Hronika

U Donjem Vakufu pronađeno 40 kg eksploziva

U Donjem Vakufu pronađeno 40 kg eksploziva
U Donjem Vakufu pronađeno 40 kg eksploziva

DONJI VAKUF - Više od 40 kilograma eksploziva velike razorne moći pronađeno je u napuštenoj kući u Donjem Vakufu, potvrdio je u srijedu izvor "Nezavisnih".

On je kratko naveo da će daljom istragom biti utvrđeno da li je taj eksploziv bio namijenjen novom terorističkom napadu u BiH ili je njegova sudbina bila da završi u nekoj drugoj zemlji u regionu.

Prema nezvaničnim informacijama, u akciji su učestvovali agenti obavještajno-bezbjednosnih agencija iz BiH, a sve je odrađeno u strogoj tajnosti. Međutim, od nadležnih juče niko zvanično nije želio potvrditi, ali ni demantovati te aktivnosti. Prema nezvaničnim informacijama, nakon pronalaska eksploziva, uhapšen je i jedan visokoobrazovani policijski službenik MUP-a Federacije BiH, koji se dovodi u vezu s vehabijskim pokretom. Željka Kujundžija, portparol Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), juče se nije javljala na telefon, tako da nismo uspjeli dobiti potvrdu da li su učestvovali u akciji u Donjem Vakufu.

Sefir Baručija, portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona, tvrdi da nije upoznat sa bilo kakvom akcijom u kojoj je pronađen eksploziv.

"Svaki dan dobijam biltene, a niti u jednom nije bilo da je naša policija pronašla taj eksploziv", rekao nam je juče Baručija. Policija je ranije zaprimila i "prijeteci mail da ce teroristicka skupina nastaviti teroristicke akte i da je sljedeca na redu Policijska uprava Donji Vakuf", a vehabije su za 27. juli ove godine najavile "sportsko" okupljanje svojih pristaša na Vlašiću. Aktivisti vehabijskog pokreta su se, kako je ranije saopšteno, obratili MUP-u SBK, gdje su, kako je navedeno, obaviješteni o načinu podnošenja zahtjeva za održavanje takvog skupa. Tim aktivistima vehabijskog pokreta ujedno je rečeno da zahtjev za održavanje javnog skupa treba da upute kantonalnom MUP-u uz prateću dokumentaciju.

Vehabije su namjeravale da se 18. ili 27. jula, na Dan ustanka u BiH, okupe na vlašićkom platou Babanovac "radi održavanja sportskih igara".

Prema saznanjima "Nezavisnih", zbog te vehabijske namjere i posebno iznenadnog pronalaska eksploziva velike razorne moći u Donjem Vakufu, policija RS pojačala je mjere bezbjednosti, iako se zvanično, kako je saopšteno, one sprovode zbog fudbalske utakmice pretkola Lige UEFA između švajcarske Lozane i banjalučkog Borca, koja je za danas zakazana u najvećem gradu Republike Srpske. Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, još je ranije izjavio da MUP RS kontinuirano sprovodi aktivnosti kako bi na vrijeme bio osujećen teroristički napad.

Prema nezvaničnim informacijama, eksploziv pronađen u napuštenoj kući u Donjem Vakufu, možda je bio namijenjen za nastavak terorističkih aktivnosti, poput one koja se dogodila 27. juna ove godine, kada su vehabije, predvođene osumnjičenim Harisom Čauševićem, napale Policijsku stanicu u Bugojnu.

Nakon aktiviranja eksploziva, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teško je povrijeđena policajka Edina Hindić, koja se u međuvremenu oporavila i izašla iz bolnice. Pored njih dvoje, više policajaca zatražilo je ljekarsku pomoć nakon napada koji je šokirao Bugojno, ali i cijelu BiH.

Nakon višednevne istrage i zajedničkog rada policijskih agencija u BiH, uhapšeni su svi akteri koji se dovode u vezu s napadom na bugojansku policijsku stanicu, među kojima i osumnjičeni organizator Haris Čaušević, zvani Oks, odranije poznat policiji po svojim vezama sa teroristima.

Sud BiH je 2. jula ove godine odredio jednomjesečni pritvor Čauševiću, Naseru Palislamoviću, Eminu Osmanagiću, Nedžadu Keški i Harisu Špagi, osumnjičenima za terorizam.

Uhapšeni Čaušević se, prema ranijim potvrdama iz obavještajnih agencija, dovodi u vezi sa grupom Rijada Rustempašića, kojoj se pred Sudom BiH sudi za terorizam i druga teška krivična djela. Postoji mogućnost i da je Čauševićev napad na Policijsku stanicu u Bugojnu osveta zbog procesa Rustempašićevoj grupi koji traje pred Sudom BiH, ali prave okolnosti napada tek treba da budu utvrđene.

Inače, zaštićeni svjedok na tom suđenju, agent Obavještajno-bezbjednosne agencije OSA, rekao je ranije da su Rustempašić i ostali planirali napade na objekte Vlade RS, LOT timove EUFOR-a u BiH, te pripadnike Oružanih snaga BiH koji treba da idu u Avganistan.

Podsjećamo i da je sredinom jula u Gornjem Vakufu prekinut koncert pod nazivom "Urban fest" i to nakon dojave da će biti meta terorističkog napada poput onog u Bugojnu od 27. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije