Hronika

Policajac stradao, više povrijeđenih

Policajac stradao, više povrijeđenih
Policajac stradao, više povrijeđenih

BUGOJNO - Policajac Tarik Ljubuškić (41) je poginuo, a nekoliko njegovih kolega je povrijeđeno u razornoj eksploziji koja je u nedjelju oko 4.50 sati potresla zgradu Policijske stanice u Bugojnu.

Policija je uhapsila Harisa Čauševića zvanog Oks, vođu napadača i navjerovatnije pripadnika vehabijskog pokreta, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu iza zgrade bugojanske policijske stanice. Prema nezvaničnim navodima, policija je Čauševića uhapsila nedaleko od mjesta gdje je aktivirano desetak kilograma eksploziva.

"Policajci su prvo mislili da se radi o lopovima koji su htjeli ukrasti automobil. Krenuli su ka njima, oni su počeli bježati, ali su ih policajci ubrzo svladali. Onda je eksplodirala postavljena naprava, a Čaušević je odmah sve priznao", ispričao je jedan policajac.

Prema prvim informacijama i rekonstrukciji događaja, Čaušević je aktivirao ranije postavljenu eksplozivnu napravu koristeći daljinski upravljač. Pored njega uhapšeni su i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa i još tri osobe, dok je policija do zaključenja ovog broja “nezavisnih” i dalja tragala za jednim bjeguncem.

Stradali policajac, otac dvoje djece, u trenutku eksplozije bio je na radnom mjestu zajedno sa petnaestak kolega.

"Eksplozija se desila u vrijeme zamjene smjena kada je u objektu bilo više policajaca. Stradali Ljubuškić završio je svoju smjenu i trebao je biti upućen na obezbjeđivanje Ajvatovice. Tragedija u porodici Ljubuškić je još veća jer je u nedjelju bila godišnjica pogibije Tarikovog brata koji je poginuo u ratu", kazao je sagovornik "Nezavisnih" iz Bugojna.

Od ostalih policajaca najteže je povrijeđena 26-godišnja Edina Hindić, koja je hitno prebačena i operisana u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

"Pacijentica je primljena oko devet sati ujutru. Od ekplozije je zadobila povrede glave, vrata, grudnog koša i stomaka. Najopasnije su povrede stomaka usljed kojih se pojavila voda i zrak u stomaku i zbog toga je morala biti operisana. Ima fraktutu vilice i prsta ruke. Povrijđena su joj i pluća te je na oba plućna krila morala biti drenirana", kazala je Biljana Jandrić, glasnogovornik koševske bolnice, istakavši da je tijelo Hindićeve puno malih gelera koji će naknadno biti odstranjvani.

Ona je navela da će Hindićeva nakon operacije biti smejštena na Odjeljenju intenzivne njege.

"Pacijentica je bila komunikativna i svjesna, ali ovo su ozbiljne povrede koje se mogu iskomplikovati", kazala je Jandrićeva.

Prema neslužbenim informacijama koje su kružile eksplozija bi mogla biti povezana s velikim muslimanskim molitvenim skupom u Ajvatovici blizu Bugojna. Navodno, Čaušević je planirao dići u vazduh Policijsku stanicu u trenutku kada se okupe svi policajci kako bi se dogovorili oko mjera sigurnosti tokom završetka vjerske manifestacije Ajvatovica. Vođu napada Čauševića mnogi dovode u vezu sa vehabijskim pokretom u Bugojnu, te tvrde da je radikalni islamista, a vjerske manifestacije kao što je Ajvatovica ne priznaju. Bugojanskoj policiji on je poznat kao incidentna osoba koja iza sebe ima više krivičnih djela. Pošto ga je bugojanska policija više puta privodila navodno ih je mrzio i zbog toga. Bugojancima i dalje je postao poznat kad je verbalno napao lidera SDA Sulejmana Tihića. Na fejsbuku ima otvoren profil sa slikom jahača na konju koji nosi islamsku zastavu i porukom na engleskom jeziku "Allah nas priprema pobjedu". 

Bugojanci sa kojima smo juče razgovarali navode da je Čaušević u posljednjoj poruci koju je poslao putem Fejsbuka citirao Džonija Štulića sa stihovima "Hladna noć pred velike događaje, ne želim više da se sjećam".

Tvrde da je bio sljedbenik radikalnih islamskih ideja, ali je navodno prije mjesec obrijao vehabijsku bradu koju je uvijek do tada imao. Još kažu da je na svom Fejbuk profilu nedavno napisao “Pobjeda Alaha”.

"On je izuzetno inteligentna osoba i stručnjak u korištenju komunikacionih tehnologija, mobilnih telefona i kompjutera, pravi haker, čak se priča da je napadao i neke bh. portale. Čaušević je poznat kao čovjek vrlo prijeke naravi, a od ranije je poznat po sukobima sa policijom", kazao je jedan od poznanik uhapšenog, koji je želio da ostane anoniman.

U Bugojnu je juče bilo opsadno stanje, krug za zabranu kretanja je proširen, a građani u velikom strahu. Policajci iz cijele BiH su došli u grad, bili su naoružani dugim cijevima, koji su pretraživali, čak i obližnje kontejnere. Na lice mjesta je došao i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, te drugi zvaničnici.

"Ovo je klasični teroristički akt, napad na instituciju države, na instituciju za provođenje zakona. Mi moramo poslati poruku da smo odlučni boriti se protiv ovog zla", kazao je ministar Ahmetović.

Eksplozija je, pričaju Bugojanci, bila toliko jaka da su na obližnjim zgradama razbijena stakla te je nastala velika materijalna šteta. U eksploziji, koja se čula kilometrima dalje, je uništeno i dosta parkiranih automobila.

Mještanin koji stanuje preko puta Policijske stanice, kaže da ga je iz sna trgnula jaka eksplozija i da su odmah popucali prozori na njegovom stanu.

"Cijeli prizor je bio užasan i mislim da je počinilac imao namjeru srušiti cijelu zgradu", kazao je taj Bugojanac.

Oni koji su posmatrali krater koji je nastao poslije eksplozije smatraju da se sa pomenutom koliničom eksploziva mogao srušiti čitav blok tog naselja samo da je naprava bila pravilnije postavljena.

Tokom uviđaja, koji je trajao do kasno u noć, iza zgrade Policijske stanice pronađena je vreća eksploziva, fantomka i rukavice, koje je, kažu policijski izvori, Čaušević bacio prilikom bijega.

Slučaj je preuzelo Tužilaštvo BiH, a   portparol Boris Grubešić potvrdio je samo da su neke osobe već lišene slobode, ali da u interesu istrage ne može govoriti o njihovom identitetu.

"Trenutno se utvrđuje na koji način je postavljena i aktivirana eksplozivna naprava i svi drugi detalji bitni za rasvjetljavanje ovog terorističkog čina", rekao je Grubešić.

On je dodao da je glavni tužilac BiH Milorad Barašin, koji je na putu u inostranstvu, odmah po saznanju o terorističkom aktu krenuo za Sarajevu.

Kad je u pitanju sam ovaj teroristički čin, Federalna uprava policije već duže vrijeme upozorava na opasnost ovakve vrste, kazao je Zlatko Miletić, direktor Federalne uprave policije. On je pozvao građane na strpljenje i da omoguće policijskim agencijama da uspješno okončaju svoj posao.

"Svi se moramo boriti protiv terorizma, koji nije problem samo institucija za provođenje zakona već šire društvene zajednice", naglasio je u Bugojnu Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić je istakao da "svaki Bugojanac danas u sebi nosi tugu i žalost".

“To što se dogodilo neshvatljivo je razmnom umu, i za svaku osudu”, kazao je Ajkunić.

Meta i zgrada Vlade RS

Uhapšeni Haris Čaušević se, kako su juče pojedini mediji naveli, dovodi u vezi sa grupom Rijada Rustempašića kojoj se pred Sudom BiH sudi za terorizam i druga djela. Postoji mogućnost da je Čauševićev napad osveta zbog procesa Rustempašićevoj grupi koji traje pred Sudom BiH, ali se okolnosti tek utvrđuju. Inače, zaštićeni svjedok, agent Obavještajno bezbjednosne agencije OSA, rekao je tokom suđenja da su Rustempašić i ostali planirali napade na objekte Vlade RS, vojnike EUFOR-a i pripadnike Oružanih snaga BiH koji treba da idu u Avganistan. Zaštićeni svjedok je osim toga naveo da se Rustempašić dovodio u vezu sa slanjem optičkih nišana iz Austrije u BiH, a radio je na nabavci specijalističke vojne opreme iz Njemačke u vrijednosti od oko 30.000 maraka.

Napad na Tihića

U februaru ove godine Haris Čaušević identifikovan je i kao jedan od napadača koji su verbalno prijetili Sulejmanu Tihiću, predsjedniku SDA, na tribini ove stranke u Islamskom centru u Bugojnu. Tihića je optužio za "slanje vojske u Irak da gine za američke interese", a nakon opće galame izašao je iz džamije uz povik: "Živjela ‘Al Kaida’".

"Nisu to bile klasične prijetnje. To su mediji prenijeli ali mi nismo pridavali veliki značaj. Pri kraju tribine SDA nekoliko osoba iz zadnjih redova, koji su bili evidentno pijani, počeli su dobacivati Sulejmanu Tihiću. Oni su ustvari pokušali sabotirati tribinu tim svojim povicima. Obzirom da je tribnina bila pri kraju mi smo je uspjeli završiti. Kasnije je policija utvrdila da je jedan od njih bio ovaj Čaušević", kazao je Selmir Kaplan, glasnogovornik SDA.

Napomena: Fotografija preuzeta sa portala Depo.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije