Hronika

Zamjenik tužioca saslušan zbog napada na djevojčicu

Zamjenik tužioca saslušan zbog napada na djevojčicu
Zamjenik tužioca saslušan zbog napada na djevojčicu

TUZLA - Slaven Koval, prvi zamjenik glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli, saslušan je juče u MUP-u Tuzlanskog kantona (TK) u okviru istrage o napastvovanju Umije M. (14) u Bistarca kod Lukavca, gdje ju je nepoznati muškarac uhvatio za ruke i pokušao uvući u automobil.

Iako još nema osumnjičenih za taj napad, koji se dogodio 24. septembra oko 19 sati ispred kafane "Leo" u Bistarcu, Koval odgovara opisu koji je djevojčica dala policiji, saznaju "Nezavisne".

Koval je saslušan u svojstvu svjedoka, jer je te večeri u kafani "Leo" bio u društvu tuzlanskog radiologa Dragana Obrenovića.

Oni su, tvrdi Koval, kafanu napustili desetak minuta prije nego što je policijska patrola, poslije prijave Umije M., došla u objekat.

Djevojčica, koja je nakon napastvovanja doživjela akutni stres, zbog čega je tražila pomoć psihologa, kaže da je, prolazeći pješice pored kafane, čula da su se vrata zalupila i da je neko izašao iz kafane.

Kaže da je vidjela starijeg, nižeg muškarca, u crnoj kožnoj jakni i teget hlačama.

"Išao je za mnom, ali sam mislila da ide svojim putem. Uhvatio me za duksericu, otimala sam se i govorila mu da me pusti, a on me stalno vukao i govorio: 'Hajde sa mnom'", ispričala je Umija M. i istakla da se uspjela istrgnuti.

Međutim, kada je namjeravala preći ulicu nekoliko metara dalje, autobus i kamion su se mimoilazili, tako da je morala sačekati, što je napadač iskoristio, uhvatio je za ruke i ponovo vukao prema objektu. Djevojčica se opirala, ali ju je on uvjeravao "da će joj biti bolje".

"Onda je iz objekta izašao neki muškarac koji je išao prema nama i govorio: 'Pusti je, zar ne vidiš da je dete', a ovaj je odgovorio: 'Neka, šta fali'. Taj čovjek mu je još jednom ponovio: 'Pusti je', a kad se ovaj izderao na njega, udario ga je i napadač je pao. Ja se nisam mogla pomjeriti. Taj što me spasio mi je rekao: 'Idi, ako ustane ja ga ne smijem ponovo udariti'", ispričala je Umija M., koja posljednjih mjesec dana ne smije hodati sama.

Koval negira optužbe da je napao djevojčicu, ali kaže da zbog neugodnosti u kojoj se našao, više neće posjećivati kafanu "Leo", u kojoj je inače bio čest gost.

"Da me neko udario i oborio, morala bi ostati makar modrica. A ja sam dan kasnije čitav dan radio sa kolegama Draganom Radovanovićem i Šesenamom Ćosićem, jer smo imali razgovore za prijem pripravnika. Uopšte ne znam da odgovaram opisu koji je djevojčica dala", kaže Koval.

Iako je Koval juče saslušan u svojstvu svjedoka, glavni kantonalni tužilac Šesenam Ćosić je potvrdio da postoje indicije da je on počinitelj.

"To su samo indicije. Slučaj je pri kraju, mada ga zvanično još nismo dobili. Ali, mi ćemo to u toku sedmice proslijediti Federalnom tužilaštvu pa neka oni odluče", izjavio je Ćosić.

Koval pojašnjava da je za njega, kao tužioca, upitno i postojanje krivičnog djela.

"Radnja hvatanja za ruku i ta rečenica ne bi imala osnova, nema dokaza. Ako je bila neka borba, možda bi se moglo nešto tražiti, ali je to je vrlo klizav teren", konstatovao je Koval.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije