Kolumne

Nova šansa za saradnju

Inauguracijski sastanak Sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope i prvi sastanak državnih koordinatora će biti održan u Pekingu danas, 6. septembra.

 Tom prilikom predstavnici kineske centralne vlade, lokalnih vlada, preduzeća i predstavnici iz 16 zemalja srednje i istočne Evrope, uključujući BiH, zajedno će održati opširnu i detaljnu diskusiju o daljem jačanju praktične saradnje u svim oblastima. Ovaj sastanak je jedna od implementacija rezultata susreta lidera Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope u Varšavi.

U aprilu ove godine premijer Državnog savjeta Kine Wen Jiabao susreo se sa liderima 16 zemalja srednje i istočne Evrope, uključujući predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevandu i prisustvovao Ekonomskom i trgovinskom forumu Kine i tih zemalja. Ovaj susret je jasno pokazao odlučnost i iskrenost kineske strane da se sa zemljama srednje i istočne Evrope zajedno suočava sa izazovima, produbljava međusobne prijateljske odnose i podiže nivo suštinske saradnje za dobrobit naroda dviju strana.     

Na forumu premijer Wen Jiabao je objavio 12 strateških mjera razvoja saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Evrope, kao što su: osnivanje sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope, uspostavljanje posebne kreditne linije vrijedne 10 milijardi USD, uspostavljanje investicijskog fonda za saradnju s ciljem prikupljanja 500 miliona USD, upućivanje misije za unapređivanje trgovine i investicija u ove zemlje. Kina je spremna raditi s ovim zemljama kako bi povećala ukupnu dvosmjernu trgovinu na 100 milijardi USD do 2015, kao i uspostaviti ekonomsku i tehnološku zonu u svakoj od tih zemalja. Druge mjere uključuju formiranje zajedničkog savjetodavnog komiteta za izgradnju saobraćajne mreže, povećanje obima studentske razmjene, formiranje turističke alijanse kao i direktne avio-linije i sl. Inicijativa pokriva oblast politike, ekonomije, kulture itd., ima realan i važan značaj za dalje povećanje međusobne saradnje, dobila je snažnu rezonanciju i uživa saglasnost i podršku ovih zemalja.

Bosna i Hercegovina je važan član zemalja srednje i istočne Evrope. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 17 godina saradnja Kine sa BiH u svim oblastima se neprekidno produbljava. Naravno, još postoji veliki potencijal koji treba razviti u međusobnim saradnjama. Na primjer, modalitet bilateralnih ekonomsko-trgovinskih saradnji između Kine i BiH je relativno jednostavan, uglavnom je to robna razmjena koja je nebalansirana. Bh. preduzeća imaju veliko interesovanje za kinesko tržište, ali ga nedovoljno poznaju. Istovremeno, poznavanje bh. tržišta od strane kineskih kompanija takođe je ograničeno.

Modalitet bilateralnih ekonomsko-trgovinskih saradnji između Kine i BiH je relativno jednostavan, uglavnom je to robna razmjena koja je nebalansirana. Bh. preduzeća imaju veliko interesovanje za kinesko tržište, ali ga nedovoljno poznaju. Istovremeno, poznavanje bh. tržišta od strane kineskih kompanija takođe je ograničeno

Osnova bh. ekonomije je relativno dobra i posjeduje kvalitetnu radnu snagu i njene potrebe u izgradnji infrastrukture i eksploatisanju resursa su velike, a Kina ima jaku prednost u smislu tehnike i kapitala u gorespomenutim oblastima, stoga međusobna saradnja ima ogroman potencijal i može postići mnogo.

Dvanaest mjera koje je kineska strana iznijela ne sadrži samo političke smjernice, konkretan i operativan plan u tim oblastima, nego i finansijsku podršku koja ide u paketu sa tim planovima, što je pogodan odgovor na očekivanja i potrebe zemalja srednje i istočne Evrope, uključujući BiH. To pokazuje prednost uzajamnog dopunjavanja u ekonomijama dviju strana - zato je plan i dobio potpunu saglasnost i podršku Bosne i Hercegovine.

Bh. strana, kao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, pridaju veliki značaj inicijativi kineske strane i aktivno podstiču implementaciju ovih 12 mjera. Nedavno je Savjet ministara BiH usvojio odluku kojom je imenovan državni koordinator BiH za saradnju Kine i zemalja srednje i istočne Evrope i sačinjen je stručni tim od predstavnika iz Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ambasade BiH u Kini, koji će pomagati rad koordinatora. Uspostavljanje ekspertnog savjetodavnog tima BiH za izgradnju transportne mreže između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope je u toku. Kineska strana je uputila BiH strani poziv za učešće na Kineskom međunarodnom turističkom sajmu.       

Inauguracijski sastanak Sekretarijata za saradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope i prvi sastanak državnih koordinatora koji se održava danas u Pekingu će označiti uspostavljanje radne mreže za saradnju između Kine i ovih zemalja, koja će biti dugoročna i mehanizacijska.

Prijateljski odnosi između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope se suočavaju sa važnim prilikama za brz razvoj i dočekali su proljeće puno nade. Dvanaest mjera koje je premijer Wen Jiabao iznio su ne samo važna mjera produbljivanja tradicionalnog prijateljstva između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope, nego i važna mjera za unapređenje sveukupnih odnosa Kine i Evrope za dobrobit svih naroda. Isto tako, one su odredile smjer za budući razvoj prijateljskih odnosa i suštinske saradnje između Kine i BiH. Uvjeren sam da će se uz zajednički napor svih krugova dvije zemlje saradnja u svim oblastima, uključujući ekonomsko-trgovinsku, još uspješnije razvijati i donijeti narodima dvije zemlje suštinski interes.

(Autor je ambasador Narodne Republike Kine u BiH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije