Kolumne

Gadno, jadno i opasno

Gadno! Tako je jednom rečju novinarka Nataša Jeremić, supruga predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, opisala šokantnu optužbu iz vrha vladajuće Srpske napredne stranke da "upravlja celokupnim narko-tržištem u Srbiji".

Nedostaju tu još dve jezgrovite reči: jadno i opasno. Šta drugo nego jadno, ako se najmoćnija mašinerija u državi na taj način obračunava sa predsedničkim kandidatima? Opasno, šta drugo, ako neosnovane teške optužbe mogu da preplave etar bez posledica po kreatore? Logična pitanja su šta je sledeće i ko je sledeći? Pri čemu, ne treba smetnuti s uma, loša strana ovdašnje političke istorije obiluje podmetanjima, svakovrsnim uvredama, nameštenim procesima i falsifikatima svake vrste. Počelo je davno, a poslednjih decenija glavni izvođači tih radova su radikali, svejedno izvorni ili napredni.      

Sledeći svoje uzore, jedan od tzv. mladih lavova, potpredsednik SNS-a Milenko Jovanov, braneći svog stranačkog druga i brata lidera stranke Andreja Vučića od nedokazanih Jeremićevih optužbi da je duboko u kriminalu, uzvratio je brutalan udarac. "Najveća kriminalna banda u Srbiji danas je u okruženju Vuka Jeremića. Braćom Burgije, Paucima i drugim kriminalcima, kao i celokupnim narko-tržištem u Srbiji upravlja njegova žena, Nataša Jeremić", naveo je Jovanov u saopštenju i dodao kako je Jeremić verovatno "pobesneo zato što je srpska policija izvršila rekordnu zaplenu od više od tone droge, pa danas laže više nego što smo navikli".

Onda se premijer i predsednički kandidat SNS-a (+ osam parlamentarnih stranaka) Aleksandar Vučić izvinio Nataši Jeremić zbog "gluposti" svog potpredsednika i obećao da više niko iz stranke, pod pretnjom isključenja, neće napadati članove bilo čije porodice. A potom je u istom danu na više mesta, uključujući sedište Vlade Srbije, uzvikivao kako i njegovu porodicu napadaju, ali da njemu ne pada na pamet da dovodi brata da cmizdri (ismevanje Nataše Jeremić). Pominjao je i bratovu bebu koja će se roditi za tri meseca (opet ismevanje bračnog para Jeremić koji nema decu), svoja široka leđa i još štošta što je više nego jasno pokazalo da je izvinjenje, najblaže rečeno, kurtoazno.

Završni udarac dao je drugi potpredsednik SNS-a, ministar policije Nebojša Stefanović, izjavom da je slučaj zaključen - Vučićevim izvinjenjem. Slučaj će, vrlo verovatno, ipak biti zaključen na sudu. Posle izbora. U međuvremenu, većina predsedničkih kandidata je osudila napad Jovanova i SNS-a na Jeremićevu suprugu, izvlačeći Vučića u prvi plan kao krivca. Napad su osudila novinarska udruženja, kolege/ice, deo medija i deo javnosti.

Vučićevo izvinjenje se smatra licemernim, posebno što nije ni reč izgovorena o eventualnoj odgovornosti Milenka Jovanova. A trebalo bi, jer on nije samo visoki stranački funkcioner sa munjevitim usponom, zadužen za posebno "osetljiva" pitanja, već i poslanik u Skupštini Vojvodine. Iako su poslanici aktivnih saziva većinom svoju predstavničku i zakonodavnu ulogu stavili u jedne ruke, postoje granice koje ne bi smeli da pređu. Biće, zato, zgodno pratiti hoće li se Jovanov na suđenju pozvati na imunitet, iako poslanički imunitet štiti samo od onoga što je izgovoreno za skupštinskom govornicom. Stranačko saopštenje to svakako nije, iako je većina članova SNS-a, pa i dobar deo javnosti, uverena da je ono što odatle izađe ravno Svetom pismu. Tako se i ponašaju, kao da A.V. lično može da pretvori vodu u vino.

Tako se, napokon, ponaša i uprkos tome, na jadnike bez šansi da pobede usmerena je sva propagandno-političko-medijska mašinerija. Vučić ima višestruko veću minutažu na svim stanicama sa nacionalnom frekvencijom nego svi ostali kandidati zajedno. No, to se neće znati zvanično, jer nadležno regulatorno telo REM neće pratiti izbore, pa niko formalno neće utvrditi koliko neravnopravnu bitku biju Vučić i protivkandidati!

On u neko mesto ode kao premijer, sa ministarskom pratnjom, pa se zadrži kao predsednički kandidat sa stranačkom i koalicionom svitom. Obe, iako je ista, prati kolona autobusa puna pobornika koji se odavno nazivaju sendvičarima. Dočekuje ih špalir zaposlenih u lokalnim javnim preduzećima kojima su mitinzi kandidata vladajuće koalicije radna obaveza. Ta, inače, nedozvoljiva funkcionerska kampanja, iako poznata odranije i ovde i na drugim meridijanima, sada je dovedena do perfekcije, nikog više i ne čudi iako čuđenju ima mesta ako se zna da sva istraživanja javnog mnjenja favoritu daju toliku prednost da mu kampanja i nije potrebna. Ili, da budemo precizniji, sve što se objavljuje kao rezultat ispitivanja javnosti Vučiću garantuje trijumf u prvom krugu.

Pa, logično je onda zapitati čemu ovakva mesijanska kampanja na čijim marginama se čereče tuđe žene? Sreća u nesreći, da je kratka.

POSLEDNJA VEST: Radnik Fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke D.M. (57) obesio se na radnom mestu. Po rečima predsednika Samostalnog sindikata te fabrike Milorada Miloradovića, njegov kolega ubio se na radnom mestu zbog izuzetno teške ekonomske situacije u porodici. Miloradović je naveo agenciji Beta da četiri godine radnicima nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno ni penziono osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije