Kolumne

Čovićevo "za" i "protiv"

Politika je stvar računice, trgovine i kompromisa, izjavio je nedavno u Sarajevu Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, govoreći o principima za formiranje novog saziva vlasti u BiH. Nije nam rekao ništa što ne gledamo godinama, ali je jedini javno priznao da programski principi i prioriteti političarima služe tek da bi im izjave za novinare zvučale ozbiljnije i sadržajnije. Iza fasade je suština: trgovina i računica šta ko dobija i ko je šta spreman dati.

U istom medijskom nastupu Izetbegović se poslužio i nezaboravnom rečenicom  iz drugog nastavka filma "Kum", koji govori  o mafijaškoj porodici Korleone. Prvi čovjek SDA reče da je lideru HDZ BiH Draganu Čoviću dao "ponudu koja se ne odbija" pa je stoga ubijeđen da će ovaj pristati da se na nivou BiH vlast formira bez SNSD-a. Izetbegović je novinarima otkrio malo detalja iz ponude. Čović bi dobio sve pozicije koje po ustavima pripadaju  Hrvatima u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH. Ovo neprocjenjivo blago na pladnju je pred Čovićem zato što se "hrvatskih fotelja" odrekao predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, koji je kao hrvatski član  osam godina proveo u Predsjedništvu BiH, zahvaljujući  najmanje glasovima Hrvata. Nije objelodanjeno  čime će Komšić biti nagrađen za ovo odricanje. Hoće li SDA, koja tvrdi da je najveći pobjednik oktobarskih izbora, velikodušno dijeliti s njim svoj plijen u vladama ili će se Komšić, iako se u kampanji zaklinjao da ne pristaje na princip "meni telekom, tebi elektroprivreda", zadovoljiti direktorskim pozicijama u još profitabilnim javnim preduzećima? 

Nije objelodanjeno ni ko je scenarista projekta koaliranja SDA i DF-a sa opozicionim strankama iz RS uprkos činjenici da na nivou BiH ovaj blok nema dvotrećinsku većinu potrebnu za izmjenu Ustava - koja je uz zapošljavanje bila neizostavni dio predizbornih obećanja ovih stranaka. Takozvani politički analitičari, skloni teorijama zavjere i lično pogođeni pokušajem izbacivanja SNSD-a iz vlasti na državnom nivou, odmah su rekli da su stranci autori ovakvog scenarija, a da su Izetbegović i Komšić zaduženi za režiju. Teoriju zavjere dodatno je podgrijala američka ambasada u BiH, koja je saopštila da je impresionirana sporazumom SDA, DF-a i Saveza za promjene iz RS jer je zasnovan na "jasnom programu vođenom ciljevima". Impresivno je kasnije bilo čuti dodatno objašnjenje iz iste ambasade kako oni nemaju političkog favorita. Ignorišemo li prvobitnu reakciju oduševljenja sporazumom i vjerujemo li samo ovoj drugoj, može se zaključiti da je Amerikancima nebitno ko će biti dio nove vlasti sve dok u  njoj nema mjesta za SNSD, s čijim liderom Miloradom Dodikom zadnjih godina razmjenjuju optužbe,  pritom izbjegavajući diplomatski rječnik.

Nije objelodanjeno ni ko je scenarista projekta koaliranja SDA i DF-a sa opozicionim strankama iz RS uprkos činjenici da na nivou BiH ovaj blok nema dvotrećinsku većinu potrebnu za izmjenu Ustava - koja je uz zapošljavanje bila neizostavni dio predizbornih obećanja ovih stranaka

Ko god da je scenarista, ne može mu se prigovoriti da njegovom autorskom radu fali dramaturških obrata. Tako je nepunih sedam dana od kumovske ponude koja se ne odbija, Bakir Izetbegović u Mostaru na susretu sa Draganom Čovićem isijavao volju za međusobnim uvažavanjem i dogovorom. Radi uvjerljivosti podsjetio je da je on inženjer po struci i da se zbog toga previše direktno izražava za jednog političara. Na putu od Sarajeva do Mostara Izetbegović nije promijenio samo vokabular, nego i politički pristup, držeći se savjeta starog Korleonea: "Budi blizak s prijateljima, s neprijateljima još bliži."

 U Sarajevu je tvrdio da vlast najprije treba konstituisati na nivou BiH, pa je tjedan poslije u Mostaru sa Čovićem postigao dogovor o formiranju vlada FBiH i kantona.  Tokom sastanka u gradu na Neretvi, navodno na Čovićevo insistiranje, sporazum potpisan sa Savezom za promjene nije ni spomenut. Od početne namjere da lidera HDZ-a stjeraju uza zid ponudom svih ponuda,  delegacija SDA se iz Hercegovine vratila s pristankom na Čovićev zahtjev da vlast, ipak,  bude formirana od nižeg ka višim nivoima. Jasno je da je Čović ovim dobio na vremenu prije nego što se konačno izjasni za ili protiv Dodika, kao što je jasno i da SDA bez HDZ-ove ponude koja se ne odbija nema dovoljno ruku u parlamentima Federacije BiH i deset kantona da može sklopiti parlamentarne većine.

Sporazum o kantonalnim i Vladi FBiH između  HDZ-a, SDA i DF-a trebalo bi  danas da bude potpisan, a onaj o formiranju Vijeća ministara izvjesno će vrijeme ostati po strani. Pobjedničke stranke u Bošnjaka i Hrvata znaju da je u entitetima najveća moć - od upravljanja vanbudžetskim fondovima, budžetima za bivše branitelje i socijalne kategorije  do gospodarenja kompanijama u kojima još ima kapitala. Nivo BiH, s kojeg se "samo" finansiraju institucije i njihovi zaposleni,  može čekati dok sve strane ne završe "računicu i  trgovinu".  U Republici Srpskoj konačni račun se još ne nazire jer na papiru ni SNSD ni suprotstavljeni Savez za promjene nisu pokazali imena minimalno potrebna 42 poslanika. Uoči konstitutivne sjednice Narodne skupštine RS kulminirao je sukob ovih blokova zbog snimka na kojem funkcionerka SNSD-a Željka Cvijanović navodno govori o "kupovini" dvojice poslanika. Iako obje  strane traže da činjenice tužilaštvo utvrdi, na otkrivanju istine prestaće insistirati čim neko konačno osvoji nagradni "paket 42" i formira svoju vladu. Taj pobjednik bi trebalo da odluči i ko će imati većinu u Klubu srpskih delegata u Domu naroda bh. parlamenta, što značajno može pomrsiti računicu inženjera arhitekture s početka ove priče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije