Kolumne

Književnost u zapećku

Nedavni verbalni sukob na dodjeli godišnje nagrade UKRS samo je vrh ledenog brijega koji predstavlja probleme na književnoj sceni Republike Srpske.

Ti problemi nisu ni mali, ni od juče. Polemika je uvijek poželjna, često bez nje nije ni moguće pokrenuti bilo kakve pozitivne procese. Medutim, za ozdravljenje naše književne stvarnosti potrebno je mnogo više. A dijagnoza i istorija bolesti većinom je poznata: već duže vrijeme traje marginalizacija knjige u društvu, i to je pojava mnogo šira od naše lokalne scene. Takvo guranje značenja knjige u zapećak dosad najčešće nije izazvalo želju poslanika pisane riječi da se bore i izbore za bolju poziciju i poštenije vrednovanje pisanja. Naprotiv, mnogi književnici su izabrali da plivaju u žabokrečini, da zamute vodu kako bi izgledala dublja i da ponešto tako ušićare, umjesto da je očiste i omoguće svim poklonicima pisane riječi da u njoj vide jasniju sliku. Takva situacija ide u prilog samo netalentovanim, sterilnim i prevaziđenim piscima, dok oni pisci istinskog dara, bili oni mladi ili stariji, nemaju nikakvu šansu da se pokažu javnosti.

U koliko-toliko uređenom književnom životu ne bi se postavljalo pitanje mladi ili stariji pisci, već bi kriterijum za podjele bio jedini moguć: kvalitetni ili oni koji to nisu.

Mnogo toga nedostaje nam do uređenog književnog okruženja. Međutim, od nečega se mora početi: čini se da je kvalitetna i živa riječ književne kritike ono što nam najviše nedostaje. Takva riječ bi kao reflektor osvijetlila ovu našu književnu tamu i pomogla oporavak i ostalih sfera života knjige: književne konkurse, promocije, manifestacije, medijsko prisustvo... Tako osvijetljen prostor lakše bi se odredio prema regionu, odnosno, najšire, prema ukupnom prostoru srpske književne scene.

Svjedoci smo kako je u samo dvije godine postojanja konkurs za najbolji roman "Zlatna sova" unio optimizam da se sa knjigom može bolje. Međutim, većina knjiga nagrađenih na ovom konkursu dobila je slabu ili nikakvu medijsku pažnju, što govori u prilog konstataciji da naša književna scena ima ozbiljne nedostatke. Što se "Zlatne sove" tiče, ostaje da se nadamo da će se taj konkurs proširiti i na druge književne kategorije, te da će postati tradicionalan na našoj sceni. Naravno, ima još manifestacija koje treba pohvaliti, uz rezervu da nijedna pohvala nije na neodređeno vrijeme, već rezultat stalnog praćenja i ispitivanja. Ono što bi se moglo učiniti u pogledu književne kritike samo bi osnažilo sve što je trenutno pozitivno, kao i pokrenulo nove književne zamahe. Konkretno:

Uz pomoć Ministarstva kulture Vlade RS u organizaciji UKRS ustanoviti godišnju nagradu za književnu kritiku, i to u dvije kategorije: Najbolja knjiga književne kritike za knjigu objavljenu u protekloj godini autora iz Republike Srpske i Najbolji književno-kritički rad (novinski članci, promocije, predstavljanje knjiga na RTV itd.) na promociji književnih radova jednog ili više autora iz Republike Srpske objavljih u protekloj godini. Imenovanje novog ministra kulture i njegove prve izjave o izdavaštvu kod nas moglo bi da bude prilika za prevođenje ovog razmišljanja u inicijativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije