Kolumne

Država za opoziciju

Situacija u zemlji je složena i ozbiljna i zato vas pozivamo da prestanete trošiti vrijeme na besmislene političke igre koje stvaraju nove, a ne rješavaju postojeće probleme.

Autor ove konstatacije i apela, odaslanih u saopštenju za javnost tokom proteklog vikenda, nije neka opoziciona stranka ili nevladina organizacija u BiH, poslovično nezadovoljna radom vladajućih. Iza ovog poziva upućenog SDS-u, Demokratskoj fronti i SDA stoji, glavom i bradom, Socijaldemokratska pratija BiH, koja je jedna od rijetkih stranaka neprekidno na vlasti od izbora 2010. godine. Možete misliti koliko je situacija u državi složena kad nam spas zavisi od tri prozvane opozicione partije koje, evo, vlast preklinje da se prestanu baviti manipulacijama i da umjesto toga radom spriječe bankrot entiteta.

Zabrinuti zbog poteškoća u vezi sa usvajanjem državnog budžeta za narednu godinu, iz SDP-a traže da opozicija završi posao koji je u svakoj drugoj državi isključiva odgovornost vladajuće većine. Ali... SDP ne vlada u nekoj drugoj državi, nego u BiH, gdje je na političkoj sceni sve moguće i ništa više nije iznenađenje.

"Krajnje je vrijeme da se uozbiljite, počnete učestvovati u rješavanju problema i prestanete se poigravati sa životima građana. Zato vas molimo da prestanete sa tim i pokažete bar malo odgovornosti za obične ljude", pozvao je SDP svoje rivale u opoziciji.

Proteklog vikenda maštoviti su bili i u novoosnovanoj Stranci pravde i povjerenja (SPP) Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH, optuženog za zloupotrebu položaja pri pomilovanju osuđenika. Nakon što je mjesecima blokirao smjenu Vlade FBiH, podržavan zaštitom koju mu je pružala SDA, Budimir se probudio i zatražio od premijera Nermina Nikšića da podnese ostavku sa ostalim članovima njegove vlade. SPP je otkrio toplu vodu i s tri godine zakašnjenja otkrio da je ova vlada, osim što slabo radi, izabrana mimo Ustava FBiH i važećih zakona. Za takvo imenovanje Vlade bio je zadužen predsjednik FBiH Živko Budimir, iz čije stranke sada, u borbi za glasove, traže smjene ministara vrijeđajući tako i inteligenciju onih od kojih očekuju da na idućim izborima glasaju za SPP.

U pravu je SDP BiH, situacija je sada toliko složena da i najviše kompromitovani nekažnjeno mogu držati lekcije o legalnosti, legitimnosti, pravnoj državi i vladavini prava. Potrebno je samo birače dovoljno raspametiti prekompozicjama u vlasti i optužbama kako bi se zamaglilo ko je šta radio, ko je vlast a ko opozicija, pa da se do oktobra 2014. godine potpuno zaboravi šta je bilo čija obaveza i odgovornost. Dok sve činjenice još nisu isparile, potrebno je obnoviti gradivo. Sa federalne strane ključni igrač u uspostavi vlasti kakvu sada imamo na nivou FBiH i BiH bio je SDP Zlatka Lagumdžije. SDP je, ignorisanjem zakona matematike u Domu naroda Parlamenta FBiH, za predsjednika ovog entiteta izabrao Budimira. Urađeno je to uz svesrdnu podršku SDA, koja uživa blagodeti stranke čije su kadrovi još ministri u Vladi FBiH iako je davno izbačena iz vlasti. Socijaldemokrati, prema priznaju jednog njihovog funkcionera, glavni su odgovoni što su Lijanovići dobili zakonitu mogućnost da budžetski novac za poljoprivredne poticaje daju svojim firmama. Morali su im dati Ministarstvo poljoprivrede kako bi spriječili da dobiju Ministarstvo finansija FBiH, što je bila prvobitna želja familije Lijanović. SDP je zaslužan što je, bez prethodno dobro postavljene računice, SDA izbačena iz parlamentarne većine na državnom i federalnom nivou. Lagumdžijini socijaldemokrati loše su tada procijenili, jer su zanemarili broj ruku koje stranka Sulejmana Tihića ima u zakonodavnoj vlasti države i entiteta. Tihićevi parlamentarci, ali i njihov bivši poptredsjednik FBiH Mirsad Kebo, minirali su brojne projekte SDP-a: od smjene Vlade FBiH do smjene samog Živka Budimira, kojeg ni optužnica Tužilaštva BiH nije mogla ukloniti s funkcije predsjednika. Činjenice kažu i da je SDP kriv što još u Vladu FBiH nije uspio uvesti dva HDZ-a i SBB iako im je to obećao prije nego što je zaratio sa SDA zbog zakona o unutrašnjim poslovima FBiH.

Rezultat svih loših procjena SDP-a u Federaciji je takav da izvještaj o radu njene Vlade podrži svega 16 od 98 poslanika Predstavničkog doma. Na nivou države posljedica nepromišljenosti vrha Lagumdžijine partije je to što su, u za sebe najlošije vrijeme, naljutili Željka Komšića pa su njegovim odlaskom iz stranke izgubili i svog člana Predsjedništva BiH. Dobili su, doduše, u Komšiću jednog od krivaca zbog kojeg, navodno, kasni usvajanje državnog budžeta, a entiteti gube novac od MMF-a, neophodan za isplatu penzija i socijalnih naknada. Poreski obveznici, pak, od svih obećanja SDP-a kako će FBiH po standardu postati Zapadna Njemačka i kao takva biti država za svakog čovjeka, dobili su državu za opoziciju, jer sve partije sada nesmetano peru ruke od vlasti. Bez ikakve grižnje savjesti i SDA i SBB i oba HDZ-a svojim potencijalnim glasačima iduće jeseni mogu reći da nisu odgovorni za stvoreni politički i ekonomski haos. SDP-u preostaje da optužuje destruktivnu opoziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije