Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 04:27 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Preradovic je Srbin, nije Hrvat  (Pročitano 802 puta)
SlobodnaKrajina
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25 Firefox 3.6.25

« poslato: 16. 01. 2012. 12:06 »
Podeli temuIdi gore

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА - ВЛАДА У ПРОГОНСТВУ
11.080 Земун, Магистратски трг 3  тел. 3077-028, vladarsk@gmail.com,
Бр. 1432/12 – 16. 1. 2012.

С  А  О  П  Ш  Т  Е  Њ  Е

СРПСКИ ПЕСНИК ПЕТАР ПРЕРАДОВИЋ ПРОГЛАШЕН ХРВАТСКИМ ПЕСНИКОМ

Хрватска влада је организовала проглашавање своје независности 15. јануара 2012. године и главна свечаност је приређена у Загребу – на Тргу Петра Прерадовића. Нећемо се освртати на чињеницу, да је Хрватска окупирала Републику Српску Крајину (Зону под заштитом УН) 1995. године, да је прогнала 80% српског становништва и да је Србима одузела сву имовину, него скрећемо пажњу, да Хрватска, темељно, присваја и српску културну баштину. Хрватска држава не преза, при томе, ни од најочигледнијих фалсификата. Јучерашња прослава хрватске државности на Тргу Петра Прерадовића, није сметала председнику Хрватске, Иви Јосиповићу, што је Петар Прерадовић био чисти Србин православне хришћанске вере, а у данашњој Хрватској је проглашен Хрватом и, на основу тог фалсификата, главни трг у Загребу носи име Петра Прерадовића.

Петар Прерадовић је Србин. Отац му је Јован (свештеник Српске православне цркве), а мајка Пелагија. Рођени су у Грубишном Пољу, у Крајини, или у Републици Српској Крајини, коју су Хрвати окупирали 1995. године.

Петар Прерадовић је рођен 19. 3. 1918. године у засеоку Грабовници, у селу Питомача у Крајини и крштен је у српској православној цркви у Грубишном Пољу.
            Петар Прерадовић је један од највећих српских песника 19. столећа. Певао је о Србима од бугарске границе до Трста и Беча. Те српске песме, писане на српском језику, Хрватска академија знаности и уметности у Загребу је прогласила хрватским песмама. Једно време је Петар Прерадовић био уредник и српског часописа у Задру – „Зора далматинска“. Овај часопис су, заједно, основали Срби православне и Срби римокатоличке вере и штампан је на српском језику. Тада су католици у Далмацији себе звали Србима и нико од њих није знао хрватски језик. А тај хрватски језик ће Влада Аустрије избацити из службене употребе средином 19. столећа, тако да су Хрвати у Загребу и околини били обавезни да уче српски језик.

Петар Прерадовић уопште није знао хрватски језик, те није могао уређивати хрватски часопис, нити је могао писати своје дивне песме на хрватском језику.
            Требало би да јавност упита хрватског председника, Иву Јосиповића, како ће хрватски академици објаснити чињеницу, да је хрватска војска похапсила већину потомака Петра Прерадовића и потомке Петрове браће и сестара и усмртили их у хрватском концентрационом логору смрти у Јасеновцу, од 1941. до 1945. Мањи део потомака породице Прерадовић је преживео и они су у Србији, Аустрији, САД и Канади. Део потомака је у Бечу – прешли су у римокатоличку веру, али чувају успомену на своје претке и у стану имају икону крсне славе своје породице – Светог Николе.

ВЛАДА РС КРАЈИНЕ

Ратко Личина, министар

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA - VLADA U PROGONSTVU
11.080 Zemun, Magistratski trg 3 tel. 3077-028, vladarsk@gmail.com,
Br. 1432/12 – 16. 1. 2012.

S A O P Š T E Nj E

SRPSKI PESNIK PETAR PRERADOVIĆ PROGLAŠEN HRVATSKIM PESNIKOM

Hrvatska vlada je organizovala proglašavanje svoje nezavisnosti 15. januara 2012. godine i glavna svečanost je priređena u Zagrebu – na Trgu Petra Preradovića. Nećemo se osvrtati na činjenicu, da je Hrvatska okupirala Republiku Srpsku Krajinu (Zonu pod zaštitom UN) 1995. godine, da je prognala 80% srpskog stanovništva i da je Srbima oduzela svu imovinu, nego skrećemo pažnju, da Hrvatska, temeljno, prisvaja i srpsku kulturnu baštinu. Hrvatska država ne preza, pri tome, ni od najočiglednijih falsifikata. Jučerašnja proslava hrvatske državnosti na Trgu Petra Preradovića, nije smetala predsedniku Hrvatske, Ivi Josipoviću, što je Petar Preradović bio čisti Srbin pravoslavne hrišćanske vere, a u današnjoj Hrvatskoj je proglašen Hrvatom i, na osnovu tog falsifikata, glavni trg u Zagrebu nosi ime Petra Preradovića.

Petar Preradović je Srbin. Otac mu je Jovan (sveštenik Srpske pravoslavne crkve), a majka Pelagija. Rođeni su u Grubišnom Polju, u Krajini, ili u Republici Srpskoj Krajini, koju su Hrvati okupirali 1995. godine.

Petar Preradović je rođen 19. 3. 1918. godine u zaseoku Grabovnici, u selu Pitomača u Krajini i kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Grubišnom Polju.
Petar Preradović je jedan od najvećih srpskih pesnika 19. stoleća. Pevao je o Srbima od bugarske granice do Trsta i Beča. Te srpske pesme, pisane na srpskom jeziku, Hrvatska akademija znanosti i umetnosti u Zagrebu je proglasila hrvatskim pesmama. Jedno vreme je Petar Preradović bio urednik i srpskog časopisa u Zadru – „Zora dalmatinska“. Ovaj časopis su, zajedno, osnovali Srbi pravoslavne i Srbi rimokatoličke vere i štampan je na srpskom jeziku. Tada su katolici u Dalmaciji sebe zvali Srbima i niko od njih nije znao hrvatski jezik. A taj hrvatski jezik će Vlada Austrije izbaciti iz službene upotrebe sredinom 19. stoleća, tako da su Hrvati u Zagrebu i okolini bili obavezni da uče srpski jezik.

Petar Preradović uopšte nije znao hrvatski jezik, te nije mogao uređivati hrvatski časopis, niti je mogao pisati svoje divne pesme na hrvatskom jeziku.
Trebalo bi da javnost upita hrvatskog predsednika, Ivu Josipovića, kako će hrvatski akademici objasniti činjenicu, da je hrvatska vojska pohapsila većinu potomaka Petra Preradovića i potomke Petrove braće i sestara i usmrtili ih u hrvatskom koncentracionom logoru smrti u Jasenovcu, od 1941. do 1945. Manji deo potomaka porodice Preradović je preživeo i oni su u Srbiji, Austriji, SAD i Kanadi. Deo potomaka je u Beču – prešli su u rimokatoličku veru, ali čuvaju uspomenu na svoje pretke i u stanu imaju ikonu krsne slave svoje porodice – Svetog Nikole.

VLADA RS KRAJINE

Ratko Ličina, ministar

Maki vas kralj
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 6.0 MS Internet Explorer 6.0

« Odgovor #1 poslato: 16. 01. 2012. 12:11 »
Podeli temuIdi gore

Bratac, zar nas moras brukati?

Петар Прерадовић је рођен 19. 3. 1918. године у засеоку Грабовници, у селу Питомача у Крајини и крштен је у српској православној цркви у Грубишном Пољу.
            Петар Прерадовић је један од највећих српских песника 19. столећа. Певао је о Србима од бугарске границе до Трста и Беча.

Rodjen 1918 a pesnik 19. veka?Huh?

Kaj je bilo bre?
Prigorac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25 Firefox 3.6.25

« Odgovor #2 poslato: 16. 01. 2012. 01:05 »
Podeli temuIdi gore

Петар Прерадовић је један од највећих српских песника 19. столећа. Певао је о Србима од бугарске границе до Трста и Беча.

I meni to upalo u oko  Cheesy Cheesy

+ još neke nebuloze, Trg Petra Preradovića glavni zagrebački trg, mmmmm da.
Ajd neik bude ak veseli krajinu, samo da ne pita u Zagrebu di je glavni trg jer buju ga poslali u krivom smjeru, kaj mi znamo di je nama glavni trg.

I da kojim je top jezikom piso prije nego je piso (po tebi) srpskim??
ako čemo onda je njihov pjesnik. a krajina jel žnaš uopče?
da vidimo žnaš li ikaj o njemu il sam lupetaš?
I zbog kog je presto pisat tim jezikom  Wink

Maki vas kralj
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 poslato: 16. 01. 2012. 01:13 »
Podeli temuIdi gore

I meni to upalo u oko  Cheesy Cheesy

+ još neke nebuloze, Trg Petra Preradovića glavni zagrebački trg, mmmmm da.
Ajd neik bude ak veseli krajinu, samo da ne pita u Zagrebu di je glavni trg jer buju ga poslali u krivom smjeru, kaj mi znamo di je nama glavni trg.

I da kojim je top jezikom piso prije nego je piso (po tebi) srpskim??
ako čemo onda je njihov pjesnik. a krajina jel žnaš uopče?
da vidimo žnaš li ikaj o njemu il sam lupetaš?
I zbog kog je presto pisat tim jezikom  Wink

Bumo videl kojim je jezikom pisao, brate slovenacki.  Pivo i kokice Cheesy

Kaj je bilo bre?
zelengradjanin
Počasni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.19 Firefox 3.5.19

« Odgovor #4 poslato: 16. 01. 2012. 01:20 »
Podeli temuIdi gore

Za kaznu svi po jednu pjesmicu od Preradovića  Dim
TitleBoxHRVAT ILI SRBIN
(Nekom prijatelju)

Ti se na me srdis, mili pobratime,
velis: "Srbin jesi, srpsko imas ime,
tvoji pradjedovi svi su Srblji bili,
na Kosovu polju morda krvcu lili,
a ti, njihov unuk, za Srblje ne maris,
vec se u Hrvatsku pokvarenu kvaris!"
Tvoj me ukor, pobre, tisti odvec jako,
i da nijesam vojnik, pod tiskom bih plako;
al' ovako, znades, lake su mi misli,
i popustam ondje gdje bi drugi stisli.
Izvan, ako hoces da se porvamo,
a ti sedlaj noge ter dojasi amo,
ustanovi mjesto, vrijeme i drugara,
pa cemo raspacat sto nam srce para,
a u cijelom svijetu neka spomen bude,
da su do dva brata bili dvije lude.
TitleBox
Stihovi Petar Preradović

CAR DUŠAN

U polnoćno jednoć doba
Dušan car se riješi groba,
Strese s sebe prah umrli
I poprimi duh svoj vrli.
Prek krajeva gleda ravnih
Iz vremena svojih slavnih,
Mjeri gore, polja, šume,
Rijeke, luge, staze, drume,
Sve nalazi kao prije,
Promjenilo ništ' se nije.
Raduje se car Dušane,
Za života željno plane,
Te dozivlje k sebi vilu,
Posestrimu negda milu:
"Posestrimo mila moja,
Ne imam mira ni pokoja,
Željan sam ti živjet opet
I na prijestol moj se popet;
Kažider mi što je moje,
Što li od carstva propalo je?"
Razumiv ga posestrima,
Za desnu ga ruku prima
I obiđe raku s njime,
Pa mu veli: "Pobratime,
Obidjosmo carstvo tvoje,
Sve ostalo propalo je!"
Zapanji se car Dušane,
Od žalosti u grob pane,
Nit ga želja više sjeti
Da bi htio oživjeti.
Maki vas kralj
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 poslato: 16. 01. 2012. 01:58 »
Podeli temuIdi gore

Za kaznu svi po jednu pjesmicu od Preradovića  Dim
TitleBoxHRVAT ILI SRBIN
(Nekom prijatelju)

Ti se na me srdis, mili pobratime,
velis: "Srbin jesi, srpsko imas ime,
tvoji pradjedovi svi su Srblji bili,
na Kosovu polju morda krvcu lili,
a ti, njihov unuk, za Srblje ne maris,
vec se u Hrvatsku pokvarenu kvaris!"
Tvoj me ukor, pobre, tisti odvec jako,
i da nijesam vojnik, pod tiskom bih plako;
al' ovako, znades, lake su mi misli,
i popustam ondje gdje bi drugi stisli.
Izvan, ako hoces da se porvamo,
a ti sedlaj noge ter dojasi amo,
ustanovi mjesto, vrijeme i drugara,
pa cemo raspacat sto nam srce para,
a u cijelom svijetu neka spomen bude,
da su do dva brata bili dvije lude.
TitleBox
Stihovi Petar Preradović

CAR DUŠAN

U polnoćno jednoć doba
Dušan car se riješi groba,
Strese s sebe prah umrli
I poprimi duh svoj vrli.
Prek krajeva gleda ravnih
Iz vremena svojih slavnih,
Mjeri gore, polja, šume,
Rijeke, luge, staze, drume,
Sve nalazi kao prije,
Promjenilo ništ' se nije.
Raduje se car Dušane,
Za života željno plane,
Te dozivlje k sebi vilu,
Posestrimu negda milu:
"Posestrimo mila moja,
Ne imam mira ni pokoja,
Željan sam ti živjet opet
I na prijestol moj se popet;
Kažider mi što je moje,
Što li od carstva propalo je?"
Razumiv ga posestrima,
Za desnu ga ruku prima
I obiđe raku s njime,
Pa mu veli: "Pobratime,
Obidjosmo carstvo tvoje,
Sve ostalo propalo je!"
Zapanji se car Dušane,
Od žalosti u grob pane,
Nit ga želja više sjeti
Da bi htio oživjeti.

Brutalno....

Kaj je bilo bre?
padobranac
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows Vista Windows Vista
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #6 poslato: 16. 01. 2012. 02:14 »
Podeli temuIdi gore

nisu oni losi ljudi, uvjeren sam da se trude da urade nesto pozitivno. steta je sto su skloni "provalama" i greskama.
bezimeni12
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 poslato: 16. 01. 2012. 03:51 »
Podeli temuIdi gore

To je skandal!
Vraticemo im sa srpskim velikanom Ivom Andricem.
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1 Firefox 9.0.1

« Odgovor #8 poslato: 16. 01. 2012. 06:42 »
Podeli temuIdi gore

Naravno da je Preradovic Srbin-Krajisnik a ne takozvani "hrvat",sklepani "narod" od AU,Vatikana,Germana i hohstaplera Broza.

Ta skupina sklepana nemaju mnogo sta od cinioca sta cini jedna drzavotvoran narod...zato i kradu ne samo Srbe/sko vec svacije poput npr.Italijansko ,da bi sklepani "narod" pokusao i kompletirao
svoju "drzavotvornost".

Nije to samo slucaj s hrvatsonima-huruhvatima vec je to slucaj s svim ostalima sklepanima "narod'icima poput "Arnaut-Kosovara" "Crnogoraca" "Makedonstvujucih" "Bosnjak-ckih" papazjanija koje je mahom Brozomorni zlikovac sklepao kada se docepao jahanja Srba nakon IIsr.

Huruhvati su samo NAJstariji projekt antisrbski ....a po ugledu na taj projekt imamo i ove projekte
antisrbske koji takodje kradu,prisvajaju,gusare,po Srbskoj kulturnoj i inoj bastini,istoriji ...itd.
Tako imamo sveze tragikomicne lopovije,s onim "Bosnjacima" koji valjda ste culi prisvajaju/progalsavaju Srbske pisce,knjizevnike poput Ivo ANdric,Petar Kocic,Alexa Santic,Branko Copic....u nekakve "bosnajcko-bosanske" a gle cuda celih ovih 20g unazad svi ti Srbski intelektualci
su bas predmet uzasnih napada od dela velikomuslimasnkih zlikovaca pa cak su tim nekim Srbskim intelektualcima tokom rata rusili spomenike pout Andrica Copica Santica.

Idemo dalje....jeste li culi i za najnovije slucajeva u vezi Arnaut-"Kosovara" koji od pre koji mesec prisvajaju sv esto je Srbsko u vezi KosMeta.Pa tako sada anzivaju "Kosovski Boj" 1389g kao tzv."Kosovarski Boj" a Milosa Obilica za je zapravo "Kosovarski' junak pa onih par velicanstvenih Crkava/Manastira na KiM sto ih Arnautske bande i turci nisu uspeli porusiti sada su od strane Arnaut-"Kosovara" zapravo boze me prosti kao "kulturno blago Kosovara".

Krsti se Krsti se Krsti se

Smehotresno,aaaaaaaa,daaaa ali i suluda zlorabota antisrbska koji kradu sve sto je Srbsko pa i grunt na kojem pogani nakoti opoganise sve zivo,narafski uz pomoc zlosponzora od Germana Vatikana ...do prekookeanskih kauboja.

{alt}
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 16. 01. 2012. 06:52 »
Podeli temuIdi gore

Citat
Petar Preradović je Srbin. Otac mu je Jovan (sveštenik Srpske pravoslavne crkve)

Petar Preradovic (1818-1872) Otac Ivan krajiski docasnik .
Bean
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0

« Odgovor #10 poslato: 16. 01. 2012. 07:22 »
Podeli temuIdi gore

Umro od smijeha
Citat
"Hrvati su najhrabriji narod na svetu ne zato sto se nicega ne boje, nego zato sto se nicega ne stide" - Jovan Ducic
Dim
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 poslato: 16. 01. 2012. 07:25 »
Podeli temuIdi gore

Umro od smijeha Dim

Ti najdi gdje se spominje kao Jovan i da je pravoslavni svecenik ??
bezimeni12
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 16. 01. 2012. 08:48 »
Podeli temuIdi gore

Da li ti tvrdis da je Hrvat?
Manitu_
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 poslato: 16. 01. 2012. 08:55 »
Podeli temuIdi gore

Da li ti tvrdis da je Hrvat?

Ne tvrdim ,nego gdje sam god isao nesto procitati pise da je sin krajiskog docasnika (oficira) ,a nije sin pravoslavnog svecenika . I nigdje ne pise Jovan ,nego Ivan ,sto opet ne znaci da je Hrvat . Sad je druga stvar sto neko cim se zove Ivan ,pojedinci odmah kazu Jovan
bezimeni12
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #14 poslato: 16. 01. 2012. 08:57 »
Podeli temuIdi gore

Ne tvrdim ,nego gdje sam god isao nesto procitati pise da je sin krajiskog docasnika (oficira) ,a nije sin pravoslavnog svecenika . I nigdje ne pise Jovan ,nego Ivan ,sto opet ne znaci da je Hrvat . Sad je druga stvar sto neko cim se zove Ivan ,pojedinci odmah kazu Jovan
Ma ne treba daleko ici, vec engleska wiki pomiruje stavove:
Citat
Preradović was born in the village of Grabrovnica (near Pitomača), which was part of the Austrian Military Frontier, in Serbian Orthodox family of Jovan (Ivan) Preradović and Pelagija Preradović.[
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 11. 05. 2012. 02:00