, neka im. No ustaštvo je umrlo 45, malo se vrdalo za vrijeme domovinskog rata ali iz prikrajka i onda zauvjek umrlo nakon Oluje.
Oni žive od straha da če bit pod drugima, drugih sada nema pa nema više ni njih.
Jedino možda u nekoj izvrnutoj situaciji kad uđemo u EU, no tad bi njihovo djelovanje bilo upereno protiv Brisela.
No EU nije Juga pa ne vjerujem u tu mogučnost.
P.s. kaj to točno misliš kad kažeš: obelisk države?