Nezavisne novine - Diskusije
25. 05. 2012. 06:12 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:

Početna   Pomoć Članovi Links Kontakt Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Srba pet puta manje nego 1991. godine  (Pročitano 208 puta)
Sunny day
Glavni urednik
Na mreži Na mreži

Windows 7 Windows 7
Browser:
Firefox 9.0.1 Firefox 9.0.1

« poslato: 29. 01. 2012. 04:49 »
Podeli temuIdi gore

TitleBoxSARAJEVO - Prema grubim procjenama, u Federaciji BiH živi oko 150.000 Srba, što je skoro pet puta manje nego 1991. godine, a njihov položaj je nepovoljan u političkom i ekonomskom smislu zbog čega se i oni koji su ostali odlučuju na odlazak iz ovog entiteta.

Istakao je ovo danas Sretko Radišić, predsjednik Srpskog građanskog vijeća (SGV), govoreći o položaju Srba u FBiH na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

"Veliki broj radno sposobnog stanovništva nije u mogućnosti da obezbijedi posao, da vrati radna prava. U starosnoj strukturi dominiraju penzioneri. Nemogućnost zaposlenja uticala je na povratak mladih. Povratnici penzioneri, koji su prenijeli svoje pravo na penziju, za 30 odsto imaju manju penziju od onih koji je primaju u FBiH. Neriješena su brojna pitanja u zdravstvenom, socijalnom sektoru, kulturi. Sve se to odražava na kvalitet života", dodao je Radišić.

On je rekao da se položaj Srba u FBiH neminovno mora povezati i učiniti zavisnim od položaja Bošnjaka i Hrvata u RS, te da se hitnom reformom političke strukture i promjenom retorike, ali i opštim ekonomskim napretkom može stvoriti povoljan ambijent u kojem će se Srbi osjećati sigurno u FBiH, a Bošnjaci i Hrvati u RS.

Naglasio je da konstitutivnost u zapošljavanju nije zaživjela kako treba, zbog čega se Srbi povratnici odlučuju da ponovo odu.

Napomenuo je da u ministarstvima poljoprivrede i prometa FBiH nema zaposlenih Srba, dok je veoma niska zaposlenost u "BH pošti", "Željeznicama FBiH", "BH Telecomu" i "Elektroprivredi", a u državnim službama kantona i opština najbolji rezultati su u policiji, a najlošiji u zdravstvu, obrazovanju i komunalnim firmama.

"Bezbjednosna situacija nije više prepreka za povratak. Važno je i to što je data podrška povratku sveštenika", napomenuo je Radišić.

Istakao je da je bio ohrabrujući povratak u Glamoč, Bosansko Grahovo, Sanski Most, neka područja u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, ali je izostao brojniji povratak u gradove.

"U Visokom, Travniku, Bugojnu, Livnu, Konjicu ima 200 do 500 Srba, a živjelo ih je nekoliko hiljada", dodao je Radišić.

Naglasio je da se vlast u RS od početka provedbe Aneksa 7, odnosno povratka, fokusirala više na ostanak Srba nego na povratak.

Na pitanje o odnosu Srba iz FBiH prema RS, Radišić je odgovorio da je u ratu manji broj građana srpske nacionalnosti očuvao multietničnost gradova i međunarodnoj zajednici poslao poruku da je BiH najsnažnija kada njeni narodi žive u slozi i zajedništvu.

Sulejman Redžić, predsjednik "Kruga 99", kazao je da položaj Srba uveliko zavisi od politike u RS prema nesrbima, te da Srbi u FBiH nose posljedice nacionalističke politike iz RS. Dodao je da će Srbi u FBiH, pa i RS, najbolje pomoći sami sebi tako što će prestati biti tema za potkusurivanje u kontekstu antibosanske politike Srbije.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Srba-pet-puta-manje-nego-1991-godine-125774.html

opet poturice pricaju o srbima...srba je u FBiH mozda 60 000 ostalo su poturice iz mjesanih brakova cija se djeca izjasnjavaju kao bosnjaci....sto se moze vidjeti i po ovom rezanju na RS odnosno RS je kriva sto se srbi protjeruju i onemogucava povratak u islamski vilajet iz koga danas i hrvati, koji su citav rat bili u njemu,bjeze....  Grin
perturabo
Ugledni član
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0

« Odgovor #1 poslato: 29. 01. 2012. 05:39 »
Podeli temuIdi gore

Ma kojih 150 hiljada, 500 hiljada Roll Eyes....Ako su Srbi tako brojni u Federaciji zasto imaju jednog ili dvojicu predstavnika u parlamentu??
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #2 poslato: 29. 01. 2012. 05:45 »
Podeli temuIdi gore

Одакле испаде овај брабоњчић Радишић??... додуше зна се одакле брабоњци испадају... Dim

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
Залутало_прасе
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Chrome 16.0.912.77 Chrome 16.0.912.77

« Odgovor #3 poslato: 29. 01. 2012. 08:47 »
Podeli temuIdi gore

I ko je koga etnički očistio?

A cifa od 150.000 je bar jedno tri puta naduvana... bez obzira na to mnogo govori o federalnoj džamahiriji.

{alt}
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #4 poslato: 29. 01. 2012. 09:09 »
Podeli temuIdi gore

I ko je koga etnički očistio?

A cifa od 150.000 je bar jedno tri puta naduvana... bez obzira na to mnogo govori o federalnoj džamahiriji.

Srba u federaciji nema ni 50 000, a ovaj halal-srbin muti vodu sa "4,5 - 5 puta manje" pokušavajući da time prikrije 
činjenicu da ni 8 % Srba ne živi na svojim predratnim adresama u federaciji...

Velikomuslimanski matriks je nadaleko čuven po sukobu sa logikom i brojkama.

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
Залутало_прасе
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #5 poslato: 29. 01. 2012. 09:17 »
Podeli temuIdi gore

Srba u federaciji nema ni 50 000, a ovaj halal-srbin muti vodu sa "4,5 - 5 puta manje" pokušavajući da time prikrije 

Izgleda da ima Čeda sa obe strane Drine.

{alt}
suljaga
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 poslato: 29. 01. 2012. 10:56 »
Podeli temuIdi gore

I ti kad lupiš masno masnije nego Matovilo  Grin

Skoro je bila tema kako  kod mislim Drvara ima jedno selo sa oko 100 domaćinstava i nemaju struju  Kad sam bio mlad
Znači ako ima 100 domaćinstava pa neka ih je po troje u domaćinstvu znač 300 samo u jednom selu  Kad sam bio mlad
A ti sad nema ih više od 50 000 u cijeloj federaciji  Sad znam
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #7 poslato: 29. 01. 2012. 11:28 »
Podeli temuIdi gore

Skoro je bila tema kako  kod mislim Drvara ima jedno selo sa oko 100 domaćinstava i nemaju struju  Kad sam bio mlad
Znači ako ima 100 domaćinstava pa neka ih je po troje u domaćinstvu znač 300 samo u jednom selu  Kad sam bio mlad

Немају струју јер су Срби, Суљкане, зар не....и то је доказ колико МХ-Федерација брине о Србима и то је доказ да етничко чишћење живи у МХФедерацији... Mudri starac

{alt}

Henry Kissinger:"Until it was created in 1992, Bosnia had never been an independent state. "
suljaga
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 poslato: 29. 01. 2012. 11:33 »
Podeli temuIdi gore

Немају струју јер су Срби, Суљкане, зар не....и то је доказ колико МХ-Федерација брине о Србима и то је доказ да етничко чишћење живи у МХФедерацији... Mudri starac
Negdje sam pročitao mislim na onoj temi gdje su vehavije tražili da kupe zemlju od Hrvatski povratnika  a to je u blizini voždove kuće da ni oni nemaju struju pa se pitam kako do da ni u naprednom entitetu nemaju baš svi struju  Pitam se

- Ja sam rekao da svoje imanje ne dam ni za kakve pare. Imamo velika imanja i obnovili smo kuće poslije rata. Samo kad bismo još dobili struju, mi odavde nećemo - rekao je Agatić u razgovoru sa novinarom "Glasa Srpske".
« Poslednja izmena: 29. 01. 2012. 11:38 suljaga »
bez_respekta
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:
Opera 9.80 Opera 9.80

« Odgovor #9 poslato: 29. 01. 2012. 11:57 »
Podeli temuIdi gore

Negdje sam pročitao mislim na onoj temi gdje su vehavije tražili da kupe zemlju od Hrvatski povratnika  a to je u blizini voždove kuće da ni oni nemaju struju pa se pitam kako do da ni u naprednom entitetu nemaju baš svi struju  Pitam se

- Ja sam rekao da svoje imanje ne dam ni za kakve pare. Imamo velika imanja i obnovili smo kuće poslije rata. Samo kad bismo još dobili struju, mi odavde nećemo - rekao je Agatić u razgovoru sa novinarom "Glasa Srpske".

Jeбем ли га, онда испаде ''геноцидна'' Српска иста као ''мерхаметли'' Федерација, зар не, Суљкане?  Dim

{alt}

Залутало_прасе
Veteran foruma
Van mreže Van mreže

Windows 7 Windows 7
Browser:

« Odgovor #10 poslato: 30. 01. 2012. 12:07 »
Podeli temuIdi gore

Ne lupam ja nego ti...

Drvar, Glamoč i Grahovo su jedini opštine u FBiH gde Srba ima značajnom broju, odnosno u ove tri opštine su većina. Međutim, veliko je pitanje da li kada se sve sabere u ove tri opštine ima oko 20.000 Srba.

Gde ih još ima u Federaciji? Pa u Sarajevu jedno 20-25.000, 3-4.000 u Mostaru, daj Bože toliko u Tuzli... Neka bude 50.000 maksimum. 150.000 Srba u FBiH je fantastika.

{alt}
Paša
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 8.0.1 Firefox 8.0.1

« Odgovor #11 poslato: 30. 01. 2012. 12:35 »
Podeli temuIdi gore

Pa ja ne znam sto vi kukate,brate Federacija je tamni vilajet sta ce Srbi u njoj kad imaju rs?
suljaga
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 poslato: 30. 01. 2012. 08:03 »
Podeli temuIdi gore

Jeбем ли га, онда испаде ''геноцидна'' Српска иста као ''мерхаметли'' Федерација, зар не, Суљкане?  Dim
Jesi li igdje pročitao da sam reko da u Federaciji teče med i mlijeko ma sve je to u pet deka  Cool2
free2020
Stariji urednik
Na mreži Na mreži

Mac OS X 10.4 Mac OS X 10.4
Browser:
Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10

« Odgovor #13 poslato: 30. 01. 2012. 08:13 »
Podeli temuIdi gore

Pa ja ne znam sto vi kukate,brate Federacija je tamni vilajet sta ce Srbi u njoj kad imaju rs?

Ne kukamo mi već kukaju ovi halal-srbi po diktatu iz bošnjačkog vrha.
Hoćete da provedete etničko čišćenje i da se istovremeno dičite "multietničnošću"?
E neće da može!

Lično znam za slučajeve stotinjak srpskih porodica koje su čitav rat izdržale u tamnom vilajetu, a kasnije se doselili u RS
zbog ljepote života u "multietničnosti"...

”Највећи српски грех, онај из кога касније поизилази све зло,
сва страва и ужас наше историје и свакодневнице, јесте нестрпљење”
suljaga
Elitni član
Na mreži Na mreži

Windows XP Windows XP
Browser:

« Odgovor #14 poslato: 30. 01. 2012. 08:18 »
Podeli temuIdi gore

Ne kukamo mi već kukaju ovi halal-srbi po diktatu iz bošnjačkog vrha.
Hoćete da provedete etničko čišćenje i da se istovremeno dičite "multietničnošću"?
E neće da može!

Lično znam za slučajeve stotinjak srpskih porodica koje su čitav rat izdržale u tamnom vilajetu, a kasnije se doselili u RS
zbog ljepote života u "multietničnosti"...
Pa vjerovatno su ti koje ti poznaješ bili na nekim funkcijama prije rata i drmali vedrili i oblačili u tim krajevima a poslije rata su morali da budu ravnopravni sa drugima a to njima nije odgovaralo pa se iselili
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Nezavisne novine | Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Sitemap

Google visited last this page 17. 05. 2012. 05:46