Kolumne

Dvadeseta godišnjica Daytona - stanje "nezavršenog rata"

Mira u BiH neće biti, niti će se izbjeglice vratiti dok se ne ukinu Republika Srpska i Federacija BiH i ne sruše svi "berlinski zidovi" i "koridori" između tih napaćenih naroda. Ukidanje Daytonskog sporazuma, kojemu je odavno istekao "rok važnosti", jedini je put za izlazak iz tunela mraka. Dvadesetodišnje razdoblje valjda je dovoljno da se shvati apsurd daytonskog igrokaza. Želimo vjerovati da se s ovakvim stavom slaže i sadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

U posljednje vrijeme predsjednik tzv. Republike Srpske Milorad Dodik u nekoliko navrata priziva referendum za otcjepljenje Republike Srpske od BiH. Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pady Ashdown tvrdi da je ova Dodikova najava referenduma vrlo opasna, jer je to prvi korak ka otcjepljenju.

Zapad, u prvom redu Washington, ali i EU, moraju hitno djelovati ako žele očuvati mir u Bosni i Hercegovini i stabilnost na Balkanu. U protivnom njihovo nečinjenje prepustit će Rusima to područje, za koje se sve otvorenije tvrdi da ga financiraju izvori bliski Moskvi.

Ovakav stav proizlazi iz deklaracije usvojene na zasjedanju Sabora Hrvata Posavine i sjeverozapadne Bosne - točka 2, koja glasi: "Daytonski entiteti su okupirali međunarodno priznatu državu BiH, stvarajući tako dvije zasebne države Republiku Srpsku i federaciju Bošnjaka i Hrvata u omjeru 51:49, čime su u stvarnosti priznati rezultati srpske agresije". Srbi su prije rata imali 32% teritorija, a genocidnim ratom prisvojili su još 17% teritorija čiji su gruntovni vlasnici Hrvati i Bošnjaci.

Protivimo se takvom uređenju BiH od prvoga dana donošenja Daytonskog sporazuma i držimo da BiH mora biti jedinstvena, cjelovita i suverena, bez ikakvih granica i koridora, s tri konstitutivna, jednakopravna i suverena naroda. 

Odgovornost za ovakvo stanje snosi i međunarodna zajednica, koja je došla u BiH i sve započela. Istina, zaustavljen je  rat, ali poslije Daytona nije se smio graditi mir kakav danas vlada - jednako štetan  Bošnjacima, Hrvatima i Srbima.

Trgovci u Daytonu nisu imali mandat svojih naroda da BiH uređuju prema svom ukusu. Hrvati i Bošnjaci traže da im se vrati njihova oteta zemlja.

Gospodine Dodik, vratite 17% teritorija koji ste genocidnim ratom zauzeli, a onda možete slobodno davati izjave koje u posljednje vrijeme činite, a ugodne su ušima vaših sunarodnjaka: "Srpska Republika zauvijek, Bosna kako može".

A što reći za postupak srbijanskog premijera Aleksandra  Vučića, koji je s povećom delegacijom došao na proslavu Dana državnosti Republike Srpske, koja je održana u Banjaluci 9. siječnja 2016? Time je dokazao što misli o suverenoj državi BiH.

Povod za novu Dodikovu provokaciju je odluka Ustavnog suda BiH da zabrani obilježavanje 9. siječnja  kao Dana Republike Srpske, jer je upravo toga dana 1992. godine  Radovan Karadžić proglasio "Srpsku federalnu jedinicu u BiH", a kasnije Republiku Srpsku, koja do Daytona 1995. godine nije bila priznata.

Svojim dolaskom Vučić je omalovažio legitimnu odluku ključnog pravosudnog tijela države za koju kaže da je suverena. Osim toga, ovim svojim činom je pokazao da je odlazak u Potočare na komemoraciju za žrtve Srebrenice iznuđeni populistički potez da odobrovolji bruxellske birokrate.

Veoma je  važno i potrebno reći nešto i o Aneksu 4. Daytonskog sporazuma.  Što se tiče njegove neodrživosti kao Ustava BiH,  mogu mu se uputiti tri temeljna prigovora: da je protuustavan, da je proturječan i da je višestruko asimetričan.

Po takvom aneksu  najravnopravniji je narod koji sam za sebe ima svoju republiku  - Srbi,  nešto manje ravnopravan je najbrojniji narod u državi, koji u Federaciji i glavnom gradu zemlje ima apsolutnu  većinu - Bošnjaci, a najmanje ravnopravan narod, u relacijama takve države, je drugi narod u Federaciji - Hrvati.

Carl Bildt, prvi visoki predstavnik za BiH, govoreći o Ustavu BiH izjavio je  da je Aneks 4.  Daytonskog sporazuma jedan od najkompliciranijih dokumenata koji je međunarodna zajednica blagoslovila, a  Wolfgang Petritsch nazvao je Daytonski sporazum - ili preciznije Aneks 4. - luđačkom kušuljom za BiH, dok uvaženi profesor Sveučilišta u Pittsburghu Robert Hayden Daytonski sporazum BiH naziva  parodijom demokracije.

Arhitekta Daytonskog sporazuma Richard Holbrook poznat je po svojim proturječnim izjavama glede Daytonskog sporazuma, pa je na proputovanju kroz BiH 2008. godine izjavio da "BiH ne treba skinuti luđačku košulju nego je nadošiti... Postoje mnoge stvari koje su pogrešne".

Gospodin Holbrook, koji je nažalost preminuo, u nekoliko je navrata dao izjave da je u Daytonu načinjena velika pogreška što je srpski entitet nazvan DRŽAVOM.  RS i Federaciju treba ukinuti i stvoriti BiH s tri konstitutivna, jednakopravna naroda, čiji će glasovi u parlamentu BiH biti ravnopravni, a parlament sastavljen od jednakog broja Hrvata, Srba i Bošnjaka, bez obzira na brojnost naroda koji predstavljaju. Takvim uređenjem unitarna BiH više nije moguća jer je kao takvu nitko i ne želi.

Gospodin Holbrook,  da je danas živ, morao bi odgovoriti i na pitanje - kako su Aneksom 4. na jednak način osigurani ravnopravnost i vitalni interesi svakog konstitutivnog naroda, ako jedan od njih ima svoju republiku, a druga dva svoju zajedničku federaciju, u kojoj je jedan narod apsolutna većina, a drugi praktički manjina. U tome bi mu mogla pomoći i sadašnja američka  veleposlanica  u Sarajevu,  gospođa Maurin Cormack,  da bh. javnosti objasni kako se to, s valjanim razlozima, može biti protiv TRI, ali ostajati kod DVA  entiteta, a istovremeno ne biti protiv političke podjele BiH prema zatečenoj crti bojišnice, postignutoj agresivnim ratom i prihvaćenoj Aneksom 4.

Od nove predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, kao vrsne i priznate diplomatkinje, izbjegli Hrvati očekuju da se u svojoj aktivnosti angažira na ukidanju Daytonskog sporazuma i da pozove i ostale potpisnice Daytonskog sporazuma Srbiju i Bosnu i Hercegovinu  da se u tom pogledu nedvomisleno založe kod međunarodne zajednice, jer samo ukidanje Daytonskog sporazuma omogućava povratak prognanih Hrvata na njihova vjekovna ognjišta. 

Da HDZ BiH ne priznaju izbjegli Hrvati za svoje predstavnike da se zaključiti iz usvojene deklaracije - točka 16, koja glasi: "S obzirom na to da naši dosadašnji predstavnici u BiH nisu na zadovoljavajući način predstavljali naše interese (navedene u deklaraciji), na ovom saboru izabiremo posebna tijela - Predsjedništvo i Izvršni odbor Sabora, koji će biti legalan predstavnik Hrvata ove regije, a od međunarodne zajednice, države BiH i Republike Hrvatske zahtijevamo da prihvate ovo tijelo na Saboru kao ravnopravnog partnera u zastupanju interesa Hrvata Bosanske Posavine i sjeverozapadne Bosne. Hrvati ove regije očekuju da će im se djelovanjem Predsjedništva i Izvršnog odbora stvoriti realni preduvjeti za povratak vjekovnim ognjištima kao konstitutivnom narodu, a ne nacionalnoj manjini, a u ostvarenju ovih ciljeva Predsjedništvo i Izvršni odbor Sabora će surađivati s međunarodnom zajednicom i svim političkim strankama u BiH i Hrvatskoj čiji su programi u suglasju sa stavovima deklaracije.

Autor je dopredsjednik IO Sabora prognanih Hrvata Posavine i sjeverozapadne Bosne, član HNV BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije