Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 05:26 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: MMF traži da se Srbija odrekne Komercijalne banke  (Pročitano 237 puta)
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #15 poslato: 25. 01. 2012. 10:05 »
Podeli temuIdi gore

A tako dakle bez demokracije hmmm,

ako obečam vračanje Kosova jel me postavite za vožda??
Plača bu nek sitnica i omanja vikendica u Šumadiji uz potok ne tražim puno.
I bezograničenu mogunost zapošljavanja rodbine i politički podobnih jedinki  Grin

E da da budem malo iskren mali zajeb za vas jer mislim agresivno poslat masu topovskog mesa na Kosovo i u krvi ga vratit.
jbga nisam nešto diplomatski čarobnjak, bolje ne znam.

Pa kad se odlučite za vojni udar javite mi da pošaljem cv za natječaj

Democroate ne dolaze u obzir...

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Prigorac
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25 Firefox 3.6.25

« Odgovor #16 poslato: 25. 01. 2012. 10:07 »
Podeli temuIdi gore

Democroate ne dolaze u obzir...

Pa ja sam politički liberalan i spreman sam se okrenut autoritativnom režimu ako je u moju korist.

Jbga treba bit prilagodljiv.
Ne bih to htio doma al u susjednoj Srbiji zakaj ne, pa da vidimo barem koji sistem bolje funkcionira.

Zeljo_furesta
Elitni član
Van mreže Van mreže

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1 Firefox 9.0.1

« Odgovor #17 poslato: 26. 01. 2012. 12:12 »
Podeli temuIdi gore

Citat
Pa ja sam politički liberalan i spreman sam se okrenut autoritativnom režimu ako je u moju korist.

Aplauz Aplauz Aplauz Aplauz Aplauz Aplauz Aplauz
to kao one 1941 i 1991 god.  Cheesy Cheesy Cheesy ca bi povidali Istrijanci -Sete bandjere  Joj Joj
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 16.0.912.77 Chrome 16.0.912.77

« Odgovor #18 poslato: 27. 01. 2012. 07:48 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxDržava ne da Komercijalnu banku

NOVOSTI, PRESS - 27.01.2012 15:04

Vlada Srbije odlučna je da ostane pojedinačno najveći akcionar Komercijalne banke, pa će izvršiti dokapitalizaciju banke u iznosu od 110,5 miliona evra.
Ukoliko to ne uradi, partner u vlasništvu ove banke, Evropska banka za obnovu i razvoj, postaje i njen većinski akcionar.
U Vladi Srbije kažu da nije racionalno da država, za sada, ne zadrži vlasništvo Komercijalne banke, ali je planirano da do kraja 2015. godine država u ovoj banci proda svoj udio.
Zbog budžetskog deficita i mogućnosti da probijemo planirani nivo javnog duga, MMF je indirektno uputio kritiku vladi da smanji investicije, a jedna od njih je i dokapitalizacija Komercijalne banke. Nije, međutim, naglasio da to mora biti odustajanje od najveće domaće banke. Trenutno, Srbija ima udio od 42,6 odsto, a EBRD 25 odsto.
U slučaju da država ne iskoristi svoje pravo na dokapitalizaciju, EBRD bi imala 51,64 odsto vlasništva.
Sa ovom dokapitalizacijom, banka jača i zadržava vodeću poziciju. Kada je u pitanju dilema da li država treba da ima većinsko učešće u bankama, postoji dosta kontroverzi.
Privatizacija državne banke suprotna je interesima svake zemlje, pa i Srbije, pa bi naša vlada trebalo da se ogluši o pritiske MMF-a da mora da preda Komercijalnu banku stranim vlasnicima, upozoravaju stručnjaci.
Stručnjaci naglašavaju da bi Srbija morala da ima barem jednu komercijalnu i jednu investicionu banku u svom vlasništvu. Ekonomista Zoran Popov smatra da je prodaja banke suprotna interesima države.
"Primjetan je pritisak MMF-a da Srbija privatizuje ovu banku. Da sam na mjestu države, potpuno bih se oglušio na to što kaže MMF. Svaka bi država trebalo da ima svoju banku, kako bi mogla da vodi investicionu politiku i ima udjela u bankarskom sistemu, a ne da zavisi od diktata inostranih banaka" , objašnjava Popov.
Njegov stav dijeli i direktor Instituta za tržišna istraživanja Miloje Kanjevac.
"Uvijek je bolje kupovati. Lijepo naš narod kaže: srećan kupuje, nesrećan prodaje."
Finansijski stručnjak Branislav Ćosić takođe ističe da je pogrešno da u ovakvoj ekonomskoj situaciji država izađe iz svih banaka u kojima ima udio.
Ipak, ima i drugačijih mišljenja. Tako profesor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov smatra da nema potrebe da država ima udjela u bankama.
"Ne vidim koji bi tu bio cilj države. Sasvim je prirodno da se banke prepuste privatnom sektoru. Srbija već ima negativno iskustvo sa svojim bankama, što je primjer da ne treba da se meša" , kaže Gligorov.
Bivši guverner NBS Radovan Jelašić je još prije četiri godine smatrao da titular banke ne može da bude država već mora da postoji privatni vlasnik.
Sadašnji guverner Dejan Šoškić je mišljenja da je dobro da postoje banke koje se ponašaju nezavisno od događaja na svjetskom finansijskom tržištu odnosno koje imaju veće učešće domaće vlasničke komponente.

http://www.nezavisne.com/posao/analize/Drzava-ne-da-Komercijalnu-banku-125586.html

banku za sada ne trebaju prodavati. ako i kada se pojavi domaći investitor - mogu se odlučiti na taj čin. ovako imaju kakvu-takvu mogućnost za plasman povoljnijih kredita na tržištu.

!
zelengradjanin
Počasni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.19 Firefox 3.5.19

« Odgovor #19 poslato: 27. 01. 2012. 10:15 »
Podeli temuIdi gore

Citat
banku za sada ne trebaju prodavati. ako i kada se pojavi domaći investitor - mogu se odlučiti na taj čin. ovako imaju kakvu-takvu mogućnost za plasman povoljnijih kredita na tržištu.

Komercijalna banka, je komercijalna a ne razvojna banka tomy  Ljutko
Korisničko_ime
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #20 poslato: 27. 01. 2012. 10:23 »
Podeli temuIdi gore

Citao sam neki komentar da je ipak bolje da ostane neka banka u domacem vlasnistvu. Zato sto Narodna banka (samo) propisuje regulativu a ostale valjda mogu povlaciti novac kako im se hoce pa ako sve povuku novac mogu da poremete kurs. Ako ima ekonomista da potvrde ovo ?
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #21 poslato: 27. 01. 2012. 10:34 »
Podeli temuIdi gore

Komercijalna banka, je komercijalna a ne razvojna banka tomy  Ljutko

da i komercijalni krediti su komercijalni.... ali bolje da se prodaju za 6%, nego za 12%  Ljutko

!
zelengradjanin
Počasni član
Van mreže Van mreže

Windows Vista Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.19 Firefox 3.5.19

« Odgovor #22 poslato: 27. 01. 2012. 11:07 »
Podeli temuIdi gore

da i komercijalni krediti su komercijalni.... ali bolje da se prodaju za 6%, nego za 12%  Ljutko

Meni je komercijalna banka matična banka i prošle godine su mi ponudili
kredit za razvoj od Europske banke za obnovu i razvoj sa kamatom od 2,5%,znači
oni su bili samo serviseri i nisu smjeli zaračunavati kamatu nego "samo"
svoje troškove od do 1%.
Nisam povukao taj kredit iz prostog razloga što mi nije trebao,nego sam ga
tražio da mi stoji u rezervi a da ću kamatu plaćati...nisu imali takve ovlasti.
Zašto sam ovo napisao,napisao sam da se i banke zadužuju na međunarodnom
tržištu novca koje je zbog krize sve restiktivnije,tako da nisam pametan što je za
komercijalnu bolje.Država je mora dokapitalizovati sa 100 milliona eura koje
nema i mora dignuti kredit za dokapitalizaciju koje će vraćati porezni obaveznici
srbije....samo da bi bila naša.
Ti si isto u tom financijskom sektoru pa bi volio čuti i tvoje mišljenje ali argumentovano???
Tommy Gavin
Urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #23 poslato: 28. 01. 2012. 12:26 »
Podeli temuIdi gore

Meni je komercijalna banka matična banka i prošle godine su mi ponudili
kredit za razvoj od Europske banke za obnovu i razvoj sa kamatom od 2,5%,znači
oni su bili samo serviseri i nisu smjeli zaračunavati kamatu nego "samo"
svoje troškove od do 1%.
Nisam povukao taj kredit iz prostog razloga što mi nije trebao,nego sam ga
tražio da mi stoji u rezervi a da ću kamatu plaćati...nisu imali takve ovlasti.
Zašto sam ovo napisao,napisao sam da se i banke zadužuju na međunarodnom
tržištu novca koje je zbog krize sve restiktivnije,tako da nisam pametan što je za
komercijalnu bolje.Država je mora dokapitalizovati sa 100 milliona eura koje
nema i mora dignuti kredit za dokapitalizaciju koje će vraćati porezni obaveznici
srbije....samo da bi bila naša.
Ti si isto u tom financijskom sektoru pa bi volio čuti i tvoje mišljenje ali argumentovano???

ma nema se tu šta previše pametovati. danas investirano se može sutra višestruko isplatiti. bilo koji posao da počinješ ili ga nadograđuješ - moraš se zadužiti. osim ako rotšildi nisu blizak rod.... tako i ova investicija. ovako će ostvariti veći profit kada je budu prodavali - kome god. a otkud država nema 100 mil? zar nisu prodali nis? prodaće oni i telekom, pa će imati i previše.....

suština je ne prodati ispod cijene i u vremenu kada se za prodaju koke nosilje ne može dobiti ojro više.....

!
Matovilo
Počasni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1 Firefox 9.0.1

« Odgovor #24 poslato: 28. 01. 2012. 06:44 »
Podeli temuIdi gore

Nema sumnje da ce BoTa i tu zadnju domacu banku da unisti kao i one ostale banke domace kojih je bilo 20-ak u Srbiji.Jer za BoTa EU nema alternativu. Ljutko Cudo je da i ta jedna zadnja postoji Sokiran Sokiran Huh?

Neke od tih doamcih banaka bile su itekako vredne,solventne...poput npr.BeoBanke u kojoj je dugo godina bio zaposlen i S Milosevic.

Te banke nakon pada S Milosevica i pad Srbije u marionetski polozaj s DOSmanlijama kao izvrsioc zloradova...bankarstvo je unsiteno doslovno na banditski nacin jer je tako gazda naredio s one strane Atlantika....isti onaj gazda koji je Srbima banditizmom oteo 10% grunta tj.KiM.

Ko nema svoje banke ...nema razvoja nema hleba nema nezavisnosti nema nista...osudjen je na propast...

MMF,Svetska banka su alati imperije za pljacku naroda/drzava ...pa onda i okupaciju sve dok se ima sta oteti/opljackati.

{alt}
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 12. 04. 2012. 06:21