Kolumne

Bolesni slučaj radnice V.

Legendarni Dušan Makavejev napravio je čuveni film "Ljubavni slučaj radnice PTT", sa mladom i lepom Evom Ras u glavnoj ulozi.

Tranzicioni život napravio je bolesni slučaj radnice Violete Petrović (41). Iako čitav region zna, nije zgoreg ponoviti; ova Nišlijka, samohrana majka, u jeku borbe sa rakom, posle operacije, između treće i četvrte ture hemoterapije dobila je - otkaz.

Pozvali su je na mobilni i prosto joj kazali da im više nije potrebna, te da joj neće produžiti ugovor o radu.

Formalno, nije dobila otkaz jer po isticanju šestomesečnog ugovora više i nije bila zaposlena. Sem što je imala posla sa kancerom. I što bi, da se državna kasa zaista preliva kao što nam govore, država uredno plaćala bolovanje. Istina, posle 60 dana obaveze poslodavca da plaća radnika i kad je bolestan.

Sreća u nesreći Violete P. jeste šok koji ju je naterao da stanje stvari predstavi na Facebooku i postane medijski slučaj. Posle nekoliko dana halabuke "Jura" joj je ponudila produžetak ugovora. Ne zna se šestomesečnog ili trajnijeg.  

Jer, Violeta Petrović, kako i mnoštvo njenih koleginica i kolega rade - kad rade - u jednoj od četiri fabrike korejskog investitora "Jure". Oni u Srbiji, zahvaljujući slovu Zakona o radu, izbegavaju zapošljavanje na neodređeno vreme, pa angažuju ljude uglavnom na po šest meseci. Četiri puta uzastopno, ako se dobro pokažu. Ako se, pak, zgodi komedijant slučaj, ne pokažu dovoljno elana ili u slučajevima poput Violetinog budu sprečeni da rade, ne bakću se poslodavci sa papirologijom. Famozni HRM prosto zvrcne i kaže: niste nam potrebni, dođite po svoju radnu knjižicu.

Bez suvišne gnjavaže i posebno bez pogleda oči u oči i, daleko bilo, na vunenu kapu ili maramu koja krije golu lobanju onog ko intenzivno prima hemoterapiju.

Na srpskom kažu, razume se, jer su Korejci mahom u Koreji ili drugde po belom svetu, a ovdašnje "Jure" i vode i opslužuju ovdašnji ljudi.

"Jura". To je investitor kog je premijer Aleksandar Vučić nedavno, tokom posete jugu Srbije, označio kao najboljeg u zemlji. Za one čije pamćenje seže čak do 1. maja ove godine, to je investitor koji je, navodno, savetovao zaposlenima da kupuju pelene za odrasle i bar tako prebrode krizu sa manjkom pauze za malu nuždu. Navodno, jer Inspekcija rada nije utvrdila pelene, mada nije poznata metoda kojom su utvrđivali meeirtum spora, stvarno stanje stvari. A u borbi reči radnika i investitora zna se čija je vrednija, čijoj se veruje.

To je investitor koji je priznao da je toj istoj Inspekciji rada darovao tri automobila. Što je, dabome, protivzakonito, ali Ministarstvo rada, kom pripada Inspekcija, ćuti i trpi. Uvek, pa i onda kada proverava i pelene i bolesni slučaj Violete Petrović i niz drugih ljudi koji su ostali bez posla.

To je investitor koji praznike ukida po sopstvenom nahođenju i proglašava ih radnim danima. Bez obaveznog dodatka za prekovremeni. Valjda zato što se taj dan ne praznuje u Koreji. Ili, prosto, što im se može.

Baš na ovim stranicama nešto posle Prvog maja smo izračunali, pa da ponovimo: za pet godina poslovanja u Srbiji "Jura" je od države inkasirala silne milione evra tzv. subvencija za svako radno mesto, plus za još štošta što ide u paketu. Samo lane iz državne kase - dakle od novca svih građana Srbije - leskovačkoj "Juri" je dato 950.000 evra. Odnosno, 4.750 plata, što je otprilike polugodišnja zarada po svakom zaposlenom. A u Srbiji su četiri njihove fabrike.

"Jura" iz bolesnog slučaja Violete P. je niška, ali stvari su iste. I Leskovčanka V.P. bi verovatno ostala bez novog ugovora o radu. Doduše, pitanje je da li bi ga posle silne medijske frke ponovo, posredovanjem ministra rada, dobila jer su možda Leskovčani čvršće uz Zakon o radu nego Nišlije, makar ministar zvao dva puta!

Naravno, "Jura" nije u Srbiji zbog toga što posebno voli Raču, Niš, Leskovac i Srbiju uopšte. Došli su da zarade, a tu su pošto su im obećani najbolji uslovi za investiranje. Plus podsticaji, tzv. subvencije za otvaranje svakog radnog mesta. I najjeftinija radna snaga na svetu, pri tome podatna i odana svakom dinaru koji odnese kući. Jer, posla nema pa nema, iako neka volšebna statistika govori o frapantnom padu stope nezaposlenosti.

"Jura" je, naravno, i u Srbiji uz četiri fabrike instalirala i sopstvenu radnu etiku koja se može svesti na nekoliko reči: ćuti, radi, trpi. I smeškaj se. I kad je premijer tu, i kad nije. I kad je inspekcija tu, i kad nije. I kad ministar rada Aleksandar Vulin zove, i kad ne zove. Ta radna etika pomaže da se sa posla eliminišu sve bundžije, one koje su već progovorile, i one koje pogledom pokazuju da će da lanu. I one koji bi sindikat, i one koji ne shvataju šta će im sindikat. Ovi poslednji mogu da budu posebno opasni i da iz neznanja na brdovitom Balkanu naruše radnu etiku Dalekog istoka.

"Jura" je u Srbiji zbog profita i biće tu sve dok ga odbacuje. Kad prestane potražiće neke druge domaćine, mada je mala mogućnost da neko tako bagatelno nudi i zemljište i ljude kao aktuelna vlast. Doduše, sledeći prethodnike koji su i smislili subvencioni mamac za investitore, džabe zemljište i štošta još. Ali, pređašnji se nisu usudili da zaoštre Zakon o radu do mere gotovo zadovoljavajuće za investitore. Ovi jesu. I još će. Verovatno toliko da će Vulin, ako ga mesto zadrži, u bolesnom slučaju neke druge radnice ili radnika džaba zvati.

Zakon je jači, radna etika investitora je jača od svega sem potrebe vlasti da bude najbolja ikada. Makar stvarala još bolesnih slučajeva. Jer, Violeta P. nije bolesni slučaj zbog svog karcinoma, već zbog svoje države. I, zapravo, nije Violeta bolesni slučaj, već Srbija danas, opčinjena milijardama, stopama, istorijskim uspesima, nema vremena da pogleda čoveka. Ni bolesnog ni zdravog. A i nema rašta, jer ga je prodala budzašto na belosvetskom tržištu kapitala.

Već vidim namrgođene liberale i neoliberale kako oštre plajvaze, pardon laptope i pametne telephone, protiv levičara i levičarenja. Pa, neka, mada je u siromašnoj, tranzicionoj Srbiji poodavno sramota biti levičar, a ponos biti neoliberal, ma šta to značilo. I ma šta podrazumevalo.

Violeta Petrović je na svojoj koži osetila samo delić srpskog neoliberalizma.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije