Kolumne

Čekali donacije, dočekali kandidate

Poplavom poharanoj Bosni i Hercegovini prijatelji i kreditori iz svijeta obećali su oko 800 miliona eura za hitnu sanaciju posljedica majske prirodne katastrofe. Predstavnici vlasti u BiH oduševljeni su ovom najavom jer su očekivali mnogo manje dokaza solidarnosti iz svijeta.

Novac je obećan na međunarodnoj konferenciji u Briselu, koja je iz neobjašnjivih razloga nazvana donatorskom. Na ovom skupu date su tek usmene garancije da će milioni biti usmjereni u poplavom pogođene dijelove BiH. Najveći dio tih miliona, koji su još u zraku, su krediti, a ne bespovratna sredstva. Zvaničnici u BiH dodatno zaduživanje države, njenih entiteta i opština ne samo da ne smatraju spornim, nego ga čak predstavljaju svojim uspjehom. Kažu da su to povoljni krediti s dugim grejs periodom i s još dužim rokom otplate. Kažu i da je potpuno očekivano da od silnih prijatelja iz svijeta ne dobijemo više donacija jer je svuda kriza.

Ne kažu da smo brojne te prijatelje izvarali kad su slali bespovratnu pomoć za obnovu u ratu porušene zemlje, pa nam sada, poučeni vlastitom greškom, ne žele ništa poklanjati na lijepe oči. Ne kažu da su, i zbog ovog razloga, prijatelji iz svijeta sami zasukali rukave da procijene koliku su nam štetu nanijele poplave i klizišta sredinom maja ove godine jer u domaće institucije nemaju povjerenja. Vlastodršci u BiH izbjegavaju reći i da, kad međunarodni krediti budu zvanično odobreni, brzina njihovog korištenja za obnovu kuća zavisi isključivo od sporosti domaćih institucija. A istovremeno obećavaju da će do Nove godine svi poplavama raseljeni opet biti pod krovovima svojih kuća...

Neki od dokazanih prijatelja svih naroda u BiH javno su progovorili o tome u čije i kakve ruke ponovo treba da daju svoju pomoć. I koliko rizikuju u svojoj iskrenoj želji i namjeri da pomognu da se vrati život u Maglaj, Doboj, Šamac, Domaljevac, Željezno polje...

"Vlada Japana razočarana je činjenicom da Bosna i Hercegovina nema konkretan plan obnove zemlje nakon poplava i što se govori samo o prikupljanju sredstava", izjavio je Hideo Jamazaki, ambasador Japana, u čijim se autobusima, poklonjenim nakon proteklog rata u BiH, i danas voze stanovnici Sarajeva i drugih bh. gradova.

Koristeći nediplomatski rječnik, Jamazaki je tokom posjete Doboju poručio da Japan ne može odobriti sredstva uz ovakav pristup vlasti iz BiH.

"Da bi Vlada Japana odobrila novac, neophodno je da dobijemo zahtjev sa različitih nivoa vlasti u BiH za konkretan projekat", objasnio je japanski ambasador.

Konkretnim projektima vlade i skupštine se nisu bavile u protekla dva mjeseca. To vrijeme potrošile su na svađe ko je poplave iskorištavao za političku samopromociju, ko je gdje slavio svoje rođendane, ko je pretrpio više štete, ko nije odgovorno reagovao kad su rijeke ponijele sve pred sobom i ko sada zaslužuje najviše međunarodne pomoći. Od tih istih institucija zavisi kako će brzo, a prije zime, završiti procedure usaglašavanja i prihvatanja kreditnih sporazuma sa međunarodnim finansijskim institucijama i predložiti konkretne planove obnove zgrada, stanova, škola, bolnica, ambulanti, puteva i preduzeća.

Parlament BiH je jedna od adresa koja je nezaobilazna u poslu prihvatanja novca od stranih kredita. U tom istom parlamentu vođene su najdramatičnije rasprave u kojima je teško bilo ocijeniti koji poslanik i delegat više duševno pati zbog teške sudbine poplavljenih stanovnika. Napaćeni pukim posmatranjem tuđe muke, parlamentarci su odlučili da u augustu odu na kolektivni godišnji odmor. Računaju da su dovoljno odgovornosti i solidarnosti pokazali time što su se odrekli po 200 maraka svoje jednodnevne zarade. Još ako se prije odmora uspiju usaglasiti pa usvojiti predložene izmjene Zakona o budžetu institucija BiH, koje za ugrožena područja osiguravaju sedam miliona maraka, poslanicima i delegatima svi će oprostiti grijeh što nisu potvrdili zakon kojim se smanjuju plate funkcionera u državnim institucijama. Pričom o neophodnom smanjenju plata mjesecima su se promovisali poslanici iz svih stranaka. Prosto su se utrkivali ko će predložiti što manju platu za članove Predsjedništva BiH, parlamenta i Vijeća ministara BiH i na kraju taj prijedlog ostavili "u proceduri usvajanja". Većina tih parlamentarnih boraca za uštede našla se ponovo na kandidatskim listama za predstojeće oktobarske izbore, pa je razumljivo da usvajanjem zakona o smanjenju plata nisu željeli da sijeku granu na kojoj ponovo planiraju sjediti cijele četiri godine mandata. Činjenica da plate članova Predsjedništva BiH nisu prepolovljene, kako je obećano, očito je mnoge ponukala da se kandiduju baš za ovu funkciju. Ukupno je 17 pretendenata za tri mjesta u kolektivnom šefu države i svi vjeruju u svoju pobjedu. Obećavaju glasačima isto kao i njihovi prethodnici u kampanji 2010. godine: jedinstvenu BiH, jačanje samostalnosti RS i poboljšanje ustavne pozicije Hrvata. Brigu o poplavljenim ljudima još nisu stavili u fokus svog budućeg rada. No, tek su predstavljeni kao kandidati. Za priču o poplavama imaće dovoljno vremena jer ih tek čekaju dodvoravanja potencijalnim biračima na predizbornim skupovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije