Hronika

Razbojnici odnijeli 700.000 maraka

Razbojnici odnijeli 700.000 maraka
Razbojnici odnijeli 700.000 maraka

BANJALUKA - Od početka ove godine u Republici Srpskoj izvršeno je 126 razbojništava, što je za 61 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju najnoviji podaci MUP-a RS.

Ukupan plijen koji su maskirani razbojnici tokom oružanih prepada "zaradili" ove godine iznosi nevjerovatnih 700.000 maraka.

Prema statistici MUP-a RS, krivična djela razbojništva tako bilježe enorman rast, u odnosu na sva druga krivična djela koja poznaje Krivični zakon RS.

Meta razbojnika u proteklih šest mjeseci uglavnom su bile banke, pošte, benzinske pumpe, te sportske kladionice, a u svim razbojništvima povrijeđene su 24 osobe.

Nadležni tvrde da su razlozi za povećanjem ove vrste krivičnih djela mnogostruki, od činjenice da su građani u teškoj materijalnoj situaciji, do ogromne najezde sportskih kladionica i banaka, koje za obezbjeđenje svojih objekata ne izdvajaju ni minimum sredstava.

Petar Đokić, predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost u Narodnoj skupštini RS, razlog povećanog broja razbojništava vidi u slabim mjerama bezbjednosti, ali i složenoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi RS.

U RS je od januara ove godine opljačkano šest banaka iz čijih sefova je ispražnjeno 114.000 maraka.

"Nezavisne" iz izvora bliskih policiji saznaju da se u ugovorima koje potpisuju pojedine banke u BiH sa zaštitarskim firmama uopšte ne navodi da čuvar mora biti naoružan.

"Banka jednostavno osigura svoj novac i trudi se da ispoštuje određene pravne procedure kako lično ne bi bila odgovorna za pljačku", kazao je ovaj izvor.

Džeilana Ferhatbegović, portparol Rajfajzen banke, izjavila je da ova banka sprovodi "zakonske odredbe u vezi s minimalnim mjerama zaštite finansijskih ustanova od razbojništava na teritoriji BiH".

"Pored tehničke i fizičke zaštite, imamo i osiguranje protiv ovakvih slučajeva. Kod svih dosadašnjih razbojništava šteta je, na osnovu potpunog poštivanja sigurnosnih procedura, pokrivena polisom osiguranja", izjavila je Ferhatbegovićeva.

Uroš Pena, direktor policije RS, izjavio je da su na meti maskiranih razbojnika u RS ove godine najčešće ipak bile benzinske pumpe, te sportske kladionice.

"U RS je od januara ove godine opljačkano 19 benzinskih pumpi iz kojih su ukradene gotovo 22.000 maraka, te 15 sportskih kladionica iz kojih je ukradeno 16.800 maraka", naveo je Pena.

Milovan Bajić, direktor firme "Krajina petrol", izjavio je da će u cilju pojačane borbe protiv razbojnika, u narednim danima ovo preduzeće instalirati video-nadzore, za šta su izdvojena značajna sredstva.

"Ja ipak mislim da na smanjenje oružanih pljački benzinskih pumpi može bitno uticati ukoliko policija poveća svoje prisustvo ispred ovih objekata.

Postoje alarmi, neki imaju i čuvarske službe, ali policija je ipak glavna prevencija", kazao je Bajić.

Zvaničan odgovor iz sportskih kladionica koje posluju u RS nismo dobili, a onaj nezvaničan glasio je da kladionicama nije finansijski isplativo postaviti video-nadzore, niti uvoditi čuvarske službe u svaku od nekoliko stotina poslovnica koliko ih trenutno ima širom RS.

Da razbojnici i pljačkaši nisu nimalo naivni, govori i podatak da se u posljednje vrijeme na području Banjaluke pojavila kriminalna grupa čija su specijalnost noćne provale u banke i pošte.

"Krivično djelo provale je daleko blaže nego klasično razbojništvo, kada osoba uz prijetnju pištoljem od službenika uzima novac. Provalnici upadaju tokom noći, neutrališu alarme i odnose novac", pojasnio je izvor "Nezavisnih" iz MUP-a RS.

Najveća provala zabilježena je, kako navodi ovaj izvor, u Poslovnici Folks banke, koja se nalazi u sklopu Tržnog centra "Tempo" u Banjaluci.

Provalnici su naime, iskoristili neradne dane za vrijeme vaskršnjih praznika i iz sefa Folks banke, 23. aprila ove godine, ukrali nevjerovatnih 319.000 maraka.

U međuvremenu zabilježen je i niz provala u poslovnice "Pošta Srpske" iz kojih je prema podacima MUP-a RS odneseno tek 425 maraka.

U Banjaluci razbijeno devet razbojničkih grupa

U Banjaluci je od januara do jula ove godine izvršeno više od polovine razbojništava koja su počinjena u RS, a broj riješenih slučajeva je među najvećim, odnosno 58 odsto.

Izvor "Nezavisnih" iz banjalučke policije, navodi da je u proteklom periodu u Banjaluci razbijeno devet organizovanih grupa koje su izvršile oružane pljačke banaka, benzinskih pumpi, te sportskih kladionica.

"Zahvaljujući danonoćnom radu i hapšenju ovih razbojnika, danas smo u situaciji da kažemo kako od početka maja ove godine u Banjaluci nije opljačkana nijedna kladionica, te da nema neke jače pljačke banaka", kazao je ovaj izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije