Hronika

Lopovi ukrali mine iz minskog polja

Lopovi ukrali mine iz minskog polja
Lopovi ukrali mine iz minskog polja

GORNJI VAKUF - Iz minskog u Vrsama kod Gornjeg Vakufa polja ukradene su dvije eksplozivne naprave koje su demineri otkrili, locirali i propisno obilježili, prenose agencije.

Demineri firme "Mrud" iz Ljubuškog koji obavljaju deminiranje kažu da se ovakav slučaj do sada nije zabilježio u deminerskoj praksi.

Interni kontrolor Nijaz Džafo ne može shvatiti da je neto imao hrabrosti da uđe u minsko polje i tako nešto učini prenosi Dnevni avaz.

"Naši demineri su nakon sedam dana rada otkrili jednu protupješadijsku antimagnetnu minu (PMA 1) i neeksplodirano kumulativno punjenje od ručnog bacača granata (RPG). Po pravilima, sve smo to locirali i obilježili te čekali da dođe ovlaštena osoba za uništavanje. U nedjelju je na lice mjesta dolazio inspektor, sve fotografirao i napravio bilješku, a u ponedjeljak ujutro kada je došao stručnjak za uništavanje neeksplodiranih opasnih naprava njih više nije bilo. Mi smo u nedjelju radili do 15 sati i iza nas je sve ostalo uredno. Netko je, prateći traku, ušao u minsko polje i pokupio obje eksplozivne naprave. U mojoj desetogodišnjoj praksi deminera za tako nešto nisam čuo", kaže Džafo.

On upozorava da obje eksplozivne naprave mogu biti opasne i po onoga ko ih je odnio, a i po njegovu okolinu.

"Obje se mogu iskoristiti i u terorističke svrhe, jer su napunjene eksplozivom. Ovo nije urađeno iz obijesti i to nisu mogla uraditi djeca", tvrdi Džafo.

Uviđaj u Vrsama izvršili su pripadnici kriminalističke policije MUP-a SBK.

"Odmah po prijavi pripadnici policije izašli su na lice mjesta, izvršili provjeru istinitosti prijave i obavili očevid. Ostale informacije nismo u mogućnosti dati jer se radi o operativnim podacima", rekao je Sefir Baručija, potparol policijskog komesara SBK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije