Hronika

Uhapšen zbog ubistva političara

MOSTAR, ŠIROKI BRIJEG - Policijski službenici PU Široki Brijeg su jučer u Knešpolju uhitili Ivana Lasića zvanog Gorankić (75) iz Mostara, bivšeg visokorangiranoga dužnosnika Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije, priopćeno je iz MUP-a ZHŽ.

U policijskom priopćenju stoji kako je Lasić uhićen temeljem zahtjeva Interpola iz njemačkoga grada Viesbadena.

''Uhićeni Lasić bit će smješten u prostoriji za zadržavanje PU Široki Brijeg do trenutka kada će ga preuzeti policijski službenici nadležne agencije. Osumnjičen je za pomaganje i poticanje na ubojstvo'', ističe se u priopćenju.

Lasić se dovodio u vezu s ubojstvom hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića. Tako je njemački savezni kriminalistički ured (BKA) objavio sredinom lipnja na svojim internetskim stranicama tjeralicu za Lasićem i još trojicom hrvatskih državljana zbog povezanosti s ubojstvom Đurekovića.

''U svezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. u bavarskom gradu

Volfratshausenu, njemačka istražna tijela međunarodnim nalogom za uhićenje tragaju za Zdravkom Mustačem, Ivanom Lasićem, Josipom Perkovićem i Borisom Brnelićem'', stoji na internetskim stranicama BKA.

U obrazloženju tjeralice navedeno je da su traženi bili djelatnici državnih sigurnosnih službi bivših Socijalističke Republike Hrvatske i BiH, te tajne službe Saveza komunista Jugoslavije.

Viši zemaljski sud u Minhenu osudio je u srpnju prošle godine hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa na doživotni zatvor zbog ubojstva Đurekovića. Sud je pritom ustvrdio da su presudnu ulogu u tom, kako je navedeno, "politički motiviranu" ubojstvu imale tajne službe tadašnje Jugoslavije.

BKA je, također, na svojim službenim stranicama objavila kako je spremna za informacije koje bi pridonijele uhićenju traženih u Njemačkoj ili njihovu izručenju isplatiti nagradu od 5.000 eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije