Kolumne

Ježeva kućica

Sve države i nacije koje drže do sebe imaju neku životinju kao svoj neformalni simbol. Te životinje personifikuju vrline do kojih je tim nacijama naročito stalo. Recimo Rusi imaju medvjeda. On odražava njihovo mišljenje o sebi. Naime, Rusi su uvijek držali do toga da budu sila. Mrki medvjed je svakako silan te, što je takođe bitno, u velikom broju i dalje živi po šumama Rusije. Tako danas ruski medvjed nije medvjed iz Rusije, već Rusija sama.

Amerikanci su, pak, izabrali bjeloglavog orla. I on odražava njihovo mišljenje o sebi. Na određen način Amerikanci sebe vide kao prosvećenu i superiornu naciju. Zato je bitno što veliki i moćni orao visoko leti. On na cijeli svjet gleda iz ptičije perspektive, i to ne bilo kakve ptice (ne daj Bože, goluba, vrapca), već ptice kojoj u vazduhu niko nije prijetnja. A kada iz visokog leta pređe u napad teško se odbraniti.

Kinezi se, pak, sve više vezuju za pande. I to je stvar državnog marketinga. Naime, pande su mirne životinje, donedavno pred istrebljenjem, čije prirodno stanište su dijelovi Kine. Kineske komunističke vlasti su ih spasile sigurnog istrebljenja i značajno povećale njihov broj u proteklih nekoliko decenija.

Poruka je jasna. Kineske komunističke vlasti su spasile i kinesku državu od propasti koja joj je prijetila nakon japanske invazije i krvavog građanskog rata.

Danas kineska država jača kao što i broj panda raste zahvaljujući posvećenosti jedne vlasti. Uz to panda nikome nije prijetnja što je jedna poruka Kine svijetu.

Australijanci se, pak, često poistovjećuju sa kengurima. Šta je osnovna osobina kengura? Skakutavost tj. slobodan duh. To su vrline koje Australijanci cijene.

E, sada, koliko znam, mi iz Republike Srpske još nemamo neku životinju koja bi nas personifikovala. Zato koristim ovu priliku da budem prvi i da za našu životinju predložim ježa. Da dobro ste čuli - ježa.

Prije svega ježeva kod nas ima dosta, čime je ispunjen prvi uslov - da životinja u velikom broju živi na toj teritoriji. Drugo, izbor bilo koje životinje koja bi personifikovala neku silu, prosvećenost, naročitu pamet i marljivost bi bio besmislen. Niti smo mi sa ovolikim brojem stanovnika i teritorijim neka sila niti smo naročito obrazovana, prosvećena i radna nacija.

Međutim, nešto jesmo - nezgodni kad nas napadaju. Tada se brzo sklupčamo i izvučemo bodlje da su mnogi vukovi, medvjedi i orlovi odustajali. A imamo i drugu osobinu - volimo našu kućicu (entitet) ma kako skromna bila, što je osobina koja se ježevima na našim prostorima pripisuje još od one pjesmice Branka Ćopića (Ježeva kućica).

Čak bi bilo zgodno da nam i riječi himne bude upravo ova pjesnica kako bi svi, i dobronamjerni i nedobronamjerni, znali s kim imaju posla. Znači, ko podržava ovu moju ideju neka od sutra kao sinonim za Republiku Srpsku počne koristiti izraz - ježeva kućica. To bi, bar po mom ukusu, bilo i simpatično i poučno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije