Рade Dželetović, PREDSTAVNIK 350 PENZIONISANIH IZ OS BiH TVRDI
Spremni smo za proteste i štrajk glađu
Rade Dželetović, predstavnik penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH iz RS, tvrdi da će 350 obespravljenih vojnika organizovati ulične proteste ako Vlada Srpske na sednici 9. februara ne reši njihov problem. Dželetović ističe da su on i kolege odlučne da ostvare svoje pravo na penziju stečeno usvajanjem zakona u Parlamentu BiH 2010. godine i najavljuje da su u toj borbi spremne i da započnu štrajk glađu.

Ne krijući da je njihovo nezadovoljstvo naraslo posle odluke vodećih političara u Federaciji da nađu privremeno rešenje za vojne penzionere iz tog entiteta, Dželetović kaže da su on i ostali penzionisani pripadnici OS BiH iz RS ogorčeni jer smatraju da su ih vlasti Srpske ostavile na cedilu.
- Ljudi iz RS su diskriminisani u odnosu na kolege iz Federacije, kojima tamošnje vlasti dele akontativne penzije od 310 KM. Oni koje predstavljam smatraju da vlasti RS ne uvažavaju činjenicu da smo svi mi učestvovali u stvaranju i odbrani RS. Zbog toga smo spremni na radikalne mere protesta, jer želimo da se ispoštuje zakon i da ostvarimo prava kojoj nam po tom zakonu pripadaju - poručuje Dželetović.
Šta su zaključci sastanka sa resornim ministrom u Vladi RS Petrom Đokićem?
- Do tog 26. januara ove godine i sastanka sa ministrom Đokićem, niko iz RS nije hteo da razgovara sa nama o rešavanju ovog problema. Na sastanku je ministar Đokić ocenio da je zakon „nespretno usvojen", ali da ne može da se ignoriše, pogotovo nakon odluke Ustavnog suda BiH da je u skladu sa Ustavom. Dogovoreno je da se problem iznese 9. februara na sednici Vlade RS i da se na tom zasedanju pronađe rešenje.
Kako? Šta je rešenje?
- Novac za naše penzije trebalo bi da se obezbedi putem budžeta BiH za 2012. i da se distribuiše u entitetske penzijske fondove putem Ministarstva odbrane BiH. Entitetski fondovi bi bili neka vrsta servisa za raspodelu tih sredstava.
Šta ako 9. februara ne bude rešenja?
- Od ljudi koje predstavljam svakodnevno dobijam pozive i poruke sa zahtevom da 9. februara izađemo na proteste i sačekamo odluke Vlade RS, jer 350 porodica živi na rubu egzistencije, a u rukama imaju zakon koji štiti njihova prava. Oni znaju da ni ta penzija neće biti dovoljna za normalan život i da će i dalje morati da nadniče i da se snalaze na svaki način. Ali u ovim zimskim mesecima, kada ni nadnica ne može da se zaradi, ti ljudi razmišljaju o penziji, na koju imaju pravo. Zato i insistiraju da izađu na ulicu i da, ako treba, štrajkuju glađu.
Da li ste tražili susret sa predsednikom RS?
- Pre dva dana sam u kabinet predsednika RS poslao pismeni zahtev da nas primi. Svesni smo činjenice da predsednik Dodik ima mnogo obaveza, ali verujemo da je potrebno samo malo vremena i dobre volje da se nađe rešenje i da iz ove situacije izađemo bez protesta. Mi smo bili vojnici RS i u ratu smo branili Srpsku onako kako je predsednik Dodik danas brani u miru od nasrtaja Čede Jovanovića i njemu sličnih političara iz Sarajeva i okruženja.
Mnogo medijske prašine podigla je odluka vaših kolega iz Federacije BiH da kolege iz RS podrže izdvajanjem 10 KM od svoje akontativne penzije. Kako gledate na tu odluku?
- Od toga se pravi velika priča i to je pitanje koje mi je poslednjih 15 dana postavilo desetine medijskih kuća iz FBiH i inostranstva. Medijima je interesantna činjenica da postoji solidarnost između ljudi koji su se četiri godine gledali preko nišana. Zahvalni smo kolegama iz FBiH, ali ne želimo da se ta stvar na bilo koji način politizuje i da se njome manipuliše u političke svrhe. Nas ne interesuje politika, već isključivo rešavanje naših problema. Mi nismo oružje bilo koje političke partije, već obični ljudi koji traže poštovanje zakona i našeg prava na život.
Na koji račun ide taj novac i kako ćete ga raspodeliti?
- Taj novac je stigao na moj račun. Kad bismo ga podelili na 350 ljudi, svako bi dobio po 30 maraka. Pošto tih 30 maraka nikoga ne može izvaditi iz problema, većina je prihvatila moj predlog da se novac podeli socijalno najugroženijim porodicama. U Trebinju, na primer, živi porodica našeg preminulog kolege Batinića, koji je iza sebe ostavio suprugu i troje dece. Dogovorili smo se da njima pomognemo sa 1.000 KM.
Pomogli ste i porodici Slavka Raševića iz Bijeljine.
- Tačno. Reč je o čoveku bez stalnog zaposlenja koji, takođe, ima troje dece. Njegov problem je specifičan, jer živi u ozidanom spratu kuće bez priključka za struju i vodu, koje „pozajmljuje" od komšija. Dogovor je da se porodici Rašević od ovog novca plati priključak za struju, a da opština Bijeljina pomogne da se priključe na vodovod. Kad je reč o ostatku sredstava, napravili smo spisak od 60 najugroženijih porodica kojima će biti podeljeno po 100 KM.
Интересује ме ваше мишљење о овом "проблему" па сам због тога постовао овдје