Kolumne

Kako zatući "zmiju"

Brankica Stanković je zatražila od policije da joj ukine obezbeđenje koje je već godinama štiti zbog otvorenih pretnji huligana. To što ustaje i budi se sa refrenom rugalice "Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija", javno promovisane na utakmicama, nije je odvratilo od zahteva.

Doduše, neuslišenog jer je po procenama nadležnih zaista ugrožena.

Reč je, naravno, o poznatoj beogradskoj novinarki, urednici i autorki "Insajdera", kultne redakcije i istoimenog serijala koji je poprilično razgolitio javni i tajni život Srbije protekle decenije. U mnogim sferama. A počelo je upadom u osinje gnjezdo - među fudbalske huligane, raskrinkavanjem njihovih čini i veza na vrhu koje ih ostavljaju na slobodi čak i kada diluju drogu, reketiraju i ubijaju.

Posle pauze u kojoj je napisala i izdala knjigu "Insajder, moja priča" i rodila kćerkicu, Brankica i njena ekipa započeli su novi serijal po imenu "Reporter". Dosad je prikazan samo prvi nastavak posvećen finansiranju fudbalskih klubova Partizan i Crvena zvezda, a još više direktnim i skrivenim vezama ovih "nacionalnih blaga" s politikom i političarima. Dakle, opet osinje gnezdo, sada još čvršće branjeno.

Drugi nastavak, više nego simbolično 9. marta, nije prikazan zato što je Brankici Stanković i njenim koleginicama i kolegama ponovo - ugrožena bezbednost. Prostije rečeno, preti im i kuso i repato. Prva bruka pukla je nedelju dana ranije tako što su uprave dva večita rivala nekoliko sati pre emitovanja "Reportera" izdale saopštenja u kojima ekipu "Insajdera" i TV B92 na kojoj se emituju optužuju, ni manje ni više, nego za rušenje srpskog fudbala! U umovima fudbalskih crno-belih i crveno-belih otaca, to je apsolutno isto kao rušenje države. Ili, kako insinuiraju, premijera Aleksandra Vučića.

Posle "Reportera" koji je postavio niz pitanja i ostao bez odgovora, usledilo je više ofanziva iz klubova i medijsko-mešetarskih krugova. Koliko je stvar otišla daleko pokazuje i priznanje već pomenutog premijera da je nemoćan kada su Partizan i Zvezda u pitanju:

"Očigledno nemam dovoljno autoriteta ni snage kako bih omogućio da se ta privatizacija (klubova) sprovede. Moj posao je da radim i da ga obavljam najbolje što mogu i to ću raditi i u budućnosti, ali po ovom pitanju udario sam u zid."

Istom zgodom, komentarišući više puta javno izrečeno osiono pitanje čelnika Zvezde Nebojše Čovića zašto Brankicu Stanković čuvaju sajovci (Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Srbije) ako je snajper kojim je trebalo da bude ubijena nađen (!), premijer je odbrusio da o ugroženosti i bezbedonsti vode brigu nadležni.

I da su utvrdili da joj je bezbednost i dalje ugorožena i da će biti štićena.

Dakle, za Brankicu Stanković se neće ništa promeniti - živeće kao i godinama dosad bez prava na slobodu kretanja i rad pod normalnim uslovima, uvek s pitanjem, sopstvenim i tuđim, da li je odnekud vreba neki pravoverni huligan koji će je ubiti ili osakatiti zato što mu dira u svetinju. Ne samo crno-belu ili crveno-belu, jer u srpskom fudbalu ima još nedodorljivih.

Sada je problem samo, što bi se reklo, usložnjen, pošto se pretnji ne libe ni čelnici klubova. Isti oni čije imperije već decenijama rade iako su u dubokim blokadama, posluju preko upitnih kćerki i kćerkica firmi, prodaju fudbalere kao belo roblje, a sami žive na visokoj nozi. Što, priznaćete, u zemlji siromaha nije bez značaja. Isti oni koji menjaju političke patrone kao lovci obične i uvek isplivaju zahvaljujući zaleđu koje, gde čuda, nema ideološku boju. Zaleđa koje jedva čeka da se useli u fotelje koje su nekada zaposedali najmoćniji političari.

Pomažu im slični, a istaknut je među njima, opet gle čuda, Dragan J. Vučićević, vlasnik i glavni urednik tabloida "Informer":

"Ona se već godinama ponaša kao vrhovni inkvizitor, ona optužuje, sudi i sama presuđuje, a njoj niko ništa i nikada ne sme da kaže. Vreme je da se to promeni."

 I još svašta što se može shvatiti kao nedvosmislena pretnja.

Posle prvobitnog nesnalaženja - delom izazvanog neprofesionalnim konfliktom Brankice Stanković s novinarom agencije Beta - novinarska udruženja, kolege pojedinačno, zaštitnik građana i deo civilnog sektora ustali su u njenu odbranu. Odbranu prava da živi i radi kao slobodna građanka i novinarka.

Rasplamsavaju se i priče o značaju istraživačkog novinarstva, onog koji zadire duboko u srž problema i iznosi na svetlo činjenice, razotkriva sprege moćnika različitih fela i interese koji nikako ne mogu biti javni.

Brankica je, to očito misle i njeni najljući protivnici, majstor u tome. Zato je i na meti, javno tretirana kao "zmija", čiji se "otrov" samo na jedan način sprečava. Kao Ćuruvijin! Likvidacijom. Pre toga diskreditacijom, pretnjama, javnim linčom.

Treba li još nešto dodati? Moglo bi svašta, ali za kraj je dovoljan citat Svetislava Basare: "Tvrd vam stojim da se još nije rodio junak koji bi bio u stanju da 'sruši' srpski fudbal. Tu ni Džingis-kan ne bi mogao ništa da uradi. A ako je nečemu suđeno da bude 'srušeno', pre će srpski fudbal srušiti B92 nego B92 njega, a ako se država nešto uskurobeca, ni njoj se neće dobro pisati."

Drugim rečima, šta su Brankica Stanković, "Insajder" i B92, o drugima da ne govorimo, naspram sile koja se u svemu iskazuje sem sportskim rezultatima? A to nije pitanje samo za novinare, naprotiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije