Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 04:38 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2 3 ... 17   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Čendler: Srpska – temeljni stub  (Pročitano 3120 puta)
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« poslato: 17. 01. 2012. 12:18 »
Podeli temuIdi gore

TitleBox Čendler: Srpska – temeljni stub

17/01/2012

LONDON – Republika Srpska predstavlja temeljni, stabilizujući stub BiH – ona je od ključne važnosti za održanje mira i bezbjednosti, kao što je to bio slučaj sa SR BiH u bivšoj Јugoslaviji, ističe Dejvid Čendler, profesor u Centru za studije demokratije na Univerzitetu Vestminster u Londonu.  

On je u intervjuu Srni naglasio da Srpska osigurava mir i bezbjednost i da sprečava da najbronija etnička grupa dobije previše vlasti.

- Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas mnogi međunarodni i političari u regionu dovodili su u pitanje pravo Republike Srpske na postojanje, tvrdeći da je riječ o ‘genocidnoj tvorevini’ koja je prepreka normalizaciji mira, bezbjednosti i državnosti BiH, ali ovi neprijateljski stavovi nisu samo neistiniti, već su i veoma opasni za BiH i za cijeli region – upozorava Čendler u intervjuu povodom 20 godina Srpske.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je pod pritiskom od svog formiranja u vrijeme turbulentnog raspada bivše Јugoslavije i taj pritisak nije oslabio u posljednjih 17 godina, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

On ističe da, dok je BiH de fakto protektorat pod upravom međunarodnog visokog predstavnika, proces integracija EU nameće novi paket pritisaka: “Vladavina Brisela nameće spoljni okvir zakona u svim sferama života u BiH, ali tu je riječ o propisima unutar samih institucija BiH, a ne o propisima koji su jasno nametnuti spolja”.

- Kao što svi znamo, gledajući odvijanje evropske krize i oštre neoliberalne finansijske stege i rezove, koje nameće EU svojim članicama, kao što je Grčka, linija koju treba podvući između nezavisne države i protektorata nekada može izgledati veoma tanka. U slučaju BiH jasno je da državi nedostaje nezavisnost u svemu osim u formalnom osjećaju priznate nezavisnosti kao članice UN – kaže on.

Čendler upozorova da je politizacija islama jedan od najkontroverznijih i najproblematičnijih pitanja sa kojima se BiH suočava.

- Smatram da je prisustvo nekih vehabijskih ekstremista i vidljiv uticaj Saudijske Arabije u gradnji i finansiranju džamija i medresa postalo gromobran za tenzije i teškoće sa kojima se političari svih strana suočavaju – rekao je on.

On je pojasnio da su muslimanske političke grupe bile srećne kada su dobile finansije i spoljnu podršku da manipulišu sa radikalnim elementima u svoju korist sa međunarodnom zajednicom, tvrdeći da im je `potrebna pomoć da ublaže te opasnosti`, dok su se Srbi prirodno osjetili ugroženi zbog porasta radikalizma i to se odražava u izjavama političara – kao što je predsjednik Repiblike Srpske Milorad Dodik.

Čendler smatra da je Zapadu neprijatno da se suoči sa opasnošću od radikalizovanih islamskih grupa u BiH, jer njihovo postojanje baca sumnju na cijelu politiku intervencije u regionu. “Upravo zato oni radije pribjegavaju ignorisanju islamskog radikalizma ili se sa problemom suočavaju prikriveno i indirektno”, objašnjava on.

Čendler ocjenjuje da su bosanski muslimani u vrijeme rata u BiH postali “slavni u većem dijelu svijeta” i da su zapadni akteri prihvatili zbog vlastitih razloga, jer su silno željeli da pokažu “etičke razloge za intervenciju”.

- I mnogi islamski radikali na Bliskom istoku prihvatili su “njihovu stvar” u BiH, posebno vehabijski militanti koje finansira bogata Saudijska Arabija – pojasnio je on za Srnu i zaključio da je ta podrška prvo bila u obliku dobrovoljnih milicija i izvozu oružja, ali se danas većinom sastoji od novca za izgradnju džamija i medresa, posebno u ruralnim opštinama.

Čedler upozorava da Turska, bez opasnosti od islamskog radikalizma, ne može igrati ulogu posrednika i umjerene struje u regionu, nadajući se da će tako olakšati svoj eventualni ulazak u institucije EU.

- Turska igra na kartu svoje legitimnosti kao umjerene i zapadno orijentisane islamske sile, koja želi da pomogne EU u kroćenju islamskog radikalizma i nalaženju protivteže vehabijskim uticajima – tvrdi Čendler.

On je dodao da EU želi da pusti Tursku da igra tu osjetljivu ulogu, a Turska opet želi da izgradi svoj uticaj na Balkanu.

- Uprkos bliskim vezama EU i Turske, to može biti destabilizujuće za BiH, uhvaćenu ponovo između velikih interesnih sila Evrope i Turske – rekao je on.

Komentarišući nedavnu najavu Turske da će povući vojnike iz BiH ukoliko Kipar preuzme mjesto predsjedavajućeg EU, on je ocijenio da je to samo “retorička prijetnja”, čiji je cilj da podsjeti EU i NATO da su važne njene usluge, posebno u regionima koje smatraju ‘osjetljivim’ zbog islamskih zajednica, a koja se vide kao potencijalna prijetnja zapadnim interesima i bezbjednosti.

- Turska kao članica NATO-a i sa evropskim aspiracijama igra tešku igru, pokušavajući da marginalizuje grčki dio Kipra, blokirajući njen neprijateljski uticaj u EU i želeći u isto vrijeme da pokaže da je pouzdan i važan saveznik Zapada i EU – zaključio je Čendler.

(SRNA)

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 16.0.912.75 Chrome 16.0.912.75

« Odgovor #1 poslato: 17. 01. 2012. 12:27 »
Podeli temuIdi gore

nije bas za hvaliti se kada te britanci kao poznati osvajaci tudjega podrzavaju. Koga oni podrzavaju taj se nije bas usrecio (npr Karadzic). Ovaj clanak ima funkciju da rjesava njihove vlastite probleme sa islamom, problem koji su oni sami zapoceli i definitivno izgubili. Sada im preostaje jos samo da arlaucu i kukaju
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 10.0.648.204 Chrome 10.0.648.204

« Odgovor #2 poslato: 17. 01. 2012. 03:17 »
Podeli temuIdi gore

nije bas za hvaliti se kada te britanci kao poznati osvajaci tudjega podrzavaju. Koga oni podrzavaju taj se nije bas usrecio (npr Karadzic). Ovaj clanak ima funkciju da rjesava njihove vlastite probleme sa islamom, problem koji su oni sami zapoceli i definitivno izgubili. Sada im preostaje jos samo da arlaucu i kukaju

Па, још је већа шега када потомци НДХ кољача (усташа/ханџарлија) покушавају сложити просто-проширену реченицу...мислим, кад се већ говори о традицији неких простора  Dim

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Chrome 10.0.648.204 Chrome 10.0.648.204

« Odgovor #3 poslato: 17. 01. 2012. 03:18 »
Podeli temuIdi gore

Иначе, алкар Чендлер у сриду....

Само што се Српска мора осамосталити, а Хрвати и Муслимани нека играју плеј-аут  Dim

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 poslato: 17. 01. 2012. 03:49 »
Podeli temuIdi gore

Па, још је већа шега када потомци НДХ кољача (усташа/ханџарлија) покушавају сложити просто-проширену реченицу...мислим, кад се већ говори о традицији неких простора  Dim

seronjo ne znam cega si ti potomak, ali ja nisam potomak ustaskih koljaca jer npr moj je stric poginuo u partizanima na samom pocetku rata, svakako prije ikog tvog (ako si koga uopce imao u partizanima). Ti si potomak necega sumnjive kvalitete sudeci po tvojim postovima

izvinjavam se kulturnim citateljima ali ne postoji drugaciji izraz za datu situaciju
SlobodnaKrajina
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25 Firefox 3.6.25

« Odgovor #5 poslato: 17. 01. 2012. 03:59 »
Podeli temuIdi gore

seronjo ne znam cega si ti potomak, ali ja nisam potomak ustaskih koljaca jer npr moj je stric poginuo u partizanima na samom pocetku rata, svakako prije ikog tvog (ako si koga uopce imao u partizanima).

A ti si podržavao eliminisanje Srba kao narod iz ustava Hrvatske. Mada su Srbi po AVNOJskim principima bili narod u Hrvatskoj. Kakav si ti partizan, kada ne osuđuješ eliminisanje antifašističkih principa, kao jednakost Srba i Hrvata? Ti nisi normalan.

Maki vas kralj
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
MS Internet Explorer 6.0 MS Internet Explorer 6.0

« Odgovor #6 poslato: 17. 01. 2012. 04:03 »
Podeli temuIdi gore

seronjo ne znam cega si ti potomak, ali ja nisam potomak ustaskih koljaca jer npr moj je stric poginuo u partizanima na samom pocetku rata, svakako prije ikog tvog (ako si koga uopce imao u partizanima). Ti si potomak necega sumnjive kvalitete sudeci po tvojim postovima

izvinjavam se kulturnim citateljima ali ne postoji drugaciji izraz za datu situaciju

Imao si strica u partizanima? A otac, ako nije tajna?

Kaj je bilo bre?
nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 poslato: 17. 01. 2012. 04:44 »
Podeli temuIdi gore

Imao si strica u partizanima? A otac, ako nije tajna?

vec sam prije napisao da su oca kao klinca bez odore i puske (ni 13 god) pokupili na krizni put odakle se nakon mjesec dana torture na granici zivota i vodanja po jugi (citavim putem su svakodnevno likvidirali ljude i odmah zakapali da ne bude traga) od likvidacije izvukao tako da se zakopao medju mrtve na hrpi i tako cekao da prodju, klisnuo nocu prije zakapanja. Nikad nije o tome htio da govori, ali jednom je rekao ovo, i da su ubijali sve i civile i vojsku i ustase i cetnike bez razlike. Naravno to je ostavilo velike posljedice na njega ali to nije tema.
« Poslednja izmena: 17. 01. 2012. 04:47 nebitno »
Maki vas kralj
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 17. 01. 2012. 04:54 »
Podeli temuIdi gore

vec sam prije napisao da su oca kao klinca bez odore i puske (ni 13 god) pokupili na krizni put odakle se nakon mjesec dana torture na granici zivota i vodanja po jugi (citavim putem su svakodnevno likvidirali ljude i odmah zakapali da ne bude traga) od likvidacije izvukao tako da se zakopao medju mrtve i tako dan dva cekao da prodju. Nikad nije o tome htio da govori, ali jednom je rekao ovo, i da su ubijali sve i civile i vojsku i ustase i cetnike bez razlike. Naravno to je ostavio velike posljedice na njega ali to nije tema.

Cekaj, stariji brat u partizanima, a dete od 13 godina u koloni koja bezi od partizana?

Kaj je bilo bre?
nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 poslato: 17. 01. 2012. 05:01 »
Podeli temuIdi gore

Cekaj, stariji brat u partizanima, a dete od 13 godina u koloni koja bezi od partizana?

stariji brat zivio u BiH, otac u blizini Zagreba. Nisu htjeli da zive pod komunizmom i Rusima, isla je prica bjezte idu partizani i Rusi ubijaju sve zivo. Inace zar nisi cuo da je bilo puno slucajeva gdje braca nisu ideoloski na istoj strani. Moj otac je kasnije rekao da nije za partizane, sto je i logicno poslije svega. Ipak je 'odradio' kasnije godinu dana u JNA
Maki vas kralj
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 poslato: 17. 01. 2012. 05:21 »
Podeli temuIdi gore

stariji brat zivio u BiH, otac u blizini Zagreba. Nisu htjeli da zive pod komunizmom i Rusima, isla je prica bjezte idu partizani i Rusi ubijaju sve zivo. Inace zar nisi cuo da je bilo puno slucajeva gdje braca nisu ideoloski na istoj strani. Moj otac je kasnije rekao da nije za partizane, sto je i logicno poslije svega. Ipak je 'odradio' kasnije godinu dana u JNA

Samo godinu dana? Svaka cast. Tada se sluzilo dve godine ako se ne varam (nek me neko koriguje).

Moj deda je stupio u partizane krajme 43e, a posle rata jos morao da odradi cini mi se godinu dana JNA.

Kaj je bilo bre?
Pazuzu
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #11 poslato: 17. 01. 2012. 05:31 »
Podeli temuIdi gore

Samo godinu dana? Svaka cast. Tada se sluzilo dve godine ako se ne varam (nek me neko koriguje).

Moj deda je stupio u partizane krajme 43e, a posle rata jos morao da odradi cini mi se godinu dana JNA.

To je i meni odmah upalo u oči. Potpuno si u pravu. U to doba se JNA (ili kako li se tada zvala), služila DVE godine. Svi iz moje familije su u drugoj polovini 50-ih i spočetka 60-ih godina, služili po dve godine.
Sitnozubi srbomrzac @nebitno čim zine, laže kao pas.
nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 17. 01. 2012. 05:57 »
Podeli temuIdi gore

ne znam koliko dugo to nisam precizno rekao, nismo o tome ni govorili. Znam da je bilo odmah poslije rata cim su prezivjeli dosli sa kriznog puta, dal godinu dvije tri. Vjerojatno dulje od godine jer i ja sam osamdesetih sluzio 15 mjeseci i znalo se da je prije rok bio 2 godine. Ali oni su vjerojatno imali neki 'kaznjenicki' rok ili slicno (to sam cuo od nekih ljudi). Nakon toga nisu ga nesto vise dirali niti gnjavili, ko je prezivio prezivio je idemo dalje. Ne trebas se primati za detalje nego gledaj sustinu (osim ako mislis da izmisljam)
« Poslednja izmena: 17. 01. 2012. 06:01 nebitno »
Maki vas kralj
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 poslato: 17. 01. 2012. 05:58 »
Podeli temuIdi gore

To je i meni odmah upalo u oči. Potpuno si u pravu. U to doba se JNA (ili kako li se tada zvala), služila DVE godine. Svi iz moje familije su u drugoj polovini 50-ih i spočetka 60-ih godina, služili po dve godine.
Sitnozubi srbomrzac @nebitno čim zine, laže kao pas.

Pa primecujem da se pravi fin ali voli onako malkice lagat.  Grin

Kaj je bilo bre?
nebitno
Super član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #14 poslato: 17. 01. 2012. 06:00 »
Podeli temuIdi gore

Pa primecujem da se pravi fin ali voli onako malkice lagat.  Grin

di cu lagat za oca, to je nisko valjda se slazes. A sad ti nama fino reci gdje je bio tvoj otac i djed. Onako znatizelje radi, ne radi prebrojavanja ko je sta radio
Stranice: [1] 2 3 ... 17   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 16. 05. 2012. 04:58